Bitumen dakbedekking

Wat is bitumen dakbedekking precies? En wat is de levensduur van bitumen met lei slag? Zijn de kosten van een dak bedekken met bitumen hoog? Bitumen is uitermate geschikt als dakbedekking voor op een plat dak.

Het bitumineuze materiaal is geliefd omdat het betaalbaar is, en gemakkelijk over bestaande dakbedekking aangebracht kan worden.

Op deze pagina geven wij antwoord op al deze vragen, en geven wij u tips om te besparen op de kosten voor het vervangen, repareren en het aanbrengen van bitumineuze dakbedekking.

Omdat wij een redelijk bekend dakdekkersbedrijf zijn krijgen wij veel vragen over de kosten van het aanleggen van bijvoorbeeld een nieuw dak of een dak met bitumen plakken.

Denk u hierbij aan vragen zoals:

 • Wat kost bitumen dakbedekking aanleggen per m2?
 • Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee?
 • Wat kost een dak met bitumen dakbedekking vervangen?
 • Hoe duur is dakbedekking?

Natuurlijk is een plat dak of schuin dak laten vervangen niet goedkoop! Maar in onze ogen hoeft een oud dak te laten vernieuwen ook niet duur te wezen. De gemiddelde prijzen van een dak vernieuwing variëren ook enorm.

Daarom vinden wij dat u recht heeft op een eerlijke prijs kwaliteits verhouding. Leest u hier alle prijsinformatie die u van te voren moet weten voordat u uw dak opnieuw laat leggen met bitumen dakbedekking.

bitumen-dakbedekking-laten-leggen

Wat kost bitumen dakbedekking?

Bitumen dakbedekking ook wel onder dakdekkers dakleer genoemd, is een van de betere materialen om een plat dak zoals een uitbouw, aanbouw, dakkapel, schuur, of veranda mee te kunnen bedekken.

Maar wat is de prijs van het laten plaatsen van bitumen dakbedekking? En hoe lang duurt het monteren?

De kosten zijn afhankelijk of de nieuwe laag dakleer op de oude dakbedekking geplaatst kan worden of dat uw dak compleet aan vernieuwing toe is.

Wat wel een feit is, is dat de kostprijs voor bitumen een stuk lager is dan bij andere dakbedekking.

Voor een totale vernieuwing (vaak als u uw platte dak wilt laten isoleren of dat er in de loop van de jaren meerdere lagen dakbedekking over elkaar zijn aangebracht en het dak te zwaar begint te worden voor de gehele dakconstructie ) worden de prijzen per m2 berekend.

Voor het laten vervangen of het opnieuw laten aanleggen van bitumen dakbedekking op uw platte dak zullen wij u een redelijk inzicht geven in de gemiddelde prijzen:

Werkzaamhedenkosten per m2Levensduur
Nieuwe laag bitumen dakbedekking over oude€ 40 – € 5035 jaar
Verwijderen en leggen bitumen dakbedekking€ 65 – € 7535 jaar

Bitumen dakbedekking heeft een gemiddelde duurzaamheid. De levensduur van bitumen dakbedekking is in de praktijk veel hoger dan we hierboven hebben vermeld. Het verwijderen van de bitumen dakbedekking en het opnieuw leggen is normaal gesproken niet zo vaak nodig.

Voorbeeld: Als u een gemiddeld dakoppervlak heeft van 25 m2 en u wilt deze geheel opnieuw laten bekleden met bitumen dakbedekking dan zal de gemiddelde totaalprijs rond de €800 liggen. Dit is wel voor het plaatsen en monteren over uw bestaande dakbedekking.

Op deze manier is een dak laten vervangen dus erg goed te betalen wanneer u dit vergelijkt met bijvoorbeeld dakpannen leggen.

Voor het compleet vernieuwen van bitumineuze dakbedekking kunt u rekening houden met een prijs van € 1200 tot aan € 1400. Repareren van bitumen dakbedekking is vanzelfsprekend goedkoper.

dakbedekking-branden
Snel een prijsindicatie?

Exacte prijsinformatie

Als u op zoek bent naar een goedkope dakdekker en geen tijd heeft om naar de prijzen te zoeken voor het laten plaatsen van bitumen dakbedekking dan is er een hele eenvoudige manier om de prijsinformatie snel te achterhalen.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan om een prijsopgave te ontvangen en vergelijk deze met andere dakdekkers. Op deze manier bespaart u op de kosten van een nieuw dak.

Deze prijsopgave is geheel vrijblijvend en bevat een richtprijs, u zit nergens aan vast. Zo heeft u een reëel beeld van de totale kosten voor uw klus én sluit u te veel betalen voor de klus uit omdat u de prijsverschillen voor ogen heeft.

Mocht u interesse hebben in de richtprijs zullen wij langskomen op locatie om een definitieve prijsopgave te maken, ook dit doen we vrijblijvend.

Wat is bitumen eigenlijk?

Bitumen is een materiaal wat al zo een 70 jaar lang wordt gebruikt om platte daken mee te plakken. 99% van de platte daken in Nederland zijn voorzien van bitumen dakbedekking. Vroeger werd bitumen gebruikt om schepen waterdicht te maken.

Dit wil natuurlijk dan wel zeggen dat het een beren sterk materiaal is en zeker waterdicht.

Maar wat zijn precies de eigenschappen van deze  bitumineuze dakbedekking? Lees hieronder meer..

 • Supersterk materiaal
 • Kleefkracht is enorm groot
 • Zeer elastisch
 • Waterdicht
 • Makkelijk te herstellen

Zoals u kunt lezen is bitumen dakbedekking laten aanbrengen een van de meest geschikte dakbedekking soorten om uw dak te beschermen tegen de slechte weersinvloeden.

Helaas heeft ook bitumen enkele nadelen zoals;

 • Vrij korte levensduur
 • Kan slecht tegen UV stralen

Wanneer de bitumen dakbedekking met een SBS of APP laag bewerkt is ( een soort vloeibaar rubber ) is de flexibiliteit vele malen groter. We zullen u hier een uitleg geven van deze 2 verschillende soorten:

Wat is APP?

APP staat voor Atactisch Polypropyleen. Deze stof is een kunststof gebonden en erg elastisch en is verwerkt in het bitumen. De voordelen zijn:

 • Buigzaam en erg soepel.
 • Geen onderhoud.
 • UV-bestendiger dan andere bitumineuze soorten.

Wat is SBS?

SBS staat voor Styreen butadieen. Deze stof is een soort kunstmatige rubbersoort die verwerkt is in het bitumen. De voordelen hiervan zijn:

 • Soepeler tegen temperatuur verschillen.
 • Grote kleefkracht zodat het niet los laat.

Elk voordeel heeft natuurlijk ook wel eens een nadeel. Zo is SBS wat poreus en kan niet teveel UV-straling hebben.

De oplossing hiervoor is een laag kiezels over het dakleer aan te brengen zodat deze niet direct wordt blootgesteld aan direct zonlicht en de kans op uitdroging zeer klein word.

dakbedekking-van-bitumen-aanbrengen

Hoe wordt bitumen dakbedekking geplaatst?

Als het dak is schoongemaakt kunnen de dakdekkers beginnen met de opbouw en het uitleggen van de rollen dakleer zodat het complete dak bedekt is met een laag bitumen. Als de bitumen dakbedekking op maat is kan al het overige materiaal van de dakbedekking rollen word afgesneden en afgevoerd zodat er meer ruimte is om te werken.

De dak rollen worden weer opgerold en het opbouwen van het nieuwe dak kan gestart worden, beginnend bij het branden van de onderlaag.

Door het branden van de bitumen dakbedekking met een brander smelt de eerste onderlaag zodat deze waterdicht aan het dak bevestigt kan worden.

Vroeger werden de onderlagen vast gespijkerd maar dit leverde op ten duur lekkage op.

Door de verhitting van de onderlaag zullen de bestaande laag en de nieuwe laag samensmelten en wordt een geheel. De naden van de bitumen dakbedekking moeten elkaar goed overlappen om zo een goed waterdicht dak te waarborgen.

Het is belangrijk dat u uw bitumen laag professioneel laat aanbrengen.

Ook is door het branden van de bitumineuze dakbedekking een goede hechting gewaarborgd aan zinken onderdelen van het dak en uw daktrim. Op deze manier kan het zink in combinatie met het bitumen echt goed z’n werk doen.

Let op!! Bij de bouwmarkten is er tegenwoordig ook zelfklevend bitumen dakbedekking te verkrijgen. Dit heeft niet de kleefkracht dan het ouderwetse dakbedekking branden!

Plakken met de zelfklevende bitumen is daarom af te raden. Bij het aanbrengen geeft deze ook geen goede hechting en hierdoor los laten en uw dakleer zal veel gevoeliger zijn voor een eventuele daklekkage.

Mogelijkheden bitumen dakbedekking

Er zijn verschillende mogelijkheden bij het leggen van bitumineuze dakbedekking. Zo kan de dakbedekking bijvoorbeeld op hout en op beton en steen gelegd worden. Ook is het zowel toepasbaar op een schuin dak als op een plat dak.

Daarnaast heeft het de fijne eigenschap dat het te gebruiken is voor verschillende gebruiksdoeleinden. Zo kan er bijvoorbeeld een dakterras op gelegd worden.

Ook is het mogelijk om grind op de bitumen te storten, dit heeft weer een isolerende werking, het wordt dan niet zo heet in de zomer.

Deze dakisolatie is ideaal voor wanneer u een dak heeft dat vol in de zon staat. Ook kunt u als afwerking ervoor kiezen om er leislag op aan te brengen, op die manier kan de bitumen dakbedekking een hele andere uitstraling krijgen.

Snel een prijsindicatie?

Onderhoud en levensduur

Als u de dakbedekking van uw dak wilt vervangen wilt u er uiteraard zo lang mogelijk van kunnen genieten. Wij geven u een paar tips hoe u de levensduur van uw dakleer zo lang mogelijk uitstelt:

 • 1 keer per jaar onderhoud plegen: Bladeren, alg, en mos hechten zich vaak aan platte daken. Als u een keer per jaar de moeite neemt dit te reinigen en te verwijderen zal uw complete dak niet snel aan vervanging toe zijn. Is uw dak toch aan een complete vervanging toe? Lees dan hier alle informatie over een plat dak vervangen.
 • Kiezels of grind op het dak: Door een laag kiezelstenen zal uw bitumen dakbedekking veel minder bloot worden gesteld aan UV stralen. Omdat het dakleer kan uitdrogen door teveel zonlicht zal dit veel minder lang meegaan dan dat u een laag grind laat leggen op uw dak.
dakbedekking-laten-vervangen

Wanneer vervangen

Zoals aangegeven is het vervangen van bitumen eens in de zoveel tijd nodig. Wanneer dit precies moet gebeuren is afhankelijk van de staat van de bitumen die er op het dak ligt. Wanneer deze poreus wordt of gaat lekker moet deze eigenlijk vervangen worden.

Wanneer dit gebeurd is afhankelijk van de weersomstandigheden en de kwaliteit bitumen die gebruikt is om het dak te bedekken.

Een bitumen dak dat veelal bloot wordt gelegd aan de brandende zon zal eerder poreus worden dan bitumen dakbedekking in de schaduw.

Meer opties voor uw dak

Natuurlijk is bitumen dakbedekking een zeer goede keuze om een plat dak waterdicht te kunnen maken. Maar zo zijn er nog een paar goede varianten op de markt. Zoals;

 • EPDM dakbedekking
 • PVC dakbedekking

Het leuke aan PVC dakbedekking is dat deze soort ook in de kleur wit te verkrijgen is. Het voordeel aan wit is dat de warmte van de zon lekker buiten blijft en het binnen zal afkoelen. Het grote voordeel van EPDM dakbedekking is weer dat de levensduur van dit soort dakleer wel 45 jaar lang is.

EPDM dakbedekking aanleggen

EPDM dakbedekking laten aanbrengen op uw platte dak is iets heel anders dan een dak van bitumen. De belangrijkste reden dat mensen hun dak laten aanleggen van EPDM is omdat het duurzaam is en te recyclen. Buiten dit is EPDM een zeer goede ondergrond voor een groendak.

Het grootste voordeel van deze kunststof dakbedekking is dan ook wel de prijs! EPDM is relatief goedkoop aan te leggen is in vergelijking met de aanleg van bitumen dakbedekking. Als u EPDM wilt laten leggen door een dakdekker kan hij van te voren het dak oppervlakte geheel op maat maken.

Bij bitumen dakbedekking is dit niet mogelijk en zullen de dak rollen eerst uitgrolt moeten worden over het platte dak.

Zoals u dus leest heeft EPDM dakbedekking flink wat voordelen in tegenstelling tot bitumen!

Bespaar nu op uw dak klus!

Wilt u uw dak opnieuw laten aanleggen met bitumen dakbedekking of kiest u ervoor om het zelf te doen? Maar u bent toch wel nieuwsgierig geworden wat de exacte klus voor u gaat kosten als u dit uit handen geeft aan een dakdekkersbedrijf?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte aan om onze prijzen te vergelijken en flink te kunnen besparen op de algemene kosten.

Na het invullen van het offerte formulier zullen wij binnen enkele dagen een offerte opstellen binnen uw budget zodat u exact weet waar u aan toe bent.

Vragen & Antwoorden

Wat is bitumineuze dakbedekking?

Bitumen wordt gemaakt door middel van aardolie in combinatie met polyester. Deze soort van dakbedekking is de meestvoorkomende dakbedekking soort die men gebruikt om platte daken mee te bedekken. Leest u hier alles over de m2 prijs van het aanleggen van een laag bitumen dakbedekking.

Wat kost bitumen dakbedekking?

De kosten van bitumen dakbedekking aanleggen worden vaak per m2 berekend. Wilt u weten wat het kost om uw dak te voorzien van een laag bitumen? Leest u hier dan alles over de prijs op deze pagina.

Wanneer bitumen dakbedekking vervangen?

Als uw oude bitumen dak vervangen moet worden omdat deze uitgedroogd is en kleine scheurtjes vertoond is het belangrijk dat u dit op tijd doet! Voorkom lekkage aan uw dak! Leest u hier wat een bitumen dak vervangen kost.

Hoe lang gaat bitumen dakbedekking mee?

Bitumen dakbedekking gaat 20 tot wel 25 jaar mee. Als u een grindlaag laat aanbrengen over de dakbedekkingslaag heen kan dit zelfs nog langer wezen.

Wat kost het om mijn complete dak te laten vervangen?

Als u uw hele dak wilt laten vervangen door middel van dakpannen of bitumen dakbedekking is de prijs afhankelijk van het dak oppervlakte. Hoe groter het dak is hoe goedkoper de nieuwe dak aanleg zal worden. Leest u hier alles over de prijzen van een compleet dak vervangen door een dakdekker.

Dakdek-Gigant
Dakdek-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!