Rieten kap

Een rieten kap is een prachtige en traditionele dakbedekking die een unieke uitstraling geven aan een woning. Het type riet dat wordt gebruikt, speelt een cruciale rol in de kwaliteit en duurzaamheid van het dak. In dit artikel bespreken we verschillende soorten riet en de geschiktheid ervan voor rieten kappen. We zullen ook ingaan op kunstriet en de bijbehorende prijzen.

rieten kap
Rieten kap

Soorten riet voor rieten kap

Een rieten kap is een stijlvolle keuze voor uw woning. Rieten kappen hebben ook een lange geschiedenis. Het gebruik van hoogwaardig riet natuurlijk duurzaam maar esthetisch ook erg aantrekkelijk. We merken vaak dat mensen er echt even voor blijven staan. Natuurlijk is de ene rieten kap de andere niet. Er worden namelijk verschillende soorten riet gebruikt bij het maken van rieten kappen. Bij het kiezen van riet voor een rieten kap zijn er verschillende opties, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Hieronder worden de belangrijkste soorten riet behandeld:

1. Nederlands riet

Nederlands riet staat bekend om zijn kwaliteit en duurzaamheid. In Nederland wordt jaarlijks zo’n 4.500 hectare riet geoogst, maar dat is helaas niet genoeg om aan onze nationale behoefte te voldoen. Nederlands riet wordt vaak gebruikt voor rieten kappen vanwege zijn goede isolerende eigenschappen en natuurlijke uitstraling. Doordat het riet iets duurder is dan de andere variante is er meestal voldoende op voorraad.

soorten rieten kap

2. Chinees riet

Chinees riet is een betaalbaardere optie in vergelijking met Nederlands riet. Het is echter iets grover en wat minder duurzaam. Maar het is echt niet zo dat Chinees riet per definitie slechter is. Net zoals riet uit Nederland of bijvoorbeeld Oostenrijk, een ander belangrijk productiegebied, hangt de kwaliteit van Chinees riet af van de oogst, de specifieke rietsoort, de bodemkwaliteit, de weersomstandigheden en andere factoren. Omdat er minder zicht is op de productie en omstandigheden kiezen kiezen mensen toch vaker voor Nederlands riet.

3. Oostenrijks riet

Oostenrijks riet is een veelzijdige optie die goede kwaliteit combineert met een redelijke prijs. Het heeft een fijne structuur en biedt goede isolatie. Oostenrijks riet wordt vaak gebruikt voor de rieten kap vanwege de goede balans tussen prijs en kwaliteit.

Welk riet moet ik kiezen voor mijn rieten kap?

Bij het kiezen van het geschikte riet voor een rieten kap, zijn factoren zoals duurzaamheid, isolatie, beschikbaarheid en budget van groot belang. Op basis van deze factoren kan een weloverwogen keuze worden gemaakt om een rieten kap te realiseren die zowel functioneel als esthetisch bevredigend is. Wij adviseren om altijd te gaan kijken bij het riet. Vaak geeft de uitstraling de doorslag bij mensen.

Belangrijke werkzaamheden rieten kap

Een rieten dap neemt u natuurlijk niet zomaar. Daar dient u goed over na te denken. Want meer dan bij een bitumen dakbedekking of een dak met dakpannen heeft u onderhoud aan het dak. Natuurlijk hoeft u dat niet zelf te doen. De belangrijkste aspecten van een rieten dak op een rij:

Kunstrieten kap

Naast natuurlijk riet is kunstriet een opkomend alternatief voor rieten kappen. Kunstriet biedt voordelen zoals duurzaamheid en onderhoudsarm zijn. Het heeft ook een natuurlijke uitstraling, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor diegenen die de esthetiek van een rieten kap willen behouden zonder de nadelen van natuurlijk riet.

Prijzen rieten kap

De prijs van een rieten kap kan variëren op basis van verschillende factoren, waaronder het type riet, de grootte van het dak, de complexiteit van het ontwerp en de arbeidskosten. Hier is een indicatie van de prijzen, gebaseerd op onze ervaringen:

100€ 9.000 tot €13.000€ 11.000 tot € 13.500€ 15.000 - €21.000
200€ 17.500 tot € 25.000€ 22.500 tot € 27.500€ 30.000 - €44.000
300€ 25.500 tot € 35.000€ 32.500 tot € 41.000€48.000 - €60.000
400€ 35.000 tot € 43.500€ 44.000 tot € 52.500€58.000 - €69.000

prijzen rieten dak

Groen dak als alternatief?

Wilt een natuurlijk dak maar is een rieten kap voor u niet haalbaar? Denk dan eens na over het alternatief, een groen dak. Ook een groen dak is er in veel soorten en maten. Wellicht is past het in uw budget en heeft u toch een duurzaam en natuurlijk dak.

Wat kost een groendak?

De gemiddelde kosten van een groendak liggen tussen de €35 en de €200 per m2. Doordat er zoveel verschillende daken zijn is het lastig in te schatten wat de kosten in uw situatie zijn. Bel daarom altijd voor naar een dakdekker voor een actuele en op maat berekende prijs. In onderstaande tabel proberen we u inzicht te geven in de prijsopbouw.

Groendak (type dak)gemiddelde prijs per m2 (inclusief plaatsing)
daktuin€ 80 tot € 200
Sedumdak€ 40 tot € 100
Doe-het-zelf (alleen materialen)€ 35 tot € 80

Veel gestelde vragen

Omdat iedere situatie uniek is komen er soms nog extra kosten bij. Denk hierbij aan de kosten voor het aanpassen van een dakrand, beschadigingen in de dakbedekking of het afvoeren van oude dakbedekking. Als u niet over de juiste dakbedekking beschikt zal deze eerst gelegd moeten worden. Veel mensen hebben een bitumen dakbedekking. Helaas is dat niet wortelbestendig. Het bitumen zal dan ververvangen moeten worden door een wortelbestendige dakbedekking zoals EPDM kost u ongeveer gemiddeld €50,- per m2.

Hoelang gaat een rieten dak mee?

De levensduur van een rieten dak is erg afhankelijk van het onderhoud dat u aan het dak pleegt. Over het algemeen met een normaal onderhoud gaat een rieten kap tot wel 30 jaar mee. In gunstige omstandigheden, dek bijvoorbeeld aan de windrichting waar het dak op staat, kan dit tot wel meer dan 40 jaar zijn.

Is Nederlands riet beter dan Chinees riet?

Nederlands riet is van hoge kwaliteit voor uw rieten kap. Toch is Chinees riet ook een uitstekend alternatief. Tegenwoordig is het meer een kwestie van smaak welk type riet u wenst. Een Nederlandse rieten kap ik uiteraard wel duurzaamer.

Wat is een goede rietdekker?

Niet iedereen kan een goede rieten kap leggen. Kijk altijd of de rietdekker aangesloten is bij de Vakfederatie Rietdekkers.

DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring