Dakbedekking plat dak

Welke soorten van dakbedekking kunnen er gebruikt worden op uw platte dak? Wat zijn de kosten om een plat dak te overlagen? Welk materiaal het beste? Wat zijn de exacte kosten per m2 voor het laten vervangen van uw dakbedekking?  Alle antwoorden op deze vragen zullen wij voor u beantwoorden op deze pagina.

dakbedekking plat dak

Soorten dakbedekking plat dak

Iedere soort van dakbedekking voor uw platte dak moet voldoen ( als het dan door een erkende dakdekker is aangebracht ) aan een basis regel. Het dak van uw woning moet bestand zijn tegen de soms slechte en wisselende weersomstandigheden in Nederland. Zo zijn er 3 soorten dakbedekkingen die het meest voorkomen en gebruikt worden op platte daken.

Daarnaast zijn er nog meer mogelijkheden. U kunt denken aan:

Welk soort de beste bedekking is voor uw dak is afhankelijk van de eisen. Zo is een PVC laag minder geschikt als er bijvoorbeeld bomen boven het dak uitkomen of dat er veel dieren over het dak heenlopen. Takken en nagels kunnen namelijk redelijk eenvoudig gaten maken in de relatief dunne PVC.

Een erkende dakdekker, zoals de Dakdek Gigant BV kan goed advies op locatie geven over welk soort dakbedekking u voor uw platte dak het best kan kiezen. Het is belangrijk om vooraf te beslissen of u wilt dat de dakbedekking op het platte dak bijvoorbeeld beloopbaar moet zijn, of u wilt dat de dakbedekking het zonlicht reflecteert om er voor te zeggen dat het niet zo heet wordt onder het platte dak. Op deze manier wordt besloten wat de beste dakbedekking op het platte dak is in uw situatie.

vervanging-dakbedekking

Mogelijkheden dakbedekking plat dak 2024

Wilt u uw dakbedekking op uw platte dak gaan vervangen? Dan kan u kiezen voor twee verschillende mogelijkheden.

 1. U kunt er voor kiezen een laag dakbedekking over de oude laag te laten aanbrengen. Optie A.
 2. U kunt er voor kiezen de huidige dakbedekking te laten verwijderen en een hele nieuwe dakbedekking aan te brengen. Optie B

Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Wij zetten veel gehoorde overwegingen voor u op een rij.  

1. Dakbedekking overlagen, Optie A

Een nieuwe dakbedekking voor uw plat dak over de oude laag aan brengen is een veel gemaakte keuze. Maar wat zijn daar de voordelen van?

 1. Tijd. Dakbedekking overlagen is voor een dakdekker minder werk, u bent dus sneller klaar. 
 2. Geld. Overlagen vereist minder tijd in voorbereiding en uitvoering, de arbeidskosten zijn dus over het algemeen goedkoper.
 3. Afval. Verwijderen is meestal niet (of heel beperkt) nodig, geen afvoerkosten. 
 4. Overlast. Dakdekkers zijn minder lang op het dak. U heeft daarom minder overlast.

Zijn er dan ook nadelen aan een dakbedekking overlagen? Ja, u dient met de volgende zaken rekening te houden:

 1. Lekkage. Eventuele lekkages worden niet verholpen (door de nieuwe laag heeft u waarschijnlijk geen last meer).
 2. Gewicht. De nieuwe dakbedekking geeft extra gewicht en kan problemen geven met de dakconstructie.

2. Nieuwe dakbedekking, optie B

Een nieuwe dakbedekking voor uw plat dak is wat duurder, maar wel een goede keuzen. Wat is het voordelen van een volledig nieuwe dakbedekking?

 1. Toekomst. Door het dak opnieuw te bedekking (en oude eraf te halen) kunt u er voorlopig weer tegenaan. 
 2. Garantie. Veel dakdekkers geven alleen garantie op een nieuwe dakbedekking.
 3. Isoleren. U heeft direct de mogelijkheid om dakisolatie aan te pakken.
 4. Inspecteren. De dakdekker zien bij het verwijderen waar de zwakke plekken zaten, dat kan goed aangepakt worden. 

Wat zijn de nadelen van een nieuwe dakbedekking? 

 1. Kosten. Doordat het meer tijd kost liggen de prijzen hoger. 
 2. Extra kosten. Doordat u oude delen verwijderd komt u vaak achter andere problemen. Tja, die kunnen beter direct aangepakt worden. 

Kosten dakbedekking plat dak vervangen 2024

De gemiddelde prijs van het vervangen van de dakbedekking op een plat dak ligt tussen de €41 en de €76. Maar het ligt er wel aan welke keuzes u maakt. De belangrijkste keuze is overlagen of een hele nieuwe dakbedekking. Onderstaande prijzen 2024 zijn gemiddelden en zijn inclusief;

 • De juiste dakbedekking soort
 • Dak schoonmaken
 • Nieuwe dakrand
 • Arbeidsloon
Dakbedekking plat dak Kosten Levensduur
Bitumen -> Bitumen dakbedekking over oude dakbedekking€40- €5025 jaar
Bitumen -> Verwijderen oude laag en plaatsen nieuwe laag€70 – €8025 jaar
PVC -> PVC dakbedekking over oude dakbedekking€50 – €6025 jaar
PVC -> Verwijderen oude laag en plaatsen nieuwe laag€80 – €9025 jaar
EPDM -> EPDM dakbedekking over oude dakbedekking€45 – €5540 jaar
EPDM -> Verwijderen oude laag en plaatsen nieuwe€75 – €8040 jaar

Direct een gratis offerte aanvragen

Wat is de beste dakbedekking

In de de praktijk zal de levensduur van dakbedekking op uw platte dak wel iets langer meegaan dan wij hierboven vermeld hebben. Kies daarom voor de beste dakbedekking met een lange levensduur. De bovengenoemde prijzen zijn wel allemaal inclusief de materialen, bij PVC bijvoorbeeld de lijm die nodig is om de PVC aan het dak te lijmen. Ook de eventuele benodigde onderlaag zit bij de prijs in.

Een andere optie voor het bedekken van een plat dak zijn natuurlijk golfplaten. maar dit noemen we niet echt een dakbedekking. Dit is meer een materiaal om een dak te maken. Het kan ideaal zijn bij een carport of bijvoorbeeld een veranda.

dakdekker rotterdam

Voorbeelden van platte daken

Platte daken komen veel meer voor dan we eigenlijk denken. Op de volgende gebouwen vinden we vaak platte daken en is er dus ook dakbedekking nodig:

Al deze gebouwen hebben natuurlijk baat bij een goede dakbedekking.

Plat dak vervangen met EPDM

EPDM folie is erg geschikt als dakbedekking voor een plat dak. EPDM dakbedekking komt dan ook veel voor. Het is goed bestand tegen het weer (ook extreme kou en extreme hitte). Bovendien is EPDM onderhoudsvrij. Zoals aangegeven wordt EPDM Folie koud op het platte dak verlijmd. 

Prijsindicatie: EPDM op een plat dak heeft een prijs van ongeveer €70,- per m², inclusief installatie.

Plat dak vervangen met bitumen

Een plat dak vervangen met een bitumen dakbedekkingen is een uitstekende keuze als u kijkt naar de prijs-kwaliteit verhouding. Dit "dakleer" wordt gemaakt van aardolie en heeft een hoge waterdichtheid. Een bitumen plat dak wordt aangebracht met een brander. Deze brander maat de bitumen kleverig waardoor het goed kan hechten aan het dak.

Prijsindicatie: Bitumen op een plat dak heeft een prijs van ongeveer €42,50 per m², inclusief installatie. 

Plat dak vervangen met PVC

U dak vervangen met PVC is voor veel mensen niet de eerste keuze. Wel een goede keuze omdat het platte daken volledig waterdicht afsluiten en het in meerdere kleuren te krijgen is. Een ander voordeel van PVC op een plat dak is dat het relatief licht is en dus handig bij kwetsbare of minder sterke dakconstructies. 

Prijsindicatie: PVC op een plat dak heeft een prijs van ongeveer €60,00 per m², inclusief installatie. 

 

Groendak op een plat dak

Een  groendak is een beetje een vreemde eend in de bijt. Dit is namelijk eigenlijk een combinatie van de 1 van de eerder genoemde soorten dakbedekkingen die geschikt zijn voor platte daken.

Er groeien dan verschillende grassoorten, mos, vetplanten en andere planten op de andere dakbedekking naar keuze. De voordelen van een groendak zijn:

 • Beter voor het milieu, het is zeer ecologisch
 • Natuurlijke isolatie
 • Het ziet er mooier uit
 • De levensduur van de dakbedekking wordt verdubbeld
 • Het is onderhoudsvrij

Een nadeel is echter dat de aanschafkosten wel wat hoger zijn dan wanneer u enkel bitumen, pvc of EPDM op het dak zou laten leggen.

isolatie-plat-dak-aanbrengen

Isolatie plat dak

Als u voldoende ruimte heeft onder uw platte dak, dan kunt u overwegen om uw platte dak ook te laten isoleren. Wist u dat er een energie verlies kan optreden van meer dan 30% door de warmte die verloren kan gaan bij een slecht geïsoleerd dak?

Lees hieronder de twee beste methodes voor het isoleren van een plat dak;

 • Isoleren onder de dakbedekking: Onder de dakbedekking isoleren wil zeggen dat de isolatielaag aangebracht wordt tussen het dakbeschot en de dakbedekking. Deze vorm van isolatie wordt alleen toegepast als u uw hele dak moet vernieuwen.
 • Isoleren op de dakbedekking: Als uw dakbedekking nog voldoet aan de normen is dit de uitkomst om even goed een goede dakisolatie aan te brengen. In deze vorm worden er waterdichte isolatieplaten boven op de dakbedekking geplaatst.

Zonnepanelen op een plat dak

Een plat dak is uitstekend geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Hoewel een schuin dan van zichzelf al een bepaalde hoek heeft kan dit op een plat dak ook gemaakt worden. Als u een plat dak heeft is het een uitstekende keuze om zonnepanelen te plaatsen. Check altijd of de dakconstructie voldoende is voor het gewicht van de panelen. 

Veelgestelde vragen

Welke dakbedekking voor een plat dak?

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die u kunt gebruiken voor een plat dak. Denkt u hierbij aan kunststof dakbedekking of dakbedekking van bitumen. Leest u hier wat voor u het voordeligst is!

Wat kost het vervangen van mijn dakbedekking?

De meeste dakdekkers berekenen de prijs voor het aanleggen van een nieuw dak per m2. Nieuwe dakbedekking kost €40,- tot €90,- inclusief het weghalen van oude dakbedekking materiaal en btw.

Dit is afhankelijk van het type dak en de materiaal soort. In de fundering van je dak toe aan vervanging, dan stijgen de prijzen snel, maar die kosten zijn per situatie zeer uiteenlopend.

Dakbedekking plat dak met isolatie kan dit?

Jazeker, u kunt uw platte dak meteen met dakisolatie laten isoleren door onze dakdekker. Door een goede dakisolatie bespaart u jaarlijks flink op uw stookkosten. Lees hier alles over de kosten van een dak laten isoleren.

Een plat dak van buitenaf isoleren gaat volgens de warme dak manier.

Dit betekent dat het isolatie materiaal aan de bovenkant van de dragende constructie van het platte dak komt. De isolatie laag krijgt een afdekking of waterkerende laag. De methode wordt vaak toegepast bij het isoleren van een garage of schuur.

Dakbedekking plat dak bitumen of kunststof?

Kunststof dakbedekking is altijd goedkoper dan bitumen. Echter kiezen de meeste mensen toch voor een dak met bitumen dakbedekking. Dit komt omdat de levensduur van bitumen langer is dan die van kunststof.

PVC is goed bestand tegen chemicaliën, maar niet tegen organische middelen zoals bitumen of polystyreen.

PVC dakbedekking is thermoplastisch door de toevoeging van weekmakers. Door de soepelheid van het materiaal, kan de dakbedekking zo mee uitzetten en krimpen bij temperatuurschommelingen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring