Dakbedekking tips isoleren

Tips voor het isoleren van uw dak. Bij het isoleren van uw dak zijn er een aantal dingen waar u op moet letten:

  • Zorg ervoor dat de isolatie goed aansluit op de ondergrond. Dit voorkomt dat er koude lucht in uw woning kan dringen.
  • Kies de juiste isolatiedikte. De isolatiedikte is afhankelijk van het type dakbedekking dat u heeft.
  • Laat het isoleren van uw dak over aan een dakdekker of aannemer. Dit voorkomt dat u fouten maakt die de levensduur van uw dak kunnen verkorten.
dakisolatie buitenkant

Check het bouwjaar

De beste manier om te weten of uw dak geïsoleerd is, is om te kijken naar het bouwjaar van uw huis. In Nederland is het sinds 1975 verplicht om huizen te isoleren. Voor woningen die vóór 1975 zijn gebouwd, is het dus waarschijnlijk dat er geen isolatie aanwezig is.

Is uw huis voor 1975 gebouwd?

In dat geval is het waarschijnlijk dat uw dak niet geïsoleerd is. Het is mogelijk dat een vorige bewoner het dak heeft geïsoleerd, maar dit is niet altijd het geval. Als u niet zeker weet of uw dak geïsoleerd is, kunt u altijd een kijkje nemen onder de pannen.

Is uw huis tussen 1975 en 1989 gebouwd?

Uw dak is waarschijnlijk geïsoleerd, maar de isolatie is niet erg dik. Controleer of u isolatiemateriaal ziet zitten. Dan kan tijdens de bouw gedaan zijn of door de vorige bewoner. Meet de dikte van het isolatiemateriaal om te bepalen of u voldoende isolatie heeft (meer dan 8 centimeter is ok).

Is uw huis gebouwd in 1990 of later?

Uw dak is geïsoleerd.

Check onder de pannen

Als u niet zeker weet of uw dak geïsoleerd is, kunt u altijd een kijkje nemen onder de pannen. Als u isolatiemateriaal ziet, weet u dat uw dak geïsoleerd is.

Let op:

  • Isolatiemateriaal kan verschillende kleuren hebben, dus het is niet altijd makkelijk om het te herkennen.
  • Als u isolatiemateriaal ziet, is het belangrijk om te controleren hoe dik het is. Isolatie met een dikte van 8 centimeter of meer is voldoende.

Is uw dak niet geïsoleerd?

Als uw dak niet geïsoleerd is, is het verstandig om het te laten isoleren. Dakisolatie kan uw energierekening flink verlagen en uw huis comfortabeler maken.

dak isoleren binnenzijde

Situatie 1: geen isolatie

Als uw plat dak helemaal geen isolatie heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Dakisolatie kan de levensduur van uw dakbedekking verlengen en uw energierekening aanzienlijk verlagen.

Er zijn verschillende manieren om een plat dak te isoleren. Een populaire optie is om isolatieplaten op het dak te leggen. Deze platen worden meestal gemaakt van polystyreen of minerale wol. De platen worden op het dak bevestigd met lijm of schroeven.

Een andere optie is om vloeibare dakisolatie aan te brengen. Deze isolatie wordt in een enkele laag aangebracht en is zeer waterdicht.

Situatie 2: bestaande isolatie verbeteren

Als uw plat dak al isolatie heeft, maar deze niet meer voldoet, kunt u deze verbeteren. Dit kunt u doen door de bestaande isolatie te vervangen of aan te vullen.

Als u de bestaande isolatie wilt vervangen, moet u eerst de oude isolatie verwijderen. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe isolatie goed aansluit op de ondergrond.

Als u de bestaande isolatie wilt aanvullen, kunt u dit doen door extra isolatieplaten op het dak te leggen. Dit is een minder tijdrovende optie dan het vervangen van de bestaande isolatie.

Situatie 1: geen isolatie

Als uw schuin dak helemaal geen isolatie heeft, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te doen. Dakisolatie kan de levensduur van uw dakbedekking verlengen en uw energierekening aanzienlijk verlagen.

Er zijn verschillende manieren om een schuin dak te isoleren. Een populaire optie is om isolatieplaten tussen de dakspanten te plaatsen. Deze platen worden meestal gemaakt van polystyreen of minerale wol. De platen worden tussen de dakspanten bevestigd met schroeven of lijm.

Een andere optie is om isolatiefolie aan te brengen. Deze folie wordt aan de binnenkant van de dakconstructie bevestigd.

Situatie 2: bestaande isolatie verbeteren

Als uw schuin dak al isolatie heeft, maar deze niet meer voldoet, kunt u deze verbeteren. Dit kunt u doen door de bestaande isolatie te vervangen of aan te vullen.

Als u de bestaande isolatie wilt vervangen, moet u eerst de oude isolatie verwijderen. Dit kan een tijdrovende klus zijn, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de nieuwe isolatie goed aansluit op de ondergrond.

Als u de bestaande isolatie wilt aanvullen, kunt u dit doen door extra isolatieplaten tussen de dakspanten te plaatsen. Dit is een minder tijdrovende optie dan het vervangen van de bestaande isolatie.

DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring