Lood vervangen

Lood rondom de schoorsteen biedt een belangrijke functie voor het behoud van de waterdichtheid van uw dak en het voorkomen van vochtschade. Hoewel lood over het algemeen lang meegaat, kan het zeker na een periode van 30 tot 40 jaar tekenen van slijtage gaan vertonen. Na verloop van tijd kunnen er scheuren of barsten in het lood ontstaan of kunnen de loodslabben volledig verslijten, waardoor er lekkages kunnen ontstaan.  

Dakdek Gigant kan uw dak en schoorsteen inspecteren en beoordelen of lood vervangen op korte termijn nodig is. Indien nodig kunnen onze vakkundige dakdekkers de loodslabben vervangen op professionele wijze voor een scherpe prijs.

Op deze pagina vindt u meer informatie over de functie van lood, waar lood zich zoal bevindt, wanneer lood vervangen moet worden, en de gemiddelde kosten voor lood vervangen.

lood schoorsteen vervangen

De functie van lood

Lood vervult een onmisbare rol voor het afdichten van kieren bij schoorstenen en andere plekken op het dak doordat het een zeer goede waterdichte afdichting biedt. De belangrijkste functie van lood is dat het regenwater buiten houdt en zo lekkages voorkomt. Op die manier blijven uw dakconstructie en de binnenkant van uw huis beschermd tegen wateroverlast. Dankzij zijn buigzaamheid kan lood flexibel worden gevormd en aangepast aan verschillende vormen en hoeken, waardoor het perfect past rondom schoorstenen, dakramen en dakgoten. Lood is een betrouwbaar en duurzaam materiaal dat jarenlang bescherming biedt en langdurig zijn effectiviteit behoudt, zelfs onder invloed van extreme weersomstandigheden.

De kenmerken van lood

Lood staat bekend om verschillende gunstige eigenschappen:

 • Uitstekende afdichting
  De perfecte waterdichte afdichting van lood voorkomt waterinfiltratie, waardoor uw woning beschermd blijft tegen lekkages

 • Lange levensduur
  Het gaat tientallen jaren mee, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over frequent lood vervangen. Vaak is dit pas nodig na zo’n 30 tot 40 jaar.

 • Flexibel
  Lood is zeer flexibel en kan gemakkelijk worden gevormd en aangepast aan de vormen en hoeken van uw dak, waardoor het ook op moeilijk bereikbare plekken perfect past.

 • Recyclebaar
  Als het lood eenmaal zijn levensduur heeft bereikt, kan het worden gerecycled, waardoor het milieuvriendelijker is dan veel andere materialen.

 • Weersbestendig
  Het blijft effectief, zelfs in extreme weersomstandigheden.

 • Isolatie
  Lood heeft ook een isolerende functie. Het zorgt voor afdichting van warmtelekken aan uw dak en in uw schoorsteen, waardoor u warmteverlies tegengaat. Dit draagt bij aan het behoud van warmte in huis en een lagere energierekening.

 • Bescherming tegen blikseminslag
  Lood biedt niet alleen bescherming tegen vochtinfiltratie, maar fungeert ook als een belangrijke bescherming tegen blikseminslag. Door zijn eigenschappen kan lood elektrische ladingen veilig afvoeren naar de grond, waardoor de kans op schade door blikseminslag wordt verminderd.

Lood vervangen schoorsteen kosten

Het vervangen van lood op uw dak is afhankelijk van de methode die wordt gekozen. Gemiddeld liggen de kosten voor lood vervangen tot op het binnenblad tussen de €200 en €220 per meter. Deze prijs is inclusief materiaalkosten, arbeidskosten en btw. Lood kan in grotere meters worden vervangen, waardoor grote stukken snel en efficiënt kunnen worden afgewerkt.

Daarnaast is het afsnijden en vervangen van oud daklood (dat bij schoorstenen meestal gebeurt) vaak goedkoper. Met een gemiddelde kostprijs van ongeveer €120 per strekkende meter. Dit is ook inclusief de benodigde materialen en arbeid.

Dakdek Gigant biedt scherpe prijzen voor loodvervanging, waardoor u verzekerd bent van een waterdicht dak voor een betaalbare prijs!

Mogelijke nadelen van lood

Er zijn twee bekende nadelen van lood: 

 1. Milieu impact: Het winnen en verwerken van lood kan schadelijk zijn voor het milieu.
 2. Gevoelig voor oxidatie: Lood kan na verloop van tijd oxideren, dus regelmatig onderhoud en eventueel het lood insprayen met een anti-oxidatie spray is nodig om ervoor te zorgen dat het lood zijn waterdichte functie behoudt.

Waar bevindt lood zich op het dak?

Lood wordt vaak gebruikt op verschillende locaties van een dak. Hieronder ziet u veelvoorkomende locaties waar lood te vinden is:

 1. Schoorstenen Loodslabben worden rondom de schoorsteen aangebracht om te voorkomen dat water via de schoorsteen binnendringt en terechtkomt in het dakbeschot. Zo ontstaat er geen rot, schimmel of andere vochtproblemen.
 2. Dakkapellen Bij een dakkapel zorgt lood voor de afwatering tussen de dakkapel en het dak. Het beschermt het hout van de dakkapel tegen regen en voorkomt lekkages onder het dak.
 3. Kachelpijp(stormkraag) Lood wordt gebruikt om de aansluiting van kachelpijpen op het dak af te dichten en waterinfiltratie te voorkomen.
 4. Nokvorsten Ook onder nokvorsten zorgt lood voor een waterdichte afsluiting zodat er geen lekkages kunnen plaatsvinden via de nokken.
schoorsteen vervangen lood

Wanneer lood vervangen

Hoewel lood bekend staat om een lange levensduur, zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat lood sneller verzwakt en zijn werking achteruitgaat.

Een van de belangrijkste indicaties dat lood vervangen moet worden, is wanneer het begint te verzwakken, scheurt en dunner wordt. Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken, zoals langdurige blootstelling aan extreme weersomstandigheden of simpelweg door slijtage als gevolg van veroudering. Wanneer lood dunner wordt en zijn kracht begint te verliezen, blijft het niet langer effectief waterdicht.  Dit kan leiden tot lekkages en schade aan uw dakconstructie.

Het is daarom aan te raden om lood regelmatig te laten inspecteren, vooral op plaatsen waar het wordt gebruikt als afdichtingsmateriaal, zoals bij dakgoten, dakkapellen en schoorstenen. Als het lood broos wordt, barst en scheurt moet het lood worden vervangen worden als reparaties niet meer mogelijk zijn.

Lood vervangen bij renovaties

Niet alleen door ouderdom of slijtage maar ook bij renovaties of onderhoudswerkzaamheden kan het nodig zijn om lood weg te halen en te vervangen. Bijvoorbeeld als een dak wordt vervangen, is het vaak verstandig om ook het lood rondom de dakdoorvoeren en andere openingen te vernieuwen. Zo bent u weer langdurig verzekerd van optimale waterdichtheid.

Hoe wordt lood vervangen?

Lood vervangen kan op 2 manieren:

1. Oud lood afsnijden (bij schoorstenen)

Oud lood afsnijden en vervangen voor nieuw lood gebeurt vaak bij schoorstenen. Wanneer onze dakdekkers oud lood schoorsteen afsnijden, is dit vaak geen gemakkelijke taak vanwege de nauwe ruimte en omdat het belangrijk is de structuur van het dak in tact te houden. De  dakdekker begint met het zorgvuldig verwijderen van de lintvoeg, de voeg tussen de stenen waar het oude lood zich bevindt. Dit doet hij met behulp van speciale gereedschappen, zoals een voegbeitel, om schade aan de stenen te voorkomen. Vervolgens wordt het oude lood voorzichtig afgesneden en verwijderd, de dakdekker let er zorgvuldig op dat eventuele restanten ook volledig worden weggehaald.

Na het verwijderen van het oude lood wordt het gebied grondig schoongemaakt en voorbereid voor de installatie van het nieuwe lood. Meestal wordt er een gleuf in de metselwerkvoeg ingefreesd, waar het nieuwe lood zal worden geplaatst. Het nieuwe lood wordt op maat gesneden en zorgvuldig in de gleuf geplaatst. Om ervoor te zorgen dat het nieuwe lood stevig op zijn plaats blijft, wordt het met speciale klemmen vastgezet. Deze klemmen zorgen voor een veilige bevestiging zonder schade aan het lood of aan uw dak te veroorzaken.

Na het vastzetten van het nieuwe lood worden de stenen rondom de schoorsteen weer teruggeplaatst en stevig vastgezet. Ten slotte wordt het gebied nog eens nagekeken om ervoor te zorgen dat alles correct is geïnstalleerd en dat er geen risico op lekkages bestaat.

2. Lood vervangen tot het binnenblad

Bij het vervangen van lood tot het binnenblad is de manier waarop het lood aan het binnenblad wordt bevestigd iets anders. Vaak wordt deze methode gekozen als lood vervangen moet worden bij aanbouwen. Allereerst wordt een steen uit de buitenmuur gehakt, meestal op het niveau van het binnenblad waar het lood zich bevindt. Deze steen wordt voorzichtig verwijderd om toegang te krijgen tot het oude lood.

Vervolgens wordt het oude lood zorgvuldig verwijderd, waarbij ervoor wordt gezorgd dat het binnenblad niet wordt beschadigd. Het nieuwe lood wordt op maat gesneden en stevig aan het binnenblad bevestigd. Dit kan gebeuren door het lood in te frezen in de metselwerkvoeg of door gebruik te maken van andere bevestigingsmethoden.

Na het bevestigen van het nieuwe lood wordt de verwijderde steen teruggeplaatst en stevig vastgezet. Het nieuwe voegwerk wordt aangebracht in dezelfde kleur zodat het geheel goed op elkaar aansluit.

Alles over schoorsteen onderhoud

Meer weten over schoorsteen onderhoud? Lees alles op ons schoorstenen pagina's.

Veelgestelde vragen

Wat te doen bij scheurtjes in lood van schoorsteen?

In geval van scheurtjes in het lood is het raadzaam om een professionele dakdekker, schoorsteenveger of loodgieter te raadplegen voor een grondige inspectie. Hij kan u adviseren of de scheurtjes nog gerepareerd kunnen worden, of dat lood vervangen een betere optie is en verder helpen bij de vervanging/reparatie.

Kun je lood kitten?

Ja, lood kan worden gekit, maar het is belangrijk om een flexibele kit te gebruiken die geschikt is voor hechting op een vettige, licht vochtige ondergrond. Deze kit moet tevens bestand zijn tegen uv-straling en metalen, aangezien lood bij warmte kan uitzetten.

Wat te doen met het oude daklood?

Het oude lood kan worden gerecycled door het verantwoord af te voeren naar de milieustraat van uw gemeente.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring