Regenpijp vervangen

Een regenpijp heeft een belangrijke functie op vele soorten daken. Het hoofddoel ervan is om regenwater effectief af te voeren, waardoor uw huis wordt beschermd tegen mogelijke schade door overtollig water. Of u nu woont in een vrijstaande villa of een rijtjeshuis, regenpijpen zijn onmisbaar voor een goed werkend afwateringssysteem.

Wij installeren, vervangen en repareren onder andere PVC, zinken of koperen regenpijpen op professionele wijze. Onze vakmensen zijn ervaren in het kiezen en plaatsen van regenpijpen die perfect passen bij uw specifieke behoeften en de stijl van uw huis.

Lees op deze pagina alles over regenpijpen. Welke soorten er zijn en in welke materialen. Maar ook wat de juiste werkwijze is voor het vervangen of repareren. Uiteraard geven we u ook een indicatie van de kosten van werkzaamheden aan uw regenpijp. 

Regenpijp

Regenpijp vervangen kosten

De kosten voor vernieuwing zijn erg afhankelijk van het materiaal en of de regenpijp deels of helemaal vervangen moet worden.

Eerst werd er veel gebruik gemaakt van zinken regenpijp, maar omdat het materiaal zo kostbaar werd word er nu veel kunststof gebruikt. Later in de tijd was zink weer goedkoper geworden en kunt u nu weer betaalbaar kiezen voor deze pijpen. Wanneer er veel vervangen moet worden lopen de kosten uiteraard ook op.

Soorten klusGemiddelde Prijs
Regenpijp van zink€ 100,- tot € 250,-
Telescoopbocht€ 25,-
Bladvanger zinken regenpijp€ 40,-
Zinken vergaarbak vervangen€ 45,- tot € 145,-
Vanaf 5M Regenpijp vervangen of verwijderen€ 250,- tot 475,-

Wanneer uw regenpijp vervangen?

Het volledig vervangen van een regenpijp is meestal nodig als de huidige pijp bijvoorbeeld erg beschadigd is geraakt door aanzienlijke corrosie, regelmatig lekken vertoont of erg verstopt is door vuil. Ook bij structurele schade zoals scheuren, breuken of vervorming van de regenpijp is het nodig deze te vervangen.

Twijfelt u over de huidige staat van uw regenpijp? Laat onze dakdekker dan het probleem identificeren. Hij zal uw regenpijp dan zorgvuldig nakijken op lekkages, blokkades in de pijp of verstoppingen. Indien nodig kan hij eerst repareren. Bij het volledig vervangen van een regenpijp zal de dakdekker eerst de oude pijp verwijderen. Vervolgens wordt een nieuwe pijp van hetzelfde materiaal of een duurzamer materiaal regenpijp geïnstalleerd.

Welk type regenpijp kiest u?

Het kiezen van het juiste type regenpijp voor uw dak is een belangrijke beslissing waar u wellicht wel wat hulp bij kunt gebruiken. Daarom staan onze ervaren dakdekkers klaar om met u mee te denken en u te begeleiden bij deze keuze. Hieronder ziet u een aantal veelvoorkomende types regenpijpen:

PVC

Gemaakt van polyvinylchloride, zijn PVC-regenpijpen lichtgewicht, duurzaam en betaalbaar. Ze zijn goed bestand tegen corrosie en bieden een goede weerstand tegen weersinvloeden. PVC-regenpijpen zijn een populaire keuze vanwege hun veelzijdigheid en lange levensduur.

Zink

Met een kenmerkende zilverachtige kleur staan zinken regenpijpen bekend om hun robuuste eigenschappen en klassieke uitstraling. Ze zijn duurzaam, corrosiebestendig en hebben ook een uitstekende weerbestendigheid. Een zinken regenpijp biedt een klassieke uitstraling die bijvoorbeeld heel goed past bij historische en landelijke woningen. Optionele accessoires voor zinken regenpijpen zijn onder andere:

 • Telescoopbocht
  Een telescoopbocht is een gebogen stuk zink dat kan worden aangepast om de hoek van de regenpijp aan te passen aan de vorm van uw dak, waardoor het water efficiënt kan worden afgevoerd.
 • Bladvanger
  Een bladvanger is een handig accessoire dat voorkomt dat bladeren en ander vuil de zinken regenpijp laten verstoppen, waardoor waterschade worden voorkomen. Deze zijn overigens ook geschikt voor andere materialen regenpijpen.

Koper

Koperen regenpijpen zijn elegant en voegen een vleugje luxe toe aan elk huis. Ze zijn uiterst duurzaam, bestand tegen corrosie en hebben een lange levensduur. Koperen regenpijpen ontwikkelen in de loop der tijd een natuurlijke patina, wat zorgt voor een unieke uitstraling.

Materiaal regenpijp Voordelen Nadelen
PVCLichtgewicht en gemakkelijk te installeren.Minder aantrekkelijke uitstraling dan zink of koper.
Duurzaam en bestand tegen corrosie.Gevoelig voor schade bij extreme temperaturen.
Kosteneffectief, ideaal voor budgetbewuste projecten.
ZinkRobuust en traditioneel, met een klassieke uitstraling.Iets duurder dan PVC, maar nog steeds betaalbaar.
Zeer duurzaam en bestand tegen corrosie.Vereist periodiek onderhoud om de glans te behouden.
Kan worden gesoldeerd voor een naadloze verbinding.
KoperLuxueuze uitstraling en tijdloos design.Duurder dan PVC en zink.
Zeer duurzaam en bestand tegen corrosie.Kan gevoelig zijn voor diefstal vanwege de hoge waarde van het materiaal.
Ontwikkelt een natuurlijke patina voor een unieke uitstraling.

Het kiezen van het juiste materiaal hangt af van uw budget, esthetische voorkeuren en vereisten voor duurzaamheid en onderhoud.
Bij Dakdek Gigant staan we klaar om u te helpen bij het selecteren van het beste materiaal voor uw regenpijp, en om deze professioneel te installeren.

Regenpijp installatie

Bij het installeren van een regenpijpsysteem is het van belang om aandacht te besteden aan verschillende aspecten, zoals de juiste bevestiging aan de gevel. Maar ook het gebruik van geschikte hulpstukken en verbindingsstukken. Het correct bevestigen van de regenpijp aan de gevel zorgt voor stabiliteit en voorkomt dat de pijp losraakt of beschadigd raakt door wind of door andere weersomstandigheden.

Daarnaast zijn hulpstukken en verbindingsstukken essentieel om lekkages te voorkomen en voor een goede afwerking van het systeem. Hulpstukken zoals bochten, T-stukken en afvoerkoppen helpen het water naar de juiste plek toe te leiden.
De verbindingsstukken zoals koppelstukken zorgen voor een waterdichte verbinding tussen de verschillende delen van de regenpijp.

Onze ervaren dakdekkers zijn erop getraind om elk onderdeel van de installatie met precisie en deskundigheid uit te voeren. We zorgen ervoor dat de regenpijp stevig en veilig aan de gevel wordt bevestigd, en dat alles correct wordt geïnstalleerd. Zo bent u er zeker van dat het systeem optimaal werkt en betrouwbaar is.

Kunt u zelf uw regenpijp plaatsen?

Het is begrijpelijk dat sommige huiseigenaren overwegen om de installatie van een regenpijpsysteem zelf uit te voeren. Voor diegenen met ervaring in doe-het-zelfprojecten en voldoende kennis van dakwerk, kan het zelf uitvoeren van de installatie een haalbare optie zijn. Als u vertrouwd bent met het correct bevestigen van materialen aan de gevel, het werken met gereedschappen en het volgen van installatie-instructies, kan zelf doen een goede manier zijn om kosten te besparen.

Echter, er zijn ook situaties waarbij het verstandiger is om de installatie over te laten aan professionals van Dakdek Gigant. Dit geldt vooral als u weinig ervaring hebt met dakwerk, onvoldoende kennis hebt van de juiste installatietechnieken, of het niet ziet zitten het dak op te gaan.

Het inhuren van een ervaren dakdekker biedt verschillende voordelen. Allereerst weet u zeker dat het werk wordt uitgevoerd door vakmensen met de juiste kennis en ervaring. Onze dakdekkers weten precies hoe ze de regenpijp op de juiste manier moeten installeren. Bovendien bespaart u natuurlijk tijd en moeite door het werk uit te besteden, terwijl u toch kunt genieten van een goed regenpijp systeem dat lang meegaat.

Als u twijfelt, is het altijd verstandig om professioneel advies in te winnen. Bij Dakdek Gigant staan we klaar om te helpen bij het nemen van de juiste beslissing voor uw nieuwe regenpijpsysteem. Ook voorzien we u graag van deskundig advies!

Welke regenpijp is het meest duurzaam?

Als u investeert in een nieuwe regenpijp is duurzaamheid natuurlijk erg belangrijk. U hoopt dat uw nieuwe regenpijp zo lang mogelijk meegaat en goed werkt zodat wateroverlast voorkomen wordt.
Zinken en koperen regenpijpen zijn uiterst duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan zonder significante slijtage. PVC-regenpijpen bieden ook goede duurzaamheid bij normaal gebruik en voldoende onderhoud.

Hieronder ziet u de gemiddelde levensduur per type regenpijp:

Materiaal regenpijp Levensduur Voordelen Nadelen
PVC20-30 jaarDuurzaam, zal niet roestenKan broos worden door blootstelling aan UV-straling
Zink30-50 jaarZeer duurzaam, weerbestendig, patinavormingAanzienlijke investering
KoperMeer dan 50 jaarZeer duurzaam, roest nietBehoudt zijn mooie uitstraling gedurende lange tijd
Aluminium20-40 jaarLichtgewicht, roest nietKan na verloop van tijd vervormen of beschadigd raken

Voorkom verstopping aan uw regenpijp

 

Verstopping in een regenpijp kan optreden als gevolg van bladeren, takken, vuil en ander puin dat zich ophoopt in de pijp. Dit gebeurt vooral tijdens de herfstperiode. Deze verstoppingen kunnen leiden tot wateroverlast, schade aan het dak en zelfs structurele problemen aan uw huis. Om verstoppingen te voorkomen, is regelmatig onderhoud erg belangrijk.

Een aantal handige tips om verstopping van de regenpijp te voorkomen:

 1. Regelmatig reinigen
  Zorg ervoor dat u regelmatig uw regenpijpen controleert en reinigt, vooral na periodes van zwaar regenval of wanneer u bijvoorbeeld merkt dat er water zich ophoopt rond de afvoer.
 2. Installeer bladvangers
  Plaats bladvangers aan het begin van uw regenpijp om te voorkomen dat bladeren en ander puin de pijp binnendringen. Deze eenvoudige maar effectieve oplossing kan vaak goed helpen om verstoppingen te voorkomen.
 3. Snoei overhangende takken
  Houd bomen die rondom uw huis staan goed bijgesnoeid, vooral takken die overhangen boven het dak en de regenpijp. Op deze manier verkleint u de kans dat bladeren en takken in de regenpijp terechtkomen.
 4. Controleer afdichtingen en verbindingen ook regelmatig
  Regelmatig (laten) controleren of er geen lekken of losse verbindingen zijn in uw regenpijpsysteem kan helpen om verstoppingen te voorkomen. Zo zal de waterstroom niet worden belemmerd.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen kan het natuurlijk voorkomen dat uw regenpijp toch verstopt raakt. In dat geval staan onze ervaren dakdekkers natuurlijk klaar om u te helpen. We kunnen verstoppingen verhelpen, maar ook uw regenpijp vervangen indien nodig. Ook kunnen we uw regenpijp repareren om ervoor te zorgen dat uw dak en huis optimaal beschermd zal blijven tegen waterschade.

 

Stappenplan keuze nieuwe regenpijp

Wilt u een regenpijp laten installeren maar weet u niet wat u moet kiezen? Of wilt u een regenpijp vervangen maar weet u niet welk materiaal u moet nemen? Wij hebben voor u een handige beslisboom gemaakt. Heeft u vragen? U kunt ons altijd even bellen.

Vraag 1: Wat is uw budget?

 • Ik heb een beperkt budget
  • Kies voor PVC of Aluminium
   • PVC
    • Levensduur: 20-30 jaar
    • Voordelen: Lichtgewicht, eenvoudig te installeren, kosteneffectief
    • Nadelen: Minder aantrekkelijk, UV-gevoelig, broosheid
   • Aluminium
    • Levensduur: 20-40 jaar
    • Voordelen: Lichtgewicht, corrosiebestendig
    • Nadelen: Kan vervormen of beschadigen
 • Ik heb een gemiddeld tot hoog budget
  • Ga naar Vraag 2

Vraag 2: Welke uitstraling mag u regenpijp hebben? 

 • Ik wil een traditionele, klassieke uitstraling
  • Keuze: Zink
   • Levensduur: 30-50 jaar
   • Voordelen: Robuust, klassiek, soldeerbaar
   • Nadelen: Duurder dan PVC, vereist onderhoud, patinavorming
 • Ik wil een luxueuze, tijdloze uitstraling
  • Keuze: Koper
   • Levensduur: >50 jaar, tot 100 jaar
   • Voordelen: Luxueus, tijdloos, ontwikkelt patina
   • Nadelen: Duur, diefstalgevoelig

Ik heb een verstopte hemelwaterafvoer

Niets is zo vervelends als een verstopte hemelwaterafvoer. Dankzij onze jarenlange ervaring op het gebied van daken en goten plaatsen en repareren kunnen wij u snel zeggen wat het probleem heeft veroorzaakt.

Onze dakdekkers zullen de verstopping nauwkeurig onderzoeken. Misschien moeten er kleine stukjes worden vervangen van de verstopte regenpijp of misschien moet de gehele regenpijp wel vervangen worden.

Vervangen van de dakgoot

Naast een verstopte regenpijp kan het probleem ook liggen bij de dakgoot, of de aansluiting tussen de dakgoot en de regenpijp.  Bij oudere dakgoten neemt de kans op lekkage snel toe wanneer u deze niet op tijd laat vernieuwen, vervangen of repareren.

Een nieuw stuk tussen de dakgoot zetten is ook een goede tijdelijke oplossing maar zal u in de toekomst geen garantie geven op lekkage. Wat ook vaak voorkomt als een nieuwe regenpijp op een dakgoot wordt aangesloten is dat er een kleine dak lekkage veroorzaakt wordt. Omdat nieuw op oud materiaal wordt aangesloten.

Onderhoud regenpijp en dakgoot

Als eerste kunt u denken aan eventueel mos dat in de dakgoten is gegroeid en dat het mos de boosdoener is die er voor zorgt dat het water niet meer goed naar de regenton kan stromen.

U merkt dit vast als de verstopte regenpijp vol water zit als u ziet dat de muren erg nat zijn, als het niet heeft geregend.

Voor een eerste inspectie kruipt u best op een ladder om even snel na te gaan waar het feitelijke probleem zich voordoet. Pas als u het probleem heeft gevonden, kunnen we snel overgaan tot actie.

Meestal is het niet voldoende om de dakgoten snel even schoon te maken en hebben deze jaarlijks hun onderhoud nodig.

Veelgestelde vragen over regenpijpen

Afhankelijk van welke soort materiaal u uw regenpijp kiest kan er door een dakdekker een prijsopgave worden opgesteld. Leest u op deze pagina alles over de kosten van regenpijpen vervangen.

Ja dat kan. In sommige gevallen hoeft de hemelwaterafvoer niet geheel vernieuwd te worden. Lees hier meer informatie.

Het wordt aanbevolen om uw regenpijp(en) minstens één keer per jaar te controleren en indien nodig te reinigen. Echter, als u merkt dat er regelmatig verstoppingen plaatsvinden is het natuurlijk verstandig om vaker reiniging uit te voeren, vooral tijdens de herfstperiode in verband met de vele bladeren en takjes die dan in de regenpijp belanden. 

Ja, u kunt zelf je regenpijp reinigen en onderhouden, maar het is belangrijk om voorzichtig te zijn en de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen. Vooral als u op hoogte werkt. Als u twijfelt of niet bekend bent met dakwerk, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen van onze dakdekker om ongelukken te voorkomen.

Tekenen van een verstopte regenpijp kunnen zijn: water dat zich ophoopt rond de afvoer, het geluid van borrelend water in de pijp, en water dat niet snel genoeg wegloopt na (zware) regenval. Als u een van deze symptomen opmerkt, is het raadzaam om uw regenpijp te laten controleren op verstoppingen.

Ja, er zijn zeker verschillende producten beschikbaar, zoals bladvangers en roosters. Deze kunnen helpen om bladeren, takken en ander puin uit de regenpijp te houden. Zodat er minder kans is op een verstopping.

Als u meer vragen heeft of professionele hulp nodig hebt bij het onderhoud, reparatie of vervanging van uw regenpijp, staan onze ervaren dakdekkers uiteraard klaar om u te helpen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring