Schoorsteen impregneren biedt effectieve bescherming

Uw schoorsteen impregneren is een verstandige keuze. Door een beschermlaag aan te brengen met een impregneermiddel, zal regenwater niet worden opgenomen in de schoorsteen. Zo voorkomt u vochtproblemen en waterinfiltratie in het voegwerk in metselwerk en vermindert u het risico op lekkages. Een bijkomend voordeel is dat het impregneermiddel ook vuil, algen en mos tegenhoudt. Hierdoor blijft uw schoorsteen langer schoon en ziet het geheel er netjes uit.

Op deze pagina vindt u alles wat u moet weten over schoorsteen impregneren, waarom dit een meerwaarde biedt en wat de kosten meest effectieve methodes zijn voor het impregneren.

schoorsteen impregneren

Wat is impregneren?

Een schoorsteen impregneren wil zeggen dat er een waterafstotende laag wordt aangebracht op het oppervlak van uw schoorsteen. Uw schoorsteen waterdicht maken is noodzakelijk om te voorkomen dat uw schoorsteen te veel vocht opneemt. Dit kan namelijk leiden tot diverse problemen zoals vochtschade, schimmelvorming en vorstschade.

We raden u aan uw schoorsteen te voorzien van een impregneerlaag als u merkt dat het metselwerk of de voegen vocht beginnen op te nemen.  Of wanneer er al tekenen van vochtschade zichtbaar zijn, zoals vochtplekken of schimmel. Regelmatig impregneren helpt om de levensduur van uw schoorsteen te verlengen en zorgt ervoor dat uw schoorsteen in goede staat blijft.

Wat is meerwaarde van impregneren van schoorsteen?

Uw schoorsteen impregneren biedt diverse voordelen:

 1. Voorkomt schimmel en vochtproblemen: Het impregneermiddel helpt om schimmel en vochtproblemen in huis aan de binnenmuren te voorkomen.
 2. Voorkomt lekkages: Vermindert de kans op lekkages door waterinfiltratie.
 3. Isolatie: Het impregneermiddel heeft ook een isolerende werking.  
 4. Voorkomt vorstschade: Beschermt tegen schade die kan ontstaan doordat water in de voegen en stenen bevriest en uitzet.
 5. Voorkomt groei van algen en mos: Het beschermt het uiterlijk en de kwaliteit van uw schoorsteen.
 6. Verlengde levensduur: Uw schoorsteen waterdicht maken beschermt uw schoorsteen tegen schadelijke weersinvloeden
 7. Vuilafstotend: Laat u uw schoorsteen impregneren dan hechten stof en vuil zich minder snel, waardoor uw schoorsteen langer schoon blijft.
 8. Bescherming van het metselwerk: Waterafstotende eigenschappen beschermen het metselwerk van uw schoorsteen.

Al deze voordelen samen maken impregneren van de schoorsteen een slimme investering.

Schoorsteen impregneren kosten 2024

De gemiddelde kosten voor schoorsteen impregneren liggen tussen de €299 tot €499 per schoorsteen. Laat u ook uw voegen vervangen, houd dan rekening met een prijs van een toeslag van €200 tot 500.

Let op: Mogelijke extra kosten

Het is belangrijk om te weten dat de uiteindelijke kosten iets hoger kunnen uitvallen, bijvoorbeeld wanneer uw schoorsteen eerst grondig moet worden gereinigd. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er veel mos, algen of ander vuil aanwezig is dat verwijderd moet worden voordat we kunnen beginnen met impregneren. Een grondige reiniging is cruciaal voor optimale hechting van het impregneermiddel. Vuil en aanslag kunnen de hechting van het impregneermiddel belemmeren.

Wat beïnvloedt de kosten?

Als de conditie van uw schoorsteen slecht is, doordat er bijvoorbeeld veel mos, algen of ander vuil aanwezig is, kan de reiniging meer tijd en middelen vergen. Ook herstelwerkzaamheden en reparaties van eventuele scheuren, losse voegen of andere beschadigingen moeten vooraf gerepareerd worden. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, deze kosten zijn afhankelijk van de tijd die de benodigde herstelwerkzaamheden in beslag nemen.

Opties voor schoonsteen impregneren

Er zijn verschillende opties voor het laten impregneren van uw schoorsteen. Zo kan dit met middelen op waterbasis en impregneer crémes. Hieronder ziet u de mogelijkheden.

Impregneermiddel op waterbasis

Toepassingen: Geschikt voor het impregneren van schoorstenen en andere metselwerkoppervlakken.

Voordelen: Milieuvriendelijk, minder schadelijk voor de omgeving en gemakkelijk aan te brengen. Het biedt bescherming tegen vocht zonder het oppervlak af te sluiten, waardoor de ademende eigenschappen van het metselwerk behouden blijven.

Crème impregneermiddelen

Toepassingen: Ideaal voor het impregneren van schoorstenen en andere soorten metselwerk die diepe en langdurige bescherming nodig hebben.

Voordelen: Dringt diep door in het metselwerk en biedt langdurige bescherming. De dikke consistentie van de crème maakt het gemakkelijker om aan te brengen op verticale oppervlakken zonder te druppelen.

Aanbrengmethodes impregneermiddel schoorsteen

Impregneermiddel kan op verschillende manier op uw schoorsteen aangebracht worden. 

 1. Spuiten
  Spuiten is de meest gebruikte methode waarbij het impregneermiddel tussen de voegen van de stenen wordt gespoten. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling en zorgt ervoor dat het impregneermiddel goed intrekt.

 2. Rollen
  Rollen wordt vaak gebruikt bij vloeibare impregneermiddelen. Het is een snelle en eenvoudige methode voor het behandelen van grote oppervlakken.

 3. Kwasten
  Handig voor kleinere of moeilijk bereikbare gebieden. Het biedt precisie en zorgt ervoor dat alle delen goed bedekt worden.
schoorsteen impregneren woonwijk

Wat is het verschil tussen hydrofoberen en impregneren?

Er ontstaat nog weleens onduidelijkheid over het verschil tussen hydrofoberen en impregneren. Deze twee betekenissen lijken op elkaar, maar toch is er een verschil.

Met hydrofoberen maken wij oppervlakken waterafstotend door een beschermlaag op het oppervlak te vormen. Het biedt een tijdelijke bescherming en is vooral geschikt voor oppervlakkige toepassingen.

Door te impregneren dringen we dieper door in het materiaal. Zo bieden we een langdurige bescherming. Het maakt het materiaal niet alleen waterafstotend, maar beschermt het ook tegen vocht, vorstschade en biologische groei zoals algen en mos. Een goede oplossing voor langdurige bescherming van uw schoorsteen.

Opnieuw voegen schoorsteen

In sommige gevallen is het nodig om de voegen van uw schoorsteen opnieuw te laten doen voordat geïmpregneerd kan worden. Dit is vooral belangrijk als de voegen in slechte staat verkeren, met scheuren of losse stukken. Door de voegen eerst te herstellen, zorgt u ervoor dat bij het voegen impregneren schoorsteen het impregneermiddel goed kan doordringen en optimaal zijn werk kan doen.

Stappenplan 2024 Schoorsteen impregneren

Bij Dakdek-Gigant hechten we veel waarde aan kwaliteit en maken we gebruik van een efficiënte werkwijze. Hieronder beschrijven we stap voor stap hoe onze dakdekkers te werk gaan bij het impregneren van uw schoorsteen:

1. Voorbereiding

We zullen allereerst het juiste impregneermiddel voor uw schoorsteen selecteren. Dit kan een middel op waterbasis, crème of vloeistof zijn, afhankelijk van de eisen en de conditie van uw schoorsteen.

Voordat we beginnen, inspecteren we de schoorsteen grondig om de staat van het voegwerk en metselwerk te beoordelen. Eventuele scheuren, losse voegen of andere beschadigingen worden genoteerd en indien nodig vooraf gerepareerd.

2. Grondig reinigen en vuil verwijderen

We beginnen met het professioneel reinigen van de schoorsteen. Dit houdt in dat puin, mos, algen, los roet, en ander vuil zorgvuldig worden verwijderd. Een schone schoorsteen zorgt ervoor dat het impregneermiddel goed kan doordringen en optimaal hecht.

Om ervoor te zorgen dat het impregneermiddel alleen op de schoorsteen terechtkomt, beschermen we de omgeving rondom de schoorsteen eerst met afdekzeilen of plastic folie.

3. Het impregneermiddel aanbrengen

Het impregneermiddel wordt met een professionele spuit gelijkmatig op de schoorsteen aangebracht. Hierbij zorgen we ervoor dat het middel diep in het voegwerk en het metselwerk doordringt voor een optimale bescherming. We werken zorgvuldig om te garanderen dat alle delen van de schoorsteen goed bedekt zijn.

Na het aanbrengen van het impregneermiddel is het cruciaal dat de schoorsteen goed kan drogen. We beschermen de schoorsteen tegen vocht en regen tijdens de droogtijd door middel van afdekmaterialen of tentconstructies. De droogtijd kan variëren, afhankelijk van de weersomstandigheden en het gebruikte impregneermiddel. Over het algemeen duurt dit enkele dagen.

Na de droogtijd inspecteren we de schoorsteen opnieuw om te controleren of het impregneermiddel overal goed is doorgedrongen en optimale bescherming biedt.

Schoorsteen renoveren
schoorsteen-verwijderen
Schoorsteen inspectie
Lood vervangen
Schoorsteen reinigen

Veelgestelde vragen

Hoe lang blijft de beschermende werking van het impregneermiddel actief?

Na het impregneren blijft uw schoorsteen nog vele jaren beschermd tegen vocht en water. Deze waterafstotende laag zorgt voor een langdurige bescherming tegen lekkages en vochtproblemen in huis. Het impregneermiddel behoudt zijn werking gemiddeld wel 10 tot 15 jaar. U hoeft uw schoorsteen pas na die tijd opnieuw te laten impregneren.

Kan ik mijn schoorsteen ook impregneren als er al schimmel te zien is?

Ja, het is mogelijk om een schoorsteen achteraf te impregneren, zelfs als er al vocht- of schimmelproblemen zijn. Het impregneren kan helpen verdere vochtschade te voorkomen en bestaande problemen aan te pakken. Voordat u impregneert, moet u echter wel eerst de oorzaak van het vochtprobleem aanpakken en de schimmel of vochtplekken grondig reinigen en behandelen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring