Schoorsteen inspectie

Uw schoorsteen speelt een onmisbare rol in het veilig laten functioneren van uw haard of kachel. Het zorgt ervoor dat rook en gassen veilig uit uw huis worden afgevoerd, wat essentieel is voor een gezonde luchtkwaliteit binnenshuis. Een goed onderhouden, schone schoorsteen voorkomt dat gevaarlijke stoffen zoals roet en creosoot zich ophopen, wat mogelijk kan leiden tot gevaarlijke situaties.

Het tijdig laten uitvoeren van een rookkanaal inspectie is daarom van groot belang. Dit niet alleen om schoorsteenbranden te voorkomen, maar ook om de levensduur van uw schoorsteen te verlengen en om zeker te zijn van een brandveilig huis. Bij Dakdek Gigant staan we klaar om u te helpen bij het inspecteren van uw schoorsteen, zodat u met een gerust hart kunt genieten van uw haardkachel.

Tijdens de inspectie controleren we uw schoorsteen op eventuele gebreken. We kijken naar de staat van de voegen, de cementplaat, het metselwerk en de loodslabben. Door deze onderdelen grondig na te kijken, krijgen we een duidelijk beeld van de algehele conditie van uw schoorsteen. Ook kunnen we eventuele problemen op tijd oplossen.

Op deze pagina leest u meer over het belang van schoorsteen inspectie en een rookkanaal inspectie, welke onderdelen wij zoal controleren, en hoe de kosten voor een inspectie van uw schoorsteen zijn opgebouwd.

schoorsteen verwijdering

Waarom is een schoorsteen inspectie zo belangrijk?

Regelmatig uw schoorsteen inspecteren is van groot belang voor de brandveiligheid van uw huis en zorgt ook voor een efficiënte werking van het rookkanaal en van uw (hout)kachel zelf. Hieronder ziet u een aantal redenen waarom regelmatig uw schoorsteen inspecteren zo belangrijk is:

 • Veiligheid voorop
  Tijdens een schoorsteen inspectie kunnen we eventuele gevaren op tijd herkennen zoals opbouw van creosoot, scheuren in de voering en andere defecten die kunnen leiden tot brandgevaar of koolmonoxidelekken. Door deze problemen tijdig op te laten sporen, kunnen ze worden verholpen voordat er brandgevaar ontstaat.
 • Efficiënte verwarming
  Een grondige inspectie van het rookkanaal kan eventuele blokkades zoals nesten van dieren, vogelnesten of puin in uw rookkanaal detecteren die de luchtstroom in de weg staan. Een vrije luchtstroom is erg belangrijk voor een efficiënte verbranding en het voorkomt ook dat rook terugstroomt in huis.
 • De levensduur verlengen van uw schoorsteen
  Door regelmatig een inspectie uit te laten voeren, kunnen kleine problemen aan de schoorsteen snel worden verholpen voordat ze uitgroeien tot grotere, kostbare reparaties. Dit kan de levensduur van uw schoorsteen verlengen en de kosten op de lange termijn verlagen.
 • Opvolgen van lokale voorschriften
  In veel regio’s zijn regelmatige inspecties van rookkanalen verplicht volgens de lokale voorschriften. Door aan deze eisen te voldoen, voorkomt u mogelijke boetes en weet u zeker dat uw woning ook aan de veiligheidsnormen voldoet.

Kortom, een schoorsteen controle is niet alleen een verstandige preventieve maatregel, maar ook een noodzakelijke stap voor het verbeteren van de veiligheid, optimale werking en het verlengen van de levensduur van uw schoorsteen. Het is een investering die zichzelf op de lange termijn kan terugverdienen door mogelijke schade en ongelukken te voorkomen. 

Welke schoorsteenonderdelen controleren we bij een inspectie?

Bij een inspectie van uw schoorsteen worden verschillende belangrijke onderdelen van uw schoorsteen gecontroleerd om de conditie en de veiligheid van het systeem te achterhalen. Hieronder ziet u de belangrijkste onderdelen die wij controleren:

 1. Rookkanaal inspectie
  Met behulp van speciale camera's kan de binnenkant van het rookkanaal grondig worden geïnspecteerd op eventuele ophopingen van roet, creosoot of andere factoren in het rookkanaal die brandgevaar kunnen veroorzaken. Deze schoorsteen inspectie camera biedt een duidelijker beeld van de toestand in het rookkanaal van de schoorsteen. De camera’s kunnen zelfs verborgen problemen aan het licht brengen die met het blote oog moeilijk op te sporen zouden zijn. Ook kunnen scheuren, breuken of andere schade aan de wanden van het rookkanaal worden herkend.
 2. Controleren van het metselwerk en de voegen
  Het metselwerk van de schoorsteen en de staat van de voegen worden gecontroleerd op tekenen van slijtage, scheuren of afbrokkeling. Beschadigd metselwerk of losse voegen kunnen leiden tot lekkages en een minder stabiele constructie van uw schoorsteen.
 3. Loodslabben 
  Loodslabben zijn stroken lood die worden gebruikt om de schoorsteen waterdicht af te sluiten op de plek tussen de schoorsteen en het dak. Tijdens een schoorsteen inspectie controleren we deze afdichtranden op scheuren, corrosie of andere soorten schade die lekkages kunnen veroorzaken.
 4. Cementplaten en andere afdichtingen controleren
  Ook cementplaten en andere afdichtingen rond de schoorsteen worden gecontroleerd op eventuele scheuren, verzakkingen of andere problemen die de waterdichtheid van het systeem kunnen aantasten.

Hoe gaat een schoorsteen inspectie in z’n werk?

Uw schoorsteen controleren gebeurt doorgaans volgens een vast stappenplan. Allereerst wordt de schoorsteen vrijgemaakt van eventuele obstakels en zal de dakdekker de benodigde apparatuur voor de inspectie alvast voorbereiden. Denk aan de camera's, verlichting en andere gereedschappen. Voor de rookkanaal inspectie wordt gebruik gemaakt van een schoorsteen inspectie camera. Een flexibele camera wordt hierbij via de schoorsteen omhoog gebracht om een duidelijk beeld te krijgen van de binnenkant van het rookkanaal. Hiermee kunnen eventuele problemen direct worden opgemerkt, zoals ophopingen van roet, scheuren in de wanden of andere schade en factoren die de rookafvoer kunnen belemmeren.

Naast de camera-inspectie kan onze dakdekker ook een visuele inspectie uitvoeren van de buitenkant van de schoorsteen. Hierbij worden het metselwerk, de voegen, loodslabben en andere externe onderdelen van uw schoorsteen zorgvuldig gecontroleerd op zichtbare tekenen van schade.

Na afloop van de schoorsteen inspectie wordt de staat van de schoorsteenonderdelen vastgelegd en ontvangt u professioneel advies over de beste vervolgstappen. Wij zullen u indoen nodig altijd aanbevelingen doen voor eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden.

Wat zijn de mogelijke vervolgstappen na de schoorsteen inspectie?

Na afloop van uw schoorsteen inspecteren zijn er verschillende mogelijke uitkomsten, afhankelijk van de uitslag van de inspectie:

 1. Er zijn geen reparaties nodig. Als uit de inspectie blijkt dat de schoorsteen en het rookkanaal in goede staat verkeren, zijn er mogelijk geen reparaties nodig. In dit geval kan de eigenaar met een gerust hart doorgaan met normaal gebruik van de schoorsteen, met regelmatig onderhoud om de goede conditie te behouden.
 2. Er zijn kleine reparaties nodig. Soms kunnen er kleine problemen worden gevonden na het schoorsteen inspecteren, die relatief eenvoudig kunnen worden verholpen. Denk aan het vervangen van beschadigde voegen, het repareren van kleine scheuren in het metselwerk, of het aanbrengen van nieuwe afdichtingen rondom de schoorsteen. Deze reparaties kunnen vaak snel en tegen lage kosten worden uitgevoerd.
 3. Er zijn grotere reparaties nodig. In sommige gevallen kunnen er ernstigere problemen aan het licht komen die om meer uitgebreide reparaties vragen. Denk aan zaken als structurele schade aan het metselwerk, aantasting van het rookkanaal door roetophopingen of creosoot, of lekkages als gevolg van beschadigde loodslabben. Een schoorsteen renoveren kan een behoorlijke kostenpost zijn.
 4. Het is nodig om onderdelen te vervangen. In uitzonderlijke gevallen kan het nodig zijn om bepaalde onderdelen van de schoorsteen, de hele schoorsteen vervangen, of het rookkanaal volledig te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als het metselwerk ernstig beschadigd is of als het rookkanaal te veel is aangetast door ophopingen van roet of creosoot. Vervanging van onderdelen kan een aanzienlijke investering zijn, maar is soms noodzakelijk voor uw eigen veiligheid.

Kosten rookkanaal inspectie

Gemiddeld kost het ongeveer €75 tot €175 euro inclusief BTW om het rookkanaal van uw schoorsteen met camera's te laten inspecteren. Zie onderstaand een indicatie van de kosten.

Wat kost een camera inspectie rookkanaal?

De exacte kosten voor een schoorsteeninspectie zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onderstaande vragen kunnen deze kosten beïnvloeden:

 • Hoe hoog is de schoorsteen?
 • Hoe makkelijk is de schoorsteen bereikbaar?
 • Hoe vaak gebruikt u uw kachel?
 • Hoeveel schoorstenen heeft u?
 • Wat is de staat van de schoorsteen?

Besparen op uw schoorsteen inspectie offerte? Dakdek-Gigant biedt scherpe prijzen voor ervaren dakdekkers die u kunnen helpen bij een vakkundige inspectie van uw schoorsteen. Door kosteloos offertes te vergelijken via Dakdek Gigant kunt u tot wel 40% besparen op de kosten voor een betrouwbare dakdekker!

Alles over schoorstenen

Meer weten over schoorsteen onderhoud? Lees alles op ons schoorstenen pagina's.

Veelgestelde vragen schoorsteen controleren

Hoe vaak moet ik mijn schoorsteen inspecteren?

Het is aanbevolen om een schoorsteeninspectie minstens één keer per jaar uit te voeren, vooral wanneer u regelmatig gebruikmaakt van de open haard of houtkachel. Regelmatig uw schoorsteen inspecteren kan ervoor zorgen dat uw schoorsteen veilig en optimaal blijft werken. Tijdens de inspectie kunnen eventuele problemen zoals creosootophoping, scheuren of blokkades worden herkend en direct worden aangepakt door een vakman voordat ze ernstige schade veroorzaken.

Hoe moet ik mijn rookkanaal controleren?

Om uw rookkanaal te controleren, is het raadzaam een professionele schoorsteenveger of onze dakdekkers in te schakelen. Deze professionals inspecteren de binnenkant op roetophoping, scheuren en andere mogelijke schade die de werking belemmert. Vaak maken ze gebruik van camera-inspecties om een grondige analyse te maken van de toestand van de schoorsteen. Het is zeer belangrijk om deze inspecties regelmatig te laten doen voor veilig gebruik van uw kachel of open haard.

Waarom kan ik beter een schoorsteen inspectie uitbesteden aan een vakman?

Het uitbesteden van een schoorsteeninspectie aan een vakman is in de eerste plaats vaak veiliger vanwege de hoogte waarop deze klus moet worden uitgevoerd. Daarnaast is voor een schoorsteen controleren de nodige kennis en expertise nodig. Vakmensen zoals ervaren dakdekkers of schoorsteenvegers hebben gespecialiseerde apparatuur en kunnen problemen aan uw schoorsteen vaak sneller herkennen. Ze weten welke onderdelen gecontroleerd moeten worden en kunnen u vervolgens deskundig adviseren over eventuele reparaties die nodig zijn.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring