Rieten dak


Een rieten dak laten aanleggen op uw huis is werkelijk prachtig. Als u in overweging bent om uw woning te voorzien van een kunststof nieuw rieten dak dan is alle informatie voor u natuurlijk welkom.

Op deze pagina zullen we u alles vertellen over het vernieuwen en het laten plaatsen van een nieuw rieten dak. We zullen de prijsverschillen laten zien van zowel kunststof riet als echt riet inclusief de kosten per m2 en de gemiddelde levensduur van rieten daken.

Wij krijgen regelmatig vragen over de prijzen van het vervangen van een huis met een rieten dak. Denkt u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat kost een rieten dak vervangen?
 • Hoe duur is een rieten dak in plaats van dakpannen?
 • Wat zijn normale m2 prijzen om riet op mijn dak te laten leggen?
 • Is een rieten dak duur?
rieten dak

Natuurlijk is een dak van riet laten aanleggen door een rietdekker niet goedkoop, maar in onze ogen hoeft het aanleggen van een rieten dak ook niet duur te zijn. De gemiddelde prijzen van rieten daken leggen variëren ook enorm. Dit komt omdat er nep riet zoals kunststof gelegd kan worden of echt riet.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteit- verhouding.

Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u uw dak met riet laat vervangen of op nieuw laat leggen door een dakdekker.

Wat kost een rieten dak?

Het laten leggen van riet op uw dak vraagt om een flinke investering. Om u exact een prijsindicatie te kunnen geven voor een rieten dak zijn er verschillende aspecten die de kosten zullen bepalen.

De prijs zal afhankelijk zijn van de vormen van het dat zoals:

 • Zitten er rondingen in het dak?
 • Heeft u dakkapellen op uw dak?
 • Hoe schuin is uw bestaande dak?

Om u toch maar een inschatting te geven van wat een riet dak kan gaan kosten zullen wij de gemiddelde prijzen per m2 even onder elkaar zetten.

Aantal m2Nieuwbouw woning rieten dakbestaande woning rieten dak
100€ 9.000 tot €13.000€ 11.000 tot € 13.500
200€ 17.500 tot € 25.000€ 22.500 tot € 27.500
300€ 25.500 tot € 35.000€ 32.500 tot € 41.000
400€ 35.000 tot € 43.500€ 44.000 tot € 52.500

prijzen rieten dak

Exacte prijs

Omdat een exacte prijs moeilijk te geven is voor de aanleg van een dak van riet kunnen wij ons voorstellen dat u toch graag de kosten van een dakdekker wilt weten voor een nieuw rieten dak.

Wij kunnen u vertellen dat dit snel mogelijk is door een vrijblijvende offerte aan te vragen. Als u de moeite wilt nemen om het offerte formulier wat binnen 1 minuut is ingevuld in te vullen dan zullen wij u binnen maximaal 2 dagen de juiste prijsopgave toe sturen.

U kunt met deze prijsinformatie gaan vergelijken wat een ander rietdekkersbedrijf rekenend voor het vernieuwen of vervangen van riet op het dak.

Omdat er zoveel mogelijkheden zijn met een rieten dak hebben we willen we u extra informatie geven. De werkzaamheden die nodig zijn hebben we hier beschreven:

rieten dak laten leggen

Is uw dak wel geschikt voor riet?

Als u een schuin dak heeft met een gemiddelde hellingshoek van rond de 45 graden dan is uw dak zeker geschikt.

Als het dakoppervlakte kleiner is zoals die van een dakkapel of een carport dan zal er een basisregel zijn dat het dak hiervan minimaal 30 graden afschot moet hebben.

Hoe steiler het dak is hoe makkelijker het hemelwater afgevoerd word en hoe mooier het rieten dak blijft.

Als het regenwater blijft liggen dan zal het riet sneller slijten en kunnen gaan verrotten. Dit is natuurlijk niet het geval met kunstriet.

Mocht uw dak nou minder stijl wezen dan wij hier hebben aangegeven dan is het altijd even de moeite waard om dit te gaan overleggen voor dat u een flinke investering tegemoet gaat.

Een rieten dak van toen en nu

Wie wilt nu niet zo goedkoop mogelijk het dak waterdicht maken? Vroeger gebruikte men om een dak te bedekken alleen maar riet.

Maar vanwege het brandgevaar zijn de meeste rieten daken verdwenen.

Natuurlijk hebben de meeste boerderijen, villa’s en chalets deze nog wel maar in de meeste steden kom je een rieten dak niet veel meer tegen.

Tegenwoordig is riet als dakbedekking weer aardig in trek. De reden hiervoor is dat het brandgevaar voor 80% verkleind is en er veel kunstriet wordt gebruikt.

Als u een pannendak heeft is dit natuurlijk een prima waterdicht dak maar voor het oog is een rieten dak wel een stukje mooier.

Twee soorten rieten dak constructies

Er zijn eigenlijk maar twee verschillende soorten om het riet op het dak te bevestigen. We zullen deze twee manieren even onder elkaar voor u zetten:

 • Schroefdak manier: Om de grootste problemen te voorkomen ( brand en isolatie ) is een schroefdak uitgevonden. Bij deze soort van riet aanbrengen wordt er een gesloten dakconstructie gebruikt waardoor het riet op een dichte ondergrond wordt aangebracht. Door deze methode van leggen zal het rieten dak net zo isolerend wezen als dakpannen en zal eventueel bij brand direct gebrek aan zuurstof zijn zodat deze uit zichzelf zal doven. Een schroefdak is een zeer brandveilig dak en is makkelijk in onderhoud.
 • Traditioneel leggen: Het traditioneel aanbrengen van riet op een dak wordt met houten latten gedaan. het riet wordt direct op de houten laten vastgemaakt en zal u vanaf de binnenkant van uw woning ook tegen het riet aankijken. De meeste rietdekkers passen deze constructie niet meer toe omdat brand zich veel sneller kan voortzetten omdat er wind door het dak heen waait en dus veel meer zuurstof krijgt. Ook is de isolatie van deze constructie niet echt bevorderlijk en zal u veel warmte verlies hebben. Er is wel een optie om uw dak vanaf binnenuit te isoleren. Voor deze manier van het leggen van riet is er tegenwoordig een wet gekomen die u verplicht een brandwerende coating te laten spuiten op het riet.
dak-van-riet

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

Hoe droger het rieten dak blijft hoe langer de levensduur wordt verlengt. Een origineel rieten dak gaat gemiddeld wel 30 jaar mee. Dit is wel afhankelijk van de volgende onderstaande aspecten:

 • Kwaliteit van het riet wat gelegd wordt.
 • Schuinte van het dak ( hellingshoek ).
 • Onderhoud van het riet.
 • De omgeving waar het rieten dak zich in bevindt.

Als de omstandigheden waar het riet zich in bevind gunstig zijn en u pleegt ook jaarlijks het onderhoud dan kan zelfs een rieten dak wel meer dan 40 jaar lang mee gaan.

Wat voor soort riet wordt op het dak gebruikt?

Als er voor echt traditioneel riet word gekozen dan kunt u er vanuit gaan dat het riet wat langs de waterkant in het park of de polder word gebruikt om het rieten dak mee te bedekken.

Er zijn natuurlijk wel bepaalde eisen verbonden want u moet begrijpen dat je natuurlijk niet zomaar riet vanaf de waterkant kan gaan plukken.

We zetten de eisen even voor u onder elkaar:

 • Het riet moet blank, dun en recht zijn.
 • Mag niet ouder zijn dan 1 jaar.
 • Minimale lengte moet 2 meter zijn.

Als het riet wordt gekapt is dit meestal in de maanden december en april. In deze maanden van het jaar is het riet in top conditie en kan het prima gebruikt worden om een ideaal rieten dak mee te leggen.

rieten-dak-onderhoud

Onderhoud rieten dak

Op weinig daken is onderhoud zo belangrijk als op een rieten dak. Het voordeel van regelmatig onderhoud is dat de kosten lager zullen zijn. Zeker omdat u bij onvoldoende onderhoud soms het hele dak moet vervangen.

Net zoals bitumen daken of daken met dakpannen heeft ook riet onderhoud nodig om zo de levensduur te verlengen.

Onderhoud aan het rieten dak is eens in de twee of drie jaar een aanrader. Een grote onderhoudsbeurt zal u dan eens in de tien jaar kunnen uitvoeren.

Als u het onderhoud laat uitvoeren door een rietdekker dan zal deze het dak niet alleen maar schoonmaken ook zal hij kijken naar slijtage en voert hij de volgende werkzaamheden voor u uit.

 • Verwijderen van alg en mos: Het probleem van algen is dat zei een afsluitende laag gaan creëren over het riet heen. Hierdoor droogt het riet bijna niet meer na een flinke regenbui en kan gaan verrotten. Algen verwijderen kan de rietdekker doen met het spuiten van een algenbestrijdingsmiddel over het dak. Mossen zijn minder erg dan algen. Het nadeel van mos op het riet is dat de dakconstructie zwaarder word en het dak zal er een stuk onverzorgder uit gaan zien.
 • Dak laten kamen en scheren: Als u uw rieten dak niet heeft laten onderhouden dan is er de perfecte oplossing. U kunt uw oude dak compleet nieuw vernieuwen door deze te laten kamen of te scheren. Bij het scheren en kamen van het dak zal er een laagje van het riet worden afgesneden en verwijdert zodat er weer een nieuwe laag riet te voorschijn komt. Deze werkzaamheden zijn wel erg arbeidsintensief en de gemiddelde kosten liggen wel iets hoger dan het normale onderhoud van het dak.

Kunstriet leggen

Als u graag een rieten dak wilt laten aanbrengen of u wilt uw huidige riet op uw dak laten vervangen dan is patentriet of ook wel kunstriet genoemd een zeer goede optie (kunststof riet dus). Er zijn 2 innovatieve merken op de markt die wij kunnen aanbevelen

 • NovaRiet
 • Candur

Mocht het zo wezen dat u tegen het onderhoud opziet of uw dak is niet stijl genoeg dan is dit alternatief de oplossing. Patentriet of kunstriet is van kunststof gemaakt en tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden van een echt rieten dak.

Rietdekker inhuren

Wilt u uw complete dak laten aanpakken door een rietdekkersbedrijf dan kunt u met een rietdekker alles op uw gemak bespreken.

Een rietdekkers kunnen verschillende klussen voor u uitvoeren. We zullen u hier een kleine opsomming van geven:

Maar een rietdekkersbedrijf kan nog veel meer dan alleen de bovenstaande werkzaamheden uitvoeren.

 • Aanbrengen rieten dak: Als u een nieuwe laag riet wilt kan een rietdekker deze door middel van een speciaal schroefdak aanbrengen. Deze methode is een dakconstructie die gesloten is en het riet wordt gemonteerd op het dakbeschot.
 • Renovatie: Bij een renovatie van een rieten dak zal er nieuw riet tussen het oude riet gestoken worden. Op deze manier wordt de levensduur van het oude dak weer flink verlegt en loopt de rest van uw dak geen schade op. Op deze manier houd u de kosten goed in de hand en bent u veel goedkoper uit dan een nieuw rieten dak.

Bespaar op de prijs van uw rieten dak!

Als u graag een specifieke prijs wilt voor deze klus dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. U bent bij de Dakdek-Gigant.nl altijd verzekerd van vakmanschap voor een nieuw of het vervangen van uw rieten dak.

Na het invullen van het offerteformulier zullen wij u binnen twee dagen de kosten per m2 doorsturen zodat u kunt zien hoe goedkoop onze prijs is!

Een rieten dak hoef je niet snel te vervangen als je het riet maar goed onderhoud. Leest u hier alles over het vervangen en de prijzen van rieten daken op deze pagina.

Een rieten dak heeft een vrij lange levensduur. U moet denken aan 25 tot aan 35 jaar. Echter moet het rieten dak wel jaarlijks onderhouden worden. Lees hier meer over het onderhoud van rieten daken.

De kosten van een rieten dak lopen erg uiteen. Afhankelijk van welk materiaal u kiest zoals kunststof of echt riet kan de rietdekker een prijs voor u opstellen. Lees hier alles over de prijzen van een dak van riet op uw huis.

Als u aan het overwegen bent om uw dakpannen te laten vervangen voor een rieten dak dan kunt u er van uit gaan dat dit er niet goedkoper op gaat worden. Een rieten dak is duurder dan een pannendak aanleggen.

Riet geeft een hele goede isolatie. Lees hier alles over de isolerende werking van riet op je dak. In de winter houdt het de warmte binnen en in de zomer reflecteert het juist de zonnestralen. Daardoor blijft het in de zomer koeler in een huis met een rieten dak.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring