Wanneer moet dakbedekking vervangen worden?

Uw dak is een belangrijk onderdeel van uw woning. Het beschermt u tegen de weerelementen en zorgt ervoor dat uw woning warm blijft in de winter en koel in de zomer. De levensduur van dakbedekking is echter beperkt. Het is daarom belangrijk om uw dak regelmatig te inspecteren om te controleren of de dakbedekking nog in goede staat is. In dit blogartikel bespreken we de levensduur van bitumen dakbedekking en de signalen waaraan u kunt zien dat de dakbedekking aan vervanging toe is. We geven ook enkele tips voor het vervangen van bitumen dakbedekking.

Dakbedekking plat dak bitumen

Bitumen dakbedekking is een van de meest populaire typen dakbedekking voor platte daken. Het is relatief goedkoop en eenvoudig te leggen. De levensduur van bitumen dakbedekking is ongeveer 20-30 jaar.

Bitumen dakbedekking is een van de meest populaire typen dakbedekking in Nederland. Het is populair om verschillende redenen, waaronder:

 • Prijs: 
  Bitumen dakbedekking is relatief goedkoop in vergelijking met andere typen dakbedekking.
 • Vervangingsfrequentie: 
  Bitumen dakbedekking heeft een levensduur van ongeveer 20-30 jaar, wat langer is dan sommige andere typen dakbedekking.
 • Waterdichtheid: 
  Bitumen dakbedekking is zeer waterdicht en biedt uitstekende bescherming tegen lekkages.
 • Eenvoudige installatie: 
  Bitumen dakbedekking is relatief eenvoudig te installeren, wat de kosten kan verlagen.
dakbedekking vervangen

Signalen dat bitumen dakbedekking vervangen moet worden

Bitumen dakbedekking vervangen kunt u zelf gemakkelijk opmerken. Het dat geeft u eigenlijk een aantal signalen. Deze signalen zijn:

 1. Lekken: Lekken zijn het meest duidelijke signaal dat dakbedekking vervangen moet worden. Lekken kunnen ontstaan door scheuren of gaten in de dakbedekking, door veroudering van de dakbedekking of door beschadiging.
 2. Verkleuring: Verkleuring van de dakbedekking kan ook een teken zijn dat de dakbedekking aan vervanging toe is. Verkleuring kan worden veroorzaakt door UV-straling, vervuiling of door veroudering van de dakbedekking.
 3. Afbladderen: Afbladderen van de dakbedekking is ook een signaal dat de dakbedekking vervangen moet worden. Afbladderen kan worden veroorzaakt door veroudering van de dakbedekking of door beschadiging.
 4. Onregelmatigheden: Onregelmatigheden in de dakbedekking kunnen ook een signaal zijn dat de dakbedekking vervangen moet worden. Onregelmatigheden kunnen worden veroorzaakt door veroudering van de dakbedekking of door beschadiging.

Waar moet je op letten bij het vervangen van bitumen dakbedekking?

Als u de bitumen dakbedekking wilt laten vervangen zijn er een aantal zaken waarmee u rekening dient te houden. Het zijn tips, maar wij horen veel dat mensen dit van te voren hadden willen weten.

Kwaliteit van de dakbedekking. Kies voor dakbedekking van hoge kwaliteit. Goede dakbedekking gaat langer mee en is beter bestand tegen weersinvloeden. Daarnaast beschermt het beter en is de isolatiewaarde vaak ook hoger.

Aansluitingen: Op verschillende punten op het dak raakt de bitumen dakbedekking andere delen van het huis. Hier is de dakbedekking vaak kwetsbaar. Zorg voor goede aansluiting van de dakbedekking op de goten en schoorstenen. Dit voorkomt lekkages.

Afwatering: Een plat dak heeft het nadeel dat er water op blijft staan. Natuurlijk kan uw bitumen dakbedekking tegen water, maar het is altijd beter als het weg kan lopen. Zorg daarom voor een goede afwatering van het dak. Dit voorkomt waterschade aan de woning.

bitumen dakbedekking vervangen

Zelf bitumen dakbedekking vervangen

Het is mogelijk om zelf bitumen dakbedekking te vervangen. Dit is echter een klus die enige kennis en ervaring vereist. Als u niet zeker weet of u de klus zelf kunt uitvoeren, is het raadzaam om een dakdekker in te schakelen.

De volgende stappen zijn nodig om bitumen dakbedekking te vervangen:

 1. Verwijder de oude dakbedekking.
 2. Reinig het dakoppervlak.
 3. Breng een nieuwe laag bitumen dakbedekking aan.

Bitumen dakbedekking laten vervangen

Het laten vervangen van bitumen dakbedekking door een dakdekker is de veiligste en meest efficiënte manier om de klus te klaren. Een dakdekker heeft de kennis en ervaring om de klus snel en vakkundig uit te voeren.

De kosten voor het laten vervangen van bitumen dakbedekking variëren afhankelijk van het type dakbedekking, de grootte van het dak en de locatie van het dak. In het algemeen kost het vervangen van bitumen dakbedekking voor een plat dak tussen € 1.000 en € 2.000 per 100 m².

Hier zijn enkele voordelen van een goede dakdekker:

 • De klus wordt vakkundig en veilig uitgevoerd.
 • U heeft garantie op de werkzaamheden.
 • U hoeft zich geen zorgen te maken over de planning en uitvoering van de klus.

Als u overweegt om bitumen dakbedekking te vervangen, is het raadzaam om een aantal offertes op te vragen. Zo kunt u een goede vergelijking maken en de beste deal vinden.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring