Zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen plaatsen op uw dak is een goede duurzame optie als u uw energiekosten wilt verlagen en uw ecologische voetafdruk wilt verkleinen. Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit, waardoor u niet langer afhankelijk bent van het stroomnet. Uw energierekening gaat omlaag en u levert hiermee een significante bijdrage aan duurzame toekomst. Naast deze voordelen zijn zonnepanelen ook een winstgevende investering voor op de langere termijn. De prijzen voor panelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, terwijl de efficiëntie en levensduur van de zonnepanelen juist toegenomen zijn.
U kunt Dakdek-Gigant nu naast reguliere dakdekkersdiensten ook inschakelen voor een vakkundige installatie van zonnepanelen op uw dak. Wij adviseren u graag over de mogelijkheden voor uw situatie en zorgen voor een professionele installatie van uw zonnepanelen tegen scherpe tarieven.
Op deze uitgebreide pagina leest u alles over de werking, mogelijkheden en prijzen voor zonnepanelen plaatsen. Daarnaast hebben we een overzicht gemaakt van de vele voordelen die ze bieden, hoe wij zonnepanelen installeren, en wat belangrijk is om te weten voor de installatie.
- Hoe zetten zonnepanelen zonlicht om in stroom?
- Soorten zonnepanelen
- Welke zonnepanelen zijn de beste voor uw dak?
- Let ook op gewicht en afmetingen van zonnepanelen
- Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?
- Zelf zonnepanelen installeren?
- Hoeveel zonnepanelen plaatst u?
- De juiste richting van zonnepanelen
- Zonnepanelen prijzen
- Onderhoud zonnepanelen
- Uw zonnepanelen recyclen
- Voordelen zonnepanelen plaatsen
Hoe zetten zonnepanelen zonlicht om in stroom?
Zonnepanelen zetten zonlicht om in bruikbare elektriciteit voor uw huis. De zonnepanelen werking begint bij de zonnecellen, die gemaakt zijn van silicium. Deze absorberen het zonlicht en brengen elektronen in beweging. Die beweging creëert een elektrische spanning, die vervolgens door een omvormer wordt omgezet in wisselstroom, de stroom die onze apparaten in huis gebruiken. De geproduceerde stroom kunt u direct gebruiken in uw huis, of terugsturen naar het net. Zonnepanelen zijn een schone en duurzame manier om groene energie op te wekken. Ze produceren geen CO2-uitstoot en gaan lang mee, waardoor u geld bespaart op uw energierekening en de investering zichzelf na een aantal jaar terugverdient.
Soorten zonnepanelen
Er zijn verschillende types zonnepanelen verkrijgbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder ziet u de drie meest gebruikte soorten monokristallijn, polykristallijn en amorfe zonnepanelen. Hieronder zullen we het verschil in zonnepanelen en de eigenschappen in het kort voor u toelichten.
Type Zonnepaneel | Voordeel Zonnepaneel | Nadeel Zonnepaneel | Ideaal voor |
---|---|---|---|
Monokristallijn zonnepaneel | Hoog rendement: Monokristallijn zonnepanelen zijn het meest efficiënt, met een rendement tot 22%. Dit betekent dat ze meer stroom opwekken per vierkante meter paneel. | Duurder: Helaas is een monokristallijn zonnepaneel ook de duurste optie. | Kleinere daken waar u maximale opbrengst wilt. |
Polykristallijn zonnepaneel | Goedkoper: Polykristallijn zonnepanelen zijn goedkoper dan monokristallijn panelen. | Lager rendement: Ze hebben een lager rendement vergeleken met monokristallijn panelen, namelijk rond de 16%, dus minder efficiënt gebruik van het dakoppervlak. | Grotere daken waar efficiëntie iets minder belangrijk is. |
Amorfe zonnepanelen | Goedkoopst: Amorfe zonnepanelen zijn de goedkoopste optie. | Laagste rendement: Ze hebben het laagste rendement, namelijk 10-13%. | Amorfe panelen zijn flexibel en lichtgewicht, waardoor ze geschikt zijn voor gebogen daken of andere toepassingen waar traditionele panelen niet passen. |
Welke zonnepanelen zijn de beste voor uw dak?
Welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor uw dak hangt af van uw wensen en prioriteiten en uw type dak. Om een keuze te maken kunt u de volgende vragen alvast in overweging nemen:
- Wilt u het maximale rendement en heeft u een klein dak? Dan zijn monokristallijn zonnepanelen plaatsen de beste keuze.
- Bent u op zoek naar een goedkopere optie en heeft u een groot dak? Dan zijn polykristallijn panelen wellicht geschikter.
- Heeft u een schaduwrijk dak of wilt u flexibele panelen? Dan zijn amorfe zonnepanelen plaatsen wellicht een goede optie.
Naast het type paneel, zijn er nog andere factoren die de kwaliteit van de zonnepanelen bepalen:
- Het merk: kies voor een gerenommeerd merk zonnepanelen met een goede reputatie.
- De garantie: let op de garantievoorwaarden van de panelen.
- De keurmerken: erkende keurmerken zoals TUV en CE geven zekerheid over de kwaliteit en veiligheid van de panelen.
Laat u adviseren door onze dakdekkers!
Let ook op gewicht en afmetingen van zonnepanelen
Bij de aanschaf van zonnepanelen is het ook belangrijk om rekening te houden met de afmetingen en het gewicht van de panelen. Dit heeft invloed op de benodigde ruimte op uw dak voor het zonnepanelen plaatsen en de draagkracht die uw dakconstructie moet kunnen verdragen.
Gewicht
Het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel ligt rond de 20 kilo. Afhankelijk van het type paneel kan dit gewicht tussen 15 en 25 kilo liggen. Het is belangrijk om te weten hoeveel gewicht uw dakconstructie kan dragen, voorafgaand aan het zonnepanelen plaatsen. U kunt de draagkracht van uw dak van te voren opvragen bij onze dakdekker.
Afmetingen
De meeste zonnepanelen hebben een lengte van rond de 1,7 meter en een breedte van ongeveer 1 meter. Dit kan per type paneel wat afwijken. Zorg ervoor dat u de exacte afmetingen van de panelen die u overweegt weet, zodat u kunt controleren of ze op uw dak passen.
Ruimte op uw dak
Naast de afmetingen van de panelen, moet u ook rekening houden met de ruimte die nodig is tussen de panelen bij het zonnepanelen plaatsen. Dit is belangrijk voor een optimale ventilatie en om te voorkomen dat de panelen elkaar oververhitten. Houd minimaal 10 centimeter ruimte tussen de panelen in de breedte en 5 centimeter in de lengte.
Dakbedekking
Het type dakbedekking op uw dak kan ook een rol spelen bij de installatie van zonnepanelen. Op sommige soorten dakbedekking, zoals pannen of shingles, kunnen de panelen rechtstreeks worden gemonteerd. Op andere daken, zoals platte daken, is mogelijk een extra constructie nodig om de panelen te dragen
Hoe worden zonnepanelen geïnstalleerd?
De installatie van zonnepanelen is precisiewerk, dat zeer nauwkeurig en veilig moet gebeuren. Dakdek-Gigant helpt u met een vakkundige installatie door onze gecertificeerde professionals. Hieronder ziet u hoe wij uw zonnepanelen plaatsen:
Stap 1: voorbereiding
Inspectie: Onze dakdekkers inspecteren uw dak of ze geschikt zijn voor de plaatsing van de panelen. Plan: We maken een legplan voor de optimale positie en oriëntatie van de panelen. Materialen: We leveren alle benodigde materialen, zoals rails, montagesystemen en bekabeling.
Stap 2: montage van de draagconstructie
Plaatsing rails: De rails worden op het dak gemonteerd volgens het legplan. Bevestiging: We bevestigen de rails stevig aan het dak, we zullen altijd de rails van uw zonnepanelen bevestigen met oog voor de lokale bouwvoorschriften. Waterdichting: Alle openingen en aansluitingen worden waterdicht gemaakt.
Stap 3: zonnepanelen bevestigen
Plaatsing panelen: De zonnepanelen worden op de rails gemonteerd, in de juiste volgorde. Aansluitingen: We maken de elektrische aansluitingen tussen de panelen en de omvormer. Aarding: De panelen worden geaard voor optimale veiligheid.
Stap 4: installatie van de omvormer
Plaatsing omvormer: De omvormer wordt op een geschikte locatie in de woning geïnstalleerd, vaak in de meterkast. Aansluitingen: We sluiten de omvormer aan op de panelen en het elektriciteitsnet. Test: We testen de installatie en registreren ze bij de netbeheerder.
Stap 5: controle en keuring
Inspectie: We controleren nadat we uw zonnepanelen plaatsen alle aansluitingen en de werking van de installatie. Keuring: Indien gewenst of verplicht, regelen we een keuring door een erkend installatiekeuringsbedrijf.
Zelf zonnepanelen installeren?
Het zelf installeren van zonnepanelen is in principe mogelijk, maar als u onervaren bent is het niet aan te raden. Zonnepanelen zijn kwetsbaar en ondeskundige installatie kan leiden tot schade aan de panelen, uw dak of zelfs tot letsel. We adviseren u daarom om zonnepanelen te laten plaatsen door een gecertificeerde installateur of professionele dakdekker.
Zonnepanelen op plat dak
Bij zonnepanelen op plat dak is er extra aandacht nodig voor de bevestiging. Dakdek Gigant heeft gespecialiseerde monteurs die ervaring hebben met zonnepanelen op plat dak bevestigen. Zij zorgen voor een optimale bevestiging en waterdichte afsluiting, zodat uw panelen ook op uw platte dak jarenlang probleemloos functioneren.
Zonnepanelen op andere daken
Naast installatie op een schuin of plat dak, zijn er nog andere opties. Denk dan aan installatie op een carport dak, zonnepanelen garagedak of installatie van zonnepanelen schuurdak. Dit kunnen goede opties zijn als het dak van uw woning ongeschikt is voor zonnepanelen plaatsen. Daarnaast zijn er ook nog geïntegreerde zonnepanelen. Deze zogeheten zonnepannen of dakpannen met zonnecellen worden geïntegreerd in de dakpannen en zorgen voor een strakke afwerking.
Hoeveel zonnepanelen plaatst u?
Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft hangt af van uw persoonlijke situatie. Om te bepalen hoeveel panelen u gaat plaatsen kunt u letten op:
- Uw energieverbruik: Hoeveel stroom verbruikt u jaarlijks? Dit kunt u terugvinden op uw energierekening.
- De gewenste opbrengst van de panelen: Hoeveel stroom per paneel kunt u opwekken? Dit hangt af van het type paneel en de hoeveelheid zonlicht op uw dak.
- De ruimte op uw dak: Hoeveel vierkante meter dak heeft u beschikbaar voor zonnepanelen?
Gemiddeld heeft een huishouden met een jaarlijks verbruik van 3.500 kWh 10 tot 12 zonnepanelen nodig.
Om een nauwkeurigere berekening te maken voor zonnepanelen hoeveel nodig, kunt u gebruik maken van online rekentools. Deze tools vragen u om uw energieverbruik, dakgrootte en andere details in te voeren, waarna ze u een schatting geven van het aantal benodigde panelen.
Wij helpen u graag met de berekening van het aantal benodigde panelen. We kunnen u adviseren over de beste keuze panelen voor uw woning en verzorgen de installatie op professionele wijze.
De juiste richting van zonnepanelen
Om het maximale uit uw zonne-energiebron te halen, is meer nodig dan alleen de zonnepanelen installeren. De richting, hellingshoek, legplan en op de juiste manier uw zonnepanelen bevestigen hebben directe invloed op de zonnepanelen werking en spelen een belangrijke rol voor maximale opbrengst.
Richtingen en oriëntatie kiezen bij zonnepanelen plaatsen
- Zuidwaarts gericht: Uw zonnepanelen zuidwaards plaatsen is de ideale oriëntatie voor zonnepanelen. Zo vangen ze de meeste directe zonlichturen, waardoor u profiteert van maximale stroomproductie.
- Oost-west oriëntatie: zonnepanelen oost west biedt een slim alternatief als uw dak niet perfect zuidelijk gericht is. Dit spreidt de opbrengst over de dag, waardoor uw panelen langer produceren.
- Noordwaarts gericht: zonnepanelen noorden bieden de laagste opbrengst. Dit is enkel aan te raden in specifieke situaties, zoals bij woningen met weinig zonuren of huizen met veel schaduw van omliggende gebouwen.
De juiste hoek bepalen
Naast de richting is ook de hellingshoek van uw zonnepanelen belangrijk. In Nederland is een hellingshoek van 35 à 40 graden meestal het meest efficiënt. Echter, de ideale hoek zonnepanelen kan ook afhankelijk zijn van uw locatie, het seizoen en de mate van schaduw op uw dak.
Laat vooraf een doordacht legplan opstellen
Een goed doordacht legplan is erg belangrijk om uw zonnepanelen optimaal te positioneren op uw dak. Houd rekening met de oriëntatie, hellingshoek, beschikbare dakruimte, schaduwfactoren en de afstanden tussen de panelen. Online tools en onze ervaren dakdekkerskunnen u helpen met het maken van een optimaal legplan voor het zonnepanelen plaatsen.
Zonnepanelen en vergunningen
De meeste mensen in Nederland hoeven geen vergunning voor zonnepanelen aan te vragen voor het plaatsen van zonnepanelen op hun woning. Dit geldt voor zowel schuine als platte daken. Er zijn wel een aantal uitzonderingen:
Mogelijke uitzonderingen:
- Monumentale panden: Woont u in een monumentaal pand of bevindt uw woning zich in een beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan gelden er mogelijk andere regels. Neem in deze gevallen contact op met uw gemeente om te informeren naar de vergunningsplicht.
- Grote of opvallende installaties: In sommige gevallen kan een vergunning vereist zijn voor grote of opvallende zonnepaneleninstallaties. Dit ter beoordeling van de gemeente waar u woont.
- Nieuwbouw of renovatie: Bij nieuwbouw of renovatie van uw woning kan de vergunningsplicht voor zonnepanelen onderdeel uitmaken van de totale vergunningsaanvraag.
Controleer bij uw gemeente:
Het is verstandig om bij uw gemeente te controleren of u een vergunning nodig heeft voor uw zonnepanelen plaatsen. U kunt dit doen via de website van uw gemeente of door telefonisch contact op te nemen met de afdeling Bouwen en Vergunningen. Mocht u wel een vergunning nodig hebben, dan kunt u deze eenvoudig online aanvragen via het Omgevingsloket. De kosten voor een vergunning voor zonnepanelen wisselen per gemeente, maar liggen doorgaans tussen de € 100,- en € 200,-.
Dakdek-Gigant kan u adviseren over de vergunningsplicht voor uw zonnepaneleninstallatie. Wij nemen het indienen van de vergunningsaanvraag indien nodig graag voor u uit handen, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over de administratieve kant van uw zonnepanelen plaatsen.
Meer informatie over vergunningen vindt u op de website:Rijksoverheid: Zonnepanelen en vergunningen
Kosten, opbrengst en terugverdientijd
De overstap naar zonnepanelen plaatsen is een waardevolle investering in uw woning en in een duurzamere toekomst. Om u een compleet beeld te geven, bespreken we hier de kosten, opbrengst, terugverdientijd, onderhoud en levensduur van zonnepanelen.
Zonnepanelen prijzen
De totale kosten voor zonnepanelen met installatie worden bepaald door onderstaande keuzes:
- Aantal panelen: Hoe meer panelen u wilt, hoe hoger de kosten.
- Type panelen: Verschillende soorten zonnepanelen hebben verschillende prijskaartjes.
- Kwaliteit omvormer: De omvormer zet gelijkstroom van de panelen om in bruikbare wisselstroom. De kwaliteit van de omvormer bepaalt ook de totaalprijs van uw zonnepanelen plaatsen.
- Installatiekosten: Per bedrijf kunnen de installatiekosten uiteenlopen.
Gemiddelde prijzen per aantal zonnepanelen
Aantal Panelen | Kosten zonnepanelen | Opbrengst Stroom (kWh per jaar) | Opbrengst (€ per jaar) |
---|---|---|---|
8 panelen | €3.999 - €5.799 | 2886 kWh | €987 |
10 panelen | €4.629 - €6.529 | 3608 kWh | €1.234 |
12 panelen | €5.259 - €7.259 | 4330 kWh | €1.481 |
14 panelen | €6.079 - €8.129 | 5051 kWh | €1.728 |
16 panelen | €6.709 - €8.859 | 5773 kWh | €1.975 |
Terugverdientijd
De terugverdientijd is de periode die nodig is om de investeerkosten te recupereren via besparingen op uw energierekening. Deze terugverdienperiode hangt af van:• Investeringskosten: Hoe hoger uw investeringskosten, hoe langer de terugverdientijd.• Opbrengst panelen: De stroomopbrengst is afhankelijk van zonuren, dakoriëntatie en hellingshoek.• Stroomprijs: Hoe duurder de elektriciteit, hoe sneller u uw investering terugverdient.
Gemiddelde terugverdientijd: In Nederland bedraagt de gemiddelde terugverdientijd voor zonnepanelen op dit moment 5 à 7 jaar.
Onderhoud zonnepanelen
Zonnepanelen zijn een waardevolle investering in uw woning en in een duurzame toekomst. Om het maximale uit uw zonne-energiebron te halen, is het belangrijk om uw panelen goed te onderhouden. Hieronder ziet u een aantal onderhoudstips om uw zonnepanelen in optimale conditie te houden:
- Laat uw panelen minstens tweemaal per jaar inspecteren op eventuele schade, vervuiling of scheuren.
- Laat ook de elektrische veiligheid van uw panelen en omvormer om de twee jaar controleren door een erkende installateur.
- Reinig uw panelen jaarlijks met schoon water en een zachte doek of spons. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of hogedrukreinigers, want deze kunnen de panelen beschadigen. De beste momenten om uw panelen te reinigen zijn in het voorjaar en najaar, wanneer de temperaturen mild zijn.
- Verwijder vogelpoep, bladeren, mos en andere vervuiling zo snel mogelijk, omdat deze de opbrengst van uw panelen kunnen verminderen.
Overige aandachtspunten voor zonnepanelen plaatsen
- Schaduw: Zorg ervoor dat uw panelen niet te veel worden beschaduwd door bomen, gebouwen of andere objecten. Schaduw kan de opbrengst van uw panelen aanzienlijk verminderen.
- Sneeuw: Verwijder sneeuw van uw panelen zodra dit mogelijk is. Sneeuw kan de opbrengst verminderen en in sommige gevallen zelfs leiden tot schade aan de panelen.
Uw zonnepanelen recyclen
Zonnepanelen gaan lang mee, met een gemiddelde economische levensduur van 25 tot 30 jaar. Maar wat gebeurt er daarna met de panelen? Gelukkig kunnen zonnepanelen worden gerecycled!
Een groot percentage van de materialen van een zonnepaneel kan worden hergebruikt. Het glas, aluminium frame, silicium en koper worden gescheiden en gebruikt voor de productie van nieuwe zonnepanelen of andere producten.
Hoewel het nog niet de standaard is, bieden steeds meer producenten en installateurs van zonnepanelen recyclingdiensten aan. Ook de overheid stimuleert recycling met subsidies en wetgeving.
Voordelen zonnepanelen plaatsen
Zonnepanelen plaatsen op uw dak brengen heel wat praktische voordelen met zich mee. Plaatst u een effectief zonnepaneel systeem dan profiteert u van de volgende voordelen:
Onderwerp | Voordelen |
---|---|
Besparen | Met zonnepanelen wekt u uw eigen stroom op, waardoor u minder hoeft te stoken of stroom af te nemen van het net. Dit bespaart op de lange termijn flink wat geld. |
Duurzaam | Zonnepanelen produceren elektriciteit zonder CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu. Zo draagt u bij aan een duurzame toekomst. |
Onafhankelijk | Met zonnepanelen bent u minder afhankelijk van de energiemarkt en stijgende energieprijzen. U wekt een groot deel van uw eigen (groene) stroom op, waardoor u veel minder last hebt van schommelingen in de kosten. |
Meer waarde | Woningen met zonnepanelen zijn aantrekkelijker op de woningmarkt en hebben doorgaans een hogere waarde vanwege het verbeterde energielabel. |
Levensduur | Zonnepanelen gaan lang mee, zeker 20 tot 25 jaar. In die tijd verdienen ze hun investering ruimschoots terug. |
Weinig onderhoud | Zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Schoonmaken af en toe is genoeg om ze optimaal te laten presteren. |
Subsidies | De overheid stimuleert de aanschaf van zonnepanelen met subsidies. Dit maakt de investering nog aantrekkelijker. |
Terugleveren | U kunt niet gebruikte stroom terugleveren aan het net en hier soms geld voor terugkrijgen. |
Koel dak | Zonnepanelen kunnen uw dak koeler houden in de zomer waardoor het binnenshuis koeler blijft in de zomermaanden. |
Veelgestelde vragen over zonnepanelen
Wat is het rendement van zonnepanelen?
Het gemiddelde rendement van zonnepanelen ligt tegenwoordig tussen de 15% en 20%. Dit betekent dat u voor elke 100 Wp (Wattpiek) aan zonnepanelen die u installeert, jaarlijks tussen de 150 en 200 kWh (kilowattuur) aan stroom kunt opwekken. De exacte opbrengst hangt af van de hoeveelheid zonuren op uw locatie, de oriëntatie en hellingshoek van uw dak en het type zonnepanelen dat u kiest.
Hoeveel jaar garantie zit er op zonnepanelen?
De meeste fabrikanten geven 10 tot 25 jaar garantie op hun zonnepanelen. Dit betekent dat ze gedurende die periode de kosten voor reparatie of vervanging van defecte panelen zullen dekken. De exacte garantietermijn en voorwaarden kunnen per fabrikant verschillen. Het is daarom belangrijk om de garantievoorwaarden goed te lezen voordat u zonnepanelen aanschaft.
Waarom daalt het rendement van zonnepanelen bij warmere temperaturen?
Zonnepanelen werken optimaal bij 25°C. Bij hogere temperaturen daalt hun rendement. Dit komt door silicium, het materiaal in zonnecellen. • Silicium geleidt minder goed bij warmte. • Elektronen stromen minder makkelijk, waardoor er minder elektriciteit wordt geproduceerd. • Rendement daalt met 0,5% per graad boven 25°C. op jaarbasis besparen zonnepanelen nog steeds veel energie, ondanks dit verlies op de warme zomerdagen.
Hoe lang duurt de installatie van zonnepanelen?
De installatie van zonnepanelen duurt meestal maar een dag(deel). Hoe lang dit exact duurt hangt bijvoorbeeld af van de grootte van uw dak en de hoeveelheid zonnepanelen die u wenst en van het type zonnepanelen dat u kiest. Dakdek-Gigant kan snel en vakkundig uw zonnepanelen plaatsen.