Nokpannen vastzetten

Nokpannen, ook wel nokvorsten genoemd, bevinden zich op de hoogste richel van uw dak, de nokbalk. Deze halfronde of speciaal gevormde dakpannen hebben een erg belangrijke functie: ze sluiten het dak af en zorgen ervoor dat de dakhelften stevig aan elkaar geklemd worden. De nokpannen bieden bescherming tegen vocht en dragen bij aan de waterdichtheid van uw dak. Het is daarom essentieel dat nokpannen stevig vastgezet worden door een ervaren dakdekker. Bij storm of veroudering willen ze nog weleens loskomen. Voor het stevig vastzetten van uw nokpannen kunt u vertrouwen op de ervaren professionals van Dakdek-Gigant. Wij bieden hoogwaardige service en kwalitatieve dakdekkersdiensten tegen betaalbare prijzen.

Ontdek op deze pagina alles wat u moet weten over nokpannen vastzetten, de beste methodes, soorten nokpannen en de gemiddelde prijzen voor deze klus.

nokpannen vastzetten

Wat zijn nokpannen en waar bevinden ze zich?

Nokpannen bevinden zich op het hoogste punt van uw dak, bovenop de nokbalk. Ze vormen de afsluiting van de dak helften en zijn ontworpen om uw dak waterdicht te houden.  Door hun positie en vorm zorgen nokpannen ervoor dat regenwater van het dak afloopt, en niet uw dak binnendringt.

Het belang van stevig vastgezette nokpannen

Het is van groot belang dat nokpannen zo stevig mogelijk vastgezet worden. Nokvorsten vastzetten is zelfs wettelijk verplicht, omdat goed bevestigde nokpannen een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid en duurzaamheid van uw dak. Ze voorkomen dat water onder de dakbedekking komt, wat lekkages en vochtproblemen kan veroorzaken. Bovendien bieden stevig bevestigde nokpannen weerstand tegen storm en andere extreme weersomstandigheden, wat onmisbaar is voor de bescherming van uw woning.

Kosten voor nokpannen vastzetten

Het vastzetten van nokpannen brengt verschillende kosten met zich mee. De totaalprijs van deze klus is afhankelijk van het type werkzaamheden dat moet worden uitgevoerd. Hier is een overzicht van de gemiddelde kosten voor diverse diensten:

 1. Vastzetten van uw nokpannen met schroeven (mechanische bevestiging)
  Het vastzetten van bestaande nokvorsten kost gemiddeld tussen de €100 - €200
 2. Vastzetten van nokvorsten met kunststof mortel/flexim dakmortel
  Deze methode, die duurzamer kan zijn, brengt gemiddelde kosten met zich mee van €70 - €120 per strekkende meter.
 3. Uw nokpannen vastzetten met cement
  Als u uw nokpannen met cement laat vastzetten liggen de kosten gemiddeld tussen de €50 en €100.
 4. Nokvorsten vervangen
  Als het nodig is om geheel nieuwe nokvorsten te plaatsen, zijn de kosten ongeveer € 10 per stuk, exclusief arbeidsloon.

Het is belangrijk om te onthouden dat deze kosten slechts een gemiddelde indicatie zijn en vooral afhankelijk zijn van factoren zoals de huidige staat van uw dak, de bereikbaarheid van uw dak en eventuele extra benodigde materialen. Voor een nauwkeurige prijsopgave kunt u het beste een offerte aanvragen bij Dakdek-Gigant!

Hoe komt het dat nokpannen loszitten?

Het loszitten van nokpannen komt vaak door weersomstandigheden, de bevestigingsmethode die gebruikt wordt en de conditie van het dak.

 • Onjuiste bevestiging

Nokpannen die met schroeven of vorsthaken zijn bevestigd, zitten over het algemeen steviger vast dan die met cement of mortel zijn bevestigd. Cement kan na verloop van tijd scheuren of poreus worden, waardoor nokpannen los kunnen raken.

 • Veroudering

Alle nokpannen, ongeacht het type, kunnen na verloop van tijd slijtage vertonen. Regelmatig onderhoud en inspectie is van groot belang om de conditie van de nokpannen te beoordelen en tijdig in te grijpen bij problemen.

 • Weersomstandigheden

Hevige stormen, wind en regen kunnen ervoor zorgen dat nokpannen loskomen. Nokpannen die goed bevestigd zijn, hebben een betere weerstand tegen extreme weersomstandigheden.

 • Onderhoud 

Regelmatig onderhoud, zoals het verwijderen van mos en algen, helpt om de nokpannen in goede conditie te houden en voorkomt dat ze losraken.

Door te kiezen voor een stevige bevestigingsmethode voor uw nokpannen vastzetten en regelmatig onderhoud, kunt u ervoor zorgen dat uw nokpannen, goed vast blijven zitten en hun beschermende functie voor langere tijd kunnen behouden.

Risico’s van loszittende nokpannen

Wanneer nokpannen losraken, verliest uw dak zijn bescherming tegen vocht en kunnen er lekkages en waterschade ontstaan. Het is daarom belangrijk om regelmatig onderhoud en inspecties uit te laten voeren. Laat opnieuw uw nokpannen vastzetten als dit nodig is.

De meest effectieve methodes voor nokpannen vastzetten

Er zijn diverse methodes voor nokpannen vastzetten. Hieronder ziet u de meest effectieve manieren:

Methode Beschrijving Nokvorsten vastzetten Voordeel
SchroevenUw nokvorsten vastzetten met schroeven is een zeer effectieve methode vanwege de stevige en duurzame bevestiging. De nokpannen worden in de houten latten geschroefd. Het afdichten met een dopje is belangrijk om waterinfiltratie te voorkomen.Stevige en duurzame bevestiging
CementCement is in principe een duurzame optie die goede bescherming biedt, maar cement kan na verloop van tijd scheuren en poreus worden. Daarom wordt tegenwoordig vaker gekozen voor schroefbevestiging of flexim dakmortel.Goede bescherming
NokvorsthakenHierbij worden de nokvorsten mechanisch aan de panlatten bevestigd, wat een extra stevige en duurzame oplossing biedt voor nokpannen vastzetten.Extra stevige en duurzame oplossing
Flexim stripsFlexim strips (flexim dakmortel) zijn zeer weersbestendig, scheuren niet en zijn flexibel, waardoor ze al ruim 30 jaar een populaire keuze zijn voor nokpannen vastzetten.Weersbestendig en flexibel
nokvorsten repareren

Laat regelmatig uw nokpannen inspecteren

Regelmatige inspectie en onderhoud van uw nokpannen is van belang voor de duurzaamheid en veiligheid van uw dak. Tijdens een inspectie controleren onze dakdekkers de staat van de nokpannen op diverse aspecten zoals beschadigingen, slijtage en of ze goed vast zitten. Hieronder ziet u hoe de dakdekker uw nokpannen inspecteert, en wat de vervolgstappen kunnen zijn. Onze dakdekkers maken bij een inspectie van uw nokpannen gebruik van onderstaand stappenplan:

 1. Controleren op scheuren en beschadigingen.
  De dakdekker onderzoekt zorgvuldig of er scheuren, barsten, en andere zichtbare beschadigingen te vinden zijn. Ook wordt gekeken naar de aanwezigheid van mos en algen, die de nokpannen kunnen aantasten en loskomen kunnen veroorzaken.
 2. Stabiliteit testen
  De dakdekker test de stabiliteit van de nokpannen door voorzichtig te proberen ze te bewegen. Losse nokpannen vormen een risico en moeten opnieuw stevig vastgezet of vervangen worden.
 3. De staat van de bevestigingsmaterialen beoordelen.
  De staat van de gebruikte bevestigingsmaterialen zoals schroeven, cement of vorsthaken wordt gecontroleerd. Roestige of versleten materialen kunnen de stabiliteit van de nokpannen aantasten en moeten eventueel worden vervangen.
 4. Inspectie van de afdichtingen.
  Afdichtingen worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er geen water kan binnendringen. Indien nodig zal hij de nokpannen afdichten met nieuw materiaal, want beschadigde afdichtingen kunnen leiden tot lekkages.
 5. Klaar
  Veilig naar beneden

Wat kost uw nokpannen inspecteren?

Voor een uitgebreide inspectie van uw dak liggen de kosten gemiddeld tussen de €50,- en €150,-. In dit geval wordt uw hele dak geïnspecteerd.Sommige dakdekkers bieden het inspecteren van nokvorsten kosteloos aan als onderdeel van hun service, vooral wanneer zij vervolgens werkzaamheden uitvoeren. Het is de moeite waard om hierover te informeren bij de dakdekker.

Vastzetten, aansmeren of nokpannen afdichten

Afhankelijk van de uitslag van de inspectie, bepaalt de dakdekker welke vervolgstappen nodig zijn. Hieronder ziet u de opties:

·       Nokpannen vastzetten

Als uw nokpannen los zitten maar verder nog in goede staat zijn, kunnen ze opnieuw vastgezet worden. De meest effectieve methode is mechanische bevestiging met schroeven, waarbij de pannen in de houten latten worden geschroefd.

·       Aansmeren en afdichten

Als de nokpannen nog stevig vastzitten maar kleine scheuren of barsten vertonen, kan het aansmeren met dakpasta of mortel een goede oplossing zijn. Dit zorgt voor een betere afdichting en voorkomt verdere schade door water dat via de afdichtingen uw dak binnenkomt.

·       Nokvorsten vervangen

Wanneer nokpannen ernstig beschadigd, versleten of gebroken zijn, is volledig vervanging noodzakelijk. Nieuwe nokpannen worden volgens de meest geschikte methode vastgezet, afhankelijk van uw dak en de weersomstandigheden.

Wanneer uw nokvorsten vervangen?

Vervanging van nokpannen is noodzakelijk wanneer ze:

 • ernstig beschadigd zijn door storm of andere weersinvloeden.
 • versleten zijn
 • losraken ondanks eerdere vastzetpogingen.
 • scheuren vertonen die niet gerepareerd kunnen worden met mortel.

Prijzen nokvorsten vervangen en repareren

Onderdeel Totale kosten (incl. btw)
Dakinspectie€140 tot €300 / dak
Reparatie nokvorsten€45 tot €105 / meter
Vervangen nokvorsten€68 tot €85,/ meter

Soorten nokpannen

Er zijn verschillende soorten nokpannen, elk met hun eigen vorm en toepassing. Hier onder ziet u een overzicht van de meest voorkomende soorten nokpannen:

Type Nokpan Beschrijving Voordeel nokvorst
Halfronde vorstDeze nokpan heeft een halfronde vorm en wordt vaak gebruikt bij klassieke en traditionele daken.De halfronde vorm zorgt voor een goede waterafvoer en geeft het dak een stijlvol uiterlijk.
ZadelvorstEen zadelvorst heeft een meer hoekige vorm, met een duidelijk gedefinieerde hoek in het midden.Dit type nokpan wordt vaak gebruikt bij daken met een strakkere, moderne uitstraling.
BallonvorstBallonvorsten hebben een bredere, bollere vorm en worden vooral gebruikt op daken met een grotere dakhelling.Ze bieden een goede waterafvoer en zijn geschikt voor verschillende daken.
Vlakke nokvorstZoals de naam al aangeeft, heeft de vlakke nokvorst een platte bovenkant.Dit type wordt vaak toegepast bij daken met een zeer strakke en moderne uitstraling, en zorgt voor een minimalistische uitstraling.
RietvorstDeze nokpan is speciaal ontworpen voor rieten daken.De vorm en afwerking zijn zo gemaakt dat ze goed aansluiten bij de unieke structuur van een rieten dak, wat zorgt voor een optimale bescherming en waterafvoer.
Universele vorstDe universele nokpan is ontworpen om op verschillende dakstijlen en dakhellingen te passen.Ze zijn vaak verstelbaar en kunnen gebruikt worden bij zowel nieuwbouw als oudere daken.

Zelf nokpannen vastzetten of uitbesteden?

Nokpannen vastzetten is geen gemakkelijke klus. Hoewel het in de eerste plaats verleidelijk kan zijn om dit zelf te doen om op kosten te besparen, zijn er belangrijke overwegingen die in gedachten moeten worden gehouden voordat u deze beslissing neemt.

Het zelf vastzetten van nokpannen biedt enkele voordelen. Allereerst kunt u besparen op de kosten van arbeid door het werk zelf uit te voeren. Daarnaast geeft het u de flexibiliteit om de klus uit te voeren op een moment dat u uitkomt. Echter, er zijn ook nadelen verbonden aan zelf nokpannen vastzetten. Uw nokpannen bevinden zich op het hoogste punt van uw dak, en het werken op deze hoogte brengt aanzienlijke veiligheidsrisico's met zich mee. Zonder de juiste uitrusting en ervaring kan dit leiden tot valgevaar. Daarnaast is er voor het correct vastzetten van nokpannen specifieke technische kennis nodig over de bevestigingsmethodes. Dit is van belang om problemen zoals lekkages te voorkomen. Ten slotte kan de kwaliteit van het werk beïnvloed worden door gebrek aan ervaring.

Het uitbesteden van deze taak aan een professionele dakdekker via Dakdek Gigant biedt verschillende voordelen. Onze ervaren en professionele dakdekkers zijn getraind in het werken op hoogte en beschikken over de juiste uitrusting om veiligheidsrisico's te minimaliseren. Bovendien hebben ze de nodige vakkennis en expertise om de nokpannen op een stevige en duurzame manier vast te zetten. Dit komt de levensduur en waterdichtheid van uw dak ten goede. Daarnaast bespaart u met professionals tijd en stress, omdat zij de klus efficiënt kunnen klaren. Het enige mogelijke nadeel is dat het inhuren van professionals extra arbeidskosten met zich meebrengt. Echter, bij Dakdek Gigant kunt u tot wel 30 procent besparen op de kosten voor een dakdekker door offertes te vergelijken! Bovendien zijn wij door heel Nederland actief.

Kortom, hoewel het mogelijk is om zelf uw nokpannen vast te zetten, kan dit een uitdaging zijn die risico’s met zich meebrengt vanwege de hoogte van de nokpannen. Voor de meeste mensen is het daarom verstandiger om deze taak uit te besteden aan ervaren professionals. Dakdek Gigant biedt de zekerheid van goed uitgevoerd werk door deskundige dakdekkers, met de ervaring en expertise om uw dak veilig en duurzaam te houden. Neem contact op voor een vrijblijvende offerte en ontvang binnen 2 minuten al een prijsindicatie voor uw nokpannen vastzetten!

Veelgestelde vragen

Waarom nokpannen niet vastzetten met cement?

Nokpannen vastzetten met cement is een klassieke methode die vooral vroeger werd vroeger gebruikt om nokpannen vast te zetten. Hoewel dit in principe goed werkt,kan cement de neiging hebben om te scheuren na verloop van tijd, waardoor er meer kans is op lekkages bij extreme weersomstandigheden. Flexibelere en duurzamere bevestigingsmethoden zoals schroeven worden nu aanbevolen om problemen in de toekomst te voorkomen.

Waarom nokvorsten aansmeren?

Nokpannen worden aangesmeerd om ze weer volledig waterdicht te maken. Dit voorkomt dat er water onder de nokvorsten kan komen, waardoor schade aan het dak wordt voorkomen. Een goede afdichting van de nokpannen is erg belangrijk om lekkages te voorkomen en de levensduur van het dak te verlengen.

Hoe lang gaan nokvorsten mee?

Over het algemeen gaan nokpannen van klei en van beton ongeveer 30 tot 40 jaar mee. Echter, na verloop van tijd kunnen ze loskomen door verschillende factoren, zoals weersinvloeden en slijtage. Laat uw nokvorsten regelmatig inspecteren om de levensduur te verlengen en eventuele problemen op tijd te verhelpen.

Moet ik mijn nokvorsten onderhouden?

Als u wilt dat u nokvorsten lang mee gaan moet u ze regelmatig onderhouden. Een jaarlijkse inspectie is in dit geval voldoende. Het voordeel is dat u wellicht ook eerder lekkage's opmerkt zodat u veel kosten bespaart.

Hoe kan ik goedkoop mijn nokvorsten onderhouden?

Wij adviseren een onderhoudscontract af te sluiten. De jaarlijkse kosten zijn veel langer dan bij een eenmalige inspectie. En doordat u het bij laat houden worden de nokvorsten nooit echt slecht.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring