Dakpannen met zonnepanelen

Steeds meer Nederlanders stappen over op duurzame energie. Dakpannen met zonnepanelen bieden een effectieve manier om uw woning te verduurzamen en uw energierekening te verlagen. Zonnepanelen op uw dak zetten zonlicht om in bruikbare energie voor in huis. Dit levert niet alleen financiële voordelen op zoals lagere energiekosten, maar u draagt ook bij aan een duurzame toekomst. Bovendien verhoogt u met deze investering de waarde van uw woning.

Bij Dakdek Gigant bent u aan het juiste adres voor de professionele installatie van uw zonnepanelen. Onze ervaren dakdekkers staan voor u klaar om te beoordelen of uw pannendak geschikt is voor zonnepanelen en zorgen voor een vakkundige plaatsing tegen een betaalbare prijs. Op deze pagina leest u alle nodige informatie over dakpannen met zonnepanelen, de werking, kosten, voordelen en belangrijke aandachtspunten die u moet weten voordat u de zonnepanelen laat installeren.  

Kosten dakpannen met zonnepanelen

De kosten van dakpannen met zonnepanelen spelen een belangrijke rol bij uw keuze voor deze duurzame energieoplossing. Om u een goed beeld te geven van de zonnepanelen in dakpannen prijs en de prijs voor het opbouwsysteem ziet u hier de gemiddelde kosten. Voor een nauwkeurige prijsindicatie raden we u aan een offerte in te dienen. Wij kunnen dan op basis van uw gegevens en wensen u een realistisch prijsvoorstel doen voor uw zonnepanelen dakpannen.

 • Opbouwsysteem (traditionele zonnepanelen): € 5.000 à € 6.000 (incl. btw en plaatsing) voor een installatie met een vermogen van 4.500 Wp (vergelijkbaar met 500 zonnepannen).
 • Geïntegreerd systeem (zonnepannen): de zonnepanelen in dakpannen prijs ligt tussen de € 11.500 à € 13.500 (incl. btw en plaatsing) voor een dak met 500 zonnepannen (vergelijkbaar met 4.500 Wp).

Hoe werken dakpannen met zonnepanelen?

Zonnepanelen dakpannen bevatten speciale zonnecellen die zonlicht opvangen. Deze cellen zetten het zonlicht vervolgens om in gelijkstroom. Deze zogeheten gelijkstroom is niet direct bruikbaar in uw woning. Daarom zit er in een zonnestroomsysteem ook een omvormer. Deze verandert de gelijkstroom in wisselstroom. Dit is groene stroom die u wel kunt gebruiken in uw huis, of terug kunt leveren aan het net.

Wat u moet weten over de installatie

Voordat u kiest voor de installatie van dakpannen met zonnepanelen, is het belangrijk om een aantal belangrijke zaken in overweging te nemen. Allereerst heeft u de keuze tussen geïntegreerde dakpannen(zonnedakpannen) en een opbouwsysteem op uw bestaande dakpannen. Hieronder leggen wij deze twee systemen graag voor u uit, inclusief de voor- en nadelen.

Welk type zonnepanelen

1. Traditioneel opbouwsysteem

Bij het traditionele opbouwsysteem worden de  zonnepanelen op een frame gemonteerd dat op uw bestaande dakpannen wordt geplaatst.

Voordelen hiervan zijn dat het opbouwsysteem geschikt is voor alle type daken, ongeacht het materiaal van de dakpannen. Bovendien is het opbouwsysteem relatief voordelig in vergelijking met het geïntegreerde systeem en is de installatie van het frame en de panelen relatief eenvoudig waardoor het in een dagdeel door onze dakdekkers kan worden geplaatst.

Vaak wordt als nadeel gezien dat de zonnepanelen op het dak liggen, wat het dak een iets minder strakke uitstraling kan geven. Een ander mogelijk nadeel is dat door de montage op een frame er een klein deel van de dakruimte verloren gaat. Bij storm kunnen de panelen meer wind vangen, wat het risico op schade aan de panelen vergroot.

2. Zonnedakpannen (zonnepanelen geïntegreerd)

Bij dit zogeheten indak systeem worden de bestaande dakpannen vervangen door speciale dakpannen met geïntegreerde zonnecellen. Hierbij zitten als het ware uw zonnepanelen in dak zonder dat er een opbouwsysteem op uw dak moet worden gezet. Deze dakpannen met zonnecellen die zijn weggewerkt in het dakoppervlak zijn verkrijgbaar in verschillende varianten:

 • Zonneleien
 • Keramische zonnepannen
 • Brede zonnepannen
 • Sneldekpannen

Voordelen van zonnepanelen geïntegreerd zijn dat ze strak en modern geheel vormen met uw dak, wat de uitstraling van uw woning verbetert. Bovendien kunt u hiermee de ruimte van uw dak optimaal benutten. Doordat de panelen de dakpannen vervangen, wordt de gehele ruimte van uw dak namelijk gebruikt voor het opwekken van zonne-energie. Tot slot zijn zowel de dakpannen als de zonnecellen gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor ze een lange levensduur hebben van tot wel 30 jaar.

Mogelijke nadelen zijn de hoge aanschafkosten en de lagere opbrengst. Het geïntegreerde systeem is doorgaans duurder in aanschaf dan het opbouwsysteem. Daarnaast kan bij dit systeem waarbij de panelen in het dak zijn weggewerkt de warmte minder goed worden afgevoerd, waardoor de opbrengst lager is. De installatie van het geïntegreerde systeem is bovendien vaak complexer en neemt meer tijd in beslag.

Keuzehulp zonnepanelen vs zonnepannen

De keuze tussen het opbouwsysteem en het geïntegreerde systeem is volledig afhankelijk van uw specifieke situatie en wensen. Mocht u twijfelen, dan ziet u hier enkele factoren om te overwegen:

 • Budget: Het opbouwsysteem is vaak voordeliger in aanschaf.
 • Uitstraling: Heeft u de voorkeur voor een strakke en moderne uitstraling? Dan is het geïntegreerde systeem wellicht een betere keuze.
 • Daktype en hellingsgraad: Is uw schuine dak met dakpannen geschikt voor het geïntegreerde systeem?
 • Voorkeuren:  Bent u op zoek naar een maximale energieopbrengst, kies dan voor het inbouwsysteem.

Of u nu kiest voor dakpannen met zonnepanelen via een opbouwsysteem of liever gaat voor het geïntegreerde indak systeem, wij staan voor u klaar.

Aandachtspunten bij installatie

Naast de keuze tussen het indaksysteem of het opbouwsysteem is het ook belangrijk om rekening te houden met andere aandachtspunten bij de plaatsing:

 1. Dakhelling
  Zonnepanelen functioneren optimaal op daken met een helling van 15 graden of meer. Bij een plat dak is de opbrengst minder door de lage invalshoek van de zon. In sommige gevallen zijn speciale montageframes beschikbaar om dakpannen met zonnepanelen te installeren op platte daken. Laat u zich altijd vooraf adviseren door een professional om te bepalen of uw dak geschikt is.

 2. Schaduw
  Schaduw van bomen of gebouwen kan de opbrengst van uw zonnepanelen verminderen. De efficiëntie van uw zonnepanelen daalt als de panelen veel in de schaduw liggen. Plaats de panelen daarom op het zuiden of in elk geval op het zonnigste gedeelte van het dak. Houd rekening met de schaduwpositie van bomen, gebouwen of andere objecten in de omgeving gedurende de dag en het hele jaar door. Kies indien nodig voor een ander deel van het dak of overweeg om bomen te snoeien voor minder schaduw.

 3. Gewicht
  Zonnepannen zijn door de ingebouwde zonnecellen zwaarder dan normale dakpannen. Dit kan extra druk op de dakconstructie uitoefenen. Zorg ervoor dat de constructie van uw dak sterk genoeg is om het gewicht van de zonnepanelen te dragen. Laat dit vooraf berekenen door onze dakdekker of een erkende installateur om te voorkomen dat er bouwkundige problemen ontstaan.

 4. Mogelijkheden voor de financiering
  De aanschaf van zonnepanelen voor uw pannendak kan een flinke investering zijn. Gelukkig zijn er verschillende financieringsmogelijkheden beschikbaar voor een tegemoetkoming in de kosten of om de kosten te spreiden. Denk bijvoorbeeld aan subsidies, groene hypotheken of leningen met een lage rente. Informeer bij uw bank, woningbouwvereniging of een onafhankelijke adviseur om meer te weten te komen over de mogelijkheden in jouw situatie. Maak daarnaast vooraf ook een kosten-batenanalyse om te bepalen of de investering in zonnepanelen in uw geval rendabel is op de lange termijn.

 5. Onderhoud
  Zonnepanelen dakpannen hebben in principe weinig onderhoud nodig. Voor een optimale werking en een lange levensduur raden we wel aan de panelen regelmatig te laten inspecteren. Laat dit doen door een erkende dakdekker of installateur die de panelen kan controleren op eventuele defecten, vervuiling of andere problemen. Daarnaast is het nodig om de panelen 2 keer per jaar professioneel schoon te laten maken voor maximale opbrengst en prestaties.  Wij kunnen bij Dakdek Gigant naast uw zonnepanelen dakpannen installeren ook uw zonnepanelen professioneel reinigen en inspecteren. Vraag gerust vrijblijvend een offerte op of neem contact op voor meer informatie!

Dakpannen met zonnepanelen niet geschikt?

In een aantal gevallen zijn zonnepanelen voor uw pannendak niet de beste oplossing. Bijvoorbeeld in onderstaande situaties:

 • Bij te steile daken: Voor daken met een hellingshoek van meer dan 70 graden zijn zonnepanelen niet geschikt.
 • Bij asbestdaken: Zonnepanelen kunnen meestal niet op oude daken met asbest worden geplaatst. In dit geval moet u eerst het asbest laten verwijderen.
 • Bij gemetselde nokken: Bij een gemetselde nok is het plaatsen van zonnepanelen vaak lastiger of zelfs onmogelijk.
 • Bij volledig geschroefde dakpannen: Op volledig geschroefde dakpannen kunnen geen opbouwsystemen met zonnepanelen worden geplaatst.

Stappenplan installatie geïntegreerde zonnedakpannen

Het is zeer aan te bevelen om een technisch installateur (erkend) en een dakdekker samen te laten werken bij het plaatsten van zonnedakpannen. De aansluiting met de omvormer vormt een essentiele schakel in de efficiëntie van de zonnepannen. 

Stap 1: verwijderen van bestaande dakpannen.

Onze ervaren dakdekkers demonteren zorgvuldig uw bestaande dakpannen. Dit gebeurt met precisie om schade aan uw dakconstructie te voorkomen.

Stap 2: aanbrengen van isolatie en onderdak

Voordat de zonnedakpannen worden geplaatst, brengen we indien nodig isolatiemateriaal aan. Dit zorgt voor een betere isolatie van uw woning en verbetert de energie-efficiëntie. Vervolgens wordt er een waterdicht onderdak aangebracht om uw woning te beschermen tegen vochtinfiltratie.

Stap 3: plaatsen van zonnedakpannen

De zonnedakpannen worden rij voor rij op uw dak gemonteerd. Hierbij worden speciale bevestigingsmaterialen gebruikt om ze stevig te bevestigen aan de dakconstructie. We zorgen ervoor dat de panelen perfect aansluiten en waterdicht zijn.

Stap 4: aansluiten van de elektra

De zonnecellen worden met elkaar verbonden en aangesloten op een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. De omvormer wordt op een geschikte plaats in uw woning geïnstalleerd.

Stap 5: oplevering

Na de installatie controleren we grondig of alle panelen correct zijn aangesloten en functioneren zoals het hoort. We inspecteren ook de waterdichtheid van uw dak. Tenslotte ontvangt u van ons een uitgebreide instructie over het gebruik en onderhoud van uw zonnepannen.

Stappenplan installatie zonnepanelen

Schakel voor de installatie van zonnepanelen altijd een erkend installateur in. Op deze manier krijgt u een goede aansluiting en garantie op de panelen. Wij volgen standaard het volgende stappenplan.

Stap 1: Montage van draagconstructie

Op uw bestaande dakpannen wordt een stevige draagconstructie gemonteerd. Deze constructie dient als basis voor de zonnepanelen en verdeelt de belasting van de panelen op uw dak.

Stap 2: Plaatsen van zonnepanelen

De zonnepanelen worden op de draagconstructie gemonteerd met behulp van speciale klemmen en rails. We zorgen ervoor dat de panelen in de juiste hoek staan ​​om zo veel mogelijk zonlicht op te vangen.

Stap 3: Aansluiten van de elektra

De zonnecellen worden met elkaar verbonden en aangesloten op een omvormer, die de opgewekte gelijkstroom omzet in bruikbare wisselstroom. De omvormer wordt op een geschikte plaats in uw woning geïnstalleerd.

Stap 4: Controle en oplevering

We controleren zorgvuldig of de panelen op de juiste manier zijn aangesloten en of ze functioneren zoals het hoort. We inspecteren ook de stevigheid van de draagconstructie en de waterdichtheid van uw dak. Tenslotte zullen we u informeren over het gebruik en onderhoud van uw dakpannen met zonnepanelen.

Waarom kiezen voor dakpannen met zonnepanelen?

Of u nu kiest voor zonnepannen of een opbouwsysteem, zonnepanelen voor uw pannendak leveren veel voordelen op waar u nu en in de toekomst van kunt profiteren.  We hebben alle belangrijkste voordelen nog eens voor u op een rijtje gezet:

 1. Met de zonnepanelen wekt u zelf uw eigen stroom op. Dit betekent dat u minder of zelfs helemaal geen elektriciteit meer hoeft af te nemen van het energienet, waardoor u bespaart op uw energierekening en minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen.
 2. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit, wat een schone en hernieuwbare energiebron is. Door te kiezen voor zonnepanelen wordt het milieu minder belast en investeert u in een duurzamere toekomst.
 3. Zonnepanelen op uw dak verhogen de waarde van uw woning. Dit is een extra voordeel als u uw woning in de toekomst wilt verkopen.
 4. Onze zonnepannen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen, waardoor ze een lange levensduur hebben van tot wel 30 jaar. Dit betekent dat u jarenlang kunt profiteren van de voordelen!

Veelgestelde vragen

Wat is de terugverdientijd van dakpannen met zonnepanelen?

Bij zonnepannen is de terugverdientijd rond 20 jaar door relatief hoge aanschafkosten. Bij traditionele panelen is de terugverdientijd ongeveer 7 jaar.

Waarom zijn zonnepannen duurder dan traditionele opbouwsystemen?

De hogere kosten van zonnepannen komen door de materialen zelf en de installatie. De panelen zelf zijn vaak duurder vanwege de integratie van de zonnecellen in de dakpannen. Daarnaast is de installatie voor dakpannen met zonnecellen wat ingewikkelder en vereist deze meer expertise van de dakdekker. Dit omdat de bestaande dakpannen volledig moeten worden vervangen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring