Zonnepanelen plat dak

Er wordt weleens gezegd dat zonnepanelen op plat dak minder efficiënt energie opwekken dan op schuine daken, maar dat hoeft zeker niet het geval te zijn. In feite kunnen zonnepanelen die geplaatst worden op platte daken juist extra voordelen bieden. Op platte daken zijn er vaak minder schaduwproblemen, waardoor de panelen meer zonlicht kunnen opvangen en de opbrengst van de energieopwekking wordt verhoogd. Bovendien biedt het platte dak meer flexibiliteit bij het plaatsen van de panelen, waardoor u ze strategischer kunt positioneren. 

Het is wel belangrijk om enkele zaken te overwegen voordat uw zonnepanelen laat installeren op uw platte dak. Hoeveel zonnepanelen heeft u bijvoorbeeld nodig, en is uw dak wel geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen? Wat is de optimale oriëntatie van de panelen en hoe zit het met de gemiddelde kosten? U vindt een antwoord op deze vragen en meer informatie over zonnepanelen op platte daken op deze uitgebreide pagina. 

zonnepanelen garage

Wat u moet weten voor de installatie van zonnepanelen op plat dak

Wanneer u zonnepanelen op uw platte dak wilt plaatsen, zijn er verschillende belangrijke overwegingen waarmee u rekening moet houden voor een succesvolle installatie. Denk aan het bepalen van de opstelling, het gewicht van de panelen en de draagkracht van uw platte dak. Hieronder ziet u de belangrijkste overwegingen:

Opstelling bepalen

De opstelling die u kiest voor uw zonnepanelen hebben direct invloed op de energieopbrengst. Daarnaast bepaalt de oriëntatie van de panelen ook hoe efficiënt het systeem werkt. De keuze tussen een westelijke of zuidelijke oriëntatie hangt af van verschillende factoren, waaronder de gewenste energieopbrengst en de mogelijkheden van uw dak.

Zuidelijke oriëntatie biedt over het algemeen de hoogste energieopbrengst, omdat de panelen gedurende de dag het meeste directe zonlicht ontvangen. Dit is vooral gunstig in gebieden met veel zonuren, waarbij een zuidelijke oriëntatie zorgt voor maximale opwekking gedurende de dag. Het resultaat hiervan is een hogere totale energieproductie.

Goed om te weten: de ideale hoek voor zonnepanelen plat dak op het zuiden is 35 graden

Een westelijke oriëntatie heeft ook zijn voordelen, vooral in regio's waar de energievraag later op de dag piekt, bijvoorbeeld in de namiddag of avond. Door de panelen naar het westen te richten, kan de energieopwekking gelijkmatiger worden verdeeld over de dag. Hierdoor ontstaat er een meer verdeelde stroom van elektriciteit. Dit kan voordelig zijn voor huishoudens of bedrijven die meer baat hebben bij een constante levering van elektriciteit gedurende de dag, bijvoorbeeld voor het opladen van elektrische apparaten of verlichting tijdens de avonduren.

Daarnaast kan de keuze voor een westelijke oriëntatie ook gunstig zijn in gebieden waar sprake is van hoge temperaturen gedurende de dag. Door de panelen naar het westen te richten, kan de blootstelling aan de intense middagzon worden verminderd, wat de efficiëntie van de panelen kan helpen behouden. Zo kan oververhitting van de panelen namelijk worden voorkomen.

Gewicht van zonnepanelen 

Het gewicht van zowel de zonnepanelen als de draagkracht van uw dak zijn van cruciaal belang om mee te nemen in uw overweging om problemen aan uw dakstructuur te voorkomen. Gemiddeld wegen zonnepanelen zo’n 20 kilogram. Het is raadzaam om het maximale gewicht dat uw dak kan dragen te laten beoordelen door onze professionele dakdekkers voordat u zonnepanelen installeert. Het gewicht van zonnepanelen moet gelijkmatig worden verdeeld over het dak om overbelasting te voorkomen en zeker te zijn van een veilige en stabiele plaatsing.

Is uw platte dak geschikt voor zonnepanelen?

Het type dakbedekking van uw platte dak is een andere belangrijke factor om te overwegen. PVC, EPDM en bitumen zijn gangbare dakbedekkingsmaterialen voor platte daken die geschikt zijn als ondergrond voor de installatie van zonnepanelen. Zorg ervoor dat uw dak in goede conditie is en in staat is om het extra gewicht van de panelen te dragen. Kunt u zelf veilig op uw platte dak staan, is uw dakbedekking goed onderhouden en voorlopig nog niet aan vervanging toe? Dan is uw dak waarschijnlijk ook geschikt om zonnepanelen te installeren. 

Een inspectie vooraf van uw dak door een professionele dakdekker voor de installatie kan u ervan verzekeren dat uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Onze vakkundige dakdekker kan bovendien eventuele problemen aan het dakoppervlak op tijd herkennen en oplossen.

Hoeveel zonnepanelen op plat dak heeft u nodig? 

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen u op een plat dak kunt plaatsen, begint u met het berekenen van uw energieverbruik in kilowatturen (kWh) per jaar. Stel dat uw jaarlijkse energieverbruik 3.000 kWh bedraagt. Dan zet u dit verbruik eerst u om naar wattpiek (Wp) door het aantal kWh's te delen door 0,88, wat neerkomt op ongeveer 3.409 Wp. Vervolgens berekent u het aantal benodigde zonnepanelen door dit te delen door het vermogen van een standaard zonnepaneel, bijvoorbeeld 410 Wp. In dit geval zou u ongeveer 9 zonnepanelen nodig hebben.

Een standaard zonnepaneel heeft een afmeting van 1,71 x 1,13 meter, wat neerkomt op ongeveer 1,93 vierkante meter per paneel.  Voor 9 panelen heeft u dan een totale vrije oppervlakte van ongeveer 17,37 vierkante meter nodig. 

Randafstanden

Bij een plat dak moet u ook rekening houden met de randafstanden. Deze zijn per verdieping verschillend. 30 centimeter op de eerste verdieping, 50 centimeter op de tweede verdieping, en 70 centimeter op de derde verdieping. Deze afstanden zijn noodzakelijk om te voorkomen dat de wind onder het systeem komt en de panelen beschadigt.

zonnepanelen plat dak

Voldoende afstand tussen de panelen 

Daarnaast is de afstand tussen de zonnepanelen op plat dak zelf van belang om te voorkomen dat ze elkaar in de schaduw zetten. De afstand tussen de rijen zonnepanelen hangt af van de opstelling. Bij een zuid-opstelling moet er meer ruimte tussen de rijen zijn om schaduwvorming te vermijden. Bij een oost/west-opstelling is het mogelijk de panelen dichter bij elkaar kan plaatsen zonder dat ze elkaar in de schaduw zetten.

Er zijn veel online rekentools beschikbaar die u kunnen helpen bij het berekenen van het aantal benodigde zonnepanelen en de optimale opstelling. Vraag een professionele dakcheck aan om de draagkracht van uw dak te beoordelen. 

Installatie zonnepanelen op plat dak

Bij Dakdek Gigant beginnen we met een inspectie om te bepalen of uw platte dak geschikt is voor zonnepanelen. We controleren de staat van de dakbedekking en beoordelen of er aanpassingen nodig zijn om de zonnepanelen geheel veilig te kunnen installeren. 

Zonnepanelen monteren op plat dak vraagt om een zorgvuldige aanpak. Eerst markeren we de plekken waar de zonnepanelen komen te liggen. Hierbij houden we rekening met de optimale opstelling en voldoende randafstand. 

Voor de bevestiging zonnepanelen plat dak gebruiken we speciale montagesystemen die ontworpen zijn voor maximale stabiliteit en veiligheid. Deze systemen zorgen ervoor dat de zonnepanelen stevig op hun plaats blijven, zelfs bij zware weersomstandigheden. Het is cruciaal dat de bevestiging zonnepanelen correct wordt uitgevoerd om te voorkomen dat de panelen losraken of beschadigd raken door wind of andere factoren. 

Het zonnepanelen plat dak systeem dat wij gebruiken, bestaat uit meerdere componenten die samenwerken voor een efficiënte en duurzame energieopwekking. Dit systeem bestaat uit de zonnepanelen zelf, het montagesysteem, de bedrading en de omvormer die de opgewekte zonne-energie omzet in bruikbare elektriciteit voor uw huis of bedrijf. Wij zullen de onderdelen na de plaatsing zorgvuldig testen en ervoor zorgen dat uw zonne-energiesysteem probleemloos functioneert. Zodat u na de installatie direct kunt genieten van de voordelen van groene energie!

Kosten zonnepanelen op plat dak

Wat kosten 6 zonnepanelen inclusief montage? Een zonnepanelensysteem met 6 zonnepanelen, kost gemiddeld tussen de €3.379 en €5.079. Dit is inclusief professionele montage.  

Wat kosten 10 zonnepanelen? Een zonnepanelensysteem met 10 zonnepanelen, inclusief installatie, kost gemiddeld tussen de €4.629 en €6.529. 

Het is belangrijk om te weten dat deze bedragen slechts een indicatie zijn en dat de daadwerkelijke kosten hiervan kunnen afwijken. Zie onze prijzen van zonnepanelen inclusief plaatsen

Vraag hier vrijblijvend een offerte op voor een nauwkeurige prijsindicatie die is afgestemd op uw situatie.  

Terugverdientijd zonnepanelen bitumen dak

De terugverdientijd voor zonnepanelen op plat dak ligt gemiddeld tussen de 5 en 6 jaar. Na deze periode heeft u uw investeringskosten terugverdiend en beginnen de zonnepanelen winst op te leveren.  Hoelang de terugverdientijd in uw situatie is hangt af van de totale kosten van uw zonnepaneleninstallatie, en van hoeveel stroom u op jaarbasis opwekt per KWH. Online vindt u diverse rekentools om de terugverdientijd te berekenen.  

Hoe worden de zonnepanelen kosten beïnvloed?

Naast de kosten voor de zonnepanelen zelf en de installatie, kunnen de kosten ook worden beïnvloed door:

 1. Extra werkzaamheden zoals een dakinspectie en dakreparatiesEen dakinspectie is vooraf vaak nodig om eventuele problemen of zwakke plekken te identificeren en op te lossen voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. De kosten voor een dakinspectie zijn afhankelijk van de tijd die de inspectie kost en eventuele reparaties die wellicht nodig zijn voor de installatie van uw zonnepanelen.
 2. MontagesysteemHet type montagesysteem dat wordt gebruikt voor de installatie van de zonnepanelen kan ook van invloed zijn op de kosten. Sommige systemen zijn duurder dan andere, maar bieden mogelijk extra voordelen zoals verstelbaarheid of extra stabiliteit.
 3. Extra voordelen zonnepanelen op plat dakZonnepanelen bieden een duurzame en milieuvriendelijke bron van energie, die elektriciteit opwekken door zonlicht om te zetten in groene stroom. Waardoor ze bijdragen aan lagere energiekosten. Bovendien bent u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen waardoor u uw klimaat impact verkleint en stijgt uw woningwaarde als u zonnepanelen installeert op uw platte dak. 

Voordelen zonnepanelen op platte daken

Zonnepanelen monteren op plat dak bieden naast deze algemene voordelen ook nog extra pluspunten. Deze hebben we hieronder voor u op een rij gezet:

Onderwerp Uitleg
Betere positieZonnepanelen op een plat dak kunnen worden gepositioneerd in de ideale hellingshoek om maximaal te profiteren van zonnestralen gedurende de dag.
Ruimte-efficiëntieOp een plat dak is er vaak meer ruimte beschikbaar in vergelijking met schuine daken, waardoor er meer panelen kunnen worden geïnstalleerd en dus meer energie kan worden opgewekt.
Eenvoudige installatieHet installeren van zonnepanelen op plat dak kan sneller en eenvoudiger zijn dan op een schuin dak, omdat er geen extra montage- of verstevigingsmaterialen nodig zijn. Dit scheelt tijd en arbeidskosten.
Minder schaduwBij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is er minder sprake van schaduwproblemen, waardoor de panelen meer zonlicht kunnen opvangen en uiteindelijk ook meer energie kunnen opwekken.
Betere koelingOmdat zonnepanelen op een plat dak doorgaans een paar centimeter boven het dakoppervlak worden gemonteerd, kan er betere luchtcirculatie plaatsvinden. Hierdoor blijven de panelen ook bij extreme hitte koeler wat de prestaties verbetert.
Makkelijker onderhoudenOp een plat dak zijn zonnepanelen gemakkelijker bereikbaar voor onderhoud en reiniging in vergelijking met schuine daken.
Minder opvallenZonnepanelen op een plat dak zijn vaak minder opvallend vanaf de straat, wat kan bijdragen aan een aantrekkelijkere uitstraling van de woning of het gebouw.

Veelgestelde vragen zonnepanelen plat dak

Hoe oud mag mijn dakbedekking zijn voor de installatie van zonnepanelen op plat dak?

Voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak is het vooral erg belangrijk dat de dakbedekking in goede staat verkeert. Als de dakbedekking ouder is dan 20 tot 30 jaar, kan het nodig zijn deze eerst te vervangen voordat de zonnepanelen worden geïnstalleerd. Onze dakdekker kan dit vooraf beoordelen.

Wanneer is een plat dak minder geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een plat dak zijn minder geschikt als het dak niet voldoende draagkracht heeft om het gewicht van de panelen te dragen, en als het dak voor de installatie al doorbuigt. Het is essentieel dat het dak stevig genoeg is om de extra belasting te dragen voor een veilige installatie van zonnepanelen. Laat dit daarom altijd eerst controleren door onze ervaren dakdekker. 

Kunnen witte daken de werking van de zonnepanelen positief beïnvloeden?

Ja, witte dakbedekking kan zeker gunstig zijn voor zonnepanelen op een plat dak, omdat het de weerkaatsing van zonlicht verhoogt. Hierdoor blijft de omgevingstemperatuur van de panelen lager, wat kan leiden tot een betere prestatie en efficiëntie van de zonnepanelen. Dit is omdat ze koeler blijven en dus minder gevoelig zijn voor oververhitting.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring