Witte dakbedekking

Op warme dagen kan het met traditionele zwarte dakbedekking erg warm worden binnenshuis omdat deze het zonlicht absorbeert en warmte vasthoudt. Dit zorgt ervoor dat de binnentemperatuur stijgt en dat u mogelijk in de zomermaanden onnodig hoge energiekosten betaalt voor airconditioning. Witte dakbedekking daarentegen, ook wel bekend als reflecterende dakbedekking, is een slimme keuze voor energiebesparing thuis of op kantoor. Met een hoog reflecterend vermogen weerkaatst een wit dak het zonlicht in plaats van het te absorberen. Hierdoor geniet u van een aangename en koelere binnentemperatuur waardoor u uw aircoverbruik en energiekosten flink omlaag bent.

Als ervaren dakdekkersbedrijf kunnen we bij Dakdek Gigant verschillende soorten witte dakbedekking installeren, waaronder witte EPDM, witte bitumen en witte dakpannen. Maar wat zijn nu precies de voordelen en mogelijke nadelen van een wit dak? En wat zijn de beste opties qua dakbedekkingsmaterialen en de gemiddelde prijzen? U vindt alle antwoorden op deze vragen op deze pagina!

dakbedekking wit

Waarom witte roofing?

Witte roofing, oftewel een wit dak, reflecteert zonlicht in plaats van het te absorberen dankzij de witte toplaag. Dit vermindert de warmteopname via het dak door het gebouw, waardoor de ruimte in de zomer tot wel 5 graden koeler kan blijven binnenshuis. Vanwege die reflecterende eigenschappen van witte dakbedekking hoeft de airconditioning minder te draaien of wordt deze zelfs overbodig. Dit resulteert niet alleen in een comfortabele binnentemperatuur, maar ook in aanzienlijke energiebesparingen van tot wel 20% op kosten voor koeling. (vergeleken met traditionele donkere dakbedekking).  

Mogelijkheden voor witte dakbedekking

 Er zijn verschillende soorten dakbedekking in het wit verkrijgbaar waaruit u kunt kiezen. Hieronder ziet u de meest populaire opties kort uitgelegd:

·       Witte EPDM

Een van de meest populaire opties voor dakbedekking wit is EPDM (Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer). EPDM is een synthetisch rubber dat duurzaam en flexibel is. Het wordt vaak gebruikt voor platte daken en heeft uitstekende waterdichte eigenschappen en lange levensduur. Bij Dakdek-Gigant kunnen we witte EPDM installeren om uw dak te voorzien van een reflecterend laagje dat het zonlicht via het dak terugkaatst. Hierdoor kunt u ook in de zomer de binnentemperatuur comfortabel houden.  

·       Witte bitumen

Een andere optie is witte bitumen dakbedekking. Bitumen is van zichzelf bestand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden. Witte bitumen dakbedekking heeft dezelfde duurzame en waterdichte eigenschappen als traditionele zwarte bitumen, maar met het extra voordeel van de reflecterende, witte kleur die de warmte absorptie vermindert.

·       PVC wit

Een andere materiaaloptie voor witte dakbedekking is PVC (Polyvinylchloride). Wit PVC heeft vergelijkbare waterdichte eigenschappen als EPDM en bitumen, maar het is ook duurzaam en bestand tegen UV-straling. Wit pvc is geschikt voor zowel platte als hellende daken.

·       TPOTPO

(Thermoplastische Polyolefine) is ook verkrijgbaar in het wit en andere lichte kleuren. TPO is een duurzaam materiaal dat bestand is tegen weersomstandigheden en UV-straling. Het wordt vaak gebruikt voor platte daken en is populair vanwege de eenvoudige installatie en onderhoud.

·       Witte dakpannen

Ten slotte kunnen ook witte dakpannen worden gebruikt als dakbedekking voor hellende daken. Toegegeven, dat komt niet zo vaak voor. Maar gek genoeg geven witte dakpannen  een klassieke uitstraling aan uw dak en bieden daarnaast de voordelen van warmte-reflectie en energiebesparing. 

Voordelen van witte dakbedekking

Een wit dak heeft diverse gunstige voordelen die het een slimme investering maken zowel op korte als op langere termijn:

 1. Langere levensduur van het dak
  Omdat witte dakbedekking minder warmte absorbeert, wordt het dak minder blootgesteld aan extreme temperaturen, waardoor de kwaliteit van het dakmateriaal minder snel achteruitgaat. Dit betekent dat het dak langer meegaat.
 2. Comfortabeler binnenklimaat
  Tijdens hete zomers houdt dakbedekking wit uw huis of kantoorruimte tot wel 5 graden koeler, wat het comfort verbetert en de vraag naar airconditioning kan verminderen. Dit kan leiden tot lagere energiekosten en een aangenamere leefomgeving.
 3. Energiebesparing
  Een wit dak kan helpen om de energierekening te verlagen doordat het minder warmte absorbeert, waardoor u tot wel 20 procent kunt besparen op koeling vergeleken met donkere dakbedekking.
 4. Betere prestaties van zonnepanelen
  In combinatie met zonnepanelen kan een wit dak de efficiëntie van het produceren van zonnestroom via uw zonnepanelen verhogen, omdat koelere panelen vaak meer en sneller energie opwekken dan warme panelen. Hierdoor profiteert u van een hogere energieopbrengst.
 5. Beter voor het milieu
  Door het verminderen van de vraag naar koeling, kan witte dakbedekking helpen om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen die gepaard gaan met de productie van elektriciteit.
 6. Meerwaarde voor uw woning
  Een energiezuinige woning met een (vernieuwd) wit dak maakt uw woning aantrekkelijker op de huizenmarkt en kan de verkoopwaarde van uw woning verhogen.
 7. Verhoogde productiviteit
  Witte dakbedekking kan tot slot een zeer positieve invloed hebben op uw werkomgeving waardoor het ook voor eigenaren van bedrijfspanden een slimme investering is om de productiviteit op de werkvloer te verhogen. De reflecterende eigenschappen van een wit dak zorgen voor een koele binnentemperatuur en een gelijkmatige verspreiding van natuurlijk licht. Hierdoor wordt de ruimte koeler en neemt de behoefte aan zowel koeling als kunstmatige verlichting af. Dit kan leiden tot verhoogde alertheid, verbeterde concentratie en meer productiviteit op kantoor.
witte dakbedekking late plaatsen

Nadelen van een wit dak

Hoewel een wit dak vele voordelen biedt, zijn er ook mogelijk enkele nadelen aan het installeren van dakbedekking met een witte kleur:

 • Dakbedekking met een witte of lichte kleur heeft de neiging om sneller vuil te worden dan donkere dakbedekking, waardoor periodieke reiniging noodzakelijk is om het reflecterende vermogen te behouden. Bij regenachtig weer kan er modder of vuil op de dakbedekking achterblijven.
 • Het installeren van dakbedekking wit vereist soms speciale behandeling en onderhoudstechnieken om ervoor te zorgen dat het dakbedekkingsmateriaal schoon blijft en zijn witte kleur behoudt.
 • Reflecterende witte dakbedekking kan soms storend zijn voor de omgeving, vooral als de zonnestralen direct weerkaatsen op het dak heeft dit een enigszins verblindend effect.
 • Tijdens winterse dagen kan dakbedekking met een lichte kleur leiden tot een verlies van warmte, omdat de warmte die door de zon wordt opgenomen, minder goed wordt vastgehouden dan bij donkere dakbedekking. Echter, in de praktijk valt dit vaak mee en kan warmteverlies worden beperkt door het gebruik van goede (dak)isolatie.

Waar moet u rekening mee houden als u witte dakbedekking laat plaatsen?

Bij de installatie van witte dakbedekking moeten dakdekkers extra zorgvuldig zijn omdat wit wat kwetsbaarder is dan zwarte dakbedekking. Hieronder ziet u de belangrijkste punten waar op gelet moet worden:

 1. Oude dakbedekking verwijderen
  Vaak is het nodig een onderlaag aan te brengen en de oude dakbedekking te verwijderen. Dit zorgt voor een betere hechting en een langere levensduur van de nieuwe dakbedekking.
 2. Schone werkplek
  Een wit dak is gevoelig voor vuil en vlekken omdat deze op wit snel zichtbaar zijn. Het is essentieel om tijdens de installatie de werkplek schoon te houden en ervoor te zorgen dat er geen vuil of puin op het dak komt. Dit kan de reflecterende werking in de weg staan.
 3. Afschot plaatsen
  Bij dakbedekking wit is het extra belangrijk om een afschot (dakhelling) te creëren zodat regenwater effectief kan wegspoelen. Dit helpt om vuil en afval van het dak te verwijderen, waardoor het dak langer schoon blijft en de reflecterende eigenschappen behouden blijven. Een goede afwatering voorkomt ook stilstaand water, wat kan leiden tot schade en verslechtering van de witte dakbedekking.

Bestaand dak wit verven | Stappenplan 2024

Een bestaand dak wit verven is een kostenbesparende optie om daken wit te maken zodat huiseigenaren profiteren van de reflectie van zonlicht, zonder vervanging van de dakbedekking nodig is. Witte dakverf over uw bestaande dakbedekking is echter wat minder effectief qua energiebesparing dan volledig nieuwe dakbedekking in een witte kleur. Hieronder ziet u een aantal punten die belangrijk zijn om mee te nemen als u uw dak wit wilt verven:

 1. Goede voorbereiding is essentieel
  Het dak moet grondig worden gereinigd voordat de witte dak verf wordt aangebracht. Denk aan het verwijderen van vuil, mos en oude verf- of dakbedekkingsresten.
 2. Kies voor kwalitatieve dakverf
  Kies een hoogwaardige witte dakverf die speciaal is ontworpen voor daktoepassingen. Deze verf moet goed weerbestendig zijn.
 3. Zorg voor gelijkmatige dekking
  De verf kan meestal worden aangebracht met een roller of een spuit. Zorg ervoor dat u meerdere dunne lagen aanbrengt in plaats van één dikke laag voor een gelijkmatige dekking en duurzaamheid.
 4. Weersomstandigheden
  Net als bij dakbedekking, moet u de verf aanbrengen bij droog weer en milde temperaturen om zeker te zijn van een goede hechting.

Conclusie: hoewel het zelf aanbrengen van witte dakverf minder complex is dan het installeren van dakbedekking, is het nog steeds belangrijk zorgvuldig te zijn en professionele verf te gebruiken. Als u onervaren bent of een groot dakoppervlak heeft kan het verstandig zijn om een goede dakdekker in te schakelen.

Witte zonnepanelen en witte dakbedekking

Naast de verschillende soorten dakbedekking wit, zijn er ook nog extra duurzame oplossingen voor uw dak om maximaal te profiteren van de voordelen van reflectie en energiebesparing. Een van de opties is het installeren van witte zonnepanelen. Zonnepanelen hebben warmte nodig om elektriciteit op te wekken, maar te veel warmte kan hun efficiëntie verminderen. Traditionele donkere zonnepanelen absorberen meer warmte, wat kan leiden tot oververhitting en een lagere efficiëntie van de panelen. Witte zonnepanelen daarentegen reflecteren een deel van het zonlicht en blijven koeler, waardoor ze efficiënter kunnen werken bij extreme hitte. Hierdoor profiteert u van een hogere energieopbrengst.

Bij Dakdek Gigant staan we klaar om al uw vragen over witte dakbedekking en de beste energiebesparende opties voor uw dak te beantwoorden. Ook kunt u bij ons terecht voor een vakkundige installatie van uw dakbedekking wit, en voor professioneel advies. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie over hoe u uw dak efficiënter en duurzamer kunt maken of vraag vrijblijvend een dakdekker offerte op!

Kosten voor witte dakbedekking 2024

Gemiddeld bedragen de kosten van witte dakbedekking tussen de €70 en de €95 per m². Vanwege de zorgvuldige installatie die nodig is en het iets langere productieproces ligt de prijs voor dakbedekking met een witte coating iets hoger dan voor traditionele, donkere dakbedekking. Onze dakdekkers moeten bij de installatie extra voorzichtig zijn om beschadigingen of vervuiling van de dakbedekking te voorkomen zodat de reflecterende eigenschappen optimaal blijven. Daartegenover staan de voordelen: u profiteert van de lagere kosten voor airconditioning en de besparing op uw energierekening. Dit maakt dat de investering in een wit dak zich uiteindelijk weer kan terugverdienen.

Hieronder ziet u de prijzen voor witte dakbedekking per m2:

Witte dakbedekking soort Kosten per m² (incl arbeid)
Wit PVC€ 95
Witte EPDM dakbedekking€ 90
Wit TPO€ 95
Witte bitumen dakbedekking€ 86
Gemiddelde kosten voor witte dakverf€ 56

Veelgestelde vragen

Hoeveel graden scheelt witte dakbedekking?

Dakbedekking met een witte of lichtgrijze kleur kan de temperatuur binnenshuis in de zomer tot wel 5 graden koeler maken dan zwarte of donkere varianten. Deze temperatuurverschillen kunnen een aanzienlijke impact hebben op de energie-efficiëntie van een huis of gebouw. Het gebruik van witte dakbedekking is daarom een slimme strategie om uw kosten voor airconditioning omlaag te brengen en het comfort te verbeteren in de zomermaanden. Zeker wanneer u in een warm klimaat woont.

Is witte dakbedekking altijd een slimme keuze?

Met name voor huizen en gebouwen die veel zonlicht opvangen in warme klimaten kan dakbedekking in het wit een meerwaarde bieden. Het kan minder geschikt zijn voor huizen die al grotendeels in de schaduw staan, zoals in een bosrijke omgeving. In deze situatie kan de reflectie van zonlicht door het witte dak leiden tot extra verwarmingskosten, omdat de natuurlijke warmte van de zon niet optimaal wordt benut.

Wat is de beste witte dakbedekking?

Voor zowel witte als zwarte dakbedekking, wordt kunststof vaak beschouwd als een van de beste en meest duurzame materialen. Denk aan witte PVC, witte EPDM en witte bitumen. Deze kunststof dakbedekkingsmaterialen zijn zeer weerbestendig en hebben een lange levensduur, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor witte dakbedekking. Daarnaast zijn ze vaak gemakkelijk te installeren en te onderhouden.

Verkleurt witte dakbedekking na verloop van tijd?

Hoewel de meeste soorten witte daken bestand zijn tegen verkleuring door blootstelling aan de zon, kunnen sommige materialen na verloop van tijd lichte veranderingen in tint vertonen. Dit kan te wijten zijn aan luchtvervuiling of natuurlijke slijtage. Regelmatig onderhoud en reiniging kunnen helpen om de oorspronkelijke kleur en helderheid van uw dakbedekking te behouden.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring