Wat is een goede Rc-waarde dakisolatie

Bijna alle woningen hebben tegenwoordig al een isolatielaag. Vaak is dat een dunne laag met een matige isolatiewaarde. Daarom is het belangrijk om na te denken over de RC waarde van uw dakisolatie. Het kan u enorm veel geld besparen als de isolatie goed is.

Heeft mijn dak al isolatie?

 • Is jouw huis voor 1975 gebouwd? Bij de bouw is geen isolatie aangebracht. Misschien heeft één van de bewoners het dak daarna geïsoleerd. Vaak is dat een dunne laag van 3 tot 5 centimeter die matige isolatie geeft.
 • Is jouw huis tussen 1975 en 1992 gebouwd? Dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk een matige isolatielaag van 3 tot 5 centimeter meegekregen. Misschien heeft een bewoner het daarna nog beter geïsoleerd.
 • Is jouw huis gebouwd in 1992 of later? Dan heeft het bij de bouw redelijke tot goede isolatie meegekregen (8 tot 10 centimeter of meer). Deze isolatie hoef je niet te verbeteren.

bron: mileucentraal

dakisolatie binnenkant

Dakisolatie

Er zijn veel verschillende materialen voor dakisolatie. Daarnaast moet je rekening houden met de wettelijke vereisten voor dakisolatie. Als u nu verbouwt of wil nieuwbouwen dient u zich aan de regels te houden. Voor nieuwbouw is dat een Rc van 6,0 of meer, voor bestaande bouw of renovatie minimaal 2,0 (of de Rc-waarde van de oude laag als die hoger dan 2,0 was). Kies altijd voor een isolatie met een Rd-waarde 3,8 of meer om zo subsidiemogelijkheden te hebben zonder later tegen problemen aan te lopen.

Omdat ieder huis anders is moet je een keuze maken in type isolatiemateriaal. Sommige mensen hebben de luxe dat er voldoende ruimte is en kunnen dus andere materialen kiezen dan mensen die hun ruimte optimaal moeten benutten. Onderstaande tabel geeft de dikte van het isolatiemateriaal dat nodig is om een goede isolatiewaarde te halen.

Materiaal isoleren schuin dakNodig voor Rd-waarde vanDikte in cm
Glaswol of steenwol (dekens of platen of vlokken)3,815 cm
EPS (piepschuim platen)3,815 cm
XPS platen3,815 cm
PUR hardschuimplaten 3,810 cm
PIR hardschuimplaten3,810 cm
Resol hardschuimplaten3,88 cm
Vlas, hennep, schapenwol, gerecycled katoen, houtvezel, cellulose, kurk3,816 cm
Warmte reflecterende kunststoffolie met aluminium coating3,811 cm

bron: milieucentraal

Verschil Rc-waarde en Rd-waarde dakisolatie

De Rc-waarde geeft de isolatiewaarde van de hele constructie aan (dak/vloer/buitenmuur plus isolatiemateriaal). De Rd-waarde is de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. De Rd-waarde staat op de verpakking van het materiaal.

Om een Rc-waarde van 4 te bereiken heeft u bij gevelisolatie isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 nodig. De overige 0,4 komt van de buitenmuur zelf. Bij dak- of vloerisolatie heeft u een Rd-waarde van 3,8 nodig, omdat de vloer en het dak slechts 0,2 bijdragen.

Hoe Rd-waarde dakisolatie verbeteren?

U heeft twee mogelijkheden om de rd-waarde van dakisolatie te verbeteren. Er is niet direct een goede of juiste manier omdat allebei de manier zo hun eigen voordelen hebben. Het hangt erg van uw situatie af wat er goed is.

 • Uw voegt een extra laag toe over de bestaande laag.
 • Oude laag weg halen en vervangt die door een dikke nieuwe laag.

Natuurlijk is het ook erg belangrijk om te bekijken wat er op uw dak voor mogelijkheden zijn. De mogelijkheden voor isolatie plak dak zijn heel anders dan om een schuin dak te isoleren. Laat u goed informeren voordat u een keuze maakt. Denk hierbij aan de mogelijkheden voor dakisolatie binnenkant of juist aan de buitenkant.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring