Kunstrieten dak

We kennen het allemaal wel, een prachtig rieten dak. Zeker als het riet niet is gelegd. Maar sommige mensen vinden het als snel minder mooi. Doordat het bijvoorbeeld verkleurd. Of doordat er algen en mossen op komen. Daar is een oplossing voor, kunstriet! Een kunstrieten dak heeft veel voordelen en is bijna niet van echt riet te onderscheiden.

In dit artikel geven we onze ervaring over een kunstrieten daken. Het is een eigentijdse alternatief voor traditionele rieten daken. We leggen u uit wat kunstriet is, de voordelen en nadelen van kunstriet, de bekende soorten en natuurlijk de kosten van een kunstrieten dak.

rieten dak lekkage
Kunstrieten dak NovaRiet

Kunstriet als alternatief

Kunstriet, we noemen het ook wel synthetisch riet, is een innovatief product. Het wordt door veel mensen gezien als een goed alternatief voor traditionele rieten daken. Kunstriet wordt gemaakt uit hoogwaardige kunststoffen en is ontworpen om de authentieke uitstraling van natuurlijk riet na te bootsen. Met een kunstrieten dak heeft een duurzame en onderhoudsarme dakbedekking, zonder dat u de look van een rieten dak verliest.

Bestaande fabrikanten geven nog weinig informatie over hun productieprocessen, maar het valt deels te vergelijken met hetzelfde productieproces als voor kunststofrietjes en -buisjes. Met name materialen als PVC, cellulose maar ook echt riet worden verwerkt in de rietstengels voor kunstriet. Dankzij het gebruik van de bovengenoemde materialen is kunstriet brandveiliger, nagenoeg onderhoudsarm en gaat naar verwachting langer mee dan natuurriet. 

Wat zijn de voordelen van kunstriet?

 1. Duurzaamheid:
  Het is bestand tegen weersinvloeden en rot niet, waardoor het een langere levensduur heeft dan natuurlijk riet.
 2. Onderhoudsarm:
  Kunstriet vereist minimaal onderhoud, in tegenstelling tot natuurlijk riet dat regelmatig onderhoud en inspecties vereist.
 3. Brandveiligheid:
  Synthetisch materiaal is brandwerend, wat de veiligheid van je huis verhoogt.
 4. Eenvoudige Installatie:
  Kunstriet kan snel en gemakkelijk worden geïnstalleerd, waardoor de installatiekosten worden verlaagd.

Zijn er meerdere soorten kunstriet?

Net als bij normaal riet (Nederlands riet, Oostenrijks riet, Chinees riet) zijn er bij kunstriet ook verschillende producenten. NovaRiet en Cadur zijn wel de bekende en meest innovatieve merken.

 • NovaRiet: Novariet is een bekende fabrikant van kunstriet. De rietstengels zijn volledig van PVC. Door de jaren heen heeft NovaRIet het product flink verbeterd en is het een goed alternatief op echt riet.
 • Cadur: Staat bekend om zijn innovatieve productietechnieken en duurzaamheid. Het lijkt op het product van NovaRiet maar heeft minder variatie en gebruikt houtmeel.
 • PatentRiet: Patentriet was de eerste vorm van kunstriet. Er wordt gewerkt met dakshingles met PVC-strips erop. Er hoeft geen dakdekker aan te pas te komen.  

Informeer altijd bij een dakdekker wat het beste past in uw situatie. U kunt te maken hebben met een hellingshoek van het dak waardoor een bepaalde variant niet mogelijk is.

kunstriet
Kunstrieten dak Candur

Wat kost kunstriet?

De kosten van een kunstrieten dak variëren op basis van verschillende factoren zoals de oppervlakte van het dak, complexiteit van het ontwerp en het gekozen merk. Over het algemeen zijn de initiële kosten van kunstriet lager dan die van natuurlijk riet, en op de lange termijn kunnen de besparingen op onderhoud en reparatie significant zijn.

Soort kunstrieten dakPrijs per m2 (materiaal)
Natuurlijke rietstengelsTussen de € 27 en € 35
PatentRiet (soort dakshingels)Tussen de € 60 en € 80
PVC rietstengels (NovaRiet, Candur)Tussen de € 120 en € 140

Kosten kunstrieten dak

Wat is het nadeel van kunstriet?

Hoewel kunstriet een mooie oplossing is voor de uitdagingen van natuurlijke rieten daken zien wij als dakdekkers ook nadelen.

 • Hogere kosten
  De kosten van het kunstriet als materiaal zijn 3 keer hoog als natuurlijk riet. Hoewel de aanschaf fors duurder is verdiend zich dit normaal gesproken terug in het onderhoud.
 • Natuurlijke uitstraling
  Omdat een kunstrieten dak niet verkleurd kan het een kunstmatige uitstraling geven. Mensen verwachten dat rieten daken verkleuren. De authentieke vergrijzing van een rieten dak missen sommige mensen.

Welke werkzaamheden doen jullie nog meer?

Naast het leggen van kunstrieten daken adviseren we ook over de soorten riet. De ene rieten kap is de andere natuurlijk niet.

Toch kiezen voor een pannendak?

U kunt er altijd voor kiezen om toch voor een traditioneel pannendak te gaan. Hoewel een rietendak een prachtige uitstraling heeft is een pannendak altijd een goede keuze. Uiteindelijk geven dakpannen het minste onderhoud en is het prijstechnisch een goede optie.

Is kunstrieten dak milieuvriendelijk?

Ja, kunstriet is over het algemeen milieuvriendelijk omdat het gebruikmaakt van recyclebare materialen en lang meegaat, waardoor de noodzaak van vervanging wordt verminderd.

Hoelang gaat een kunstrieten dak mee?

Een goed onderhouden kunstrieten dak kan tot wel 50 jaar meegaan, afhankelijk van de kwaliteit en installatie.

Kan een kunstrieten dak gerecycled worden?

Ja, kunstriet kan worden gerecycled, wat bijdraagt aan een duurzamere aanpak en minder belasting voor het milieu.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring