Rieten dak bliksembeveiliging

Hoe werkt een rieten dak bliksemafleiding? Dat is een vraag die we veel krijgen. In dit informatieve artikel vertellen we u wat bliksemafleiding inhoudt, hoe het werkt en welke kosten ermee gemoeid zijn. Daarnaast bespreken we de verschillende soorten bliksemafleiding en leggen we uit hoe wij een bliksemafleider op of onder een rieten dak kunt plaatsen voor maximale bescherming.

Wat is bliksemafleiding?

Even technisch: Bliksemafleiding is een systeem dat is ontworpen om gebouwen en structuren te beschermen tegen de vernietigende kracht van blikseminslagen. Het zorgt ervoor dat de elektrische stroom van de bliksem veilig naar de aarde wordt afgevoerd. Zo kan schade aan personen en aan gebouwen of apparaten worden voorkomen.

Waarom een speciale rieten dak bliksembeveiliging?

Een rieten dak is extra gevoelig voor blikseminslagen. Niet dat het de bliksem sneller aantrekt. Maar als de bliksem eenmaal in een woning of gebouw met een rieten dak slaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom een rieten dak bliksembeveiliging nodig heeft.

1. Brandgevaar

Rieten daken zijn bijzonder brandgevoelig vanwege het droge materiaal waaruit ze zijn opgebouwd. In geval van blikseminslag bestaat het risico dat het riet vlam vat, wat kan leiden tot een verwoestende brand. Een effectieve bliksembeveiliging voorkomt dat de elektrische ontlading het rieten dak bereikt en zo brandrisico’s minimaliseert.

2. Conductiviteit van het riet

Riet is een goed isolerend materiaal en geleidt elektriciteit niet goed. Als gevolg hiervan kan een blikseminslag niet efficiënt naar de grond worden geleid door het riet alleen. Een bliksembeveiligingssysteem zorgt ervoor dat de elektrische stroom van een blikseminslag naar de aarde wordt afgeleid, waarbij het riet als geleidend pad fungeert.

3. Behoud van het dak

Blikseminslag kan niet alleen brand veroorzaken, maar ook fysieke schade aan het rieten dak veroorzaken. Een speciaal ontworpen bliksembeveiligingssysteem helpt bij het behoud van het dak door de elektrische lading veilig af te voeren, waardoor schade door overmatige hitte of explosies wordt voorkomen.

4. Veiligheid

Een goed functionerend bliksembeveiligingssysteem beschermt niet alleen het dak maar ook de bewoners en de apparaten in uw huis tegen de gevaarlijke effecten van blikseminslag. Het is natuurlijk nog belangrijker dat een dak veilig is dan dat een dak mooi is.

5. Verzekeringseisen

Meestal stelt uw verzekeraar eisen aan de bliksembeveiliging voor uw huis. Zeker voor brandgevoelige dakbedekkingen zoals riet. Het hebben van een adequaat bliksembeveiligingssysteem kan helpen bij het voldoen aan deze eisen. Een bijkomend voordeel is dat uw verzekeringspremie in dat geval ook lager wordt.

rieten dak

De kosten van een rieten dak bliksembeveiliging

Het plaatsen van een bliksemafleiding op een rieten dak kan een behoorlijke kostenpost zijn. Daarom doet u er verstandig aan de prijs bij ons op te vragen om een maatwerk offerte te krijgen. Natuurlijk zijn het type bliksemafleiding en de afmetingen van het dak belangrijk. Onze ervaring zijn dat u met onderstaande indicaties een goed beeld kunt krijgen van de kosten van een rieten dak bliksembeveiliging.

BliksembeveiligingNokhoogteTotaalprijzen (incl. btw)
Woonhuis, dakpannen6 meter€ 1150 tot € 1500
Woonhuis, dakpannen10 meter€ 1400 tot € 1900
Woonhuis, rieten dak6 meter€ 1300 tot € 1800
Woonhuis, rieten dak10 meter€ 1750 tot € 2600
Woonhuis, rieten dak inwendig10 metermaatwerk
Woonhuis, leien dak10 meter€ 1800 tot € 2400

kosten bliksembeveiliging

Soorten bliksembeveiliging

Er zijn twee soorten bliksemafleiding: de uitwendige en de inwendige bliksemafleiding. Ze hebben allebei het doel om de elektrische stroom die wordt veroorzaakt door een blikseminslag veilig af te leiden. Toch zijn het wel twee heel verschillende dingen die u moet weten.

1. Uitwendige bliksembeveiliging rieten dak

Uitwendige bliksemafleiding zijn zichtbare delen die boven op het rieten dak zijn geïnstalleerd. Ze moeten minimaal 15 centimeter van het riet gemonteerd zijn. Daarom zie je op rieten daken altijd zo goed de bliksemafleiders. De bliksemafleiding bestaat uit een constructie van koperen of aluminium massieve leidingen. Deze leidingen geleiden de stroom naar de grond. Een aardpen slaan in de meterkast zal er voor zorgen dat de stroom veilig en diep in de grond komt.

2. Inwendige bliksembeveiliging rieten dak

Tegenwoordig is het ook mogelijk om een bliksembeveiliging rieten dak voor elkaar te krijgen zonder de “lelijke” geleiders over het dak. Met inwendige bliksembeveiliging bedoelen we dus niet de overspanningsbeveiliging. Het gaat hier om de geleiders op het dak van een rieten kap. Met nieuwe technieken is het mogelijk om deze niet meer over het dat te laten lopen. Vraag naar de mogelijkheden die wij als goede dakdekker bieden op info@dakdek-gigant.nl.

Rieten dak bliksembeveiliging plaatsen

Het goed installeren van een bliksemafleider op een rieten dak vereist nauwkeurige planning en installatie. Dit is eigenlijk geen doe-het-zelf klus. Wij adviseren om een professionele dakdekker dit werk voor u uit te laten voeren. De kosten zijn meestal niet gering maar uw veiligheid is onbetaalbaar.

Bliksemafleiding beschermt niet alleen je woning en spullen tegen de gevolgen van blikseminslagen, maar minimaliseert ook het risico op brand als gevolg van elektrische ontlading.

Ja, het is mogelijk om zelf een bliksemafleider te installeren op een rieten dak. Maar het wordt ten zeerste aanbevolen om dit door een professionele installateur te laten doen om de veiligheid te waarborgen. Vaak neemt een verzekering alleen genoegen met een installatie door een erkende dakdekker.

Als u de controle van de bliksemafleiding mee laat nemen tijdens de regelmatige inspecties, wij adviseren eenmaal per jaar, zit u goed. Het is belangrijk om te controleren of er schade of slijtage is en dit tijdig ter repareren.

DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring