Bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking precies? En wat is de levensduur van bitumen dakbedekking met lei slag voor op uw platte dak? Wat zijn de kosten van een mastiek plat dak laten bedekken over bestaande dakbedekking met bitumen? Of kan je dakleer over dakleer heen branden?

Op al deze vragen geven wij u het juiste antwoordt op deze informatiepagina.

bitumen dakbedekking

Wat is een bitumen dakbedekking?

Een plat dak heeft vaak een zwarte laag. Dat is bitumen. Bitumen is een materiaal wat al zo een 70 jaar lang wordt gebruikt om platte daken mee te plakken. 99% van de platte daken in Nederland zijn voorzien van bitumen dakbedekking. Het is een soort “leer” dat wordt gemaakt uit aardolie. Vroeger werd bitumen gebruikt om schepen waterdicht te maken. Dit wil natuurlijk dan wel zeggen dat het een beren sterk materiaal is en zeker waterdicht.

Doordat er gemodificeerde bitumen worden toegevoegd tijdens het productieproces is het tegenwoordig een erg sterk materiaal. Bitumen dakbedekking is nu elastischer en weerbaarder. Het gaat daarom ook langer mee, ook in ons veranderende klimaat.

Wat kost bitumen dakbedekking 2023?

De prijs van nieuwe bitumen dakbedekking laten aanbrengen is afhankelijk van verschillende factoren. Een dakdekker kijkt naar de verschillende factoren om zijn prijs te bepalen. In de onderstaande tabel geven wij u een aantal variabelen, de invloed op de prijs en waarom wij hier rekening mee houden.

PrijsfactorenInvloed prijs bitumenReden
Aantal m² van het dakHoogDe eenmalige kosten zoals voorrij kosten, calculatie, etc kunnen over meer m² verspreid worden.
Staat van het dakGemiddeldHerstelwerk is vaak noodzakelijk voor een langere levensduur. Soms moeten we een heel plat dak vervangen.
Soort bitumenLaagDe prijzen van het soort bitumen (SBS/ABP) zijn verschillen.
Moeilijkheidsgraad van het dakGemiddeldOp een moeilijker dak kunnen dakdekkers minder snel werken waardoor de prijs per m² hoger zal liggen.
OndergrondHoogDe ondergrond is erg belangrijk bij een bitumen dak. Als deze goed is kan er soms een nieuwe laag overheen geplaatst worden.

Gemiddelde prijzen bitumen vervangen

De gemiddelde prijzen van een dak opnieuw bedekken of een dak vernieuwen met bitumen aanleggen liggen tussen de €30,- en €55,– per m2. Deze prijs is inclusief materiaal en btw. Kosten wat het kost willen wij als goedkope dakdekkers u de voordeligste prijs aanbieden. Uw bitumen dak vervangen is immers best kostbaar.

Specifieke vragen

De meeste bezoekers willen weten wat het vervangen van bitumen dakbedekking kost en of men dakleer direct op hout kan branden. Wij geven u hier de meest gestelde vragen en antwoorden over bitumen.

Bitumen is uitermate geschikt als dakbedekking voor op een platte daken zoals:

Het bitumineuze materiaal (ook wel dakleer genoemd) is geliefd omdat het betaalbaar is. Daarnaast kan bitumen makkelijk over bestaande dakbedekking aangebracht worden.

Wat zijn de kosten van bitumen dakbedekking?

Bitumen dakleer met grind is zeer goedkoop en ijzersterk. Bitumen dakbedekking kunt al laten aanleggen op uw platte dak al vanaf €35,- per m² wilt u dus een compleet plat dak laten vervangen met bitumen, houdt u er dan rekening mee dat de prijzen tussen de €1200,- tot €5000,- kunnen variëren.

Hoe lang gaat een bitumen dak mee?

Bitumen dakbedekking (ook wel mastiek dak genoemd) met grind heeft een zeer lange levensduur van gemiddeld 25 jaar. Rieten daken, zonder onderhoud, gaan veel minder langer mee. Een pannendak daarin tegen kan wel 50 tot 70 jaar meegaan.

Wanneer vervang je bitumen dakbedekking?

Als uw oude dakbedekking niet meer waterdichtheid is moet u het bitumen zo snel mogelijk vervangen. Een nieuwe laag bitumen is vaak de goedkoopste oplossing. Bitumineuze dakbedekking gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Wat kost het om mijn complete dak met bitumen te laten vervangen?

Wilt u uw complete platte dak van een bitumenlaag laten vervangen? Dan kunt u rekening houden met de kosten tussen de €1.200,- en €2.200,- afhankelijk van het dak oppervlakte.

Als u exact wil weten wat het vervangen van u dak gaat kosten, vraag dan geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan.

Waarom bitumen dakbedekking?

1 van de betere soorten dakbedekking is bitumen! Wat ook wel dakleer of roofing wordt genoemd, het is de perfecte manier om uw platte daken waterdicht te maken. Deze dakbedekking soort kan goed tegen temperatuurschommelingen en heeft een lange levensduur van gemiddeld 20 tot 30 jaar.

Waarom kan ik geen nieuwe laag bitumen nemen?

Uw dakconstructie is berekend op een bepaald gewicht. Daarbij is de constructuur uitgegaan van een dakbedekking. Bitumen dakbedekking bijvoorbeeld. Natuurlijk heeft hij er rekening mee gehouden dat er soms water of sneeuw op het dak ligt. Maar dat moet ook op uw extra laag bitumen kunnen liggen. Als het bitumen te zwaar wordt loopt u het risico dat het dak inzakt.

De makkelijkste en goedkoopste dakbedekking is een nieuwe laag bitumen. Laat u altijd goed informeren of dat wel mogelijk is. Als het dak te zwaar wordt loopt u het risico dat het dak instort. Leest u hier de prijzen die gemiddeld worden berekend voor het vervangen van bitumen dakbedekking:

Dakwerk platte dakenGemiddelde totaalprijsLevensduur
Nieuwe bitumen dakbedekking over oude dakbedekking branden€ 30 tot aan € 5025/ 30 jaar
Verwijderen oude dakbedekking en plaatsen nieuwe bitumen dakbedekking€ 70 tot aan € 8025/ 30 jaar

Voorbeeld

Als u als voorbeeld een dakoppervlakte van rond de 20 m2 heeft en deze wilt u opnieuw laten bekleden met bitumen dakbedekking dan zal de prijsberekening als volgt zijn:

 • Nieuw laag bitumen: Totaalprijs rond de €800,00. (geen sloopwerk)
 • Hele nieuwe bitumen dakbedekking: totaalprijs rond de €1500,00.

Bitumen of EPDM

Een alternatief voor bitumen is EPDM. Bitumen wordt altijd in stroken neergelegd. EPDM kan in tegenstelling tot bitumen ook uit 1 stuk gemaakt worden. Dat is natuurlijk direct een stuk duurder. Het grote voordeel is wel dat de kans op lekkage kleiner is. EPDM is wat fraaier dan bitumen, maar gaat ongeveer even lang mee.

Er zijn verschillende soorten dakbedekking naast bitumen. Iedere soort heeft bepaalde eigenschappen en een prijskaartje. Wij geven hier een aantal bitumen alternatieven:

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Een dakdekker krijgt bitumen altijd in rollen geleverd. Een ervaren dakdekker zal bitumen dakbedekking in stroken aanbrengen. Door meerdere lagen over elkaar te leggen krijg je een sterk en waterdicht dak. Een verschil tussen dakdekkers is wel dat het gelijmd of gebrand kan worden.

Bitumen dakbedekking branden

De meeste gekozen optie om bitumen aan te brengen is het branden. Met een gasbrander wordt de bitumen verhit en als het ware aan de ondergrond smelten. Bitumen dakbedekking branden is goedkoper dan bitumen lijmen maar het is uiteraard ook gevaarlijker. U heeft het vast wel eens gezien dat de dakdekker flinke vlammen heeft op het moment dat de bitumen warm wordt. Een nadeel van bitumen branden is de kans op blaasvorming. Als de dakdekker weinig ervaring heeft kunnen er blaasjes in de bitumen komen. Bitumen dakbedekking aanbrengen is daarom ook eigen geen doe-het-zelf klus.

 
bitumen dakbedekking branden

Bitumen lijmen

Een andere optie is het lijmen van bitumen. Zonder dat er vuur aan te pas komt wordt de bitumen op de onderlaag gehecht. Omdat er een extra materiaal nodig is (de lijm) is het ook duurder. Goede lijm is echt geen overbodige luxe want de lijm moet natuurlijk waterdichtheid van het bitumen garanderen. We zijn vaak dat mensen wel proberen om bitumen zelf te lijmen. Zeker als het om een kleine reparatie gaat. Een erkende dakdekker heeft vaak goed gereedschap waardoor wij altijd aanraden een nieuwe bitumen dakbedekking niet zelf te doen.

 
dak renoveren

Nadelen bitumen dakbedekking

Wanneer de bitumen dakbedekking met een SBS of APP laag bewerkt is ( een soort vloeibaar rubber ) is de flexibiliteit vele malen groter. We zullen u hier een uitleg geven van deze 2 verschillende soorten:

Hoewel bitumen zeer populair is heeft het helaas enkele nadelen zoals;

 • levensduur beperkt tov dakpannen
 • Kan slechter tegen UV stralen

Wat is APP?

APP staat voor Atactisch Polypropyleen. Deze stof is een kunststof gebonden en erg elastisch en is verwerkt in het bitumen. De voordelen zijn:

 • Buigzaam en erg soepel.
 • Geen onderhoud.
 • UV-bestendiger dan andere bitumineuze soorten.

Wat is SBS?

SBS staat voor Styreen butadieen. Deze stof is een soort kunstmatige rubbersoort die verwerkt is in het bitumen. De voordelen hiervan zijn:

 • Soepeler tegen temperatuur verschillen.
 • Grote kleefkracht zodat het niet los laat.

Elk voordeel heeft natuurlijk ook wel eens een nadeel. Zo is SBS wat poreus en kan niet teveel UV-straling hebben.

De oplossing hiervoor is een laag kiezels over het dakleer aan te brengen zodat deze niet direct wordt blootgesteld aan direct zonlicht en de kans op uitdroging zeer klein word.

Bitumen dakbedekking aanbrengen

Hoe wordt dakbedekking aangebracht? Als het dak is schoongemaakt kunnen de dakdekkers beginnen met de opbouw en het uitleggen van de rollen dakleer zodat het complete dak bedekt is met een laag bitumen. Als de bitumen dakbedekking op maat is kan al het overige materiaal van de dakbedekking rollen word afgesneden en afgevoerd zodat er meer ruimte is om te werken.

 
vervanging-dakbedekking

De dak rollen worden weer opgerold en het opbouwen van het nieuwe dak kan gestart worden, beginnend bij het branden van de onderlaag. Door het branden van de bitumen dakbedekking met een brander smelt de eerste onderlaag zodat deze waterdicht aan het dak bevestigt kan worden.

Vroeger werden de onderlagen vast gespijkerd maar dit leverde op ten duur lekkage op. Door de verhitting van de onderlaag zullen de bestaande laag en de nieuwe laag samensmelten en wordt een geheel. 

Risico’s bitumen dakbedekking

De naden van de bitumen dakbedekking moeten elkaar goed overlappen om zo een goed waterdicht dak te waarborgen. Het is belangrijk dat u uw bitumen laag professioneel laat aanbrengen.

Ook is door het branden van de bitumineuze dakbedekking een goede hechting gewaarborgd aan zinken onderdelen van het dak en uw daktrim. Op deze manier kan het zink in combinatie met het bitumen echt goed z’n werk doen.

Let op!! Bij de bouwmarkten is er tegenwoordig ook zelfklevend bitumen dakbedekking te verkrijgen. Dit heeft niet de kleefkracht dan het ouderwetse dakbedekking branden!

Plakken met de zelfklevende bitumen is daarom af te raden. Bij het aanbrengen geeft deze ook geen goede hechting en hierdoor los laten en uw dakleer zal veel gevoeliger zijn voor een eventuele daklekkage.

Mogelijkheden bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het leggen van bitumineuze dakbedekking. Zo kan de dakbedekking bijvoorbeeld op hout en op beton en steen gelegd worden. Ook is het zowel toepasbaar op een schuin dak als op een plat dak.

Daarnaast heeft het de fijne eigenschap dat het te gebruiken is voor verschillende gebruiksdoeleinden. Zo kan er bijvoorbeeld een dakterras op gelegd worden.

Ook is het mogelijk om grind op de bitumen te storten, dit heeft weer een isolerende werking, het wordt dan niet zo heet in de zomer.

Deze dakisolatie is ideaal voor wanneer u een dak heeft dat vol in de zon staat. Ook kunt u als afwerking ervoor kiezen om er leislag op aan te brengen, op die manier kan de bitumen dakbedekking een hele andere uitstraling krijgen.

Levensduur & onderhoud

Als u de dakbedekking van uw dak wilt vervangen wilt u er uiteraard zo lang mogelijk van kunnen genieten. Wij geven u een paar tips hoe u de levensduur van uw dakleer zo lang mogelijk uitstelt:

 • 1 keer per jaar dakonderhoud plegen: Bladeren, alg, en mos hechten zich vaak aan platte daken. Als u een keer per jaar de moeite neemt dit te reinigen en te verwijderen zal uw complete dak niet snel aan vervanging toe zijn. Is uw dak toch aan een complete vervanging toe? Lees dan hier alle informatie over een plat dak vervangen.
 • Kiezels of grind op het dak: Door een laag kiezelstenen zal uw bitumen dakbedekking veel minder bloot worden gesteld aan UV stralen. Omdat het dakleer kan uitdrogen door teveel zonlicht zal dit veel minder lang meegaan dan dat u een laag grind laat leggen op uw dak.
dakbedekking vervangen

Wanneer bitumen dak vervangen of repareren?

Hoe kunt u weten of uw het bitumen moet vervangen? Voor een ervaren dakdekker is dat kijken en voelen maar u kunt het ook zelf weten. Twee belangrijke tekenen die u aangeven dat het bitumen vervangen moet worden zijn:

 • Scheuren in bitumen
  Soms kunt u scheuren zien in de bitumen dakbedekking. Hoewel dit steeds minder voorkomt is er direct een grote kans op lekkage. Door de scheuren in het bitumen kan het water de dakconstructie binnendringen. Vaak wordt er gebruik gemaakt van hout. Water zal het hout of andere materialen aantasten waardoor de schade nog veel groter zal zijn.
 • Bitumen is poreus
  Als de bitumen dakbedekking poreus wordt is het een teken dat het vervangen moet worden. Kies in dat geval niet voor een nieuwe strook want dit is bijna altijd een teken dat het hele dak vervangen moet worden. Bitumen wordt in de zon sneller poreus dan bitumen dat veel in de schaduw ligt.
 • Blaasjes in bitumen
  Een blaasje in het bitumen kan twee dingen betekenen. Uw dakdekker heeft de dakbedekking niet goed gelegd of er zit waterdamp onder de bitumen. In allebei de gevallen is dit veelal het eerste signaal van scheurtjes.

Laat het bitumen dak repareren als u een van de bovenstaande dingen ziet. Een poreus bitumen dak kan bijvoorbeeld grote schade veroorzaken. Een scheur of een blaasje is natuurlijk eenvoudig te herstellen als de rest van de constructie nog goed is.

Bitumineuze dakbedekking repareren

Bitumen dakbedekking ook wel onder dakdekkers dakleer genoemd, is een van de betere materialen om een plat dak mee te bedekken. Het grote voordeel van dit materiaal is dat bitumen makkelijk en snel te repareren is. Heeft u bijvoorbeeld kleine scheuren of blaasjes in het bitumen? Dan kan dit meestal direct gerepareerd worden.

Een bitumen dak reparatie zal vaak met rubbercoating of rubberdakpasta gebeuren. Natuurlijk kan een dakdekker ook een nieuwe strook bitumen over de oude dakbedekking heen leggen. Vaak zal een dakdekker een nieuwe strook branden waardoor de hechting uitstekend is. Leest u hier meer over het repareren van een dak lekkage.

Nieuw: Witte bitumen dakbedekking

Een nieuwe trend is witte bitumen dakbedekking. Het voordeel van witte bitumen is dat een wit dak uw huis of kantoor verkoelt. De standaard zwarte bitumen dakbedekking trekt de warmte aan. In de praktijk betekent dit dat uw huis of kantoor met witte bitumen al snel enkele graden koeler zal zijn.

IKO heeft met IKO carrara een duurzaam dakproduct ontwikkeld dat bijdraagt aan de energiezuinigheid en duurzaamheid van uw woning of kantoor. Samen met enkele partners maken we gebruiken van producten uit de IKO Roof concept lijn. IKO carrara met witte bitumen zorgt bijvoorbeeld voor een hogere opbrengst van zonnepanelen. Lees meer over witte bitumen dakbedekking.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring