Dakbedekking: hoelang gaat het mee?

Uw dak is een belangrijk onderdeel van uw woning. Het beschermt u tegen de weerelementen en zorgt ervoor dat uw woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. De levensduur van dakbedekking is echter beperkt. Het is daarom belangrijk om uw dak regelmatig te inspecteren om te controleren of de dakbedekking nog in goede staat is.

In dit blogartikel bespreken we de levensduur van verschillende typen dakbedekking en de signalen waaraan u kunt zien dat de dakbedekking aan vervanging toe is. We geven ook enkele tips voor het verlengen van de levensduur van uw dakbedekking. We bespreken de levensduur van een

 • Bitumen dakbedekking;
 • Pannen dak;
 • Rieten dak;
 • Leien dak;
 • Dakplaten;
 • EPDM dakbedekking;
 • PVC dakbedekking.
rieten kap

Bitumen dakbedekking

Bitumen dakbedekking is een van de meest populaire typen dakbedekking in Nederland. Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 20-30 jaar, wat langer is dan sommige andere typen dakbedekking. Het voordeel deze dakbedekking is het het zeer waterdicht is.

Pannen dak

Een pannendak is een traditionele vorm van dakbedekking. Het is gemaakt van keramische of betonnen dakpannen die op een onderlaag van hout of steen worden gelegd. Pannendaken hebben een levensduur van ongeveer 40-80 jaar. Het is verstandig om de pannen schoon te houden, dak reinigen, en daarna het dak coaten. Dit verlengt de levensduur van pannen aanzienlijk. En het ziet er nog mooier uit ook.

Rieten dak

Een rieten dak is een natuurlijke vorm van dakbedekking. Het is gemaakt van gedroogd riet dat op een onderlaag van hout of steen wordt gelegd. Rieten daken hebben een levensduur van ongeveer 20-30 jaar.

Leien dak

Een leien dak is een natuurlijke vorm van dakbedekking. Het is gemaakt van natuursteen of kunstleien die op een onderlaag van hout of steen worden gelegd. Leien daken hebben een levensduur van ongeveer 50-100 jaar.

Dakplaten

Dakplaten zijn een moderne vorm van dakbedekking. Ze zijn gemaakt van verschillende materialen, waaronder metaal, kunststof en composiet. Dakplaten hebben een levensduur van ongeveer 20-40 jaar.

EPDM dakbedekking

EPDM dakbedekking is een synthetisch rubber dat in een enkele laag wordt aangebracht. Het is een zeer waterdichte en duurzame vorm van dakbedekking met een levensduur van ongeveer 50 jaar.

PVC dakbedekking

PVC dakbedekking is een kunststof dat in een enkele laag wordt aangebracht. Het is een waterdichte en duurzame vorm van dakbedekking met een levensduur van ongeveer 25 jaar.

Zoals u kunt lezen zijn er verschillende opties. Alle opties hebben voor en nadelen. Niet alle nieuwe technieken zijn per definitie duurzamer of garanderen een langere levensduur. Het is vaak wel zo dat die nieuwe alternatieve veel gemakkelijker zijn aan te brengen en te onderhouden.

levensduur dakbedekking

Tips voor het verlengen van de levensduur van dakbedekking

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om de levensduur van uw dakbedekking te verlengen:

 • Laat uw dak regelmatig inspecteren door een dakdekker.
 • Repareer kleine lekkages of beschadigingen onmiddellijk.
 • Verwijder bladeren en vuil van uw dak.
 • Breng een beschermende laag aan op uw dakbedekking.

Hieronder schetsen wij nog een aantal varianten dakbedekking die minder vaak voorkomen. Zo is een zinken dak een oersterke en duurzaam alternatief.

Zinken dak

Een zinken dak is een duurzame vorm van dakbedekking. Het is gemaakt van zink, een metaal dat corrosiebestendig is. Zinken daken hebben een levensduur van ongeveer 100-150 jaar.

Vloeibare dakbedekking

Vloeibare dakbedekking is een synthetisch rubber dat in een enkele laag wordt aangebracht. Het is een zeer waterdichte en duurzame vorm van dakbedekking met een levensduur van ongeveer 50 jaar.

Dakisolatie en levensduur dakbedekking

Dakisolatie kan de levensduur van uw dakbedekking verlengen. Dit komt omdat dakisolatie de temperatuur van uw dak constanter houdt. Als uw dak minder wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, is het minder waarschijnlijk dat het beschadigd raakt.

Een studie van de Universiteit van Utah heeft aangetoond dat dakisolatie de levensduur van bitumen dakbedekking met ongeveer 10 jaar kan verlengen. De studie toonde aan dat dakisolatie de temperatuur van het dak in de zomer met ongeveer 10 °C kan verlagen en in de winter met ongeveer 5 °C.

Daarnaast kan dakisolatie ook helpen om de levensduur van uw dakstructuren te verlengen. Dit komt omdat dakisolatie de temperatuursschommelingen in uw dak vermindert. Als uw dakstructuren minder worden blootgesteld aan extreme temperaturen, zijn ze minder waarschijnlijk dat ze gaan scheuren of breken.

Als u uw dak wilt isoleren, is het raadzaam om een ​​dakdekker in te schakelen. Zij kunnen ervoor zorgen dat de isolatie correct wordt aangebracht en dat uw dak er weer als nieuw uitziet.

Conclusie

De levensduur van dakbedekking kan variëren afhankelijk van het type dakbedekking, de kwaliteit van de installatie en de weersomstandigheden. Door uw dak regelmatig te inspecteren en kleine lekkages of beschadigingen onmiddellijk te repareren, kunt u de levensduur van uw dakbedekking verlengen. Dakisolatie kan ook helpen om de levensduur van uw dakbedekking te verlengen door de temperatuur van uw dak constanter te houden.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring