Dakverhoging

Bent u op zoek naar meer beloopbare ruimte op uw zolder van uw renovatie woning of nieuwbouw woning, of een complete dak vernieuwing?

Dan is een eenzijdige of tweezijdige dakverhoging misschien wel de juiste oplossing.

Een dakkapel met een dakverhoging is de ideale oplossing voor woningen met een te kleine zolder met aan de binnenkant een schuin plafond.

Een dakverhoging zorgt ervoor dat er een heerlijke ruimte ontstaat wat bijvoorbeeld gebruikt kan worden als een luxe slaapkamer.

Het verhogen van de nok van het dak is een goed alternatief voor een dakkapel of dakopbouw.

Het is wel iets duurder dan een dakkapel laten plaatsen maar daar krijgt u dan ook wel meer ruimte en meer licht in de desbetreffende kamer voor terug.

Dakverhoging
Verhoging van het dak

In principe kan gesteld worden dat een kleine of grote nokverhoging gewoon een zeer luxe dakkapel is. Daarnaast vinden veel mensen het aanzicht van deze oplossing een stuk mooier, omdat het meer 1 is met het huis.

Wat kost een dakverhoging 2024?

Als bezoeker wilt u niets anders weten dan hoeveel een dakverhoging kost. Wat de grootste invloed heeft op de kosten heeft grotendeels te maken met welk dakdekkersbedrijf u in zee gaat.

Uiteraard wilt uw zo goedkoop mogelijk uitkomen. De gemiddelde prijzen van een dakverhoging of ook wel een dakopbouw genoemd liggen tussen de €7.000,- tot €45.000,-.

Kosten wat het kost willen wij niets anders dan u de voordeligste prijs aanbieden voor uw dakopbouw.

Goedkoper dan u denkt!

Op de vraag ” hoeveel kost een dakopbouw” kunnen wij u altijd de goedkoopste prijzen aanbieden. Vergelijk de prijzen door bij ons goedkope dakdekkersbedrijf een vrijblijvende prijs opgave aan te vragen.

Door een prijsvergelijking te maken zult u er snel achter komen dat u bij onze dakdekkers minimaal 30% goedkoper uit bent.

Aarzel niet langer en maak de keuze voor de meest voordelige prijs!

Vergelijk gratis onze kostenindicatie en ontvang de kostprijs binnen 2 dagen door een vrijblijvende offerte aan te vragen. Wij zorgen ervoor dat u 30% bespaart op de totaalprijs!

De prijzen van het laten aanbrengen van een dakopbouw zijn grotendeels afhankelijk van afmeting ( de grote van de verhoging ) en het materiaal waarmee de nokverhoging gemaakt wordt.

Ook een belangrijk aspect van een dakverhoging is of deze aan de voorzijde of achterzijde van je woning wordt geplaatst.

Een enkelzijdige nokverhoging is namelijk goedkoper dan een dubbelzijdige variant.

Leest u hieronder de gemiddelde dakverhoging kosten met het meest voorkomende afmetingen:

Dakverhoging soortAfmeting DakverhogingGemiddelde prijs incl plaatsen
Enkelzijdige verhoging5 meter breed€5.000 – €10.000
Dubbelzijdige verhoging5 meter breed€10.000 – €15.000
Plat dak verhogen25 m2 (vierkante meter)€20.000 – €25.000

Specifieke prijsinformatie

Wij geven u hier de meeste gestelde vragen en antwoorden op dakverhoging.

Wat kost een dakkapel met dak verhoging?

Als u kiest voor een nokverhoging met een dakkapel dan zal de prijs iets duurder worden dan alleen het verhogen van het dak van uw woning.

Gemiddeld mag je voor het verhogen van je schuine dak rekenen op de volgende prijzen. 

Dakkapel €3.500,- à €7.500,- voor een prefab dakkapel, incl. btw en plaatsing. Enkelzijdige nokverhoging €7.000,- à €12.000,- incl.

Wat kost een dakkapel met dak verhoging?

De prijzen om je dak van je woning te laten ophogen variëren enorm. Zo krijgt u te maken met de hoogte, het aantal extra beloopbare m2, en de materialen.

Op deze pagina vind u de gemiddelde prijzen van een nokverhoging voor een nieuwbouwwoning of renovatiewoning.

Dak verhoging wat is dat?

Het verhogen van de nok van het dak betekend dat het bestaande zolderplafond verhoogt word zodat deze beloopbaar is.

In combinatie met een dakkapel kan de zolder als extra slaapkamer worden gebruikt.

Met een nokverhoging van het dak aan twee zijden wordt maar liefst 30% meer vloeroppervlak in de woning gecreëerd.

Het ontwerp van deze prefab dakopbouw met nokverhoging is in de stijl van de rest van de woning gemaakt.

Met dit model nokverhoging wordt meer hoogte en comfort gecreëerd op een lage zolder.

Ophogen van uw dak

In principe is een dakverhoging dus de beste en goedkoopste manier om een dakopbouw op een puntdak te bouwen.

Normaal is een dakopbouw alleen gemakkelijk uitvoerbaar op een plat dak. Deze oplossing is dus ook echt geschikt voor een puntdak.

Een dak verhoging met of zonder zonnepanelen van een rijtjeshuis of hoekwoning houdt min of meer in dat het punt van uw dak wordt verschoven en een flink stuk wordt opgehoogd.

Het hoogste punt van uw woning wordt dus hoger maar de hellingshoek van uw dak blijft wel gelijk, eigenlijk lijkt het alsof het de bedoeling altijd geweest is.

Een dak verhoging is esthetisch dan ook mooier dan een dakkapel. Vooraf zal een bouw tekening gemaakt worden zodat u een idee krijgt hoe het eruit komt te zien.

Op ene plat dak is deze oplossing dan ook niet mogelijk, dan moet er gekozen worden voor dakopbouw op uw platte dak.

Een verandering die geliefd is bij mensen die extra woonruimte willen creëren en zodoende ruimte willen winnen. Daarmee zijn dak verhogingen ook een soort alternatief voor een dakkapel, ware het niet dat er wezenlijke verschillen tussen de twee bestaan.

Bij een dakkapel wordt uw ruimte verbreedt, hier wordt er een flink stuk opgehoogd.

Wanneer is een dak verhogen iets voor u?

Een dak laten verhogen van een tussenwoning of rijtjeshuis behoort tot de mogelijkheden wanneer u ruimte wilt winnen in uw woning net als die van een dakkapel plaatsen.

Het gaat om aanzienlijke verhogingen: in veel gevallen oogt het zelfs alsof u een complete verdieping erbij krijgt.

Daarmee ontwikkelt u, zoals gezegd, ruimte, maar laat de verandering ook de waarde van uw huis stijgen.

Zodoende kan een nokverhoging worden gezien als een uitbreiding van de leefruimte, maar ook als investering voor de verkoopwaarde van uw woning.

Win ruimte met verhogen

Als uw zolder verdieping en laag dak heeft met een schoorsteen aan, de binnenkant dan is het verhogen van uw nok een van de beste manieren om beloopbare ruimte te winnen.

Mocht het dak te laag zijn om hier onder te kunnen staan dan kunt u door middel van het verhogen van de zolder het goed beloopbaar maken en zo krijgt u eigenlijk een extra verdieping.

De meeste mensen kiezen dan ook voor een dakopbouw met een nokverhoging in een keer te laten plaatsen.

Zo slaat u twee vliegen in een klap en kunt u gemakkelijk een extra slaapkamer realiseren.

nokverhoging

De bouwmaterialen

Een dak verhoging kan net als andere bouwprojecten gebouwd worden van verschillende materialen. De volgende materialen worden het meest gebruikt om een dak verhoging te laten bouwen.

 • Kunststof
 • Stenen
 • Hout

Het grootste nadeel bij stenen is dat deze zeer zwaar zijn, niet elke constructie kan dit dragen. Hout en kunststof kunnen gewoon gedragen worden door nagenoeg elk dak.

De keuze van het materiaal hangt uiteraard af van persoonlijke smaak en vereisten. Sommige mensen vinden een houten nokverhoging mooier dan een kunststof variant, terwijl kunststof daarentegen weer weinig onderhoud vergt.

Onze dakwerkers kunnen u in ieder geval adviseren over welk materiaal het beste past bij uw budget en wensen.

Enkelzijdige of dubbelzijdige dak verhoging

Een puntdak heeft eigenlijk altijd 2 schuinde zijden. Wanneer u ervoor kiest om een enkelzijdige nokverhoging te laten plaatsen wordt de nok verhoogt waarna 1 schuine kant ook verhoogd wordt.

Bij een dubbelzijdige nok verhoging worden na het verhogen van de nok beide schuine zijden van het dak verhoogd.

Het verschil is de extra ruimte die gecreëerd wordt. Een dubbelzijdige dak verhoging creëert daadwerkelijk veel meer ruimte dan een enkelzijdige variant.

In onze ogen is de nok dubbelzijdig verhogen ook veel mooier voor het totaal plaatje. Maar een dak verhoging enkel aan de achterzijde kan ook echt een oplossing zijn, wanneer een dubbelzijdige niet binnen het budget valt of wanneer daar geen vergunning voor wordt gegeven.

Vaak wordt er gekozen om de enkelzijdige variant aan de achterzijde van een woning te doen.

Prefab nokverhoging

Net als bij een dakopbouw plaatsen zijn er voor nokverhogingen ook prefab oplossingen te krijgen.

Zo blijft de tussen of hoekwoning in principe 1 geheel, iets dat veel mensen wenselijk vinden.

Een prefab nokverhoging is vaak een kaal skelet zodat de afwerking niet aan de binnenkant maar aan de buitenkant van het huis gedaan kan worden in de stijl van de rest van de woning.

Bovendien zijn de kosten voor een prefab oplossing lager dan wanneer een nokverhoging op maat gemaakt moet worden.

Zo zijn er bijvoorbeeld ook nokverhogingen met een dakkapel eraan vast. Dit zorgt voor nog meer ruimte.

Uiteraard zijn de prefab oplossingen van te voren te zien zodat u precies kunt zien hoe het er uiteindelijk uit komt te zien.

Zeker wanneer er bijvoorbeeld 2 dakkapellen op een dubbelzijdige nokverhoging worden geplaatst.

dakopbouw dak verhoging

Prijzen 2024

De prijzen van een dak verhoging liggen gemiddeld tussen de € 5.000 tot € 12.000. Er is een mogelijkheid of u een eenzijdige of tweezijdige verhoging kiest. U kunt met de volgende prijzen rekening houden:

 • Eenzijdige dak verhoging 5 meter breed vanaf € 5.000
 • Tweezijdige dak verhoging 5 meter breed vanaf € 9.500

De prijzen van een nokverhoging liggen wel iets hoger dan die van een dakkapel. Omdat de gehele dakconstructie moet worden aangepast is dit veel meer werk dan alleen een gat in uw dak te maken en een dakkapel te monteren.

Ook het materiaal verbruik ligt veel hoger.

Zoals eerder genoemde is de prijs van een nokken verhoging of dakopbouw afhankelijk van het soort verhoging waar u voor kiest.

Eenzijdige verhogingen zijn goedkoper dan tweezijdige verhogingen of een dubbele verhoging van het bestaande dak.

Een prijslijst voor beide varianten zijn wel te vinden op het internet maar die zijn ons inziens weinig geloofwaardig. Een nokverhoging is eigenlijk altijd veel maatwerk.

Uw huis stijgt in waarde

Als u overweegt een nokverhoging te laten aanbrengen op uw zolder dan zal ook uw woning in waarde stijgen.

Het sta oppervlak in uw woning zal namelijk groter worden en hoe meer beloopbare m2 hoe meer de woning stijgt in waarden.

Mocht u uw huis met de tijd willen verkopen dan zal er door de nokverhoging een betere prijs ontvangen.

Zelf afwerken voor lagere kosten

Heeft u niet te veel te besteden en u budget is minimaal dan kunt u ook de verhoging casco laten opleveren.

Veel mensen kiezen hiervoor omdat het daadwerkelijk een stuk goedkoper is dan de gehele klus uit te besteden.

Op deze manier kan de dakkapellen specialist de constructie aan de buitenkant geheel afbouwen en de binnenkant van de nokverhoging, kunt u zelf afwerken om zo de kosten van de gehele zolder verhoging zo laag mogelijk te houden.

Dak verhogen de kosten

De kosten voor een nokverhoging of het laten verhogen van uw dak zijn niet laag. Het is een ingrijpende verandering waarbij de kosten hoger liggen dan bijvoorbeeld bij de eerder genoemde dakkapel.

Prijzen zijn desondanks afhankelijk van het soort nokverhoging dat je uit laat voeren.

Grofweg onderscheiden we hierbij eenzijdige en tweezijdige nokverhogingen. Het verschil tussen de twee is simpelweg dat bij de dakvlak slecht aan 1 kant wordt verhoogd, waar dit bij de tweezijdige verhoging gaat om beide zijden.

dakpannen

Vergunning

Naast de relatief hoge prijzen is er voor een nokverhoging tevens een vergunning nodig. Omdat het gaat om een dusdanig grote wijziging is het in Nederland verplicht een document aan te vragen dat zich laat omschrijven als de omgevingsvergunning.

Dit moet u doen, zodat wordt gewaarborgd dat u met deze verbouwing geen andere mensen tot last bent.

Het document is overigens niet altijd nodig of dit in uw geval zo is kunt u altijd opvragen bij het gemeentebureau van uw woonplaats.

Offerte verhogen van u dak

Een specifieke prijs nodig voor het verhogen van uw dak? Of bijvoorbeeld behoefte aan een bitumen dakbedekking? Deze kunt u altijd vrijblijvende opvragen. Wij sturen u dan een offerte met daarin het exacte bedrag voor de dak verhoging.

Uiteraard zullen we wel even op locatie willen komen kijken om een adequate offerte op te stellen.

Ook voor andere vragen kunt u altijd contact opnemen met Dakdek-Gigant.

We staan u graag te woord en helpen u met verschillende soorten vragen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring