garagedak vervangen

Garagedak vervangen

Wanneer uw oude garagedak tekenen van slijtage en veroudering vertoont en niet langer betrouwbare bescherming biedt tegen weersinvloeden, wacht dan niet te lang met uw garagedak vervangen. Als u verouderde dakbedekking te lang laat zitten kan dit leiden tot lekkages en vocht- of waterschade aan uw garage en aan de waardevolle spullen die u erin opslaat. Overweeg vervanging als uw dakbedekking meer dan 15-20 jaar oud is, of als u merkbare tekenen van slijtage opmerkt zoals scheuren, barsten of losse shingles.

Er zijn verschillende opties beschikbaar als het gaat om het kiezen van de juiste nieuwe dakbedekking voor uw garage. Materialen zoals EPDM en bitumen zijn bijzonder populair vanwege hun langdurige prestaties en waterafstotende eigenschappen. Deze materialen bieden een betrouwbare bescherming tegen weersinvloeden en zorgen ervoor dat uw garagedak langdurig bestand is tegen veroudering en slijtage.

Op deze pagina vindt u meer informatie over het plat dak van uw garage vervangen, wanneer een dakvervanging nodig is en wat de kosten zijn een garagedak isoleren. Daarnaast geven we informatie over wanneer vervanging nodig is, wat de meest geschikte dakbedekkingsopties zijn voor garagedaken, en de gemiddelde prijzen voor een garagedak vernieuwen.

kosten garagedak vervangen

Kosten garagedak vervangen {@year)

De kosten voor dak garage vervangen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder het gekozen materiaal, de omvang van het dak en eventuele extra opties zoals isolatie of zonnepanelen. Zonder extra opties gelden de onderstaande gemiddelde prijzen voor een garagedak vervangen.

Materiaal garagedak Gemidelde prijs per m2 2024
Bitumen bedekking€ 40
EPDM bedekking€ 45
Groendak€ 50
Dakshingles bitumen€ 15 tot € 25
Dakshingles hout€ 40 tot € 80

Naast de standaard prijzen kan de totaalprijs voor een garagedak renoveren nog behoorlijk uiteenlopen door de volgende keuzes:

 1. Materiaalkeuze voor uw dakbedekking
  Verschillende soorten dakbedekking hebben verschillende prijsklassen. Bitumen is bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper dan een groendak of EPDM.
 2. Uw dakoppervlak
  Omdat garagedaken vaak kleiner zijn dan reguliere woningdaken, zullen de kosten voor de dakbedekking en de arbeidskosten waarschijnlijk ook lager zijn.
 3. Keuze voor extra opties die u direct wil meenemen bij het renoveren van een garagedak
  1. Isolatie binnenkant garage of isolatie buitenkant garage;
  2. zonnepanelen op garagedak installeren;
  3. groendak laten aanleggen.
 4. Draagkracht van garagedak
  Heeft uw dak voldoende draagkracht voor een nieuwe dakbedekking en eventuele extra opties.

Vraag daarom altijd advies aan en een gedetailleerde offerte bij een dakdekker. 

Indien uw garagedak niet volledig aan vervanging toe is, kunnen wij ook reparaties uitvoeren om de levensduur van uw dak te verlengen. Dit kan een kostenbesparende oplossing zijn, vooral als de schade beperkt is en het dak nog voldoende bescherming biedt en draagkracht heeft.

Wanneer uw garagedak vernieuwen?

U kunt zelf vaak herkennen dat uw garagedak aan vervanging toe is. Let goed op tekenen van slijtage of schade aan uw garagedak,. Hieronder ziet u een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat uw garagedak vervangen waarschijnlijk op korte termijn nodig is:

 • Scheuren en barsten. Als er scheuren en barsten in de dakbedekking zichtbaar zijn.
 • Er is veel mos en algen zichtbaar op uw dak. Mossen en algen kunnen zich opbouwen op het dakoppervlak, wat kan wijzen op vochtproblemen en verzwakte dakbedekking.
 • Losse shingles. Let op losse, gebroken of ontbrekende shingles, omdat deze van invloed kunnen zijn op de waterdichtheid van uw dak.
 • Vocht en natte plekken binnenin uw garage. Controleer het plafond van uw garage op vochtige of natte plekken, wat kan duiden op lekkages in het dak.

Mocht u deze signalen opmerken, dan is het verstandig om een professionele inspectie te laten uitvoeren om te bepalen of het vervangen van uw garagedak noodzakelijk is. Bij Dakdek Gigant staan we klaar om u te helpen bij het beschermen van uw waardevolle bezittingen door uw dak op professionele wijze te vervangen. 

Wat is de meest geschikte dakbedekking voor garagedak vervangen?

Vaak zijn garagedaken platte daken. Over het algemeen zijn zowel EPDM als bitumen populaire keuzes voor platte garagedaken omdat deze materialen zeer waterdicht en duurzaam zijn. De keuze tussen beide hangt vaak af van factoren zoals uw budget en uw persoonlijke voorkeuren.

 

EPDM

 • Waterdichtheid: EPDM staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid. Het is bestand tegen extreme weersomstandigheden, UV straling en temperatuurschommelingen, waardoor het een duurzame keuze is voor garagedaken.
 • Levensduur: EPDM heeft een lange levensduur van 50 jaar of langer, waardoor het een kostenbesparende optie is op de lange termijn.
 • Flexibiliteit:Het materiaal is zeer flexibel en kan gemakkelijk worden aangepast aan verschillende garagedak vormen en -maten zonder naden of voegen, wat het risico op lekkage vermindert.
 • Onderhoudsarm:  EPDM vereist minimaal onderhoud waardoor het een praktische keuze is als u weinig tijd heeft om uw dakbedekking te reinigen. 

Bitumen

 • Waterdichtheid: Ook bitumen staat bekend om zijn uitstekende waterdichtheid en duurzaamheid. Het is een populair materiaal voor platte (garage)daken vanwege zijn waterafstotende eigenschappen en het voorkomen van lekkages.
 • Levensduur: Bitumen heeft over het algemeen een levensduur van ongeveer 30 jaar, wat het tot een betrouwbare keuze maakt voor garagedakbedekking.
 • Prijs: Bitumen is vaak iets goedkoper in aanschaf dan EPDM, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor huiseigenaren die willen besparen op hun garagedakbedekking.
 • Installatiegemak: Bitumen kan relatief eenvoudig worden geïnstalleerd, vooral door ervaren dakdekkers. Snellere installatie zorgt ook voor lagere installatiekosten.

Heeft u een schuin garagedak? Dan zijn shingles of dakpannen een geschikte keuze voor uw garage.

Shingles voor hellende garagedaken

Shingles zijn populair vanwege hun duurzaamheid en relatief eenvoudige installatie.

 • Kleuren aan te passen: Shingles zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen, kleuren en texturen, waardoor je je dak kunt aanpassen aan de stijl van uw huis en de omgeving.
 • Duurzaam: Shingles zijn ontworpen om optimale bescherming te bieden tegen het weer, zoals zware regen, wind, hagel en UV-straling. Hoewel de levensduur afhankelijk is van het materiaal van de shingles, kunnen ze over het algemeen lang meegaan met regelmatig onderhoud.
 • Waterdicht: Shingles bieden een goede bescherming tegen waterinfiltratie en kunnen effectief regenwater afvoeren van het dakoppervlak, waardoor lekkages worden voorkomen.
 • Installatiegemak: Het installeren van shingles op een hellend dak is over het algemeen eenvoudiger dan andere soorten dakbedekking.
 • Kosten: Hoewel de kosten afhankelijk zijn van het type shingles dat u kiest, kunnen shingles over het algemeen een betaalbare optie zijn voor het vervangen van een schuin garagedak in vergelijking met sommige andere materialen.

Extra mogelijkheden voor uw garagedak vervangen

Tip: denk direct aan onderstaande mogelijkheden bij het vervangen van uw garagedak. 

 1. Zonnepanelen laten installeren op het dak
 2. Garagedak isoleren
 3. Groendak aanleggen

Garagedak met zonnepanelen

Door zonnepanelen op uw garagedak te installeren, kunt u besparen op energiekosten en uw garageruimte optimaal benutten. Een slimme optie als u bijvoorbeeld geen ruimte meer op het dak van uw woning heeft voor extra zonnepanelen. Het dak van uw garage biedt vaak voldoende ruimte en zonlicht om via zonnepanelen zonne-energie op te wekken, waardoor u maximaal profiteert van energiebesparing en investeert in een duurzamere toekomst.

Wel is het voor zonnepanelen op het garagedak belangrijk dat uw garagedak naar het zuiden gericht is en voldoende draagkracht heeft voor zonnepanelen. Laat dit beoordelen door een professional.  Mocht uw dakconstructie niet sterk genoeg zijn dan kan het bijvoorbeeld nodig zijn uw dak eerst te verstevigen voordat u zonnepanelen op uw garagedak installeert.

Uw garage dak vervangen en isoleren

Gaat u uw garagedak vervangen, dan is het verstandig om ook dakisolatie te overwegen. Door het dak van de garage te isoleren voorkomt u tocht, vochtschade en temperatuurschommelingen in de garage. Een goed geïsoleerd dak is niet alleen prettig voor in huis, maar het zorgt ook voor een waterdichte omgeving binnenin uw garage. Dit is net zo belangrijk voor de opslag van waardevolle spullen en de bescherming van uw auto of andere voertuigen tegen extreme temperaturen en vocht.

Dak garage isoleren tijdens uw garagedak vervangen is ook een slim idee als u plannen heeft om van uw garage een leefruimte te maken zoals een klusruimte of werkruimte. In dit geval zorgt isolatie voor een comfortabeler binnenklimaat, wat wel zo prettig is als u langere tijd op deze plek verblijft.

Kosten garagedak isoleren

U kunt uw garagedak langs de buitenkant en langs de binnenkant isoleren. Het isoleren van een plat garagedak langs de binnenkant kost gemiddeld tussen de €25 en €40 per vierkante meter. Isolatie langs buiten kost gemiddeld tussen de €45 en €60 per vierkante meter. Voor hellende garagedaken variëren de kosten tussen de €20 en €50 per vierkante meter voor isolatie langs binnen, en tussen de €40 en €60 per vierkante meter voor isolatie langs buiten.

Onze  dakdekker adviseert u graag over de beste isolatieopties voor uw garagedak.

Groendak op uw garage

Gaat u uw garagedak vervangen overweeg dan zeker ook een groendak. Een sedumdak, ook wel bekend als groendak, is een geweldige toevoeging aan uw garage. Een dak bedekt met levendig groen gras en kleurrijke bloemen biedt het niet alleen een prachtig uitzicht, maar helpt het ook bij het bevorderen van biodiversiteit en het verbeteren van de luchtkwaliteit. Bovendien werkt een sedumdak als een natuurlijke isolator, waardoor uw garage koeler blijft in de zomer en warmer in de winter, waardoor u de garage kunt gebruiken als comfortabele leefruimte. Let op: het is belangrijk om er zeker van te zijn dat uw garagedak voldoende draagkracht heeft voordat u een groendak installeert. Een groendak kan namelijk zwaarder zijn dan traditionele dakbedekking, vooral wanneer het nat is. Gelukkig kan onze ervaren dakdekker dit voor u beoordelen. We kunnen de dragende constructie van uw garage inspecteren en vaststellen of het dak sterk genoeg is om het extra gewicht van een groendak te dragen.

Het verschil tussen garagedaken en reguliere daken

Garagedaken verschillen van reguliere daken op verschillende vlakken. Ze zijn doorgaans wat kleiner van formaat en hebben vaak wat minder complexe vormen. Hierdoor is de constructie eenvoudiger en kan het materiaalgebruik van de dakbedekking anders zijn. Specifieke aandachtspunten die u moet weten bij garagedaken zijn:

Draagkracht

Garagedaken hebben vaak een draagkracht die beperkter is dan reguliere woningdaken. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de belasting van het dak bij het kiezen van materialen en eventuele extra opties zoals isolatie, zonnepanelen of een groendak.

Zorg ervoor dat het nieuwe dak niet te zwaar wordt voor de draagkracht van de garage. Dit kan bijvoorbeeld ook betekenen dat oude lagen dakbedekking verwijderd moeten worden om overmatig gewicht te voorkomen.

Afwatering

Daarnaast is het ook bij garagedaken belangrijk om te letten op de juiste afwatering om waterophoping en mogelijke schade te voorkomen.

Onderhoudsgemak

Een garagedak dat gemakkelijk te onderhouden is, kan u tijd en geld besparen op lange termijn. Kies daarom voor materialen voor uw dakbedekking die weinig onderhoud vergen en bestand zijn tegen slijtage.

Voordelen garagedak vervangen

Uw dak garage vervangen biedt verschillende voordelen:

 1. Verhoogde woningwaarde en uw huis wordt aantrekkelijker voor kopers. Een nieuw dak op uw garage kan de algehele waarde van uw woning verhogen. Bij bezichtigingen voelen kopers zich namelijk vaak meer aangetrokken tot woningen met recente renovaties. Het laat zien dat er is geïnvesteerd in zorg en onderhoud van het pand, wat de interesse van potentiële kopers kan vergroten. Bovendien wordt uw huis meer waard als het garagedak onlangs is vernieuwd.
 2. Optimale bescherming van uw auto en/of spullen. Een gerenoveerd garagedak dak zorgt voor een betere bescherming van alles wat in uw garage wordt bewaard, waaronder voertuigen, gereedschap en andere waardevolle spullen. Het beschermt niet alleen tegen regen en sneeuw, maar ook tegen zonlicht, tocht en andere weersinvloeden die schade kunnen veroorzaken.
 3. Mogelijkheden om een extra leefruimte te creëren. Met een sterk, waterdicht nieuw dak (eventueel met isolatie) kunt u uw garage omtoveren tot een multifunctionele ruimte. Dit biedt u meer mogelijkheden. U kunt de ruimte inrichten als een werkplaats voor hobby's zoals houtbewerking, schilderen, of zelfs als een thuiskantoor of een extra leefruimte. Goede isolatie helpt ook om de temperatuur in de garage te reguleren, waardoor de ruimte het hele jaar door comfortabeler wordt.
 4. Geen zorgen over lekkages. Met een nieuw waterdicht dak hoeft u zich geen zorgen te maken over lekkages. Oude daken kunnen na verloop van tijd gaan lekken door slijtage, beschadigingen of slechte installatie. Met een nieuw dak kunt u erop vertrouwen dat uw garage en alles wat erin zit droog en beschermd blijft.
 5. Verbetering van de uitstraling van uw woning. Last but not least, een nieuw dak kan de algehele uitstraling van uw woning verbeteren. Een fris, goed onderhouden dak ziet er niet alleen mooi uit, maar kan ook de uitstraling van uw hele woning verbeteren. Het kan een positieve indruk achterlaten op bezoekers en voorbijgangers, wat de algehele waarde en aantrekkelijkheid van uw huis verhoogt!

Daken vervangen

Andere daken die mogelijk ook interessant zijn om te vervangen

Veelgestelde vragen garagedak vervangen

Veelgestelde vragen Plat dak garage vervangen

Hoe vaak moet een garagedak worden vervangen?

De levensduur van een garagedak hangt af van het materiaal van het dak, de weersomstandigheden en de mate van onderhoud. Over het algemeen gaan dakbedekkingsmaterialen zoals asfaltshingles ongeveer 20-30 jaar mee, terwijl EPDM langer meegaat, tot wel 50 jaar of meer. Het is echter belangrijk om regelmatig inspecties uit te voeren om te bepalen of vervanging nodig is.

Welke materialen zijn het meest geschikt voor garagedak vervangen?

Er zijn verschillende geschikte dakbedekkingsmaterialen beschikbaar voor garagedaken. Populaire keuzes zijn shingles, metalen dakbedekking, dakpannen, EPDM en bitumen. Het beste materiaal voor uw dak hangt vooral af van uw wensen en budget. Onze dakdekkers voorzien u graag van professioneel advies over de meest geschikte opties dakbedekking voor uw garagedak!

Heb ik een vergunning nodig voor een nieuw garagedak?

In de meeste gevallen geldt voor het vervangen van dakbedekking voor garages geen vergunningplicht, tenzij er zichtbare wijzigingen aan het uiterlijk van het dak worden aangebracht. Vergunningen kunnen vereist zijn bij veranderingen in de dakvorm, of als het nieuwe dakmateriaal een ander uiterlijk heeft dan het origineel en vanaf de openbare weg zichtbaar is. Het is verstandig om bij de bouwafdeling van uw gemeente na te vragen of een vergunning nodig is voor bepaalde wijzigingen aan het garagedak om boetes te voorkomen.

Hoeveel zonnepanelen kunnen er op mijn garagedak

Dat is afhankelijk van de draagkracht van het garagedak. Maar natuurlijk ook van de beschikbare ruimte, de afmetingen van de zonnepanelen, de afstand tussen de panelen en de stand van de zon.

Heb ik een vergunning nodig voor zonnepanelen op mijn garagedak?

Nee, in de meeste gevallen is er geen vergunning nodig om zonnepanelen te laten plaatsen. Er zijn enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer het niet past in het plaatselijke bestemmingsplan. 

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring