Rieten dak lekkage

Rieten daken vormen in het Nederlandse landschap een traditioneel element, dat woningen en gebouwen een natuurlijke en karaktervolle uitstraling geeft. Wel hebben zij specifieke aandacht nodig om fraai en functioneel te blijven. In dit artikel bespreken wij bij Dakdek-Gigant de voordelen van goed onderhoud en de noodzaak van professionele dakrenovatie voor rieten daken.

rieten dak
Rieten dak lekkage

Lekkage rieten dak opsporen

Schakel direct een dakdekker in als u het vermoeden heeft dat er een lekkage in het rieten dak is. Een dakdekker heeft apparaten waarmee de lekkage opgespoord kan worden. Daarna kan er een offerte of een rapport gemaakt worden om de lekkage op te sporen. Als je akkoord gaat met de aanbieding krijgt u de inspectie kosten vergoed.

Prijs dak inspectie rietdekker

Voor een dakinspectie bij een lekkage aan een rieten dak is geen vaste prijs te geven. Wij moeten bijvoorbeeld rekening houden met verschillende factoren.

 1. Complexiteit van de lekkage:
  Hoe ernstig is de lekkage? Is het een kleine lekkage die gemakkelijk toegankelijk is, of gaat het om een complexere situatie die meer tijd en moeite vereist om te onderzoeken?
 2. Grootte van het dak:
  Hoe groot is het rieten dak waarop de inspectie moet worden uitgevoerd? Grotere daken vergen over het algemeen meer tijd en arbeid om te inspecteren.
 3. Toegankelijkheid:
  Is het dak gemakkelijk bereikbaar, of zijn er obstakels zoals bomen of andere structuren die de toegang bemoeilijken? Moeilijk bereikbare daken kunnen extra tijd en inspanning vergen.
 4. Reis- en materiaalkosten:
  Moeten we ver rijden om naar u toe te komen en hebben we bijzondere materialen nodig om op het dak te komen?

Voor een globale prijsindicatie kunt u over het algemeen uitgaan van ongeveer €200 tot €300 voor de inspectie. Natuurlijk kan dit bedrag nog aanzienlijk oplopen als u een uitgebreide rapportage wenst.

rieten dak lekkage

Voorbeelden lekkage rieten daken

Wij maken regelmatig mee dat we ergens gevraagd worden om te inspecteren. Hoewel het gelukkig niet veel gebeurd dat er echt lekkage is bij een rieten dak. Dit zijn een aantal recente voorbeelden.

Lekkage rieten dak na langdurige regenval

Een recent voorbeeld een vochtplek op het plafond van een slaapkamer op zolder. Er is een lekkage van het rieten dak ontstaan na een langdurige regenval. Er is inmiddels al wat schimmelvorming op de muren ontstaan. Hoog tijd om het aan te pakken dus.

Oorzaak: De afdichting van de nok was door de rietdekker niet goed gedaan. Als het dan extreem veel regent kan er water naar binnen dringen.
Oplossing: Wij hebben de nok gerepareerd en natuurlijk ook de schimmelplek behandeld.

Storm zorgt voor lekkage rieten dak

Een paar weken geleden troffen we bij een klant plassen water op zolder. De klant had eerder ook al kapotte rietstengels gevonden. Bij inspectie bleek dat er recent een harde storm geweest was.

Oorzaak: Losgeraakte rietstengels door hevige wind, waardoor gaten in het dak zijn ontstaan.
Oplossing: We hebben de beschadigde rietstengels vervangen en de gaten opgevuld.

Vochtplekken op de muren

We horen vaak dat mensen last hebben van vochtplekken op de muren. Het lijkt niet direct een lekkage van het rieten dak te zijn maar een professionele rietdekker weet voldoende.

Oorzaak: De bestaande dakgoot heeft het water niet goed kunnen afvoeren waardoor en wateroverschot is en er onvoldoende overlapping van het riet is bij de dakgoot. Kan bijvoorbeeld door een verstopping komen. Het water is waarschijnlijk langs de randen naar binnen gedrongen.
Oplossing: Verstopping oplossen én overlapping verbeteren.

Voorkomen van schade door water en natuurelementen

Een van de grootste bedreigingen voor rieten daken is schade als gevolg van water, vooral als er sprake is van achterstallig onderhoud. Water dat niet snel genoeg afvloeit, kan leiden tot de groei van algen en mos. Hierdoor wordt de kwaliteit van het riet aangetast en kunnen er vochtproblemen ontstaan. Ook de aanwezigheid van bomen rondom het huis kan het riet sneller doen slijten door schaduw en vocht.

Goede aansluiting van het rieten dak

Het is belangrijk dat het rieten dak goed aansluit met andere dakdelen om de afvloeiing van water te optimaliseren en schade door vochtproblemen te voorkomen. Met de juiste onderhoudstechnieken en materialen blijft uw rieten dak jaar in, jaar uit goed bestand tegen uiteenlopende weersomstandigheden.

Rieten dak vervangen bij lekkage

We kijken bij de inspectie of de rest van uw dak nog goed is. Als dat het geval is kan het lek worden gerepareerd door nieuw riet te plaatsen. Dit kan door nieuw riet tussen het oude riet te plaatsen, maar dit kan er ook bovenop. Wij kiezen er vaak voor om nieuw riet tussen het oude riet te plaatsen omdat we uw dak zo snel mogelijk weer waterdicht willen maken.

Onderhoud van rieten daken

 • Inspectie en reiniging:

Regelmatig onderhoud, zoals inspectie en reiniging, is belangrijk. Algen en mos moeten worden verwijderd en er moet worden gecontroleerd op slijtage of schade.

 • Preventief onderhoud:

Voorkomen is beter dan genezen. Het regelmatig inspecteren van het dak en uitvoeren van kleine reparaties kan grote schades en dure reparaties voorkomen.

 • Professionele aanpak:

Dakdek-Gigant zorgt dat uw rieten dak met de grootste zorg en uitstekend vakmanschap wordt onderhouden. Onze ervaren specialisten gebruiken de juiste technieken en materialen voor het beste resultaat.

Renovatie en vervanging

 • Vervanging van oud riet:

Na verloop van tijd moet versleten of beschadigd riet worden vervangen. Hierdoor krijgt uw huis weer een nieuwe, frisse uitstraling en blijft de integriteit van het dak in stand.

 • Nieuwste technieken:

Bij Dakdek-Gigant passen we de nieuwste technieken toe, zoals het aanbrengen van een brandvertragende coating, om uw rieten dak nog veiliger en duurzamer te maken.

 • Maatwerk:

Elk dak is anders. Daarom bieden wij maatwerkoplossingen die passen bij de eisen die uw rieten dak stelt.

Waarom kiezen voor Dakdek-Gigant voor uw rieten dak?

Het kiezen van de juiste expert voor uw rieten dak is een belangrijke beslissing. Bij Dakdek-Gigant begrijpen we dat uw dak meer doet dan alleen bescherming bieden tegen de elementen. Het is ook een investering in uw huis en bepaalt in belangrijke mate de uitstraling ervan. Wat zijn de voordelen als u met Dakdek-Gigant in zee gaat voor uw rieten dak? Wij sommen ze hieronder voor u op.

Ervaring en Expertise

Wij hebben al sinds 1989 een enorme expertise op het gebied van rieten daken. Onze ervaren dakdekkers hebben een diepgaande kennis van zowel traditionele als moderne rietdekmethoden. Ongeacht de leeftijd of stijl van uw rieten dak, hebben wij dus altijd de vaardigheden en kennis die nodig zijn voor onderhoud, renovatie of vervanging van het riet.

Kwaliteit en Duurzaamheid

Bij Dakdek-Gigant gebruiken we alleen de allerbeste materialen en technieken. Of u nu bestaand riet wilt laten vervangen of behoefte heeft aan een nieuwe, brandvertragende coating: wij maken uw dak weer jarenlang bestand tegen weer en wind!

Persoonlijke Service

Elk dak is uniek en elke klant heeft zijn of haar eigen wensen en eisen. Wij luisteren goed naar u en kunnen service op maat bieden. Of het nu gaat om advies over preventief onderhoud voor maximale bescherming of een complete dakrenovatie: onze professionals staan voor u klaar.

Betaalbare Kwaliteit

Wij vinden dat kwaliteit niet onbetaalbaar hoeft te zijn. Onze prijzen zijn concurrerend en u krijgt van ons een transparante offerte zonder verborgen kosten. U krijgt de beste service voor uw rieten dak, en dat tegen een eerlijke prijs.

Landelijke Dekking

Met onze landelijke dekking zijn wij altijd dichtbij – of u nu in een stad of op het platteland woont. Ons team staat klaar om u te helpen met alles wat u nodig hebt voor uw rieten dak.

Veelgestelde vragen over lekkage van rieten daken

In dit deel beantwoorden we enkele veelgestelde vragen over rieten daken. Deze FAQ-sectie is bedoeld om u meer inzicht te geven in de zorg die rieten daken nodig hebben, en de diensten die Dakdek-Gigant biedt.

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

De levensduur van een rieten dak kan variëren van 25 tot 40 jaar, afhankelijk van factoren zoals de rietsoort, de kwaliteit waarmee het aangebracht is en de plaats van het dak. Regelmatig onderhoud kan de levensduur significant verlengen.

Wat zijn de voordelen van een rieten dak?

Rieten daken bieden verschillende voordelen:

 • Natuurlijk karakter: Ze zorgen voor een natuurlijk, authentiek karakter.
 • Isolatie: Riet heeft uitstekende isolerende eigenschappen, waardoor energiebesparing mogelijk is.
 • Duurzaamheid: Bij goed onderhoud zijn rieten daken zeer duurzaam.

Is een rieten dak brandgevaarlijk?

Natuurlijk riet is brandbaar, maar het brandrisico kan aanzienlijk worden verminderd door middel van brandvertragende coatings en goede onderhoudspraktijken. Ook door de hedendaagse rietdektechnieken is de brandveiligheid verbeterd.

Hoe vaak heeft een rieten dak onderhoud nodig?

Dit hangt af van verschillende factoren, zoals het klimaat en de locatie. Over het algemeen wordt aangeraden om jaarlijks onderhoud uit te laten voeren. Dit omvat het verwijderen van algen en mos en controle op beschadiging.

Kan ik zelf onderhoud uitvoeren aan mijn rieten dak?

Basale werkzaamheden, zoals het verwijderen van bladeren en takken, kunt zelf doen. Voor complexere taken, zoals het vervangen van riet of het aanbrengen van coatings, adviseren wij om een professional in te schakelen.

Wat is het verschil tussen natuurlijk riet en kunstriet?

Natuurlijk riet is een traditioneel, organisch materiaal, terwijl kunstriet een synthetisch alternatief is. Kunstriet is vaak duurzamer en minder onderhoudsintensief, maar mist de authentieke uitstraling van natuurlijk riet.

Hoe kan ik zien of mijn rieten dak aan vervanging toe is?

Tekenen dat een rieten dak aan vervanging toe is, zijn onder andere:

 • Grote delen van het riet zijn dun of versleten.
 • Er is aanzienlijke schade door vocht, vogels of insecten.
 • Het riet begint los te komen of te verzakken.

Biedt Dakdek-Gigant garantie op werk aan rieten daken?

Ja, wij bieden garantie op onze werkzaamheden. De exacte omvang van de garantie varieert, afhankelijk van de uitgevoerde werkzaamheden en gebruikte materialen. Wij zorgen ervoor dat onze klanten tevreden zijn met het resultaat en leveren na voltooiing van het project altijd goede nazorg

Hoe kan ik Dakdek-Gigant inschakelen voor mijn rieten dak?

U kunt contact met ons opnemen via onze website of per e-mail of telefoon. Wij kunnen u dan een vrijblijvende offerte sturen en een afspraak inplannen voor een inspectie van uw dak en een bespreking van uw specifieke behoeften.

Conclusie

Een rieten dak is een prachtige investering in uw huis. Het heeft de speciale zorg en aandacht nodig van professionals die hun vak verstaan, zodat het een leven lang meegaat. Bij Dakdek-Gigant gaat traditioneel vakmanschap hand in hand met de nieuwste technologie. Zo zorgen wij ervoor dat uw rieten dak niet alleen mooi, maar ook duurzaam en veilig is. Kies voor Dakdek-Gigant, waar uw dak in deskundige handen is. Heeft u nog vragen of wilt u meer weten over onze diensten? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of advies. Uw dak, onze passie.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring