EPDM dakbedekking

Epdm dakbedekking onderscheidt zich van andere dakbedekkingen door zijn uitstekende waterdichtheid, duurzaamheid en flexibiliteit. Dit maakt het een geschikte keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar langdurige en betrouwbare bescherming van hun dak. De professionele dakdekkers van Dakdek Gigant  BV bieden betaalbare installaties van EPDM op een plat dak.

Lees op deze pagina alle informatie over een EPDM dak. Mist u toch nog informatie? Stuur ons een e-mail, Whats-app of bel ons op 085 – 080 5916. Direct een offerte? Ontdek vandaag nog hoe betaalbaar het kan zijn om uw dak te beschermen en te versterken met epdm dakbedekking!

epdm dakbedekking

Wat is EPDM dakbedekking?

EPDM staat voor Ethyleen Propyleen Dieen Monomeer, een synthetisch rubber dat wordt gebruikt als dakbedekking voornamelijk voor platte daken. Dit materiaal staat bekend om zijn duurzaamheid omdat het recyclebaar is. Maar ook om zijn flexibele eigenschappen, betaalbare prijs en uitstekende waterdichtheid. In vergelijking met traditionele materialen biedt EPDM een langere levensduur en uitstekende bescherming en prestaties, zelfs onder extreme weersomstandigheden.

Dankzij de relatief eenvoudige installatie en uitstekende elasticiteit is epdm dakbedekking, ook wel bekend als rubber dakbedekking, een populaire keuze geworden voor vele huiseigenaren. Zowel voor renovatie als voor nieuwbouw wordt het veel gebruikt.

Wat maakt een EPDM plat dak zo aantrekkelijk?

Ten eerste, de duurzaamheid van het materiaal is indrukwekkend. Met een levensduur van minstens 50 jaar is epdm dakbedekking een investering waar u jarenlang plezier van heeft. Het materiaal is zeer elastisch, waardoor het bestand is tegen scheuren en barsten die vaak voorkomen bij traditionele dakbedekkingsmaterialen. Ook is dit type dakbedekking erg goed bestand tegen diverse weersinvloeden en ongevoelig voor ozon, UV-straling, en zure regen waardoor het zijn kwaliteit jarenlang behoudt.

In vergelijking met bitumen dakbedekking is EPDM ook vaak goedkoper. Daardoor is het een kostenbesparende keuze is voor veel huiseigenaren en bedrijven die hun dakbedekking willen vernieuwen. Het installatieproces van dit type dakbedekking is relatief eenvoudig, vooral omdat het in grote rollen wordt geleverd en op maat kan worden gesneden voor het dakoppervlak. Omdat EPDM dakbedekking zelfklevend kan zijn er geen branders nodig tijdens de installatie, waardoor de installatie vaak veiliger is en sneller gaat dan bij andere dakbedekkingssoorten. 

Epdm biedt niet alleen praktische voordelen, maar het geeft ook een nette en strakke uitstraling. Het materiaal wordt geleverd in één stuk, waardoor er geen naden zijn die gevoelig zijn voor lekkages. Bovendien is EPDM geschikt als onderlaag voor groendaken, waardoor u van uw dak indien gewenst een groene leefomgeving kunt maken voor insecten en vogels. Een waardevolle investering in meer biodiversiteit in de omgeving, en in duurzame dakbedekking!

Kortom: een EPDM plat dak biedt verschillende voordelen:

 1. Duurzaam: Minstens 50 jaar levensduur, bestand tegen scheuren en barsten.
 2. Weerbestendigheid: Ongevoelig voor ozon, UV-straling en diverse extreme weersomstandigheden
 3. Kostenbesparend: Vaak goedkoper dan traditionele bitumen dakbedekking.
 4. Eenvoudige installatie: Geleverd in één stuk, zelfklevend dus geen branders nodig.
 5. Naadloos: Geen naden, zeer geschikt als waterdichte onderlaag voor groendaken.
 6. Milieuvriendelijk: Gaat lang mee en kan worden gerecycled nadat het zijn levensduur heeft bereikt.

EPDM prijzen overzicht 2024

In onderstaande tabel vindt u een handig overzicht van alle kosten voor EPDM dakbedekking. 

Categorie Omschrijving Gem. materiaalkosten per m² Totale kosten (inclusief arbeid) per m²
EPDM MateriaalStandaard EPDM€20 – €40 per m²€39 – €59 per m²
Zelfklevend EPDM€32 – €42 per m²€50 – €70 per m²
Fleeceback EPDM€38 – €48 per m²€60 – €80 per m²
Gewapende EPDM€43 – €55 per m²€65 – €85 per m²
Witte EPDM 2024EPDM folie€20 – €45 per m²€39 – €80 per m²
Isolatie EPDM DakenPIR isolatie€20 – €40 per m²€100 – €180 per m²
XPS isolatie€25 – €45 per m²€45 – €75 per m²
EPS platen€10 – €20 per m²€30 – €50 per m²
Lekkage EPDMLekkage reparerennvt€250 – €300 per m²
Nieuw EPDMnvt€50 per m²
Snelset zelf EPDM repareren€35 per m²€35 per m²
Onderhoud EPDMReinigennvt€7 – €12 per m²
Impregnerennvt€14 – €22 per m²
Reinigen en impregnerennvt€21 – €34 per m²

EPDM vergeleken met bitumen dakbedekking

Epdm dakbedekking heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele bitumen dakbedekking. Waar bitumen vaak enigszins gevoelig is voor scheuren en lekkages, biedt dit type dakbedekking juist een duurzame en waterdichte oplossing. Het is flexibeler en beter bestand tegen temperatuurschommelingen, waardoor het minder snel barst.

De flexibiliteit en waterdichtheid van het synthetische rubber dragen ook bij aan de lagere onderhoudskosten, wat het een aantrekkelijke keuze maakt voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een betrouwbare en goedkope dakbedekking voor een plat dak.

Eigenschappen van EPDM Dakfolie

In het algemeen gelden de volgen specificaties als we spreken over EPDM. 

 1. De maximale lengte is meestal tussen de 30 en 50 meter;
 2. EPDM is FR vuurbestendig
 3. Amerikaans EPDM is UV-bestendig en OZON-bestendig;
 4. EPDM heeft een elasticiteit van rond de 400%;
 5. Na 40 jaar heeft het nog steeds een rekvermogen van 250%;
 6. Er treeds geen veroudering op bij extreme weersomstandigheden

 

 

Epdm prijs per m2 2024

Epdm biedt niet alleen flexibiliteit en duurzaamheid, maar ook een betaalbare oplossing in vergelijking met bitumineuze dakbedekkingen. Met een epdm prijs per m2 van ongeveer €70,- per m², inclusief installatie, is deze dakbedekking vaak goedkoper dan bitumen. Deze prijs is echter wel afhankelijk van het aantal m² en de complexiteit van de dakvorm.

epdm dakbedekking laten leggen

Voor welke soorten daken is epdm geschikt?

Hoewel het met name geschikt is voor platte daken, wordt de dakbedekking soms ook gebruikt bij licht hellende daken. Ook is epdm een goede onderlaag voor een groen dak. Hieronder een korte uitleg:

Epdm plat dak

Voor platte daken biedt epdm dakbedekking een uitstekende waterdichte oplossing, waarbij de flexibiliteit van het materiaal ervoor zorgt dat het bestand is tegen eventuele bewegingen in het dakoppervlak. Dit minimaliseert het risico op lekkages en waterschade, zelfs bij langdurige blootstelling aan water.

Epdm voor hellende daken

Naast dat epdm plat dak zeer geschikt is, kan deze soort dakbedekking voor hellende daken ook een uitstekende keuze zijn, vooral voor daken met een lichte helling. Hoewel traditionele dakbedekkingsmaterialen zoals dakpannen vaak de voorkeur hebben voor hellende daken, biedt EPDM enkele unieke voordelen. Het materiaal is licht van gewicht, waardoor het de structurele belasting op het dak vermindert. Bovendien kan het vaak gemakkelijk worden aangepast aan de contouren van het dakoppervlak. Waardoor het een betrouwbare bedekking is. Zelfs op daken met een lichte helling.

Groen dak met epdm dakbedekking als onderlaag

Epdm biedt ook uitstekende mogelijkheden voor het aanleggen van een groen dak. Een groen dak, ook wel bekend als een vegetatiedak of ecodak, is een dakbedekking waarop planten worden geplant. Het combineren van EPDM met een groen dak biedt verschillende voordelen voor zowel het gebouw als het milieu.

Deze onderlaag kunt u dan zien als een waterdichte en wortelbestendige onderlaag voor het groene dak. Die zorgt ervoor dat het dak volledig waterdicht blijft, zelfs wanneer er planten op worden geplaatst. Tegelijkertijd beschermt het synthetische rubber de dakconstructie op effectieve wijze tegen de wortels van de planten, waardoor schade aan het dak voorkomen kan worden.

Soorten EPDM dakfolie

Er zijn verschillende soorten EPDM dakbedekking verkrijgbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen:

Zelfklevend epdm plat dak

Zelfklevend EPDM, ook wel zelfklevende dakbanen genoemd, is voorzien van een kleeflaag aan één zijde, waardoor het gemakkelijker te installeren is zonder het gebruik van externe lijmen. Deze variant is ideaal voor doe-het-zelfprojecten of situaties waarin u snel nieuwe dakbedekking wilt installeren.

Fleeceback epdm plat dak

Fleeceback EPDM heeft een laag vilt aan de achterzijde, wat zorgt voor extra stevigheid en bescherming. Het fleeceback-materiaal biedt een verhoogde weerstand tegen mechanische belastingen, waardoor het bij uitstek geschikt is voor daken waarop gelopen wordt of waar regelmatig onderhoud nodig is.

Gewapende epdm plat dak

Gewapende EPDM is verstevigd met een inwendige versterkingslaag van polyester of glasvezel, wat zorgt voor extra sterkte en stabiliteit. Dit type is met name geschikt voor daken met grote oppervlakken of waar extra structurele ondersteuning nodig is.

Over het algemeen liggen de kosten voor EPDM dakbedekking qua materiaal tussen € 20 en € 55 per vierkante meter in 2024. De zelfklevende variant kan iets duurder zijn dan de standaard variant vanwege het gemak van installatie. Terwijl de gewapende of fleeceback variant mogelijk hogere kosten met zich meebrengen vanwege de extra versterkingslagen. Het is raadzaam om offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers en installateurs om een nauwkeurige schatting te krijgen van de totale kosten voor uw specifieke project.

EPDM dakbedekking aanbrengen

EPDM dakbedekking aanbrengen

Meestal maakt een vakman bij de plaatsing van EPDM op een plat dak gebruik van een grote op maat gemaakte folie dakrubber. Gaat het om meerdere stukken folie, dan worden deze telkens met een overlap naast elkaar bevestigd. De naad wordt dan vastgelijmd zodat het geheel waterdicht blijft. De dikte van EPDM folie varieert doorgaans van 1 tot 1,50 millimeter.

Er zijn verschillende manieren om EPDM dakbedekking te leggen:

Er zijn drie veelgebruikte manieren om EPDM dak te plaatsen. 

 1. EPDM lijmen

  De folies worden op de onderliggende laag vastgelijmd. Het moet wel gaan om een ondergrond die geschikt is voor verlijming. Combineert u de nieuwe dakbedekking bijvoorbeeld met dakisolatie, dan kunt u in sommige gevallen de EPDM folie rechtstreeks op de isolatieplaten lijmen. In andere gevallen moet je nog een tussenlaag voorzien.

 2. EPDM met ballastlaag

  Bij deze plaatsingsmethode van EPDM komen de folies dakrubber los op het dak te liggen. Ze worden op hun plaats gehouden door een ballastlaag, bijvoorbeeld grind. Het voordeel van deze techniek is dat de plaatsing erg snel kan verlopen.

 3. Mechanische bevestiging

  Het is ook mogelijk om een EPDM folie mechanisch te bevestigen. Dit kan zowel langs onder als bovenop de dakbedekking gebeuren. Als de folie op de ondergrond bevestigd wordt, werkt een vakman met strips om de dakfolie vast te houden. Langs boven wordt de folie geperforeerd en met latten bevestigd.

EPDM over bitumen (dakleer)

Meestal kan EPDM zonder problemen over over bitumen gelegd worden. Let wel op dat het bitumen dak brandschoon is en volledig droog. Daarnaast is het belangrijk om op te letten als er een koude constructie is. In dat geval kan er bij condensvorming problemen met de verlijming optreden. Daardoor kunnen er grote problemen ontstaan. 

Ook bij nieuw dakleer (bitumen) is het niet verstandig om te overlagen met EPDM. Doordat de grondstoffen in het dakleer nog kunnen werken ontstaan er luchtbellen of blazen onder de EPDM laag. Hierdoor kunnen er gemakkelijk lekkages ontstaan. 

Epdm dak zelf plaatsen

Als u ervaring heeft in dit soort klussen op het dak en handig bent, kunt u eventueel epdm dakbedekking zelf aanleggen. Echter, wanneer u deze taak op zich neemt, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te beschikken over de juiste materialen en kennis. Let ook altijd goed op uw veiligheid. Wij geven hieronder een handige instructie.

 1. Ondergrond

  Voordat u begint met het zelf aanleggen van uw dakbedekking, is het essentieel om te weten dat het materiaal niet geschikt is voor alle ondergronden. Het is met name ongeschikt voor ondergronden die poreus, ongelijk of beschadigd zijn. Daarbij moet u extra voorzichtig zijn bij het aanbrengen op ondergronden die gevoelig zijn voor oliën, vetten of chemicaliën, omdat deze de hechting van de dakbedekking negatief kunnen beïnvloeden.

  EPDM kan op verschillende soorten ondergronden worden aangebracht, waaronder:

   • Beton
    Betonnen ondergronden zijn geschikt, mits ze goed uitgehard zijn en vrij zijn van scheuren en beschadigingen.
   • Houten plaatmateriaal
    Dit type dakbedekking kan rechtstreeks op houten plaatmateriaal worden aangebracht, zoals OSB-platen of multiplex, zolang ze stevig, vlak en schoon zijn.
   • Kunststof isolatieplaten
    Verschillende soorten isolatieplaten, zoals XPS (geëxtrudeerd polystyreen) of PIR (polyisocyanuraat), kunnen dienen als ondergrond.
   • Metaal
    Metalen ondergronden, zoals zink of aluminium, kunnen ook worden bedekt met epdm, op voorwaarde dat ze vlak en schoon zijn voor een goede hechting.

  Het is raadzaam om vóór de installatie te laten beoordelen door een professional of uw ondergrond geschikt is. Zo voorkomt u problemen zoals slechte hechting, lekkages of vroegtijdige slijtage.

 2. Dikte

Ook is het als u zelf aan de slag gaat belangrijk om vooraf een weloverwogen keuze te maken over de juiste dikte van uw nieuwe epdm dak. Hieronder ziet u de standaard diktes die vaak beschikbaar zijn voor zelfinstallatie:

   • 1,15 mm dikte
    Deze dikte van 1,15 mm is ideaal voor platte daken vanwege zijn eenvoudige installatie en flexibiliteit. Het is een populaire keuze, vooral voor zelfinstallatie, vanwege het feit dat het gemakkelijk buigzaam is en betaalbaar is.
   • 1,50 mm dikte
    Een dikkere laag van 1,50 mm wordt vaak gebruikt voor beloopbare daken of daken die extra bescherming nodig hebben. Hoewel het wat moeilijker kan zijn in het gebruik vanwege het extra gewicht en het feit dat het minder soepel is biedt het een hogere weerstand tegen schade.

Het kiezen van de juiste dikte hangt af van de specifieke vereisten van uw dak en ook van uw wensen en uw eigen ervaring met dakwerk. Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen welke dikte het meest geschikt is voor uw situatie voordat u begint met de installatie. Raadpleeg eventueel onze dakdekker van te voren voor advies.

 

epdm dakfolie

Epdm dakbedekking laten leggen

Hoewel EPDM relatief eenvoudig te installeren is, vereist het zorgvuldige voorbereiding en nauwkeurigheid om zeker te zijn van een waterdichte afwerking. Als u twijfelt over uw vermogen om uw dakbedekking correct te installeren, is het verstandig om onze professionele dakdekker in te schakelen om het werk voor u te doen.

Waarom dakbedekking epdm leggen door Dakdek Gigant BV

Wij krijgen vaak feedback op ons werk. Een greep uit de meest gehoorde reacties:

 1. Ervaring en expertise
  Onze dakdekkers bij hebben bijna 38 jaar ervaring in de branche. Ze beschikken over uitgebreide kennis en expertise op het gebied van diverse soorten dakbedekking. Met hun professionele vaardigheden en kennis van daken kunnen ze hoogwaardige en duurzame dakbedekking leveren.
 2. Kwaliteitsmaterialen en installatie
  Bij Dakdek Gigant werken we alleen met hoogwaardige materialen van betrouwbare leveranciers. Onze dakdekkers zorgen voor een zorgvuldige installatie van EPDM dakbedekking. U mag daarom vertrouwen op kwaliteit en vakmanschap.
 3. Kosten besparen
  Door te kiezen voor Dakdek Gigant kunt u aanzienlijk besparen op de kosten van uw dakdekkersproject. Onze focus op betaalbaarheid betekent dat we u lage prijzen bieden voor een dakdekker zonder dat dit de kwaliteit negatief beïnvloedt.
 4. Uitstekende service
  Als dakdekker leveren wij met ons netwerk de beste service en behalen we maximale klanttevredenheid. We bieden garanties op ons werk en streven ernaar om aan al uw verwachtingen te voldoen. U kunt erop vertrouwen dat uw nieuwe dakbedekking professioneel wordt geïnstalleerd en dat uw dak straks weer jarenlang zijn beschermende functie zal behouden.

Onze werkzaamheden op bestaande EPDM daken

Dakdek Gigant doet naast installaties ook aan epdm onderhoud, epdm dakbedekking isoleren en het oplossen van epdm dakbedekking lekkages:

Epdm lekkage verhelpen

EPDM is in principe uitermate geschikt voor het voorkomen van lekkages. Dankzij de naadloze installatie en uitstekende waterdichtheid is de kans op EPDM lekkages minimaal. Zelfs bij extreme weersomstandigheden blijft het materiaal zeer betrouwbaar en waterdicht. Waardoor uw dak en de binnenruimtes van uw gebouw beschermd blijven tegen waterschade.

Heeft u onverhoopt toch last van een epdm dakbedekking lekkage? Dan kunt u onze dakdekkers uiteraard inschakelen voor een oplossing. Neem in dit geval direct telefonisch contact op en onze dakdekker is snel ter plaatse!

Epdm isoleren

EPDM heeft van nature al wat isolerende eigenschappen. Voor optimale isolatie kan het goed worden gecombineerd met verschillende isolatiematerialen, zoals EPS, XPS, PIR, glaswol of steenwol. Door dakisolatie toe te passen op uw nieuwe dakbedekking kunt u een goed geïsoleerd dak creëren en de warmte beter binnenhouden. Met als positieve resultaat dat u uw energieverbruik omlaag brengt en geniet van meer wooncomfort.

Op onze uitgebreide pagina vindt u meer over epdm dakbedekking isoleren en de mogelijkheden voor isolatiemateriaal.

Epdm onderhoud

Bij Dakdek-Gigant bieden we ook epdm onderhoud aan. Hoewel dit type dakbedekking over het algemeen weinig onderhoud vergt, kunnen regelmatige inspecties en kleine reparaties er wel degelijk voor zorgen dat uw dak langer meegaat.

Ons team van ervaren dakdekkers staat klaar om een dakinspectie uit te voeren. Zij kunnen dan tijdig eventuele problemen opsporen en kleine reparaties uitvoeren indien nodig.

Witte EPDM Dakbedekking

Wilt uw u het bestaande epdm dak vervangen en direct gebruik maken van de nieuwste innovatie? Lees de voordelen van epdm dakbedekking wit. We verklappen alvast dat het een enorm rendementsvoordeel op uw zonnepanelen oplevert.

EPDM repareren

Als er kleine lekkages of scheuren optreden is het verstandig dit zo snel mogelijk aan te pakken. Wij leggen u alles uit over epdm repareren.

Veelgestelde vragen over EPDM plaatsen

Hoe lang gaat EPDM mee?

EPDM dakrubber is een duurzaam materiaal. Het heeft een gemiddelde levensduur van minstens 50 jaar, waardoor het een van de meest duurzame opties is voor platte daken.

Is EPDM milieuvriendelijk?

Ja, het is gemaakt van een synthetisch rubber dat kan worden gerecycled. Daarom heeft dit type dakbedekking een lagere ecologische voetafdruk dan sommige andere dakbedekkingsmaterialen.

Welke kleuren EPDM zijn er verkrijgbaar?

Hoewel epdm traditioneel zwart van kleur is, zijn er tegenwoordig ook andere kleuropties beschikbaar zoals wit en grijs. Deze kleuren helpen bij het reflecteren van zonlicht en laten via het dak minder warmte door waardoor het binnenshuis niet extreem warm wordt. 

Is EPDM bestand tegen extreme weersomstandigheden?

Jazeker, EPDM is bestand tegen UV-straling, ozon, storm en hagel en temperatuurwisselingen, waardoor het geschikt is voor verschillende klimaten en weersomstandigheden.

Kan EPDM worden geïnstalleerd op een bestaand dak?

Meestal kan deze EPDM dakfolie inderdaad worden geïnstalleerd op een bestaand dakoppervlak, mits het oppervlak schoon, vlak en vrij van scherpe objecten is.

Is EPDM dakfolie beloopbaar?

Ja EPDM dakfolie is bij alle type weer goed beloopbaar. Let uiteraard op dat geen scherpe voorwerpen onder uw schoenen heeft.

Wat is de beste soort EPDM

Wij adviseren vaak Amerikaans EPDM. 

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring