Schoorsteen

De schoorsteen is springt in het oog als we naar een huis kijken. De schoorsteen is ook een belangrijk onderdeel van veel huizen en gebouwen. Waarom? Het is eigenlijk het luchtkanaal van uw haard of verwarmingssysteem. Op deze pagina vertellen we u meer over onze ervaringen met de schoorsteen. We leggen uit wat een schoorsteen precies is, waar de naam vandaan komt, en waarom een schoorsteen zo belangrijk is. We geven u een aantal veel voorkomende problemen en hoe u deze kunt oplossen.

schoorstenen nederland

Wat is een schoorsteen?

Een schoorsteen is een verticale constructie die bedoeld is om rook, gassen en warmte af te voeren van haarden, kachels en verwarmingssystemen. Een schoorsteen is in veel gevallen gemetseld maar kan ook gemaakt zijn van beton, metaal of keramische buizen.

Het doel van een schoorsteen is het creëren van een veilig kanaal dat de rook, gassen en warmte van het vuur naar buiten leidt, zodat u er lekker warm bij zit zodat gevaar te lopen. Als mensen het over de schoorsteen hebben bedoelen ze soms:

 • de schouw;
 • het rookkanaal;
 • de constructie op het dak, of
 • de gemetselde schacht.

Waarom heet het schoorsteen?

Het woord “schoorsteen” komt uit de Middeleeuwen. Het oud-Nederlandse woord “schorre” verwijst naar een pijp of afvoerbuis. Dit woord op zijn beurt komt voort uit het Oudsaksische woord “skurra” wat staat voor ‘verdedigen’ of ‘beschermen’.

Wij vinden het mooi dat de naam nog steeds de functie weerspiegelt van de oorspronkelijke en huidige functie van de schoorsteen. Een woning wordt beschermt tegen rook en hitte door deze af te laten vloeien via de schoorsteen. Sinds de vroege middeleeuwen heeft de schoorsteen zijn naam en functie behouden. Hoewel we eerlijk moeten toegeven dat een schoorsteen een bijzonder leuk onderdeel is voor de architect. Een schoorsteen geeft vaak dat laatste extra aan de woning.

Waarom een schoorsteen nodig?

Een schoorsteen is belangrijk voor een veilige en schone leefomgeving. Ook als ik geen open haard heb? Jazeker, ook zonder openhaard is een schoorsteen belangrijk. Nieuwe verwarmingssystemen, zoals cv-ketels en gaskachels maken ook gebruik van de schoorsteen. Verschillende (schadelijke) stoffen zoals:

 • koolmonoxide
 • Stikstofoxiden (NOx)
 • Stikstofoxiden (SOx)
 • Fijnstof (PM2.5)
 • diverse vluchtige organische stoffen (VOS).

Als u geen schoorsteen zou hebben hopen deze stoffen zich op in uw huis. Het is dus absoluut niet aan te bevelen om zonder een goedwerkende schoorsteen te wonen.

Naast de afvoer van schadelijke stoffen kan de schoorsteen ook zorgen voor een efficiënte verbranding. Met de juiste trek (toevoer van lucht) zal het vuur goed branden waardoor er ook minder stoffen vrij komen. Een schoorsteen helpt bijvoorbeeld ook bij het afvoeren van warmte. Kortom, de schoorsteen wordt nogal een onderschat.

schoorsteen renovatie

Problemen met de schoorsteen

Er kunnen zich verschillende problemen voordoen met uw schoorsteen. We geven u graag de informatie om de juiste keuze te maken. Als u behoefte heeft aan advies van een goede dakdekker kunt u ons altijd contacten. Een snelle prijsopgaaf schoorsteen nodig? Vul het formulier in en u heeft snel een reactie.

Schoorsteen repareren

Als u schade heeft moet u de schoorsteen repareren. U kunt dan denken aan diverse problemen zoals beschadigde voegen, lekkages, scheuren in het metselwerk, slecht afdichtende loodslabben, roetophoping of losse stenen. Wacht niet te lang met de schoorsteen repareren want het kan extra schade voorkomen en de levensduur van de schoorsteen verlengen. Het is ook belangrijk voor uw veiligheid. Roetophoping of een verstopping kan leiden tot een schoorsteenbrand.

Schoorsteen renovatie

Als de schade na een schoorsteen inspectie fors blijkt te zijn, kunnen we de schoorsteen renoveren. Van een schoorsteen renovatie is vaak sprake als we (een deel van) de schoorsteen opnieuw moeten metselen, als de schoorsteen opnieuw gevoegd moet worden en weer helemaal waterdicht gemaakt moet worden. Vaak zijn het dan zwaar vervuilde en verouderde schoorstenen waar we ook een vogelnest verwijderen.

Schoorsteen vervangen

Als er sprake is van flinke schade is een schoorsteen vervangen vaak de beste oplossing. U kunt hierbij denken aan situaties waar de schoorsteen niet meer stabiel is, als er flinke scheuren zijn over de volledig breedte van de schoorsteen. Of als de schoorsteen bijvoorbeeld niet meer voldoet aan de bouwvoorschriften. U moet natuurlijk ook altijd afwegen of de prijs van een schoorsteen reparatie niet duurder is dan de schoorsteen vervangen.

Schoorsteen lekkage

Een schoorsteen lekkage is een veelvoorkomend probleem. Als u niet snel genoeg actie onderneemt kan het regenwater flink wat schade aanbrengen in uw woning. Meestal komt het water binnen door poreuze of beschadigde stenen. Dan gaat het vaak om relatief kleine hoeveelheden, die de schade steeds iets erger maken. Maar een schoorsteen lekkage kan ook komen door loslatende loodslabben, kapotte voegen of een kapotte schoorsteenmantel. Ons advies is om dit zo snel mogelijk aan te pakken. Vaak zijn de kosten dan beperkt en voorkomt u grotere problemen.

Schoorsteen vegen

Verstoppingen in het rookkanaal zorgen regelmatig voor dat er een schoorsteenbrand ontstaan. Een schoorsteenbrand kan flinke gevolgen hebben. Om dit te voorkomen kunt u de schoorsteen vegen. Omdat dit geen eenvoudige klus is worden hier vaak mensen voor ingehuurd: schoorsteenvegers. Een goede schoorsteenveger maakt gebruik van gespecialiseerde borstels en apparatuur en zorgt ervoor dat uw rookkanaal snel weer schoon is.

Schoorsteen inspectie

Het is vaak pas duidelijk wat de staat van de schoorsteen is als er iemand op het dak geweest is. Wij doen altijd een schoorsteen inspectie om te bepalen of er schoorsteen onderhoud of schoorsteen renovatie nodig is. Wij kijken dan naar de staat van het metselwerk, de voegen, de cementplaat en bijvoorbeeld de loodslabben.

schoorsteen verwijderen

Waardoor ontstaat schade aan de schoorsteen

Schade aan de schoorsteen of problemen met de schoorsteen ontstaan vaak door normale slijtage. Een schoorsteen heeft slijtage door de weersinvloeden van regen, vorst of hitte. Hoewel schoorstenen vaak robuust gebouwd zijn treedt er altijd veroudering en slijtage op. Veelvuldig gebruik van een openhaard verhoogt het risico op roetophoping. Ook dieren vinden de schoorsteen soms een interessant object. Het komt regelmatig voor dat we vogelnesten zien in de schoorsteen. We zorgen er dan voor dat het we het vogelnest verwijderen.

Prijzen schoorsteen vervangen, schoorsteen reparatie, schoorsteen vegen

De prijzen van werkzaamheden aan de schoorsteen kunnen behoorlijk fluctueren. Vlak voor de herfst of winter worden mensen er bijvoorbeeld aan herinnert de schoorsteen te vegen. Of in een zeer natte periode staat de telefoon van ons als dakdekker roodgloeiend. Dit zijn over het algemeen duurdere periodes. Wij proberen onze prijzen altijd gelijk te houden.

prijzen 2023Gemiddelde prijzen 2023
Schoorsteen inspectie€ 200
Schoorsteen onderhoud€ 75 tot € 125
Schoorsteen repareren€ 300 tot € 600
Schoorsteen renovatie€ 500 tot € 1150
Schoorsteen vegen€70 tot € 95 per rookkanaal
Loodslabben vervangen€ 95 tot €150 per meter

Prijzen schoorsteen werkzaamheden 2023

Verschillende werkzaamheden

Een goede dakdekker kijkt bij zijn werkzaamheden aan de schoorsteen vaak even verder. Zo komen we regelmatig tegen dat er ook andere dingen belangrijk zijn voor een goed en betrouwbaar dak. Denk hierbij bij aan:

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring