Schoorsteen reinigen

Regelmatig uw schoorsteen reinigen is belangrijk om er zeker van te zijn dat uw schoorsteen in optimale conditie blijft en vrij is van vuil en aanslag. Op deze manier voorkomt u schoorsteenbranden en zorgt u ervoor dat uw verwarmingssysteem efficiënt blijft werken. Dit gaat niet alleen om het grondig schoonmaken van het rookkanaal, maar ook het laten reinigen van bijvoorbeeld de rookkap, de buitenkant van de schoorsteen, de voegen en het metselwerk.

Dakdek Gigant kan uw schoorsteen reinigen op vakkundige wijze. Wij hebben een team van ervaren dakdekkers voor u klaar staan die deze klus op professionele wijze voor een betaalbare prijs voor u kunnen uitvoeren. Ontdek op deze pagina meer over uw schoorsteen schoonmaken, waarom dit zo belangrijk is, de kosten, reinigingsmethodes, onderdelen die we reinigen, en meer.

Schoorsteen reinigen

Waarom schoorsteen reinigen?

Door uw schoorsteen regelmatig te reinigen, verlaagt u het risico op schoorsteenbrand aanzienlijk. Tijdens het stoken van hout of kolen kunnen roet en creosoot zich ophopen in het rookkanaal. Deze stoffen zijn zeer brandbaar en kunnen bij een hoge temperatuur ontbranden, wat een schoorsteenbrand kan veroorzaken. Een schoorsteenbrand kan zich snel verspreiden naar andere delen van uw woning, met potentieel gevaarlijke, gevolgen. Door middel van regelmatig uw schoorsteen reinigen verwijdert u deze ophopingen in het rookkanaal, waardoor de kans op brand sterk vermindert.

Daarnaast kunnen uw cv-ketel of andere verwarmingssystemen efficiënter werken als u uw schoorsteen schoonhoudt, waardoor u energie en kosten bespaart. Door de ophoping van roet en creosoot in het rookkanaal, kunnen deze de luchtstroom in de weg gaan zitten. Dit zorgt ervoor dat de verbranding minder efficiënt werkt. Hierdoor gaan uw energiekosten omhoog. Bovendien kan een verstopt rookkanaal ervoor zorgen dat giftige rookgassen, zoals koolmonoxide, terug in uw woning komen, wat ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Door middel van uw schoorsteen reinigen verlaagt u dus ook deze gezondheidsrisico’s.

Een goed onderhouden schoorsteen verlengt tot slot de levensduur van uw verwarmingssystemen. Wanneer de schoorsteen en het rookkanaal schoon zijn, ondervinden de cv-ketel of kachels minder weerstand, wat ook minder slijtage betekent. De levensduur van deze systemen wordt hierdoor verlengd.

Kortom, schoorsteen reinigen zorgt voor:

 1. Efficiëntere werking van uw verwarmingssysteem of cv-ketel. Een schone schoorsteen zorgt voor betere luchtstroom en de verbranding is efficiënter. Dit is ook beter voor het milieu.
 2. Lagere gezondheidsrisico’s, het voorkomt dat koolmonoxide terug uw woning binnenkomt.
 3. Minder risico op schoorsteenbrand: met schoorsteen schoonmaken worden brandbare ophopingen zoals roet en creosoot verwijderd.
 4. Verlengde levensduur van uw verwarming en schoorsteen. Minder slijtage aan uw verwarmingssystemen en de schoorsteen zelf.

Reinigingsmethodes die vaak worden gebruikt bij schoorsteen reinigen

Schoorsteen reiniger: Een schoorsteen reiniger is een chemisch reinigingsmiddel dat vaak in de vorm van een blok wordt geleverd. Het blok wordt in de open haard of kachel geplaatst en verbrandt vanzelf langzaam. Tijdens het verbrandingsproces komen chemicaliën vrij die zich hechten aan roet en creosoot in het rookkanaal en deze afbreken. Na verloop van tijd zullen de afgebroken deeltjes neerdalen en kunnen worden verwijderd door de schoorsteen te vegen.

Borstel aan een stok van beneden naar boven: Deze methode voor schoorsteen reinigen maakt gebruik van een borstel die aan het uiteinde van een lange stok is bevestigd. De borstel wordt vanaf de onderkant van de schoorsteen omhoog geschoven, waardoor roet en creosoot worden losgemaakt en naar beneden vallen. Deze methode is effectief voor het verwijderen van oppervlaktevervuiling en ophopingen. Het kan minder geschikt zijn voor hardnekkige afzettingen.

Schoorsteen vegen: Dit is een traditionele methode waarbij een borstel die aan het uiteinde van een lange stok is bevestigd, door het rookkanaal wordt getrokken door een schoorsteenveger. De borstel schraapt langs de wanden van de schoorsteen en verwijdert roet, creosoot en andere afzettingen. Deze methode is grondiger dan alleen een borstel van beneden naar boven gebruiken, omdat het de hele lengte van het rookkanaal reinigt.

Tijdens een schoorsteen inspectie kan onze dakdekker beoordelen wat de meest geschikte reinigingsmethode is voor uw schoorsteen. 

Wat is het verschil tussen een schoorsteen vegen en een schoorsteen reinigen?

Schoorsteen vegen en schoorsteen reinigen zijn beide manieren om de schoorsteen schoon te maken, maar ze verschillen in de mate van grondigheid en de gebruikte technieken. Bij schoorsteen vegen wordt voornamelijk een borstel aan een stok van boven naar beneden gebruikt om roet en creosoot in de schoorsteen te verwijderen. Bij schoorsteen reinigen worden verschillende technieken toegepast, zoals het gebruik van chemische reinigingsmiddelen, een rookgasanalyse, en een inspectie en reiniging van de buitenkant van de schoorsteen.

Welke onderdelen worden schoongemaakt?

Bij het reinigen van de schoorsteen en het rookkanaal worden verschillende onderdelen grondig gereinigd. Hieronder ziet u welke onderdelen van uw schoorsteen onze dakdekker zal reinigen:

 1. De kachelpijp
  De pijp die van de kachel naar de schoorsteen loopt, wordt met een speciale gaszuiger leeggezogen of met een handborstel indien mogelijk, om opgehoopt roet en creosoot te verwijderen. De kachelpijp schoonmaken, verbetert de luchtstroom en vermindert het risico op brand.
 2. Schoorsteen (rookkanaal)
  Het rookkanaal zelf wordt van binnen gereinigd om alle afzettingen van roet en creosoot te verwijderen. De schoorsteen schoonmaken zorgt voor een veilige en werking van de schoorsteen en een verbeterde energie-efficiëntie.
 3. Buitenkant van de schoorsteen
  Het metselwerk en andere oppervlakken aan de buitenkant van de schoorsteen worden gereinigd om vuil en mos te verwijderen. De buitenkant schoorsteen reinigen zorgt ervoor dat de schoorsteen in goede conditie blijft en voorkomt schade door vocht en corrosie.
 4. Loodslabben en voegen
  De loodslabben en voegen rond de schoorsteen worden geïnspecteerd en indien nodig gereinigd of hersteld. De loodslabben zorgen voor een waterdichte afdichting tussen de schoorsteen en het dak, dus het is belangrijk om ze in goede staat te houden om lekkages te voorkomen.

Door al deze onderdelen grondig te reinigen en te inspecteren, zorgt de dakdekker ervoor dat uw schoorsteen goed functioneert en veilig blijft voor gebruik.

Schoorsteen reinigen Amsterdam

Kunt u zelf uw schoorsteen reinigen?

Het gebruik van een schoorsteen schoonmaakset of schoorsteen veegsets kunnen aantrekkelijk lijken voor doe-het-zelvers, maar het is belangrijk om te weten dat het reinigen van een schoorsteen een taak is die het beste kan worden uitgevoerd door een professional. Zoals een professionele dakdekker of schoorsteenveger. Hoewel er sets beschikbaar zijn voor thuisgebruik, raden we het af vanwege de risico's en de ervaring en kennis die nodig is voor een grondige reiniging. Wel kunt u veilig gebruik maken van een schoorsteen reiniger. (Hiervoor hoeft u ook niet het dak op te klimmen).

Als u een schoorsteen reiniger (reinigingsblok) voor uw schoorsteen gaat gebruiken, let dan op deze punten:

 • Zorg dat u de gebruiksaanwijzing van het blok goed doorleest voor gebruik.
 • Neem alle nodige veiligheidsmaatregelen, zoals beschermende kleding en voldoende ventilatie.
 • Volg de instructies voor het plaatsen en aansteken van het blok nauwkeurig.
 • Houd de schoorsteen en omgeving goed in de gaten terwijl het blok brandt.
 • Overweeg na het uitbranden van het blok een regulier vuur te stoken om eventuele resterende afzettingen te verwijderen.

Kosten schoorsteen reinigen

Gemiddeld betaald u voor een schoorsteen reiniging inclusief impregneren ongeveer €650. De kosten voor het reinigen van een schoorsteen hangen vooral af van het type reiniging, of we er makkelijk bij kunnen, en mogelijke problemen zoals vogelnesten die verwijderd moeten worden.

Schoorsteen werk Kosten 2024
Camera inspectie in het rookkanaal€ 99
Voegen vervangen€ 70 - €80 per m²
Schoorsteen reinigen (water/stoom)€ 250
Schoorsteen zandstralen€ 500
Schoorsteen Impregneren€ 150
Schoorsteen loodslabben aanpassen€ 399

Algemene werkzaamheden schoorsteen 2024

De kosten voor werkzaamheden aan de schoorsteen in 2024 vindt u in onderstaande tabel. Houdt er rekening mee dat de prijzen voor een dakdekker in Amsterdam soms behoorlijk kunnen verschillen ten opzicht van een dakdekker in Den Bosch.

Schoorsteen inspectie€ 175
Schoorsteen onderhoud€ 75 tot € 125
Schoorsteen repareren€ 300 tot € 600
Schoorsteen renovatie€ 500 tot € 1150
Schoorsteen vegen€70 tot € 95 per rookkanaal
Loodslabben vervangen€ 114 tot €174 per meter
Schoorsteen reinigen € 299 tot €499 euro
Schoorsteen impregneren€ 299 tot €499 euro

Veelgestelde vragen

Is schoorsteen vegen verplicht?

Schoorsteen vegen is in Nederland niet verplicht, maar wel erg belangrijk. Let er ook op dat verzekeraars kunnen eisen dat huiseigenaren hun schoorsteen regelmatig laten vegen om het risico op schoorsteenbrand te verminderen. Controleer uw verzekeringspolis om te bepalen of regelmatig schoorsteenvegen verplicht is voor uw woning. Het niet naleven van deze verplichtingen kan ervoor zorgen dat u geen dekking krijgt bij schade of brand.

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen reinigen?

Schoorstenen raden we aan minstens één keer per jaar te laten reinigen. Hoe vaak dit nodig is kan afhangen van hoe vaak u uw (hout)kachel gebruikt en het brandstoftype. Regelmatig reinigen voorkomt creosootopbouw en vermindert het risico op schoorsteenbranden. Sommigen kiezen voor vaker reinigen bij intensief gebruik van hun verwarming of open haard.

Ben ik als huurder verplicht om mijn schoorsteen te reinigen?

Nee, als huurder bent u vaak niet verantwoordelijk voor het reinigen van de schoorsteen, tenzij dit specifiek is opgenomen in uw huurovereenkomst. In veel gevallen is het onderhoud van de schoorsteen de verantwoordelijkheid van de verhuurder of de eigenaar van het pand. Het is raadzaam om uw huurovereenkomst te raadplegen om te zien welke verantwoordelijkheden voor het onderhoud van de schoorsteen aan u zijn toegewezen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring