Dak coaten

Het dak coaten wordt steeds populairder in Nederland. Door de dakpannen te coaten kunt u veel langer plezier hebben van uw bestaande dakbedekking. Met een coating beschermt u het dak tegen alle weersinvloeden en gaat uw dak veel langer mee. Wel zo duurzaam. Wij leggen u graag uit wat dak coaten precies is, wat het verschil is met dak impregneren en wat de kosten zijn.

Wat is het dak coaten

Uw dak coaten doet u als u de dakbedekking (vaak dakpannen) wilt herstellen en beschermen. Dakpannen zijn vaak gebakken en bedoeld om lang mee te gaan.

Dakpannen coaten is een effectieve methode om de uitstraling van uw dak te behouden en het te beschermen tegen de diverse weersomstandigheden waaraan het blootstaat. Het Nederlandse weer kan behoorlijk intens zijn, en dit heeft zijn weerslag op de dakbedekking. Dakpannen en leien worden na verloop van tijd poreus door deze weersinvloeden, waardoor kleine scheurtjes ontstaan. Deze scheurtjes vormen toegangspunten voor vocht, wat op zijn beurt de groei van mossen en algen bevordert. Het regelmatig reinigen van het dak kan helpen, maar op den duur maakt dit de dakbedekking nog kwetsbaarder. Een duurzame oplossing is het beschermen van uw dak met een goede dakcoating. Zo kunt u genieten van een dak dat jarenlang goed beschermd blijft en er prachtig uitziet.

Moeten mijn dakpannen gecoat worden?

Om te bepalen of uw dakpannen gecoat moeten worden zult u advies van een specialist in moeten winnen. Een erkende dakdekker weet namelijk beoordelen wat de staat is van de dakpannen. Bij een dak-inspectie hebben wij eigenlijk altijd een van de onderstaande 4 uitkomsten:

 • volledig dakpannen vervangen
  Als de dakpannen in een te slechte staat verkeren en niet meer effectief gerepareerd of gecoat kunnen worden, kan het vervangen van de dakpannen de beste oplossing zijn.
 • dakpannen repareren
  Soms zijn de dakpannen in een redelijke staat en kunnen kleine reparaties helpen om hun levensduur te verlengen en verdere schade te voorkomen.
 • dakpannen impregeneren
  Als de dakpannen er nog goed uit zien is het beschermen van de pannen wellicht al voldoende. Uw dak impregneren helpt bij het verminderen van de poreusheid en beschermt tegen vochtinfiltratie.
 • dakpannen coaten
  Als de dakpannen nog behouden kunnen worden kan er een beschermde laag aangebracht worden. Het voorkomt snelle veroudering van het dak en zorgt voor een goede bescherming tegen het weer.
dak coaten

Kosten dakpannen coaten

Voor het reinigen van de dakbedekking rekenen we vaak standaard prijzen per m2. Ook dak impregneren en coaten wordt vaak in een m2 prijs berekent. Zo weten we allemaal waar we aan toe zijn. In de onderstaande tabel geven we u een overzicht van de gemiddelde prijzen 2024.

WerkzaamhedenPrijzen per m2
Dakpannen reinigen€ 7 tot €15 (ex btw)
Dakpannen impregneren€ 15 tot € 30 (ex btw)
Dakpannen coaten€ 30 tot € 45 (ex btw)
Plat dak coaten€ 30 tot € 45 (ex btw)

kosten 2024

Wat is het verschil tussen dak impregneren en dak coaten?

Het impregneren en coaten van een dak zijn beide effectieve methoden. Het beschermt uw dak tegen alle type weersomstandigheden. Van vrieskou tot een hittegolf. Maar er is wel een groot verschil tussen dakpannen impregneren en dakpannen coaten. Een dakdekker zal u altijd de juiste optie kunnen adviseren.

 • Dak coaten
  Dakpannen coaten is eigenlijk niets meer of minder dan een beschermende laag over uw dakpannen leggen. De coating biedt bescherming tegen water, uv-straling, mossen en andere invloeden.
 • Dak impregneren
  Dak impregneren houdt in dat een waterafstotend middel wordt aangebracht op de dakbedekking, meestal in vloeibare vorm. Dit middel wordt geabsorbeerd door de dakpannen, waardoor ze minder poreus worden en waterafstotend worden.

Werkwijze dak coaten

Een dak coaten begint altijd met een reiniging van de dakpannen. Het is erg belangrijk om vuil, mossen en algen te verwijderen omdat het anders onder de laag coating zit. De coating is het meest effectief als het goed hecht aan uw dak.

Na het dak reinigen controleren we vaak nogmaals of eventuele schade. Het is veel voordeliger omdat gelijk mee te nemen als dat we er later pas achter komen. Vervolgens wordt de dakcoating nauwkeurig aangebracht met speciale spuitapparatuur of rollen, afhankelijk van het type coating.

Het aantal lagen coating dat we moeten aanbrengen is verschillend. Meestal volstaan 2 lagen maar het komt ook voor dat er speciale producten gewenst zijn waardoor we tot wel 5 lagen aan moeten brengen. Omdat we wel moeten wachten tot de laag is uitgehard is dat dus ook duurder.

Waar doen jullie de dakcoating?

Wij hebben een landelijke dekking voor het dak coaten. In sommige gevallen zullen we samenwerken met onze partners om er voor te zorgen dat uw dak in de optimale staat verkeerd.

RandstadBuitengebied
Dakdekker AmsterdamDakdekker Eindhoven
Dakdekker UtrechtDakdekker Zwolle
Dakdekker Den HaagDakdekker Tilburg
Dakdekker RotterdamDakdekker Groningen
Dakdekker HaarlemDakdekker Friesland
Dakdekker AmersfoortDakdekker Den Bosch
Dakdekker LeidenDakdekker Enschede
Dakdekker AlmereDakdekker Venlo
Dakdekker HoofddorpDakdekker Maastricht
Dakdekker BredaDakdekker Nijmegen
Dakdekker AlkmaarDakdekker Roermond
levensduur dakbedekking

Ja dat klopt, er zijn meerdere soorten. Op bijna iedere dakbedekking kan wel een coating worden aangebracht. Maar doordat de ondergronden zo kunnen verschillen moet het soort coating dat gebruikt nodig is goed worden vastgesteld.

Ja, ook betonpannen worden vaak gecoat. Omdat ze een open structuur hebben is er speciale coating die goed doordringt in de pan en de pan beschermt tegen indringend vocht.

Wij kunnen uw dakpannen coaten in verschillende kleuren. We hebben het meeste ervaring met grijs, lichtrood en zwart. Natuurlijk is er ook nog de keuze in een matte look of juist een glanzende uitstraling.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring