Zinken dak aanleggen

Zinken daken zijn duurzaam en bieden ook heel wat voordelen. Er kan zowel hellende daken of platte daken met zink bedekt worden alleen met een hellingsgraad hoek van minimaal 3 graden is vereist.

Maar door het gebruik van geprefabriceerde panelen kan een dak relatief snel bekleed worden.

Zink is een onderhoudsvriendelijk metaal met een moderne uitstraling. Het laat zich bewerken en is erg geschikt als een dak bekleding.

Een zinken dak is niet alleen beschikbaar in stroken of panelen maar ook in zinken leien.

Zinken dak aanleggen

Zinken leien zijn handig voor als u een complexere dakvorm heeft om af te werken.

De dakafwerking met zinken leien zorgt ervoor dat torens, dakkapellen, en andere vormen makkelijk geregeld kunnen worden.

De leien zijn beschikbaar in verschillende vormen, ruiten, vierkanten etc.

Zinken dak prijs per m² hangt vooral af van de oppervlakte van uw dak, de afwerking en de uitvoering.

Houdt u der wel rekening mee dat dit slecht een richtprijs is!

Dakdekken is een klus die met een hoge nauwkeurigheid moet worden uitgevoerd. Om andere ongemakken te voorkomen.

Wat kost het om een zinken dak aan te leggen?

Als bezoeker wilt u niets anders weten dan hoeveel het kost om een zinken dak aan te leggen. Wat de grootste invloed heeft op de kosten van een zinken dak aan te leggen heeft grotendeels te maken met welke dakwerkers u in zee gaat.

Uiteraard wilt u uw zinken dak zo goedkoop mogelijk laten opknappen.

De gemiddelde prijzen van het laten aanleggen van een zinken dak liggen tussen de gemiddeld prijs €60,- tot €110,- per m² incl btw en plaatsing.

Afhankelijk van uw wensen en de oppervlakte van uw dak.

Wij streven ernaar om u de meest voordelige prijs te bieden voor het compleet aanleggen van uw zinken dak.

Goedkoper dan u denkt……

Op de vraag hoeveel een zinken dak te laten plaatsen kost kunnen wij u altijd de goedkoopste prijzen aanbieden. Vergelijk de prijzen van onze dakdekkersbedrijf door bij onze goedkope dakdekkers een vrijblijvende prijsopgave aan te vragen.

Door een prijsvergelijking om uw zinken dak gedeeltelijk of helemaal te laten vervangen zult u er snel achter komen dat u bij onze dakdekkers minimaal 30% goedkoper uit bent!

Waar wacht u nu nog op en vergelijk gratis onze kostenindicatie en ontvang de kostprijs binnen 2 minuten van uw nieuwe zinken dak. Wij zorgen ervoor dat u 30% bespaart op de totaalprijs.

Prijs afhankelijk van uw wensen

Op deze pagina vertellen wij u alles over het berekenen van de kosten voor een nieuwe zinken dak. Wij krijgen veel prijsgerichte vragen over het zinken dak aanleggen. Denkt u aan vragen zoals….

Wat kost een zinken dakbedekking?

De gemiddelde kosten om een zinken dak te plaatsen mag u rekenen op een gemiddeld prijs van ongeveer €70,- €140,- per m²,incl. btw en plaatsing. Houdt u der wel rekening mee dat dit slechts een richtprijs is.

Hoe wordt een zinken dak geïsoleerd?

Zinken daken worden meestal geïsoleerd met isolatiepanelen of met PUR. De isolatie is echter iets moeilijker aan te brengen dan bij andere soorten dakbedekking. Het is tegenwoordig ook zo dat men geen grote ventilatieruimte meer laat tussen het isolatiemateriaal en het zinken dak.

Hoe lang gaat een zinken dak mee?

Het belangrijkste voordeel van zink is de ongelofelijk lange levensduur, soms tot wel 125 jaar. Ook bitumen gaat lang mee, tot 45 jaar of tot 90 jaar als het eenmalig wordt vernieuwd.

Levensduur zinken dak

De patinalaag biedt bescherming tegen alle weersinvloeden die Nederland rijk is. Daarnaast is het dak beter beschermd tegen luchtvervuiling. Uw dak is ook goed bestendig tegen roest, uw dak kan niet roesten!

De lange levensduur heeft het dak te danken aan dit speciale laag. Hierdoor kan uw zinken dak ongeveer 125 jaar meegaan.

De patinalaag bestaat uit een half matte look. Het ziet er niet alleen heel sjiek uit maar het oogt ook heel mooi, en het heeft vele voordelen.

Een dak dat volledig uit zink bestaat bevat meestal een kleine hoeveelheid titaan en koper. De tijd zorgt ervoor dat de oxidatieprocessen zich ontwikkelen. Dit klinkt heel erg ingewikkeld. In makkelijkere termen er komt een donkere patinalaag op het dak.

Dan is er nog geprepatineerd zink. Dit is een ander soort type zink. Tijdens het productieproces wordt dit type zink al voorzien van een beschermingslaagje. Dit is wel duurder en normaal zink. Het wordt met name gebruikt bij gevels.

Tot slot is er nog gelakt zink. Gelakt zink heeft een strakke, elegante uitstraling. Gelakt zink is beschikbaar in antraciet, kopergroen, wit, blauw of donkerbruin.

dakplaten

Uitvoeringen van zinken daken

Een dak specialist houdt altijd rekening met verschillende factoren om de juiste prijs vast te stellen voor een zinken dak. Ieder dak is weer anders.

Zink is plooibaar er is dus veel mogelijk. Er bestaan dus verschillende soorten uitvoeringen van zinken dakbedekkingen om je hellend, gebogen, of een plat dak mee te bekleden.

Zinken platform: Bij een zinken plat dak kiest de dakwerker in zinkwerken voor gesoldeerd zinken platform. Daarbij soldeert de dakdekker verschillende zinken dakplaten aan elkaar met voldoende ruimte voor het krimpen en uitzetten bij temperatuurschommelingen.

Zinken deklijst: De afdeklijst is een lijst die een ander bouwelement bedekt, bijvoorbeeld om het bouwelement te beschermen of als afwerking om een naad of een onderdeel dat nog niet is afgewerkt te bedekken.

Dak in zink met een staande naad: Bij een dakbedekking in zink met staande naad overlappen de zinken dakplaten elkaar aan de randen. De overlappende structuur met voorgevormde banen is een zink dak met staande naad mooi waterdicht en is ook makkelijk te plaatsen.

Zinken leien: Dit systeem bestaat uit ruitvormige, vierkante plaatdelen in zink. Zo creëer je een prachtige effect met een schubachtig karakter op je dak. De zinken leien zijn duurzaam alternatief voor shingles of natuurleien.

Als de oppervlakte van het dak, de afwerking, hoe makkelijk is uw dak bereikbaar en wat zijn u persoonlijke wensen!

Dat zijn de belangrijkste punten die meetellen voor een dakwerker om de kosten voor uw op te stellen.

Voor en nadelen zinken dak

Om u een beetje op weg te helpen is het handig om de voor en nadelen van een zinken dak tegen elkaar af te wegen.

Moet u nog een keuze maken om te kiezen tussen een zinken dak of een andere dakbedekking voor uw nieuwbouw of klushuis?

Zetten we ze kort voor u op een rij:

Voordelen van een zinken dak

Het voordeel van een zinken dak is dat ze super duurzaam zijn. Een zinken dak heeft vele voordelen.

Platte daken en hellende daken kunnen met zink worden bedekt. Er is wel een hellingsgraad van 3 graden vereist.

Zink is bijzonder modern materiaal. Het voordeel is dat het materiaal zeer flexibel en plooibaar is, dit zorgt er daarom voor dat zink makkelijk te bewerken is. Zink is hierdoor op vrijwel alle daken te gebruiken.

Zink is super duurzaam, het kan wel 50 tot 125 jaar meegaan.

100% recyclebaar: zink valt volledig te recycleren. Uw dak bekleden met dit duurzame metaal dus ook een milieuvriendelijke keuze.

Onderhoudsvriendelijk zink vergt geen onderhoud. Een dak in zink is bovendien ook uitstekend beschermd tegen fikse rukwinden en stormen.

Als u juist opzoek bent naar een duurzaam dak, dak kan zink uitkomst bieden. Een dak van zink is goed en makkelijk te onderhouden.

De dakconstructie is zeer compact en gemakkelijk te onderhouden. Hierdoor is de isolatie thermisch en constant.

Nadelen van zinken dak

Omdat zink van metalen materiaal is. Zorgt dit ervoor dat zink niet geluidsisolerend is. Hier is makkelijk iets aan te doen. Het geluid van een zinken dak kunt u gemakkelijk oplossen.

Door gebruik te maken van geluidswerende en thermische isolatie lost u dit probleem gemakkelijk op.

Zink gaat heel erg lang mee dat is een groot voordeel. Daaraan kleeft ook een nadeel. Zink is van de duurdere dakbedekkingen, wat enigszins logisch is, want de kwaliteit is zeer hoog.

 • Duurdere dakbedekking: Zink is duurder dan dakpannen, kunstleien. dakpanelen.
 • Moeilijk te isoleren: Een zinken dak isoleren is moeilijker dan een pannendak. Bovendien is een goede thermische isolatie en een hele sterke geluidsisolatie nodig.
 • Complexere plaatsing: Een zinken dak plaatsen vergt een specifieke techniek. Voor een correcte plaatsing van je zink dakbedekking zonder risico op vochtproblemen, slechte isolatie.
 • Zink is wel gevoelig voor deuken, dit is handig om rekening mee te houden.
dakisolatie buitenkant

Zinken dak isolatie

Als u kiest voor een zinken dak dan raden wij u altijd aan om het door een specialist te laten uitvoeren. De dak werker houdt namelijk rekening met de uitzetnaden, en voor de staande naad is een vakkundige bewerking nodig.

Dat geldt ook voor isolatie en het naadloos aansluiten van het zinken dak op de dakgoten.

U kunt bij zink kiezen tussen een warm dakconstructie en een koud dakconstructie. Het verluchten aan de onderzijde van het zinken dak is niet meer nodig.

Als u kiest voor een onverluchten zinken dakconstuctie dient u wel te kiezen voor warm dak systeem. Dit heeft ook wel zijn voordelen die zetten we hieronder op een rijtje voor u:

 • Geen koude lucht meer in de dakconstructie.
 • Geen condensvorming in de dakconstructie.
 • Energiebesparing langs de ventilatieopeningen.

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen waarmee u uw onverluchte zinken dakconstructie kunt realiseren:

 • OSB platen: verschillende lagen spanen met een vooraf bepaalde dikte en vorm.
 • PUR minerale wol: combinatie van glaswol en steenwol.
 • Cellenglas: staat bekend als foamglas en schuimglas.
 • Sandwichpanelen: geïsoleerde platen PUR.

Waar moet ik opletten bij een zinken dak?

Wij hebben een aantal handige punten op een rijtje gezet om op te letten bij een zinken dak.

Zink is duurzaam metaal en gaat jaren mee.

 • Doordat zink gemaakt is van natuurlijk materiaal kan het betekenen dat zink kan krimpen of
  uitzetten. Dit hoeft niet perse een probleem te zijn. Bij de montage van de dakbedekking
  kunt u uitzetnaden laten aanbrengen, zo voorkomt u dat probleem.
  De dakdekker kan u hier meer over vertellen.
 • Vroeger moest zink verlucht worden aan de onderkant. Dit werd gedaan door middel van
  ventilatieopeningen. Tegenwoordig hoeft dat niet meer. Er komt geen onnodige energie vrij.
  U zult dus geen last hebben van condens en koude lucht.
 • In Nederland valt er een hoop regen. Dit regenwater kan ervoor zorgen dat metaaldeeltjes
  vrijkomen op het dak. Het is nog niet duidelijk of dit schadelijk kan zijn, wanneer het in het
  oppervlakte water terecht komt. Een filter kan dit gemakkelijk tegenhouden.

Geventileerde constructie of niet een dakdekker kan de dakbedekking in zink aanbrengen op een ruwe houten bebording met daaronder een ventilatieruimte om het vocht af te voeren.

Voor een slankere opbouw van zinkdaken werken specialisten ook meer en meer met een niet geventileerde constructie. Daarbij ligt het zink op een waterdichte dampdoorlatende structuurmat waarlangs het vocht wegloopt.

Uitzetnaden door de temperatuurschommelingen kan een zinken dak bedekking lichtjes uitzetten en doen krimpen. Om geen schade te maken aan het zink kan er met uitzetnaden gewerkt worden.

Monteren van zinken dak elementen is uitermate belangrijk om de zinken dak elementen correct en precies op de houten bebording te monteren.

Zo krijgt u een waterdichte maar stabiele dakbedekking zonder lekkages.

Zeker is dit van belang bij een on geventileerde constructie is een correcte uitvoering van zinkwerken essentieel.

zinken dak

Bespaartips zinken dak

We hebben een aantal handige bespaartips op een rijtje gezet, voor wanneer u uw zinken dak wilt
aanschaffen. Deze tips zorgen ervoor dat u flink kan besparen op de totale kosten.

 • Het combineren van werkzaamheden kan ervoor zorgen dat u flink gaat besparen op de
  kosten van een zinken dak. Moet er bijvoorbeeld een dakkapel worden aangebracht?
  Misschien wilt u een dak vervangenof volledig isoleren? Wat de klus ook mag zijn combineren van werkzaamheden is altijd voordeliger. De dak specialist hoeft op deze manier minder vaak langs te komen en kan een mooie prijs voor u maken.
 • Het combineren van werkzaamheden kan nog verder doorgetrokken worden. Vraag uw buren eens op de koffie. Wanneer u het dak verder door laat trekken naar de woningen naast u, scheelt dat behoorlijk op de totale kosten. Het is een omvangrijke klus, hierdoor kan de dakdekker een mooie prijs voor u en uw buren maken. Want wellicht hebben uw buren ook een nieuw dak nodig. Dan kan het fijn zijn om alles in een keer te laten doen, de daken sluiten zo ook mooier op elkaar aan.
 • Vraag minimaal 4 offertes aan bij 4 verschillende dakdekkersbedrijven. Op deze manier kunt u de offertes naast elkaar leggen en de prijzen met elkaar vergelijken. Dit kan tot soms wel 30% schelen op de totale kosten.
 • Ieder dakdekkersbedrijf is weer anders. Wij adviseren u vooraf om reviews en referenties van het desbetreffende bedrijf te lezen. Zo weet u zeker dat u kwaliteit in huis haalt. Helaas zijn er een aantal spelers op de markt die
  hoge prijzen vragen voor discutabele kwaliteit.
 • Kies een bedrijf dat bij u in de regio zit. Dit scheelt reiskosten. Als u kiest voor een bedrijf dat ver van u vandaan zit, dan kan dat behoorlijk in de kosten lopen. Dat is zonde van het geld. Wij zijn bijvoorbeeld actief in Amsterdam en omgeving.

Zinken dakgoot vervangen

Een zinken dakgoot is niet goedkoop. De prijzen van een dakgoot vervangen van ongeveer gemiddeld €50,- per meter.

In de onderstaande tabel ziet u de gemiddelde prijzen voor een dakgoot vervangen. Hierbij gaan we van uit een gemiddelde rijtjeshuis van13 meter aan dakgoot.

Dakgoot vervangen werkzaamhedenKosten minimaalKosten maximaal
Reparatie dakgoot€85,-€190,-
Verwijderen en laten plaatsen zinken dakgoot€730,-€1450,-

De bovenstaande prijzen dakgoot vervangen is inclusief verwijderen en afvoeren van de oude dakgoot en aansluitingen op de bestaande. Inclusief de regenpijpen en de hemelwaterafvoer van de dakgoot.

Zoals u ziet zijn de kosten voor het vervangen van alle goten van een rijtjeswoning al snel meer dan gemiddeld €500,-.

Zinken dakgoot voordelen:

 • Zinken hemelwaterafvoeren (ofwel regenpijpen) maken het uiterlijk van het huis mooier.
 • Een meerwaarde van een woning.
 • Een zinken dakgoot zorgt voor een moderne uitstraling van een bestaande of nieuw gebouw.

Zinken regenpijp

Een zinken regenpijp gaat ongeveer gemiddeld minimaal 30 jaar mee en behoud zijn uitstraling.

Om de zinken regenpijp te vervangen hoeft dat niet perse veel te kosten. De kosten zijn afhankelijk van het materiaal en de vorm van de regenpijp.

Maar ook de grootte hiervan.

Vroeger werden zinken hemelwaterafvoer vooral gebruikt vanwege de weerstand. Tegenwoordig ook omdat het mooi en aantrekkelijk er uit ziet.

Soort klusGemiddelde prijs
Telescoopbocht€25,-
Zinken regenpijp vanaf 3M€200,- tot €225,-
Zinken regenpijp tot 3M€100,- tot €150,-
Bladvanger zinken regenpijp€40,-

De kosten zijn inclusief materialen en exclusief btw.

zinken regenpijp

Zinken dakkapel

en zinken dakkapel is een aantrekkelijke toevoeging als u bezig bent met het verbouwen van uw klushuis. Er zitten namelijk een aantal verschillen tussen de zinken dakkapel en andere soorten dakkappellen. De verschillen zitten niet alleen in de prijs maar ook aan levensduur, of minder onderhoud.

Maar ook weersbestendigheid en het is nog eens milieuvriendelijk. Ook worden de zijkanten van dakkapellen al jaren bekleed met zink.

Door nieuwe technieken en omdat zink goed te bewerken is, kunnen dakkappelen nu ook volledig van zink gemaakt worden. Een zinken dakkapel wordt daarom ook wel de duurzaamste variant genoemd.

Zinken dakkapel voordelen

Dakkapellen van zink zijn duurzaam en hebben een lange levensduur. Zinken dakkapellen zijn bovendien onderhoudsvrij, zink verkleurt niet en is tegen allerlei soorten weersomstandigheden bestand. Zink is volledig brandwerend.

Zink kan ook perfect gecombineerd worden met bijvoorbeeld het plaatsen van houten of kunststof kozijnen! Een zinken dakkapel heeft een moderne uitstraling, omdat de afwerking heel strak en recht is. Dat is 1 van de redenen dat veel mensen voor een zinken dakkapel kiest.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een zinken dakkapel gelijk de gewenste kleur te kiezen, een zinken dakkapel kent verschillende soorten zwart/grijs tinten maar let u wel op dat het niet in een andere kleur geschilderd kan worden.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring