Waarmee kan ik mijn dak het beste bedekken

Dakbedekking vormt een essentieel onderdeel van uw dak, zowel qua bescherming als esthetiek. Het is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de duurzaamheid en het uiterlijk van uw woning. Laten we eens kijken naar verschillende opties voor dakbedekking en wat het meest geschikt is voor uw specifieke behoeften.

Wat is dakbedekking en waarom heeft u het nodig?

Dakbedekking is de beschermende laag die uw dakconstructie beschermt tegen weersinvloeden zoals regen, wind, sneeuw en zonlicht. Het zorgt ervoor dat uw huis wind- en waterdicht is en biedt isolatie tegen tocht. Of u nu een nieuw huis bouwt of een bestaand dak renoveert, de juiste dakbedekking is essentieel om uw woning te beschermen en duurzaamheid te garanderen.

Juiste dakbedekking kiezen
Juiste dakbedekking kiezen

Welke soorten dakbedekking zijn er beschikbaar?

Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Enkele van de meest voorkomende opties zijn:

 • Dakpannen: Traditioneel en esthetisch aantrekkelijk, ideaal voor hellende daken.
 • Bitumen: Perfect voor platte daken, duurzaam en waterdicht.
 • EPDM: Modern en veelzijdig, geschikt voor zowel platte als hellende daken.
 • PVC: Lichtgewicht en duurzaam, ideaal voor platte daken.
 • Groendak: Milieuvriendelijk en energie-efficiënt, bevordert biodiversiteit en isolatie.

Wat is belangrijk bij het kiezen van dakbedekking?

Bij het kiezen van de juiste dakbedekking zijn verschillende factoren van belang, waaronder:

 • Brandveiligheid: Zorg ervoor dat de dakbedekking onbrandbaar is voor de veiligheid van uw huis.
 • Weerbestendigheid: Kies een dakbedekking die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden en temperatuurschommelingen.
 • Installatiegemak: Overweeg hoe eenvoudig het is om de dakbedekking te installeren, vooral als u het zelf wilt doen.
 • Duurzaamheid: Ga voor een dakbedekking met een lange levensduur om kosten op lange termijn te besparen.
dakbedekking kiezen
dakbedekking kiezen

Stap 1: Identificeer het object en de vereisten

Voordat u dakbedekking kiest, identificeer het object waarvoor u de dakbedekking nodig heeft. Is het voor een woning, een schuur, een garage of een ander type gebouw? Noteer de specifieke kenmerken van het object, zoals de grootte, de vorm van het dak en eventuele bijzondere kenmerken zoals dakkapellen of schoorstenen.

Stap 2: Bepaal uw budget

Een cruciale stap is het vaststellen van uw budget voor de dakbedekking. Overweeg niet alleen de initiële kosten van de materialen, maar ook eventuele extra kosten zoals installatie, onderhoud en eventuele reparaties in de toekomst. Het is belangrijk om een realistisch budget vast te stellen dat past bij uw financiële mogelijkheden.

Stap 3: Kies het juiste type dakbedekking

Nu u het object heeft geïdentificeerd en uw budget heeft bepaald, is het tijd om het juiste type dakbedekking te kiezen. Overweeg factoren zoals het klimaat in uw regio, de duurzaamheid van het materiaal, de esthetische uitstraling en de onderhoudsvereisten. Populaire opties zijn onder andere dakpannen, bitumen, EPDM, PVC en groendaken. Kies een type dakbedekking dat het beste past bij uw behoeften, budget en de specifieke kenmerken van het object.

Stap 4: Zoek een geschikte dakdekker

Als u het type dakbedekking heeft gekozen, is het tijd om een professionele dakdekker te vinden om het werk uit te voeren. Zoek naar dakdekkers met ervaring, goede referenties en die gecertificeerd zijn. Vraag om offertes en vergelijk de prijzen en diensten van verschillende dakdekkers voordat u een definitieve beslissing neemt. Zorg ervoor dat u duidelijke afspraken maakt over de kosten, het tijdschema en de garanties voordat het werk begint.

Met dit stappenplan kunt u systematisch te werk gaan bij het kiezen van de juiste dakbedekking voor uw object en ervoor zorgen dat het werk professioneel en binnen uw budget wordt uitgevoerd.

zonnepanelen
dakbedekking met zonnepanelen

Wat zijn de kosten van verschillende soorten dakbedekking?

Het budget is een belangrijke factor bij het kiezen van dakbedekking. De kosten variëren afhankelijk van het materiaal en de installatiekosten. Overweeg uw budget en vergelijk de prijzen van verschillende opties voordat u een beslissing neemt.

Hellend dak:

Voor een hellend dak, dat nog steeds het meest voorkomende type dak is in Nederland, zijn er verschillende opties beschikbaar. Hier zijn enkele van de meest gebruikte:

 1. Dakpannen: Dakpannen zijn traditioneel en populair vanwege hun duurzaamheid en esthetische aantrekkingskracht. Kleidakpannen bieden een natuurlijke uitstraling en zijn stevig, maar ook iets duurder dan betonnen dakpannen, die een meer betaalbare optie zijn.
 2. Leien: Leien zijn een andere populaire keuze voor hellende daken. Ze zijn verkrijgbaar in natuurlijke en kunstmatige varianten, waarbij natuurleien duurder zijn maar een authentieker uiterlijk hebben.
 3. Riet: Rieten daken zijn charmant en passen goed bij landelijke bouwstijlen. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud en hebben een beperkte levensduur van ongeveer 35 jaar.
 4. Zink: Zinken daken worden steeds populairder vanwege hun flexibiliteit en lange levensduur. Ze zijn geschikt voor complexe dakvormen en hebben een moderne uitstraling.

Plat dak:

Platte daken winnen aan populariteit, vooral bij moderne woningen. Hier zijn enkele veelvoorkomende soorten dakbedekking voor platte daken:

 1. Bitumen: Bitumen, ook bekend als roofing, is een veelgebruikte keuze vanwege de betaalbaarheid en verbeterde kwaliteit in de loop der jaren. Het kan worden versterkt met kunststofvezels voor een langere levensduur.
 2. EPDM: EPDM is een synthetische rubberfolie die steeds vaker wordt gekozen vanwege de lange levensduur, hoge elasticiteit en eenvoudige installatie. Het is ook milieuvriendelijker dan bitumen en vereist geen open vuur tijdens de installatie.
 3. PVC: PVC-dakbedekking is een andere kunststofoptie die populair is vanwege de veelzijdigheid en duurzaamheid. Het kan in verschillende kleuren worden geleverd en vereist weinig onderhoud.
 4. Groendak: Groendaken, hoewel technisch gezien geen traditionele dakbedekking, worden steeds populairder vanwege hun duurzaamheid, isolerende eigenschappen en esthetische aantrekkingskracht. Ze kunnen worden beplant met diverse vegetatie en bieden tal van milieuvoordelen.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring