Rieten kap isoleren

Een rieten kap heeft een natuurlijke isolatiewaarde. Maar is het wel genoeg met die steeds strengere richtlijnen? Op deze pagina bespreken we de werkwijze om een rieten kap te isoleren. We richten ons op twee belangrijke benaderingen: het isoleren van traditionele rieten kappen en het gebruik van isolatie bij “schroefdaken”. We bespreken ook de voordelen van een rieten kap isolatie en bieden inzicht in de kosten die bij deze waardevolle investering komen kijken.

Het isoleren van een rieten kap is een belangrijke stap om het comfort en de energieprestatie van een gebouw met een rieten dak te verbeteren. Door de warmte in de zomer buiten te houden en in de winter juist binnen te houden wordt het wonen onder een rieten dak een stuk aangenamer. Een rieten kap isoleren is daarom een goede oplossing.

Schema rieten kap isoleren

schema rieten dak isoleren
Een rieten kap heeft een goede isolatiewaarde. Dat komt omdat er een aanzienlijke hoeveelheid lucht in een rieten kap zit. Hoe dikker het rietpakket, hoe beter de isolatie waarden. Toch is dat niet het enige. Wilt u de rieten kap isoleren zodat uw kos

Rieten kap isolatie (traditionele kap)

Het isoleren van een traditionele rieten kap met een open constructie is een lastige klus. Er is meestal geen onderliggend dakbeschot. Het riet wordt namelijk rechtstreeks op de rietlatten aangebracht. Daarom is het lastig om te isoleren zonder de aanblik van de binnenkant te veranderen. Toch wilt u graag isolatie om uw energierekening in de hand te houden.

Bij het isoleren van een traditionele rieten kap wordt isolatiemateriaal tussen de sporen en de rietlatten onder het riet aangebracht. Het meest gebruikte isolatiemateriaal is minerale wol vanwege zijn thermische eigenschappen en flexibiliteit. Een dampremmende laag, ook wel een dampscherm genoemd, wordt onder de isolatie geplaatst om te voorkomen dat vocht vanuit het interieur in de constructie kan binnendringen. Dit dampscherm speelt een cruciale rol bij het voorkomen van condensatie

Isolatie rieten dak (schroefdak)

Bij een nieuw rieten dak met isolatie wordt vrijwel altijd gekozen voor een schroefdak en een isolatiepaneel. Bij de gesloten constructie wordt het riet geschroefd op een dichte houten ondergrond (plaatmateriaal). Onder het plaatmateriaal dient een dampdichte folie te worden aangebracht die voorkomt dat het woonvocht in het rietpakket condenseert. Dit is vandaag de dag de meest toegepaste onderconstructie. De reden is dat het zeer brandveilig is en een goede isolatiewaarde heeft, die voldoet aan de normering.

Een van de belangrijkste voordelen van schroefdaken is dat de aanwezige luchtspouw fungeert als een extra isolatielaag. Deze luchtspouw draagt bij aan de thermische prestaties van het dak door warmteverlies te minimaliseren. Tijdens de wintermaanden helpt het bij het vasthouden van warmte, terwijl het in de zomer helpt om overmatige hitte buiten te houden.

Kosten rieten kap isolatiemateriaal

De kosten voor het isoleren van een bestaande rieten kap variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de omvang van het dak, de gekozen isolatiematerialen en de complexiteit van de installatie. Over het algemeen kan het isoleren van een rieten dak een investering zijn, maar het biedt aanzienlijke voordelen op lange termijn, zoals energiebesparingen en een verbeterd wooncomfort.

Hieronder vind je een tabel met geschatte kosten voor het isoleren van een bestaande rieten kap.

Type isolatiemateriaalKosten per m²
Minerale Wol€30 – €50
Gespoten Isolatieschuim€40 – €70
Isolatieplaten€35 – €60

De Rc-waarde van riet

Wat is de Rc-waarde van mijn rieten kap? Dat is nog niet zo’n eenvoudige vraag. Sinds 2001 (NEN 1068) moet ook de veroudering en het vochtgehalte van de materialen worden meegenomen om tot een goede R-waarde te komen. Voor bestaande daken is het daarom niet te zeggen. Er zijn veel onderzoeken gedaan waarmee u een indicatie kunt krijgen. Over het algemeen geldt het volgende:

Gemiddelde dikte rietpakketRc-waarde bij oplevering
25 cm3,57 m² K/W
28 cm4,00 m² K/W
30 cm4,28 m² K/W
rieten kap
rieten kap met isolatie

Is het verstandig om een rieten kap te isoleren?

Over het algemeen is een rieten kap isoleren een slimme keuze. Hoewel riet van nature al isoleert voldoet het niet meer aan de isolatiewaarden die we tegenwoordig willen hebben. Onze klanten hebben over het algemeen een flinke energie besparing door de isolatie. Het is wel de vraag alleen isoleren wel zo slim is. Soms is het een betere keuze om de kap helemaal te vervangen. Ook voor dat soort werkzaamheden kunt u terecht bij een dakdekker. Wij vertellen u meer over

Hoe zit het met vocht bij rieten kap isolatie?

Vocht is de natuurlijke vijand van een rieten kap. Vocht tast het riet aan waardoor uw rieten kap veel minder lang mee gaat. Tegenwoordig kunnen we een rieten dak impregneren. Maar als de kap goed geïsoleerd en geïmpregneerd is, kan vocht van binnenuit ook een serieus probleem vormen. Daarom gebruiken we tegenwoordig dampremmende folie. Als deze goed lekvrij wordt aangebracht, zo dicht mogelijk op de constructie, heeft u een uitstekende isolatie.

Kan ik mijn rieten kap damp-open isoleren?

Damp open isoleren van een rieten kap wordt steeds vaker gevraagd. Ja het kan, maar het is niet eenvoudig. U dient goed isolatiemateriaal te hebben ( vochtregulerend). Isolatiemateriaal om een rieten kap isoleren succesvol te doen is bijvoorbeeld IsoVlas. Het is erg belangrijk dat de constructie een tochtdichte laag heeft.

rieten dak rc-waarde

Rc-waarden van een rieten dak

Sinds 2021 worden de Rc-waarden van daken berekend volgens de NTA 8800. Vergis u niet, met meer dan 1000 pagina’s is deze Nederlands Technische Afspraak een lijzig document geworden. Wij hebben voor u uitgezocht wat de precieze normen zijn. Het is een groot verschil of een nieuwbouw rieten kap isoleert of dat u een bestaande rieten kap wilt isoleren.

Nieuwbouw rieten kap isoleren

Bij nieuwbouw is het eenvoudig. De wettelijke BENG voor nieuwbouw is een rc-waarde van 6,3 m² K/W. Doordat een volledige rietenkap een RdRiet waarde geeft van 4,0 volstaat technisch slechts een isolatiepakket met een Rwaarde van 2,3. Tegenwoordig wordt bijna altijd gebruik gemaakt van een isolatiepaneel. Doordat een

Type rieten dak isolatieRc waarde berekening
Kap volledig rietgedektRc 6,3 = 1×4,0 (rdRiet)= 2,3 = minimaal Rd 2,5 paneel
Kap half riet / half pannenRc 6,3 = 0,5×4,0 (rdRiet) en 0,5×0 (pannen) = minimaal rd4,5 paneel
25% riet / 75%zonnepanelenRc 6,3 = 0,25×4,0 (rdRiet) + 0,75×5,5 + 5,5×0,25 = min rd 5,5 paneel

Bestaande rieten kap isoleren

De Rc waarden van bestaande bouw moet volgens de BENG berekend worden aan de hand van de rechtens verkregen niveaus. Dit niveau moet u dan x 1,05 doen. Dan heeft u minimale vereiste Rc waarden bij een bestaande rieten kap renoveren. Onderstaand de tabel voor de rechtens verkregen niveaus (x1,05)

Renovatie dakenRc-waarde
1965 t/m 19740,86 m² K/W
1976 t/m 19821,30 m² K/W
1983 t/m 19871,30 m² K/W
1988 t/m 19912,00 m² K/W
1992 t/m 20132,50 m² K/W
2014 t/m 20153,50 m² K/W
2016 t/m 20206,00 m² K/W
vanaf 20216,30 m² K/W

Ja, rieten daken worden door ons succesvol geïsoleerd. Het is wel erg belangrijk om de juiste materialen te gebruiken.

Uw exacte besparingen is maatwerk. Een goed geïsoleerde rieten kap kan aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Dat betekent dat uw lagere stookkosten heeft.

Met moderne isolatietechnieken kan de uitstraling van een rieten dak behouden blijven. Er zijn methoden die geen merkbare invloed hebben op de esthetiek.

DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
  • Bespaar tot wel 40%
  • Binnen 2 min. een prijs
  • Erkend door NDA
  • Bijna 38 jaar ervaring