Regelmatig uw dakgoot schoonmaken voorkomt problemen

Vaak onderschatten mensen het belang van regelmatig hun dakgoot schoonmaken. Echter, het negeren van deze belangrijke onderhoudstaak kan leiden tot ernstige problemen. Wanneer u niet regelmatig uw dakgoot laat schoonmaken riskeert u bijvoorbeeld overstromingen, waterschade aan uw woning en zelfs structurele schade aan uw dakbeschot. Het is dus belangrijker dan u denkt om regelmatig uw dakgoten te laten reinigen zodat uw dak de beschermende functie kan blijven behouden.

Neem vandaag nog contact met ons op om een afspraak te maken voor uw dakgoot schoonmaken en u kunt er weer 100% gerust op zijn dat uw huis goed beschermd is tegen verschillende weersomstandigheden!

 

dakgoot schoonmaken

Hoe vaak uw dakgoot schoonmaken?

Onze ervaren dakenspecialist Jouke de Groot adviseert om minstens twee keer per jaar uw dakgoot te laten schoonmaken. Bij voorkeur in de herfst en tijdens het voorjaar. In de herfstperiode vallen er immers vaak bladeren en takken van bomen, wat sneller verstoppingen aan uw dakgoot kan veroorzaken. Ook het voorjaar is een goed moment voor uw dakgoot schoonmaken en om eventueel achtergebleven vuil te verwijderen na de wintermaanden.

Echter, afhankelijk van uw locatie en van de omgeving waar u woont, kan uw dakgoot schoonmaken soms wat vaker nodig zijn. Bijvoorbeeld als uw woning omringd is door bomen.

Laat uw dakgoten regelmatig controleren!

Het is goed mogelijk dat u zelf niet altijd direct merkt dat uw dak schoonmaken nodig is en dat uw dakgoot mogelijk zal verstoppen. Soms kan het vuil bijvoorbeeld relatief langzaam ontstaan en zich geleidelijk aan opbouwen in de dakgoten, zonder dat u direct zichtbare tekenen van verstopping opmerkt. In andere gevallen kunnen verstoppingen zich plotseling voordoen na hevige regenval of stormen, waardoor het water niet effectief kan wegstromen. Daarom is het belangrijk om regelmatig uw dakgoten te inspecteren en door professionele dakdekkers preventief te laten schoonmaken om verstoppingen te voorkomen. Zelfs als u geen directe tekenen van problemen ziet. Op die manier bent u echte problemen altijd op tijd voor.

Advies om preventief een dakgoot lekkage te voorkomen. Jouke de groot adviseert om naast regelmatig uw dakgoot schoonmaken, zelf ook een aantal slimme preventieve maatregelen te nemen. Door uw dakgoot goed in de gaten te houden kunt u zelf voorkomen dat uw hemelwaterafvoer verstopt raakt of lekkages veroorzaken.

Onderstaande tips helpen om uw dakgoten in goede conditie te houden:

 1. Inspecteer uw dakgoten regelmatig
  Controleer uw dakgoten indien mogelijk zelf ook op eventuele tekenen van schade, zoals scheuren, losse verbindingen of roestvorming. Hoe eerder u dit herkent, hoe minder risico u loopt op ernstige gevolgschade. 
 2. Verwijder overhangende takken
  Takken van nabijgelegen bomen kunnen overhangen boven uw dakgoten en bladeren en ander vuil laten vallen. Door deze takken regelmatig te snoeien, vermindert u de kans op verstoppingen.
 3. Installeer bladvangers
  Overweeg ook het plaatsen van bladvangers of gaas over uw dakgoten om te voorkomen dat bladeren en ander vuil in de dakgoten terechtkomen. Dit kan helpen om verstoppingen te verminderen en het onderhoud ook wat makkelijker te maken.

 

Materialen die nodig zijn voor een dakgoot schoonmaken

De keuze voor schoonmaakmaterialen en ook de werkwijze van uw dakgoot schoonmaken kunnen variëren. Dit is namelijk deels afhankelijk van het type dakgoot en het materiaal waarvan uw dakgoot is gemaakt. Hieronder ziet u welke reinigingsmiddelen- en methodes bij de verschillende dakgoten worden gebruikt.

 • PVC dakgoten
  PVC-dakgoten, ook wel kunststof dakgoten genoemd, zijn duurzaam en gemakkelijk schoon te maken. Ze kunnen worden gereinigd met behulp van milde reinigingsmiddelen, zoals een oplossing van water en zeep. Het gebruik van harde borstels of schurende reinigingsmiddelen moet worden vermeden bij een kunststof dakgoot reinigen om beschadiging van het PVC-oppervlak te voorkomen.
 • Zinken dakgoten
  Zinken dakgoten vereisen een zorgvuldige reiniging om beschadiging van het zinkoppervlak te voorkomen. Mild reinigingsmiddel en een zachte borstel kunnen worden gebruikt om vuil en vlekken te verwijderen. Het is belangrijk om geen agressieve chemische reinigingsmiddelen te gebruiken, omdat deze het zink kunnen aantasten en corroderen.
 • Aluminium dakgoten
  Aluminium dakgoten zijn bestand tegen roest en corrosie, maar kunnen toch vuil en vervuiling verzamelen. Ze kunnen worden gereinigd met behulp van milde reinigingsmiddelen en een zachte borstel of spons. Vermijd het gebruik van schurende reinigingsmiddelen of metalen borstels, omdat deze krassen op het aluminiumoppervlak kunnen veroorzaken.
 • Koperen dakgoten
  Koperen dakgoten hebben een natuurlijke weerstand tegen corrosie, maar kunnen toch vlekken en vuil verzamelen. Milde reinigingsmiddelen en een zachte borstel kunnen worden gebruikt om koperen dakgoten schoon te maken. Het is belangrijk om te voorkomen dat agressieve chemische reinigingsmiddelen worden gebruikt, omdat deze het koper kunnen aantasten en vlekken kunnen veroorzaken.

Standaard materialen

Voor een dakgoot schoonmaken zijn niet alleen de juiste schoonmaakmiddelen en reinigingsmethodes nodig. De dakdekker neemt daarnaast ook verschillende materialen standaard mee om het werk veilig en goed uit te voeren.

Zo maken onze dakdekkers standaard gebruik van stevige ladders om veilig verschillende hoogtes van uw dak te bereiken. Tuinhandschoenen bieden bescherming tegen vuil en ongedierte, terwijl een emmer en schep worden gebruikt om vuil en bladeren uit de dakgoten te scheppen. De dakgoten worden met een tuinslang grondig afgespoeld na het schoonmaken.

Wanneer het probleem aan uw dakgoot lastig te herkennen is worden soms door onze dakdekkers inspectiecamera’s ingezet. Deze zijn er om de staat van de dakgoten nauwkeurig te beoordelen en eventuele problemen op te sporen, zelfs op moeilijk bereikbare plaatsen.

Kosten dakgoot schoonmaken

 

Het schoonmaken van uw dakgoten is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van uw huis. Het is begrijpelijk dat u zich afvraagt: hoeveel kost dakgoten schoonmaken dan eigenlijk? De kosten voor het schoonmaken van dakgoten zijn heel wisselend omdat u bij het  berekenen van de kosten rekening moet houden met zaken zoals:

 • de arbeidstijd van de dakdekker. Hoeveel tijd neemt deze klus in beslag?
 • de benodigde materialen zoals ladders en gereedschappen;
 • eventuele bijkomende kosten zoals transportkosten.

In sommige gevallen kunnen er ook nog extra kosten in rekening worden gebracht. Bijvoorbeeld wanneer er sprake is van bijzonder zware vervuiling of van zeer moeilijk bereikbare dakgoten.

Over het algemeen kunt u verwachten dat de kosten ergens tussen de €75 en €200 liggen voor een standaard schoonmaakbeurt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het schoonmaken van dakgoten eerst wel een investering is, maar u kunt het zien als een lange termijn investering. Om problemen zoals verstoppingen en lekkages, die kunnen leiden tot kostbare schade aan uw huis, te voorkomen.Door regelmatig onderhoud uit te laten voeren, kunt u uiteindelijk daarom juist geld besparen op dure reparaties.

 

Scherpe tarieven bij Dakdek-Gigant

Bij Dakdek Gigant kunt u profiteren van scherpe tarieven voor een dakdekker. Zo zijn onze dakdekkers goedkoop in dakgoot schoonmaakdiensten, terwijl u wel geheel verzekerd bent van hoogwaardige service en vakmanschap. Door gebruik te maken van ons platform kunt u tot wel 40% besparen op de kosten van een dakdekker, waardoor u geld overhoudt! Laat ons ervaren team van dakdekkers uw dakgoten schoonmaken en geniet van een goed onderhouden huis voor een aantrekkelijke prijs!

Gemiddelde kosten voor dakgoot schoonmaken

De gemiddelde kosten voor een dakgoot schoonmaken zijn niet alleen afhankelijk van de mate van vervuiling en de complexiteit van de klus. Ook de reinigingsmethode en het materiaal van uw dak beïnvloedt de totaalprijs. Hier vindt u een overzicht van de gemiddelde kosten voor het schoonmaken van verschillende soorten dakgoten:

Schoonmaakmethode dakgoten Materiaal Dakgoten Gemiddelde Kosten (€)
Handmatig SchoonmakenPVC€75 – €150
Zink€100 – €200
Aluminium€80 – €160
Koper€120 – €250
HogedrukreinigingPVC€100 – €200
Aluminium€120 – €220
Staal€150 – €250
VacuümreinigingPVC€120 – €220
Zink€150 – €250
Aluminium€130 – €230
Chemische ReinigingPVC€90 – €180
Aluminium€110 – €200
Koper€140 – €250

Let op! Dit zijn gemiddelde prijzen. De exacte kosten zijn afhankelijk van uw situatie. Het is daarom raadzaam om een professionele dakdekker te raadplegen voor een nauwkeurige prijsopgave op maat.

Wilt u direct uw projectprijs weten voor dakgoten schoonmaken? Vraag een vrijblijvende dakdekker offerte op en ontvang binnen 2 minuten een prijs!

dakgoot schoonmaken

Zelf uw dakgoot schoonmaken of uitbesteden?

Wanneer het gaat om uw dakgoot schoonmaken vragen huiseigenaren zich weleens af: kan ik dit zelf doen of zal ik het uitbesteden aan een professionele dakdekker? Het antwoord hangt natuurlijk af van een aantal factoren, waaronder uw ervaring op het gebied van dit soort klussen,  maar ook van hoeveel tijd u heeft, en ook van de hoogte van uw dak. Welke afwegingen maakt u als u overweegt uw dakgoot zelf te reinigen? Hieronder ziet u wat u zoal in overweging kunt nemen:

 

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop bij het werken op hoogtes, vooral als het gaat om het reinigen van dakgoten. Als u niet gewend bent om op een ladder te staan of als u zich onzeker voelt bij zo’n taak, is het waarschijnlijk verstandiger om een professional in te schakelen. Onze professionele dakdekkers hebben niet alleen de juiste ervaring en vaardigheden om veilig op hoogte te werken. Maar ze beschikken ook over de nodige uitrusting, zoals veiligheidsharnassen en klimmaterialen, om risico’s te beperken.

Tijd

Daarnaast is het goed om te weten dat een dakgoot reinigen een tijdrovende taak kan zijn.  Vooral als het gaat om grote of moeilijk bereikbare dakgoten. Een professional kan deze taak veilig uitvoeren, waardoor u kostbare tijd bespaart.

Het uitbesteden van het schoonmaken van uw dakgoten aan een professional kan u een hoop zorgen en moeite schelen. Omdat u zeker weet dat deze klus in handen is van een ervaren vakman.

 

Veelgestelde vragen over dakgoot schoonmaken

 

Veelgestelde vragen over dakgoot schoonmaken

Heeft het materiaal van mijn dakgoot invloed op hoe vaak ik deze moet schoonmaken?

Ja, het materiaal van uw dakgoot kan van invloed zijn op hoe vaak deze moet worden schoongemaakt. PVC-dakgoten vereisen over het algemeen minder onderhoud en reiniging dan metalen dakgoten zoals zink, die gevoeliger zijn voor vuilophoping en roestvorming.

Is een dakdekker inschakelen voor dakgoten schoonmaken altijd verstandiger?

Meestal is het inhuren van een professional verstandiger en veiliger. Een dakgoot zelf schoonmaken is alleen een optie als u ervaring heeft met dit soort dakdekkersklussen. Bovendien moet u beschikken over de juiste veiligheidsuitrusting en ook vertrouwd zijn met het werken op hoogtes.

Ik heb mijn dakgoot al een paar jaar niet laten schoonmaken. Loop ik nu extra veel risico op problemen?

Het is mogelijk dat een dakgoot na enkele jaren van verwaarlozing nog kan worden hersteld, maar dit hangt af van de ernst van de situatie. Als er al schade is opgetreden, zoals verstoppingen, lekkages of corrosie, kan het nodig zijn om professionele reparaties uit te voeren of zelfs de dakgoot volledig te vervangen. Neem contact op met Dakdek-Gigant voor een grondige inspectie en een passend advies.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring