Dakbedekking tips duurzaam

Duurzame dakbedekking is een goede optie voor iedereen die geld wil besparen op de energierekening en het milieu wil helpen. Er zijn veel verschillende soorten duurzame dakbedekking beschikbaar, dus u kunt de juiste keuze maken voor uw huis en budget.

Tips voor het kiezen van duurzame dakbedekking

Bij het kiezen van duurzame dakbedekking zijn er een aantal dingen waar u op moet letten:

 • De levensduur: Kies een dakbedekking met een lange levensduur, zodat u niet te vaak hoeft te vervangen.
 • De isolatiewaarde: Kies een dakbedekking met een goede isolatiewaarde, zodat u uw energierekening kunt verlagen.
 • Het onderhoud: Kies een dakbedekking die niet te veel onderhoud nodig heeft maar wel “groen”is.
groendak

Duurzame dakbedekking opties

Er zijn veel verschillende soorten duurzame dakbedekking beschikbaar. Enkele populaire opties zijn:

 • Bitumen dakbedekking: 
  Een traditionele dakbedekkeing zoals een Bitumen dakbedekking is een soort asfalt. Bitumen is een duurzaam materiaal dat goed isoleert en bestand is tegen weersinvloeden.
 • Dakpannen: 
  Dakbedekking met dakpannen is een duurzame optie die zeer duurzaam is en een lange levensduur heeft. Met een goede isolatielaag kan het helpen om uw energierekening te verlagen.
 • EPDM dakbedekking: 
  Een EPDM dakbedekking is een synthetische dakbedekking die gemaakt is van ethyleenpropyleen dieenmonomeer. EPDM is een materiaal dat zeer flexibel is en bestand is tegen weersinvloeden.

Hoewel dit populaire en vaak ook relatief goedkope dakbedekkingen zijn, zijn het geen duurzame dakbedekkingen die ook goed zijn voor het milieu. U bespaart natuurlijk wel geld en energiekosten, en daarmee natuurlijk ook indirect het milieu. Maar als u echt uw steentje wilt bijdragen aan het milieu dan kunt u het ook anders doen.

Duurzame dakbedekking: het groendak

Groendaken, ook wel vegetatieve daken of begroeide daken genoemd, zijn daken die bedekt zijn met verschillende planten en vegetatie. Ze bestaan vaak uit grassen, kruiden, vetplanten en zelfs heide of duinplanten. Groendaken zijn niet alleen een esthetische toevoeging, maar ook een geavanceerd stukje duurzame architectuur dat bijdraagt aan de groeiende trend van milieuvriendelijke stadsontwikkeling.

Voordelen van groendaken

Groendaken bieden een aantal voordelen, zowel voor het milieu als voor de bewoners van het gebouw. Ze kunnen helpen om:

 • De luchtkwaliteit te verbeteren
 • De geluidsoverlast te verminderen
 • De hittestress in de stad te verminderen
 • Het regenwater op te vangen en te infiltreren
 • De energierekening te verlagen

Duurzame daken in Nederland

CategorieType dakbedekkingPercentage
DuurzaamTotaal20 %
DuurzaamGroene daken5 %
DuurzaamDakbedekking met een hoge isolatiewaarde10 %
DuurzaamDakbedekking van duurzame materialen5 %
Niet duurzaamTotaal80 %

De schatting van het percentage duurzame daken is gebaseerd op gegevens van het CBS. Deze gegevens zijn gebaseerd op een enquête onder huishoudens en bedrijven. Het is mogelijk dat de werkelijke cijfers iets afwijken van de schattingen.

Soorten duurzame dakbedekking

Er zijn verschillende soorten dakbedekking die ook letterlijk groen zijn. Het is een trend die erg opkomend is. Graag geven we u een aantal voorbeelden van mogelijke groendaken.

Extensieve Groendaken:

Extensieve groendaken bevatten voornamelijk mossen, grassen en vetplanten. Door hun lichte gewicht zijn ze geschikt voor daken met beperkte draagkracht. Deze groendaken vragen weinig onderhoud en zijn ideaal voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijke, onderhoudsarme dakbedekking.

Intensieve Groendaken:

Intensieve groendaken bieden een breder scala aan planten, vergelijkbaar met een tuin op het dak. Ze vergen meer structurele ondersteuning en intensiever onderhoud. Met deze groendaken creëert u als het ware een groene oase bovenop uw gebouw, met de mogelijkheid voor tuinieren en meer biodiversiteit.

groendak

Toepassing van groendaken

Groendaken kunnen worden toegepast op alle soorten daken, van platte daken tot schuine daken. Ze zijn geschikt voor zowel particuliere woningen als voor commerciële gebouwen.

Particuliere woningen

Voor particuliere woningen zijn groendaken een populaire manier om de woning te verduurzamen. Ze kunnen helpen om de energierekening te verlagen, de luchtkwaliteit te verbeteren en de hittestress in de stad te verminderen.

Groendaken op particuliere woningen zijn meestal niet erg hoog. Ze bestaan vaak uit een laagje substraat waarop grassen, kruiden, vetplanten of heideplanten groeien. Deze groendaken zijn relatief goedkoop en eenvoudig te installeren.

Commerciële gebouwen

Groendaken kunnen ook worden toegepast op commerciële gebouwen, zoals kantoren, winkels en fabrieken. Ze kunnen helpen om de uitstraling van het gebouw te verbeteren, de geluidsoverlast te verminderen en het regenwater op te vangen.

Groendaken op commerciële gebouwen kunnen hoger zijn dan groendaken op particuliere woningen. Ze kunnen bestaan uit een combinatie van verschillende soorten vegetatie, zoals bomen, struiken en kruiden. Deze groendaken kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit in de stad.

Specifieke toepassingen

Groendaken kunnen door een dakdekker worden toegepast voor verschillende doelen. Denk hierbij aan:

 • Parkeerdaken: 
  Groendaken kunnen worden gebruikt om parkeerdaken te vergroenen. Dit kan helpen om de hittestress in de stad te verminderen en de uitstraling van het gebouw te verbeteren.
 • Groene daken met terrassen: 
  Groendaken kunnen worden gebruikt om terrassen te creëren. Dit kan een aangename plek zijn om te ontspannen en te genieten van het uitzicht.
 • Groene daken met zonnepanelen: 
  Groendaken kunnen worden gecombineerd met zonnepanelen om energie op te wekken. Dit kan een duurzame manier zijn om de energierekening te verlagen.

Toekomstperspectief

Groendaken zijn een groeiende trend in de bouwwereld. Ze bieden een aantal voordelen voor het milieu en voor de bewoners van het gebouw. Het is daarom te verwachten dat de toepassing van groendaken in de toekomst nog verder zal toenemen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring