Dak impregneren

Tegenwoordig proberen we duurzamer om te gaan met onze spullen. Een dak impregneren is dé manier om uw dakpannen of leiendak te beschermen tegen het weer. Op deze pagina leggen we u uit wat dak impregneren is, hoe wij dat doen en wat de kosten zijn van dak impregneren. Als laatste geven we u ook wat tips.

dakpannen reinigen

Waarom je dak impregneren?

Dakpannen staan altijd bloot aan de weersomstandigheden. Veel regen, verzengende hitte of een dik pak sneeuw. Uw dak moet er tegen kunnen. Toch heeft een dak wel degelijk te lijden onder het weer. Dakpannen gaan gemiddeld zo’n 40 jaar tot 70 jaar mee en worden vanzelf poreus. Doordat de dakpannen poreus worden en scheurtjes vertonen komt er vocht in de dakpan. Hierdoor zullen (korst)mossen en algen zich sneller aan het oppervlak hechten.

Om je dakpannen en een leien dak te beschermen (en mooi te houden) is het verstandig om het dak te impregneren. Doordat er een laagje op de dakbedekking komt zijn de pannen of de leien veel beter beschermt tegen het weer. Dit zal de levensduur van de dakpannen of dakleien flink verlengen. Zorg er wel altijd voor dat de coating op een schoon dak aangebracht wordt. Het dak ontmossen of een dak reiniging is vaak de voorbereiding voor het succesvol dak impregneren.

Even de voordelen van uw dak impregneren op een rij

 • De dakpannen of dakleien zijn goed beschermd tegen indringend vocht.
 • Dakpannen, gaan veel langer mee (flinke kostenbesparing)
 • Frisse uitstraling
 • Waardevermeerdering van uw woning
 • Lange bescherming tegen lekkage
dak impregneren

Dak impregneren, hoe werkt dat?

Om het dak goed te impregneren zal het dak meestal gereinigd moeten worden. Bij de meeste dakpannen kunnen we een reinigingsmiddel aanbrengen waardoor het vuil voorzichtig los laat. Daarna kan er met hoge druk of lage druk het dak schoongemaakt worden.

Omdat de sommige dakpannen kwetsbaar zijn geworden of bijvoorbeeld bij dakleien is het niet verstandig om met hoge druk schoon te maken. Er zijn speciale technieken waardoor het gebruik van de hoge drukspuit vermeden kan worden. Wist u dat een hogedrukspuit de oppervlakte van de pannen vaak ruwer maakt? En juist op ruwe pannen groeien sneller algen en mossen. U blijft zo steeds sneller uw dak reinigen.

Dak impregneren en dak reinigen kunt u het best overlaten aan professionele schoonmakers. Wij hebben de juiste materialen en weten wat nodig is om uw dak in optimale staat te laten verkeren. Ieder dak heeft een andere behandeling nodig om de levensduur optimaal te benutten. En dat scheelt u uiteindelijk aanzienlijke kosten.

Tegenwoordig gebruiken we zelfs technieken waardoor er minimaal of zelfs geen water gebruikt wordt voor de reiniging van de pannen. Dat is niet alleen duurzaam maar zorgt er ook voor dat het veel langer mee kan.

De volgende stappen worden eigenlijk altijd uitgevoerd bij het dak impregneren.

 1. Dak inspecteren en voorbereiden
  Een professionele dakdekker of schoonmaker zal altijd eerst een inspectie doen. Zo kan de juiste techniek gekozen worden om het dak te reinigen. Hou er rekening mee dat een dakdekker zal kijken naar:
  • het type dakbedekking (dakpannen, etc);
  • de hellingshoek van het dak;
  • het type vuil op het dak;
  • hoe hardnekkig het vuil op het dak zit;
  • of het dak goed begaanbaar is.
 2. Dak reinigen
  De dakdekker of professionele schoonmaker kan met de gekozen techniek het dak gaan schoonmaken. Er zal dan vaak sprake zijn van het ontmossen van het dak, het vuil verwijderen maar bijvoorbeeld ook het schoonmaken van de dakgoot.
 3. Dak desinfecteren
  Vaak is de reiniging van het dak voor het ook wel goed. Maar een dak impregneren is veel succesvoller als al het vuil ook echt verwijderd is. Door het dak in te spuiten met een desinfecterend middel worden ook onzichtbare vuilresten verwijderen. Dit zorgt ervoor dat er geen vuil onder de coating zal zitten
 4. Dakpannen impregneren
  Na de voorbereiding volgt uiteindelijk het dak impregneren. Door de dakpannen te impregneren met een vochtwerend middel worden de kleine poriën van het dak opgevuld. Nieuwe mossen en algen kunnen zich minder makkelijk hechten. Bijkomend voordeel van je dakpannen impregneren is dat ze droger blijven en dus minder onderhevig zijn aan vorstschade.
dak coaten

Kosten dakpannen impregneren 2024

Voor het reinigen van de dakbedekking rekenen we vaak standaard prijzen per m2. Ook dak impregneren en coaten wordt vaak in een m2 prijs berekent. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn. In de onderstaande tabel geven we u een overzicht van de gemiddelde prijzen 2024.

WerkzaamhedenPrijzen per m2
Dakpannen reinigen€ 7 tot €15 (ex btw)
Dakpannen impregneren€ 15 tot € 30 (ex btw)
Dakpannen coaten€ 30 tot € 45 (ex btw)
Plat dak coaten€ 30 tot € 45 (ex btw)

kosten 2024

Dak impregneren of vervangen?

Soms is de keuze lastig te maken. Als de staat van de dakpannen niet meer optimaal is kan het zijn dat u moet overwegen andere maatregelen te treffen. Soms is deze keuze ook weer een kans. U kunt misschien gelijk besluiten om het dak te vervangen. En een dakisolatie kan u soms een flinke besparing op de energie kosten geven waardoor u de dakvervanging toch sneller kunt terugverdienen. Een alternatief is om een een dakreparatie uit te voeren zodat de staat van uw dak toch weer voldoende perspectief biedt om het dak te impregneren of het dak te coaten.

Waar doen jullie dak werkzaamheden?

Onze dakdekkers en dak reinigers werken door heel Nederland. Wij vind het goed om iedereen te helpen het dak te repareren, te verduurzamen of te vervangen. Over het algemeen zijn wij het meest actief in de onderstaande plaatsen.

RandstadBuitengebied
Dakdekker AmsterdamDakdekker Eindhoven
Dakdekker UtrechtDakdekker Zwolle
Dakdekker Den HaagDakdekker Tilburg
Dakdekker RotterdamDakdekker Groningen
Dakdekker HaarlemDakdekker Friesland
Dakdekker AmersfoortDakdekker Den Bosch
Dakdekker LeidenDakdekker Enschede
Dakdekker AlmereDakdekker Venlo
Dakdekker HoofddorpDakdekker Maastricht
Dakdekker BredaDakdekker Nijmegen
Dakdekker AlkmaarDakdekker Roermond

Veel gestelde vragen

Dak impregneren, kan het ook fout gaan?

Ja zeker, vooral bij het reinigen kunnen grote fouten gemaakt worden. Als er een verkeerd reinigingsmiddel gebruikt wordt of als er te hoge druk gebruikt wordt kan de dakbedekking onherstelbaar beschadigd raken. Kies daarom altijd zorgvuldig een goede dakdekker.

Is dak impregneren verplicht?

Nee, het niet verplicht uw dak te impregneren. Als er een klein beetje mos op het dak zit is dat niet zo’n probleem. Bijna alle daken die al wat langer liggen hebben wat mos op de pannen. Maar als de mos wat langer zit en de pannen poreus worden kan het verouderingsproces erg snel gaan. Wees er daarom op tijd bij om met dakpannen vervangen of met dak impregneren.

Welke kleur is het impregneermiddel?

Wij kiezen voor een impregneermiddel dat transparant is. De kleur van uw dakpannen blijft zo behouden. Het middel trekt in het dak waardoor het later niet meer te zien is. De dakpannen steken vaak mooi af omdat dakpannen goed schoongemaakt zijn.

Kan ik mijn dak zelf impregneren?

Wij zien soms dat mensen zelf proberen hun dak te impregneren. Dat is mogelijk maar het is onverstand. Een dak is vaak glad als het gereinigd en geïmpregneerd wordt. Dat kan tot levensgevaarlijke situaties lijden. Daarnaast kan het dak flink beschadigd raken als de verkeerde materialen of technieken worden gebruikt.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring