Sinds 1989

Dak vernieuwen

Voor het compleet vernieuwen van uw dak, bent u hier aan het juiste adres. Een nieuw dak laten plaatsen dient natuurlijk nauwkeurig én betaalbaar te gebeuren zodat u er weer jarenlang plezier van kunt hebben.

U kunt verschillende redenen hebben om uw oude dak te laten vernieuwen. Wellicht zijn er dakpannen verschoven door de harde wind of is er sprake geweest van lekkage op uw platte dak.

Wat de reden ook is om uw dak te vernieuwen, op deze pagina vindt u alle informatie terug met betrekking tot de kosten van een (complete) dak vervanging en, over de verschillende mogelijkheden die u heeft om zo efficiënt mogelijk weer een nieuw dak op uw woning te realiseren of dit nu een renovatie woning betreft of een nieuwbouwwoning.

dak vernieuwen
Dak vernieuwen

Wat kost een nieuw dak 2023?

Als u overweegt om uw dak te laten vervangen dan bent u natuurlijk benieuwd welke kosten daarbij komen kijken. Dit is grotendeels afhankelijk van het dakdekkersbedrijf waarmee u in zee gaat.

Maar er zijn ook andere factoren die een rol spelen. We informeren u daarom graag over de gemiddelde kosten van het vervangen van uw oude dak.

Stel dat u er bijvoorbeeld voor kiest om direct uw dak te isoleren, hoe beïnvloedt dat de prijs? Onderstaand hebben wij de gemiddelde prijzen per m2 voor u op een rij gezet, zodat u een goed beeld krijgt van de verschillende kosten, waarbij wij begrijpen dat u daarin graag zo efficient mogelijk wilt uitkomen.

De gemiddelde prijzen in 2023 van een geheel nieuw dak liggen tussen de €65,- en de €125,- per m2.

 • Plat dak laten vernieuwen ( dakbedekking ) gemiddelde prijs per m2 €75,- tot aan €100,-
 • Hellend dak laten vernieuwen ( dakpannen ) gemiddelde prijs per m2 €65,- tot aan €125,-

Factoren die de prijs beïnvloeden

Uiteraard zijn er verschillende factoren van invloed op de gemiddelde prijs voor het vervangen of vernieuwen van uw oude dak.

Onderstaande factoren spelen een rol in het bepalen van de mogelijkheden en het vaststellen van de uiteindelijke kosten van de dak vernieuwing.

 • Kan de huidige dakconstructie behouden worden?
 • Zijn er dakpannen of is er een bitumineuze dakbedekking aanwezig?
 • Hoeveel vierkante meter bedraagt de totale dakoppervlakte?
 • Zijn er dakramen of is er een dakkapel aanwezig?
 • Dient er asbest verwijderd te worden?

Kiest u er bijvoorbeeld voor om een compleet nieuw dak te laten plaatsen, dan zal het oude dak eerst verwijderd en daarna afgevoerd dienen te worden. Ook kan dakisolatie een rol spelen in het totale kostenplaatje: wilt u uw nieuwe dak van binnenuit laten isoleren of kiest u voor isolatie vanaf de buitenzijde van het dak?

Er zijn veel mogelijkheden om een goede isolatie aan te laten brengen en dit kan uw jaarlijkse stookkosten ook aanzienlijk verlagen.

Echter zijn er aan deze keuzemogelijkheden extra kosten verbonden die de uiteindelijke prijs van de dak vernieuwing kunnen beïnvloeden.

Vanwege de verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op de kosten, is het altijd van belang om de specifieke situatie te beoordelen alvorens een exacte prijsindicatie te kunnen geven voor het laten vervangen van het dak van uw huis.

Overigens bedraagt de btw die wordt berekend op de werkzaamheden voor het vernieuwen van een dak 21%.

Kosten besparen

Wanneer u kosten wilt besparen op het totale kostenplaatje van de dakrenovatie van uw woning kan het interessant zijn om zelf mee te werken aan de klus.

Zo zijn er genoeg kleine, maar belangrijke klusjes, die u gemakkelijk zelf zou kunnen uitvoeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het afvoeren van het puin of het zelf verwijderen van de dakpannen van het dak.

Daarnaast is het in het kader van kostenbesparing, raadzaam om meerdere offertes bij diverse partijen op te vragen en verschillende prijzen te vergelijken voor het uit te voeren project.

Samen met de buren een dak vervangen

Woont u samen met uw buren onder één dak? Bijvoorbeeld in een rijtjeswoning of een 2-onder-1-kap woning? Dan kunt u overwegen uw dak vervanging gezamenlijk vorm te geven en uw plannen met uw buren te bespreken.

Door gezamenlijk het dak te laten vervangen, kunt u efficiënter omgaan met kosten voor inkoop van materialen.

Deze zijn namelijk groter en voordeliger in te kopen en de dakbedekking of het pannendak van een 2-onder-1-kap woning of rijtjeshuis is veelal hetzelfde.

Ook het plannen van het project en de duur daarvan kunnen beter op elkaar worden afgestemd.

Goedkoper dan u denkt!

Op de vraag ”wat kost een nieuw dak?” kunnen wij u altijd scherpe prijzen aanbieden. Vergelijk nu zelf de prijzen door bij ons een vrijblijvende prijsopgave aan te vragen.

Door een prijsvergelijking te maken zult u zelf ondervinden dat u met onze dakwerkers vaak goedkoper uit bent zonder daarbij in te leveren op kwaliteit.

Wilt u geheel vrijblijvend een prijsopgave ontvangen? Vul dan het offerte formulier in en wij zullen u, binnen 24 uur, een prijsberekening toesturen. Dan weet u exact waar u aan toe bent en kunt u goed voorbereid de juiste stappen nemen om uw oude dak te laten vervangen.

Dakvernieuwing: vraag & antwoord

Onderstaand geven wij antwoord op de meest gestelde vragen met betrekking tot het vernieuwen van een dak.

Wat kost een nieuw dak met isolatie?

Zinken-dak-isolatie

Een nieuw dak kost meestal tussen de €65,- en de €125,- per vierkante meter, inclusief de arbeidskosten, btw en materialen. Een dak isoleren kost gemiddeld tussen de €40,- en de €100,- per vierkante meter.

In totaal kost een nieuw dak met dakisolatie dus tussen de €100,- en de €190,- per vierkante meter. Het laten plaatsen van dakisolatie is een kostenbesparende klus.

Wat kost een nieuw dak per m2?

vloeibare dakbedekking leggen

Afhankelijk van het soort materiaal waar u voor kiest, worden er vaste m2 prijzen gehanteerd door ons dakdekkersbedrijf. Nieuwe dakbedekking kost €85,- per m2 tot €140,- per m2, dat is inclusief het verwijderen van oude dakbedekking, materiaal en inclusief btw.

De exacte prijs per m2 is afhankelijk van het type dak en de materiaalsoort.

Wat kost een dak met dakpannen?

Dakdekker

Dakpannen leggen is iets duurder dan het plaatsen van een nieuw dak van bitumen. De gemiddelde prijzen van het plaatsen van dakpannen liggen tussen de €50,- en de €60,-. per m2.

Het volledig laten verwijderen van de oude dakpannen en laten het leggen van een nieuwe pannendak, kost gemiddeld tussen de €3.300 en de €3.500.

Dakconstructie

Een dak vervanging is een ingrijpende klus, ongeacht welk type woning het betreft. De constructie van het dak speelt daarin een grote rol.

Een belangrijke vraag bij het (compleet) vervangen van het dak is dan ook “hoe de dakconstructie is opgebouwd” en “of deze nog intact is”.

Mocht de constructie onder het dak – die overigens meestal van hout is namelijk rot zijn, dan zal het complete dak vervangen dienen te worden. Is dit echter niet het geval dan kunt u ervoor kiezen om alleen het dakbeschot met de dakpannen of bitumendakbedekking te laten vervangen.

In dit laatste voorbeeld bespaart u aanzienlijk op de kosten van het project, ten aanzien van de kosten in het eerstgenoemde voorbeeld.

Dakpannen laten vervangen

Als uw oude dakpannen aan vervanging toe zijn dan is het vaak niet nodig om het gehele dak te vervangen. Dakpannen kunnen namelijk vrij simpel én snel en voordelig vervangen worden zodat u weer optimaal kunt genieten van een waterdicht dak dat als nieuw is.

Wilt u het gehele pannendak laten vernieuwen, dan dient u rekening te houden met de volgende uit te voeren werkzaamheden:

 • Verwijderen van oude dakpannen en panlatten
 • Aanbrengen van dampwerende folie
 • Monteren van nieuwe panlatten
 • Plaatsen van nieuwe dakpannen
 • Bitumen dakbedekking

Maar wat kost het eigenlijk om uw oude dakpannen te laten vervangen door nieuwe? De prijs is geheel afhankelijk van de vierkante meters van uw dak. Wij maken deze kosten graag voor u inzichtelijk in een geheel vrijblijvende en gratis prijsopgave.

Wilt u deze ontvangen? Vraag dan snel de gratis offerte aan en wij geven u binnen 24 uur inzicht in de kosten voor een nieuw pannendak.


Dakdekker
Dak vernieuwen met dakpannen

Complete dakrenovatie

Vertoont uw oude dak kleine gebreken? Bijvoorbeeld dakpannen die verschoven zijn of misschien zijn er scheurtjes in de bitumendakbedekking van uw platte dak te zien? Dan wordt het hoog tijd om deze te laten repareren of kunt u overwegen om uw oude dak te laten renoveren.

Een dakrenovatie is eigenlijk simpelweg “het vernieuwen van het oude – platte of schuine – dak van uw woning”. Hiertoe bestaan verschillende mogelijkheden.

Onder andere het type dakbedekking is van belang bij het inschatten van de duur van het project. Zo is een pannendak sneller te renoveren dan een mastiek dak van dakleer, aangezien dakpannen vlotter verwijderd kunnen worden dan bitumen dakbedekking.

Ook is de keuze voor de soort dakbedekking van invloed: er kan bijvoorbeeld worden gekozen voor een kunststof dakbedekking die relatief snel gelegd kan worden en vaak ook tegen scherpe prijzen per vierkante meter.

Gedeeltelijk of helemaal vervangen?

Indien het dak van uw woning slechts gedeeltelijk gebreken vertoont, zijn er uiteraard efficiëntere oplossingen en kunt u ervoor kiezen het dak slechts gedeeltelijk te vervangen. Zo kunt u besparen op tijd én materiaal en daarmee op de totale kosten van de dak vervanging.

Welke gebreken u ook constateert aan uw dak, het is van belang dat u altijd tijdig ingrijpt om ergere klachten en aantasting van uw woning te voorkomen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan waterschade aan de binnenzijde van uw woning, door lekkage.

Extra optie’s

Overweegt u om uw dak te laten renoveren dan staat u daarbij ook vaak voor de keuze om extra opties toe te voegen die de woning upgraden door deze een modernere look te geven of zelfs te duurzamer maken.

U kunt kiezen voor een dak- of spouwisolatie of om direct de gehele zolder ruimte te laten verbouwen en daarbij isolatiemateriaal te laten plaatsen. Door de woning vanuit de binnenkant of de buitenkant te laten isoleren en een goede dakisolatie aan te laten brengen kunt u flink besparen op de energie kosten van uw woning.

Dakkapel of dakraam laten plaatsen

Wilt u meer licht of ruimte op de zolderverdieping? Dan kunt u overwegen om een dakkapel te laten plaatsen.

Een dakkapel op uw dak levert al snel 5 m2 méér loopoppervlakte op dan zonder dakkapel. Daarnaast creëert u met het plaatsen van een dakkapel een extra kamer, hetgeen uw woning mogelijk in waarde kan doen toenemen.

Een andere mogelijkheid om meer lichtinval te creëren op zolder is bijvoorbeeld door een dakraam te laten plaatsen in uw schuine pannendak.

Dakisolatie laten aanbrengen

Indien uw woning – bestaande of nieuwbouw – slecht is geïsoleerd dan kunt u jaarlijks veel warmte verliezen. Omdat warme lucht stijgt zal deze warmte ook verloren gaan via het bestaande dakbeschot. Dakisolatie laten plaatsen kan dan dé oplossing zijn.

Plaatsen van nieuwe dakbedekkingGemiddelde prijs per m2,incl btw
Dakbeschot vernieuwen€80,- tot aan €150,-
Dakisolatie aanbrengen€40,- tot aan €100,-

Door dakisolatie te laten plaatsen kunt u uw jaarlijkse stookkosten aanzienlijk verlagen. Ook zal er door het aanbrengen van isolatie in het dakbeschot, in de zomer minder warmte naar binnen treden, wat een veel aangenamer klimaat in huis tot gevolg heeft.

Overweegt u dakisolatie aan te brengen in uw woning? Dan is het goed om te weten dat er hiertoe via de gemeente vaak subsidie aan te vragen is en u qua kosten mogelijk nóg voordeliger uit kunt komen. Voor meer informatie rondom eventuele subsidies kunt u terecht bij uw eigen gemeente.

dakisolatie-laten-plaatsen
Plat dak isoleren

Vervangen oude dakbedekking

Het vernieuwen van een dak of het vervangen van de oude dakbedekking is redelijk vlot te realiseren. Wilt u daarentegen een compleet pannendak laten vernieuwen dan komt daar heel wat bij kijken. Het vervangen van een pannendak is namelijk een ingrijpende klus en wordt meestal uitgevoerd door een bedrijf dat hierin veel ervaring in heeft opgedaan.

Wilt u het gehele pannendak vervangen? Dan dient u onder andere met onderstaande punten rekening te houden:

 1. Zijn de oude pannen geschikt voor hergebruik?
 2. Wilt u een dakkapel of dakraam laten plaatsen?
 3. Kan de bestaande gevel het nieuwe gewicht aan?
 4. Hoe lang ligt het huidige dak er al op?
 5. Welke werkzaamheden kunt u zelf uitvoeren?

Betrouwbare partner

Als professioneel dakdekkersbedrijf hebben wij reeds jarenlange ervaring met het bouwen en verbouwen van woningen en met het vernieuwen en renoveren van onder meer daken. Wij voorzien u dan ook graag van advies bij al uw vragen omtrent uw dak vervanging en aanverwante activiteiten.

Wij zoeken altijd naar kosten-efficiënte oplossingen, die passen binnen uw budget en voldoen aan uw specifieke wensen. U kunt ervan op aan dat wij alle expertise in huis hebben om uw dak met zorg te behandelen en dit te vernieuwen indien dit noodzakelijk is.

U kunt overigens van ons verwachten dat wij altijd nagaan hoe het gesteld is met de staat van eventuele andere zaken, die wij tijdens de werkzaamheden op het dak aantreffen. Denkt u daarbij bijvoorbeeld aan de schoorsteen, de nok en de staat van de dakgoot.

Mochten wij daarbij tegen gebreken aanlopen dan zullen wij u daarover uiteraard informeren en u adviseren over de te nemen stappen. Indien u wenst dat wij daarin een actieve rol hebben, dan verzorgen wij vanzelfsprekend ook de reparatie van deze gebreken.

Nieuw dak

Vrijblijvende offerte aanvragen

Alle in dit artikel genoemde factoren kunnen van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van uw nieuwe dak en we begrijpen heel goed dat de verstrekte informatie enigszins overweldigend kan zijn.

Wij helpen u graag om de informatie inzichtelijk te maken zodat u goed voorbereid kunt beginnen met het vernieuwen van uw dak.

Wilt u graag een indicatie van de te verwachten kosten van uw dak vernieuwing ontvangen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan en vergelijk onze prijzen met die van andere aanbieders. Zo heeft u een compleet overzicht van de te verwachten kosten en weet u zeker dat u niet te veel betaalt.

Dakdek-Gigant
Dakdek-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!