Dakinspectie

Dak inspectie uitbesteden om problemen tijdig te voorkomen?

Een grondige dak inspectie is belangrijk omdat het ervoor zorgt dat uw dak lang meegaat. Problemen kunnen namelijk snel verholpen worden. Uw dak is meer dan alleen een beschermende laag boven uw hoofd; het is een investering in de veiligheid en bescherming van uw huis.

Daarom bieden we bij Dakdek Gigant een uitgebreide inspectiedienst aan die net even een stapje verder gaat dan alleen het nakijken van het dakoppervlak. Onze deskundige dakdekkers voeren een uitgebreide analyse uit van elk onderdeel van uw dak. Van de staat van de dakbedekking, dakgoten en afvoersystemen tot de werking van de isolatie. Door uitgebreid te zoeken naar tekenen van lekkages en andere mogelijke problemen, kan onze dakdekker een nauwkeurig beeld krijgen van de conditie van uw dak.

Lees op deze pagina alles over onze dak inspectie, wat wij tegenkomen en wat de gemiddelde kosten zijn. 

Dakinspectie

Wat doet de dakdekker precies bij een dak inspectie?

Tijdens een dak inspectie gaat onze ervaren dakdekker grondig te werk, waarbij elk aspect van het dak zorgvuldig wordt nagekeken. Allereerst worden de dakgoten en afvoersystemen geïnspecteerd om te controleren op eventuele verstoppingen of beschadigingen die de waterafvoer mogelijk kunnen tegenwerken.  Vervolgens wordt de dakisolatie gecontroleerd om ervoor te zorgen dat deze nog steeds effectief is. Er wordt gekeken of de warmte niet ontsnapt via het dak, en of tocht via het dak uw woning binnenkomt. Dit leidt immers tot onnodig veel energieverspilling.

Naast het controleren van de dakbedekking zelf, speurt de dakdekker ook altijd even naar eventuele tekenen van lekkages. Denk aan het uitgebreid onderzoeken van het dakoppervlak op beschadigingen, scheuren of losse dakbedekking die wateroverlast kunnen veroorzaken. Ook wordt de staat van de dakbedekking nauwlettend in de gaten gehouden. Zo controleren we het dak altijd zorgvuldig op slijtage en schade.

Het belangrijkste doel van de dak inspectie is het identificeren van mogelijke problemen voordat ze ernstige schade veroorzaken. Door tijdig kleine gebreken en eventuele defecten op te sporen en te verhelpen, kan de dakdekker voorkomen dat deze uitgroeien tot grotere, kostbare reparaties. Bovendien kan het regelmatig laten uitvoeren van een inspectie de levensduur van uw dak verlengen en de waarde van uw woning behouden.

Een dak inspectie laten doen door een ervaren dakdekker is een belangrijk deel van het onderhoud van uw huis. U kunt er daarna weer gerust op zijn dat uw dak betrouwbare bescherming biedt en waterdicht blijft.

Wanneer moet u een dak inspectie laten doen?

Het is nodig om uw dak te laten inspecteren in verschillende situaties. Zo is het in de volgende situaties extra belangrijk om een dak inspectie te laten doen:

 • Na extreme weersomstandigheden
  Na stormen, hevige regenval, sneeuw of hagel is het verstandig om uw dak te laten inspecteren op eventuele schade die door deze extreme weersomstandigheden kan zijn veroorzaakt.
 • Bij veroudering van het dak
  Als uw dak al enige tijd niet is geïnspecteerd en het dakbedekkingsmateriaal begint te verouderen, is het ook verstandig om een dak inspectie te laten uitvoeren. Zo kan uw dak gecontroleerd worden op bijvoorbeeld tekenen van slijtage, scheuren of andere mogelijke problemen.
 • U gaat uw woning verkopen of kopen
  Een dak inspectie is een belangrijk onderdeel van de inspecties bij het kopen of verkopen van een huis. Wanneer de uitslag bekend is geeft het realistisch inzicht in de staat van het dak en kan eventuele verborgen gebreken aan het licht brengen die van invloed kunnen zijn op de waarde van het huis.
 • Bij vermoedens van lekkages
  Als u vermoedt dat er waterlekken zijn in uw huis, is een dak inspectie noodzakelijk om de oorzaak van de lekkage vast te stellen. In dit geval kunnen er eventuele reparaties uitgevoerd worden om verdere schade te voorkomen.
 • Als onderdeel van regulier onderhoud
  Regelmatige inspecties als onderdeel van het onderhoudsplan voor uw woning kunnen helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en te verhelpen, waardoor grotere schade en kostbare reparaties worden voorkomen.

Wat kan de dakdekker zoal aantreffen bij een dak inspectie?

Onze dakdekker kan meerdere situaties aantreffen op uw dak bij een dak inspectie. Zo kan het soms nodig zijn om delen van uw dak te laten vernieuwen, of zelfs om een compleet nieuw dak te laten plaatsen. Bijvoorbeeld als u uw dakbedekking structureel beschadigd is en niet meer voldoende bescherming biedt tegen regenwater en andere weersomstandigheden. Uiteraard kan het ook meevallen met de schade. In dit geval is er bijvoorbeeld alleen een kleine reparatie of vervanging nodig. Hieronder ziet u verschillende problemen die onze dakdekkers tijdens een dak inspectie vaak tegenkomen:

Kapotte of afgewaaide dakpannen

Kapotte of afgewaaide dakpannen komen regelmatig voor. Dit kan ontstaan door verschillende oorzaken, zoals storm, harde wind of algemene slijtage. Deze beschadigde dakpannen kunnen leiden tot waterinfiltratie en lekkages als ze niet tijdig worden vervangen. Onze dakdekkers zullen de beschadigde dakpannen vervangen om verdere schade aan het dak en de binnenkant van het huis te voorkomen.

Daklekkages

Een daklekkage kan worden veroorzaakt door beschadigde dakbedekking, loszittende of ontbrekende dakpannen, gescheurde dakbedekking of slechte afdichting rond schoorstenen. Vaak wordt de exacte aanleiding van een dak lekkage pas opgemerkt bij een dak inspectie.

Slijtage van dakbedekking Na verloop van tijd kan de dakbedekking slijten als gevolg van blootstelling aan veel zonlicht, regen en wind. Dit kan leiden tot scheuren, blazen of loslaten van de dakbedekking.

Beschadigde dakgoten en afvoerpijpen

Dakgoten en afvoerpijpen kunnen verstopt raken door bladeren, takken en ander puin, wat kan leiden tot waterophoping en schade aan het dak en de fundering van het huis.

Slechte dakisolatie

Slechte dak isolatie kan leiden tot warmteverlies en tocht, wat resulteert in hogere energierekeningen en een minder comfortabel leefklimaat in huis.

Nu u weet wat er zoal voor problemen kunnen voorkomen aan uw dak, is het natuurlijk wel zo prettig om ook alvast een beeld te krijgen van de kosten voor een dakinspectie. En wat het ongeveer zal kosten om deze problemen op te lossen. Vaak hangt de exacte prijs af van de omvang van het probleem en de staat van uw dak. Maar ook van de vervolgstappen die er nodig zijn. Zo betaalt u uiteraard meer kosten voor een compleet nieuw dak dan voor enkele eenvoudige reparaties aan uw dakpannen.

Wat kost een dak inspectie?

De kosten voor een dak inspectie worden bepaald door de omvang van het dak, de toegankelijkheid, de locatie en de specifieke diensten die worden aangeboden door het dakdekkersbedrijf. Over het algemeen kunnen de kosten voor een standaard dak inspectie variëren van €100 tot €300, maar dit kan hoger zijn voor grotere of complexere daken.

Sommige dakdekkers uit ons netwerk bieden gratis dak inspecties aan als onderdeel van hun diensten. Vooral als u uiteindelijk besluit om reparaties of onderhoud door hen te laten uitvoeren. In andere gevallen kunnen dakdekkers een vergoeding vragen voor de inspectie, die kan worden afgetrokken van de kosten van eventuele reparaties die nodig zijn.

Wat kost het om de problemen aan het dak te laten verhelpen?

Hieronder ziet u de gemiddelde kosten om de verschillende dakproblemen op te lossen.

Probleem bij dakinspectie Kosten voor verhelpen
Daklekkages verhelpenKleine reparaties: €100 – €300
Grotere reparaties of vervanging: enkele honderden tot duizenden euro’s
Beschadigde dakgoten en afvoerpijpenEenvoudige reparaties: €100 – €500
Volledige vervanging: Meer dan €1000
Slechte isolatie vervangenVernieuwen van dakisolatie: €20 – €50 per vierkante meter
Kapotte of afgewaaide dakpannen vervangenVervanging van dakpannen: €5 – €20 per dakpan, inclusief arbeid

Veelgestelde vragen over een dak inspectie

Hoe lang duurt een dakinspectie gemiddeld?

Hoe lang de dak inspectie zal duren is afhankelijk van de grootte en de bouw van het dak. Evenals eventuele problemen die worden aangetroffen. Over het algemeen kan een standaardinspectie binnen een paar uur worden uitgevoerd, maar grotere of meer complexe daken controleren kan langer duren.

Wat gebeurt er als tijdens de inspectie problemen worden gevonden?

Als tijdens de inspectie problemen worden gevonden, zal onze dakdekker u informeren over de aard en ernst van de problemen, evenals mogelijke oplossingen. Dit kan variëren van kleine reparaties tot volledige dak vervanging, afhankelijk van de situatie.

Zijn dakinspecties gedekt door mijn verzekeringspolis?

In sommige gevallen kan uw dak inspectie gedekt zijn door uw verzekeringspolis. Vooral als ze worden uitgevoerd als onderdeel van regulier onderhoud om toekomstige schade te voorkomen. Echter, elke verzekeringspolis is natuurlijk anders, dus het is verstandig om uw polisvoorwaarden te controleren of contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u voorzien van specifieke informatie over de dekking van dakinspecties.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring