Sinds 1989

Groen dak

Een groendak, ook wel bekend als een ‘groen dak’, is een innovatieve en duurzame dakbedekking. Groene daken worden steeds populairder bij mensen die duurzaam willen wonen. Een groendak dakbedekking is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan milieuvriendelijke leefomgeving. En niet onbelangrijk, u kunt de energiekosten flink verminderen door de isolerende werking van een groendak.

Op deze pagina zullen we u meer vertellen wat een groendak precies inhoudt en waarom het de moeite waard is om te overwegen. We behandelen de definitie van een groendak, de verschillende soorten groendaken die beschikbaar zijn, de isolatie van groendaken, de kosten van een groendak en de vele voordelen die gepaard gaan met het investeren in deze groene innovatie. Laten we beginnen met de basis: wat is een groendak?

Wat is een groendak?

Steeds vaker kiezen mensen voor het aanleggen van een groendak vanwege het mooie uiterlijk en prima isolerende werking. Maar wat is het nou precies? Een groendak, wetenschappelijk bekend als een “vegetatiedak” of “begroeid dak”, is een dak dat bedekt is met verschillende planten en vegetatie. Groene daken bestaan vaak uit grassen, kruiden, vetplanten en zelfs heide of duinplanten.

Het groendak is niet dus niet alleen een esthetische toevoeging, maar een prachtig stukje duurzame architectuur dat bijdraagt aan de groeiende trend van milieuvriendelijke stadsontwikkeling. Opvallend is dat groendaken zich ook kunnen ontwikkelen tot energieopwekkende systemen wanneer ze worden gecombineerd met zonnepanelen of windturbines. Deze daken staan bekend als een “energiedak”.

Soorten groenen daken

Groendaken zijn er in verschillende varianten, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Over het algemeen heb je 2 categoriën groene daken. We leggen hieronder de verschillen aan u uit.

Daktuin (Intensief groendak)

Stelt u zich een gewone tuin voor, maar dan op het dak. Dat is een daktuin of ook wel een “intensief groendak” genoemd. Vaak zijn er verschillende planten aanwezig. Bij een daktuin dient u rekening te houden met het volgende:

 • U dient te tuin goed te onderhouden;
 • De daktuin kan is geschikt voor “platte daken”. Vaak adviseren wij tot een maximale hellingshoek van 3-4 graden;
 • U dient een vergunning aan te vragen;
 • De constructie moet vaak verzwaard worden.
groen dak

Sedumdak (extensief groendak)

Een extensief groendak is begroeid met mossen, vetplanten en kruiden. Een bekend voorbeeld hiervan is het sedumdak. Sedum zijn vetplantjes die goed vocht kunnen vasthouden, waardoor ze bestand zijn tegen langdurige droogte en hitte. Dit type groendak vergt weinig onderhoud en is lichter in gewicht dan een intensief groendak, waardoor het makkelijker te realiseren en goedkoper is. Houdt u rekening met de volgende factoren:

 • U mag niet op het dak lopen;
 • Er is weinig tot geen onderhoud nodig;
 • De laagdikte is beperkt;
 • Sedumdaken kunnen tot maximaal 45 graden geplaatst worden.

Wat kost een groendak?

De gemiddelde kosten van een groendak liggen tussen de €35 en de €200 per m2. Doordat er zoveel verschillende daken zijn is het lastig in te schatten wat de kosten in uw situatie zijn. Bel daarom altijd voor naar een dakdekker voor een actuele en op maat berekende prijs. In onderstaande tabel proberen we u inzicht te geven in de prijsopbouw.

Groendak (type dak)gemiddelde prijs per m2 (inclusief plaatsing)
daktuin€ 80 tot € 200
Sedumdak€ 40 tot € 100
Doe-het-zelf (alleen materialen)€ 35 tot € 80

Omdat iedere situatie uniek is komen er soms nog extra kosten bij. Denk hierbij aan de kosten voor het aanpassen van een dakrand, beschadigingen in de dakbedekking of het afvoeren van oude dakbedekking. Als u niet over de juiste dakbedekking beschikt zal deze eerst gelegd moeten worden. Veel mensen hebben een bitumen dakbedekking. Helaas is dat niet wortelbestendig. Het bitumen zal dan ververvangen moeten worden door EEen wortelbestendige dakbedekking zoals EPDM kost u ongeveer gemiddeld €50,- per m2.

Welke dakbedekking voor groendak ?

Een groen dak heeft een speciale wortelbestendige ondergrond nodig. Een veel voorkomende dakbedekking zoals bitumen is van nature niet wortelbestendig en zal vervangen moeten worden door een andere dakbedekking, zoals EPDM.

Hoelang gaat een groen dak mee?

Dakbedekking gaat 3x langer mee Een groendak verdubbelt de levensduur hier wél, tot maximaal 40 à 50 jaar. De levensduur van een EPDM-dak, dat zonder groendak een levensduur heeft van 60 jaar, wordt dankzij een groendak verlengd tot 90 jaar.

Hoe wordt een groen dak gemaakt?

Een groen dak is een kleine plantentuin die je op een plat dak aanlegt of laat aanleggen. Vaak bestaat de begroeiing uit mossen en sedum soorten of kruiden en gras (extensieve daktuin) die mooi groen worden en je dak isoleren. Maar je kan ook een intensieve daktuin aanleggen een volwaardige tuin met alles erop en eraan.

Welke soorten groene daken zijn er?

Een Sedum dak wordt ook wel een extensief dak genoemd, het bestaat uit vetplanten (sedum) mossen en gras. Een daktuin is een intensief dak en te vergelijken met een tuin waarin geleefd kan worden. Zonnepanelen (op een groen dak) niet op elk dak is een groen dak geschikt.

Welk btw tarief groendak

Er zijn voor het plaatsen van een groen dak 2 tarieven mogelijk. Namelijk 21% of 9%.

Als u in aanmerking wenst te komen voor de 9% moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Uw huis is ouder dan 10 jaar.
 • Het gebouw moet dienen voor privé bewoning.
 • Het moet worden aangelegd door een dakdekker van groene daken.

Voldoet u niet aan deze voorwaarden dan geldt het tarief van 21%!

Goedkoop een groen dak laten aanleggen

De kosten van een nieuw dak of voor het vervangen van uw dakbedekking zijn hoog. Maar gezien de levensduur hoeft u dit maar gelukkig 1 maal te doen. Bovendien is de investering in uw groen dak waarde vermeerderend. In veel gemeenten wordt subsidie verleend voor het laten aanleggen van een groendak. Als dat bij u het geval is dan heeft u hier al voordeel mee! Vraag altijd alleen offertes aan bij dakdekkersbedrijven die in het bezit zijn van de keurmerken en aangesloten bij de branche organisatie.

Voordelen groendak

Uiteraard is het visuele aspect van belang maar ook de volgende pluspunten zijn belangrijk genoeg om te melden. Het mooie is dat al deze voordelen ook voor u van toepassing zijn.

 • Absorbeert regenwater;
 • Zorgt voor schonere lucht;
 • Verlaagt omgevingstemperatuur;
 • Vermindert omgevingsgeluid buiten en binnen;
 • Verlengt levensduur dak;
 • Creëert waardevermeerdering pand;
 • Verhoogt biodiversiteit;
 • Creëert brandwerende laag;
 • Het riool zal worden ontlast door de afwatering van het systeem;
 • Door de isolerende werking bespaart u op energie;

Kan ik een groendak plaatsen

Bent u toe aan een verandering? Is het tijd om iets aan uw dak te gaan doen en wilt u een groendak? Dat is een goede keuze, maar helaas is het niet altijd mogelijk. De volgende zaken zullen aanwezig moeten zijn om een groendak te plaatsen:

 • Een goed afvoersysteem.
 • Wortelbestendige onderlaag als dakbedekking.
 • Geschikte dakconstructie.
 • Een dakhellingsgraad van maximaal 45 graden.
 • Dakranden moeten minimaal 12 cm hoog zijn.

Uiteraard kunnen we het meeste voor u verzorgen. We kunnen bij u op locatie beoordelen of uw dak geschikt is om een groendak aan te leggen. Let op dat wij de hellingshoek van het dak niet kunnen aanpassen.

Krijg ik subsidie op een groendak

In duurzame gemeenten wordt subsidie gegeven voor het groene dak. Die subsidie stimuleert vele bedrijven en particulieren tot het aanleggen van een groendak. In deze tijden van verduurzaming helpen de subsidie regelingen zeker om de groene daken in Nederland te laten groeien in oppervlakten.

Niet alleen dak groen overigens, ook gevelgroen valt vaak onder dezelfde regeling. Het vergroenen van een dak of gevel vergt investering die op termijn zeker weer wordt terug verdient. Veelal wordt gesubsidieerd tot 50%. Subsidie is bij uitstek het groeimiddel voor groendaken.

Veel mensen weten het niet maar ook bij de waterschappen zijn subsidies mogelijk voor het plaatsen van een groendak. Zo heeft waterschap Amstel Gooi en Vecht een mooie subsidieregeling. Ook provincie Zeeland staat erom bekend subisies te verstrekken. Een makkelijk overzicht voor subsidie groendak helpt je om te besparen.

Dakdek-Gigant
Dakdek-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!