Dakisolatie

Het laten isoleren van uw dak is van essentieel belang voor het creëren van een comfortabele en energiezuinige leefomgeving in uw huis. Een groot deel van de warmte in een woning gaat namelijk verloren via het dak. Door te investeren in hoogwaardige dakisolatie, kunt u dit warmteverlies aanzienlijk verminderen zodat u uw energierekening verlaagt.Een goed geïsoleerd dak zorgt voor een gelijkmatigere binnentemperatuur en verhoogt het comfortniveau van uw huis. Daarnaast is dakisolatie ook een duurzame maatregel door het verminderen van de CO2-uitstoot.

Wat zijn de verschillende isolatiewaarden voor dakisolatie? Voordat u besluit om uw dak te laten isoleren, is het belangrijk om alvast te weten wat isolatiewaarden zijn en hoe ze precies werken. Deze waarden helpen u te beoordelen hoe goed isolatiematerialen warmte vasthouden of tegenhouden. Maar wat wordt bedoeld met R-waarde en Lambdawaarde? Om u alvast een beeld te geven van wat deze waarden precies zeggen, leggen we de belangrijkste isolatiewaarden op deze pagina voor u uit.

 

dakisolatie materiaal

Uitleg van de verschillende isolatiewaarden:

Isolatiewaarde Uitleg Invloed op isolatie
Lambdawaarde (λ)De lambdawaarde geeft inzicht in hoe goed een isolatiemateriaal warmte geleidt.Lager = Beter isolerend
R-waarde (Rd-waarde)Geeft aan hoe goed isolatiemateriaal warmte kan weerstaan over een bepaalde dikte.Hoger = Betere thermische isolatie
Rc-waardeDit is de totale isolatiewaarde van een constructiedeel, inclusief isolatiemateriaal en andere constructiematerialen.Hoger = Betere thermische isolatie
U-waardeLaat zien hoeveel warmte een bepaald bouwdeel doorlaat.Lager = Betere thermische isolatie
K-waardeGeeft inzicht in de algemene isolatiewaarde van een gebouw.Lager = Minder warmteverlies en betere isolatie

Door deze waarden enigszins te begrijpen, kunt u beter beoordelen welke isolatiematerialen geschikt zijn voor uw dak. U weet dan hoe effectief ze zullen zijn in het behouden van warmte en het verbeteren van energie-efficiëntie in huis.

Vindt u het nog steeds niet helemaal duidelijk of heeft u andere vragen over dakisolatie? Neem dan gerust contact op met Dakdek Gigant BV! Wij kunnen u uitgebreid informeren en uitleg geven over de verschillende dakisolatiewaarden en alles rondom uw dakisolatieproject.

Wat is een goede isolatiewaarde voor dakisolatie?

Het is natuurlijk prettig om te weten wat een goede isolatiewaarde is voordat u investeert in dakisolatie. De isolatiewaarde geeft aan hoe effectief een isolatiemateriaal warmte kan tegenhouden en wordt gemeten aan de hand van verschillende parameters, zoals de lambdawaarde, R-waarde, Rc-waarde, U-waarde en K-waarde.

Een goede isolatiewaarde hangt af van verschillende factoren, waaronder de locatie, het klimaat, de isolatiedikte en uw persoonlijke voorkeuren. Over het algemeen geldt dat hoe lager de isolatiewaarden zijn, hoe beter de isolatieprestaties van het materiaal of de constructie zijn.

Voor dakisolatie worden vaak de volgende isolatiewaarden gehanteerd:

Isolatiewaarde Beschrijving Goede waarde dakisolatie
Lambdawaarde (λ)Hoe lager deze waarde, hoe beter het isolatiemateriaal isoleert.0,020 - 0,050 W/mK
R-waarde (Rd-waarde)Een hogere R-waarde betekent betere isolatieprestaties.3,5 - 6,0 m²K/W
Rc-waardeEen hogere Rc-waarde duidt op een betere totale isolatiewaarde van het dak.Minimaal 4,0 m²K/W
U-waardeHoe lager deze waarde, hoe beter de thermische isolatie.Maximaal 0,2 W/m²K
K-waardeEen lagere K-waarde betekent een betere totale isolatie van het gebouw.20 - 40 W/m²K

Het is belangrijk om bij het kiezen van dakisolatie rekening te houden met deze isolatiewaarden en te streven naar de juiste balans tussen isolatieprestaties, kosten en duurzaamheid. Onze professionele dakdekkers beschikken ook over de nodige kennis van dakisolatie. Zij kunnen u daarom altijd helpen bij het selecteren van de juiste isolatiematerialen en het berekenen van de benodigde isolatiewaarden voor uw specifieke situatie.

Soorten dakisolatie

Er zijn veel soorten dakisolatie. Het is begrijpelijk dat u mogelijk twijfelt over de beste keuze, gezien het brede scala aan opties dat beschikbaar is. Door de eigenschappen en voordelen van elk type isolatiemateriaal eerst eens te onderzoeken, kunt u een weloverwogen beslissing nemen die past bij uw specifieke behoeften en voorkeuren. Hieronder ziet u de meest voorkomende soorten dakisolatie die worden gebruikt door onze dakdekkers. Inclusief een korte uitleg.

 1. Zachte isolatie:
  Onder de categorie zachte dakisolatie vallen zachte isolatiematerialen zoals glaswol en rotswol. Ze worden zo genoemd vanwege hun zachte en flexibele textuur, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan verschillende dakvormen en -structuren. Glaswol en rotswol zijn populair vanwege hun goede thermische isolatie-eigenschappen, geluidsisolatie en brandwerendheid. Ze zijn ook relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren, waardoor ze een veelgebruikte keuze zijn voor dakisolatie.
 2. Harde isolatie:
  Met harde isolatie worden materialen zoals polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) bedoeld. Deze isolatiematerialen hebben een stevige structuur en bieden uitstekende thermische weerstand, wat betekent dat ze effectief warmte kunnen vasthouden en kou buiten kunnen houden. Vanwege hun hoge isolatiewaarden zijn ze bijzonder geschikt voor daken met beperkte ruimte waar elke millimeter telt. Ze worden vaak gebruikt bij renovatieprojecten waar ruimte een belangrijke overweging is.
 3. Natuurlijke isolatie:
  Deze categorie bestaat uit materialen zoals schapenwol, hennepvezels, en cellulosevezels. Natuurlijke isolatiematerialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen en zijn biologisch afbreekbaar, waardoor ze milieuvriendelijke opties zijn. Ze bieden goede thermische prestaties en kunnen helpen om een gezond binnenklimaat te bevorderen door vocht te reguleren en de luchtkwaliteit te verbeteren. Hoewel ze soms iets duurder kunnen zijn dan traditionele isolatiematerialen, kiezen steeds meer mensen voor natuurlijke isolatie vanwege de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.
 4. Reflecterende isolatie:
  Dit type isolatie maakt gebruik van reflecterende folies om warmte te weerkaatsen. De folies kunnen worden aangebracht op verschillende ondergronden, zoals onder het dak, tussen spanten, of zelfs op zoldervloeren. Reflecterende isolatie helpt om warmteverlies door straling te verminderen en kan worden gebruikt in combinatie met andere isolatiematerialen om de algehele isolerende eigenschappen te verbeteren.
 5. Spuitisolatie:
  Spuitisolatie is een veelzijdige isolatiemethode waarbij isolatiemateriaal direct op de gewenste locatie wordt gespoten. Zoals aan de binnenkant tussen spanten of in moeilijk bereikbare gebieden. Dit zorgt voor een naadloze isolatielaag zonder kieren of koudebruggen. Spuitisolatie kan worden toegepast op verschillende ondergronden en vormen, waardoor het een veelzijdige optie is voor dakisolatie.

Welk type isolatiemateriaal is geschikt voor uw dak? Niet ieder isolatiemateriaal is geschikt voor ieder dak. Dakisolatie voor een schuur, een aanbouw, of een dakkapel kan heel verschillend zijn. Hieronder kunt u uitvinden welk type dakisolatie het meest geschikt is voor uw dak:

Isolatie schuin-dak:

 1. Zachte isolatie
  Glaswol en rotswol zijn uitstekende keuzes voor schuine daken vanwege hun flexibiliteit en aanpasbaarheid aan verschillende dakvormen.
 2. Harde isolatie
  Polyurethaan (PUR) en polyisocyanuraat (PIR) isolatieplaten zijn ideaal voor schuine daken vanwege hun hoge isolatiewaarde en compacte structuur, wat vooral handig kan zijn bij daken met beperkte ruimte.

Isolatie plat-dak

 1. Harde isolatie:
  PUR- en PIR-isolatieplaten zijn ook geschikt voor platte daken vanwege hun goede isolerende eigenschappen en vochtbestendigheid. Wat belangrijk is voor platte daken waar wateroverlast een risico kan vormen.
 2. Reflecterende isolatie
  Reflecterende folies kunnen worden gebruikt op platte daken om de warmteoverdracht door straling te verminderen. Dit maakt ze een effectieve aanvulling op traditionele isolatiematerialen.

Isolatie zolder

 1. Zachte isolatie
  Glaswol en rotswol zijn vaak de voorkeurskeuze voor zolders vanwege hun geluidsisolerende eigenschappen en flexibiliteit bij het omgaan met ongelijkmatige oppervlakken.
 2. Natuurlijke isolatie
  Natuurlijke materialen zoals schapenwol en hennepvezels zijn geschikt voor zolders vanwege hun milieuvriendelijkheid en vermogen om vocht te reguleren. Wat vooral belangrijk is op zolders waar vochtproblemen kunnen optreden.

Daken met complexe vormen:

Spuitisolatie
Spuitisolatie is ideaal voor daken met complexe vormen. Het wordt vaak aan de binnenkant van daken gespoten. Dit wordt meestal gedaan om het huis of gebouw beter te isoleren en energieverlies te verminderen. Spuitisolatie kan vooral handig zijn bij daken met veel hoeken en nissen, omdat het zich aanpast aan alle contouren. Door spuitisolatie aan de binnenkant van het dak aan te brengen, kunnen koudebruggen verminderd worden en kan de algehele energie-efficiëntie verbeterd worden.

Dakisolatie kiezen

Bij het kiezen van het juiste isolatiemateriaal voor uw dak, is het belangrijk om rekening te houden met allerlei factoren. Denk aan factoren zoals isolatiewaarde, vochtbestendigheid, geluidsisolatie en de beschikbare ruimte. De ervaren dakdekkers uit ons netwerk denken graag met u mee over de beste opties voor dakisolatie.

Het is daarnaast ook belangrijk om te controleren wat voor dakisolatie u nodig heeft.

Kostenoverzicht dakisolatie per m2

Deze genoemde dakisolatie prijzen zijn slechts indicaties. De exacte prijzen zijn erg afhankelijk van factoren zoals de grootte van het project, de locatie en de leverancier. Voor een nauwkeurige prijsopgave voor uw specifieke situatie is het raadzaam om een offerte aan te vragen bij Dakdek-Gigant. U ontvangt dan al binnen 2 minuten een prijs in uw mailbox voor uw dakisolatie klus!

Zo kunt u besparen op de kosten voor dakisolatie. Er zijn een aantal manieren om de kosten voor een dakdekker te verlagen, waardoor u voor de beste prijs uw dakisolatie kunt laten plaatsen. Allereerst is het goed om te weten dat u tot maar liefs 40% kunt besparen door gebruik te maken van de service van Dakdek-Gigant. Wij koppelen u namelijk altijd aan een betaalbare, erkende dakdekker in uw regio die kwaliteit levert voor een scherpe prijs. Hier zijn enkele tips om geld te besparen op uw isolatieproject:

 • Profiteer van de isolatiesubsidie!

Er zijn diverse aantrekkelijke subsidies beschikbaar voor isolatiemaatregelen zoals dakisolatie. Denk bijvoorbeeld aan de ISDE. Op deze pagina vindt u meer informatie over de dakisolatie subsidies waarvoor u mogelijk in aanmerking komt. Onze dakdekkers zijn ook op de hoogte van deze subsidies. Zij kunnen u begeleiden bij het aanvragen van financiële voordelen om de kosten te verlagen.

 

 • Combineer meerdere isolatiewerkzaamheden

Overweeg om meerdere isolatiewerkzaamheden of andere werkzaamheden aan uw dak tegelijkertijd uit te laten voeren. Dakdek-Gigant biedt in sommige gevallen kortingen voor gecombineerde projecten, waardoor u geld kunt besparen.

 

 • Onderhandel over de prijs

Onderhandel over uw budget met onze dakdekker als u een grootschalig project uitbesteedt. En zie of er ruimte is voor prijsonderhandelingen of extra services binnen uw financiële mogelijkheden. We streven ernaar om onze klanten de beste kwaliteit voor betaalbare prijzen te bieden.

 

Type Isolatie Soort Kosten per m² Voordeel Afweging
Zachte isolatieGlaswol€15 - €20Betaalbaar en makkelijk te installerenMinder geschikt zijn voor vochtige omgevingen.
Zachte isolatieRotswol€20 - €25Gemakkelijk zelf te installeren.Minder geschikt zijn voor vochtige omgevingen.
Harde isolatiePUR isolatieplaten€20 - €30Uitstekende isolatiewaarde en goed bij beperkte ruimteIets duurder dan zachte isolatie, wel betere prestatie
Harde isolatiePIR isolatieplaten€30 - €40Uitstekende isolatiewaarde en goed bij beperkte ruimteDuurder dan zachte isolatie, wel betere prestatie
Reflecterende isolatie€10 - €20Effectief bij warmteoverdracht door straling.Combineren met andere isolatiematerialen voor goed resultaten.
Natuurlijke isolatieSchapenwol€20 - €25Milieuvriendelijk, bevordert een gezond binnenklimaat.Iets duurder dan traditionele isolatiematerialen
Natuurlijke isolatieHennepvezels€25 - €35Milieuvriendelijk, bevordert een gezond binnenklimaat.Duurder dan traditionele isolatiematerialen
Spuitisolatie€25 - €45Naadloze applicatie, geschikt voor complexe dakstructuren.Vereist professionele installatie, duurder, uitstekende prestaties.

Het belang van dakisolatie

Het isoleren van uw dak is van cruciaal belang voor het behoud van energie-efficiëntie en van het verbeteren van uw comfort in huis. Hieronder ziet u wat dakisolatie u zoal oplevert.

 • Comfortabel en stabiel binnenklimaat Door uw dak te isoleren, creëert u een beschermende laag tegen warmteverlies in de winter en warmteoverdracht in de zomer. Dit resulteert in een stabielere binnentemperatuur gedurende het hele jaar, waardoor uw huis comfortabeler wordt om in te leven, ongeacht het seizoen.
 • Geluidsoverlast wordt verminderd. Naast het verbeteren van het thermische comfort, biedt dakisolatie ook geluidsisolerende eigenschappen. Het helpt om geluidsoverlast van buitenaf, zoals verkeer, regen of vliegtuigen, te verminderen. Waardoor een rustige woonomgeving ontstaat.
 • Energie besparen Een goed geïsoleerd dak leidt ook tot aanzienlijke energiebesparingen op lange termijn. Dit komt doordat de behoefte aan verwarming en koeling wordt verminderd. Dakisolatie resulteert daarom in lagere energiekosten en draagt bij aan de vermindering van uw ecologische voetafdruk door het verminderen van de CO2-uitstoot.
 • Verhoging woningwaarde Bovendien kan dakisolatie de waarde van uw woning verhogen. Aangezien potentiële kopers vaak op zoek zijn naar energiezuinige kenmerken bij het selecteren van een nieuw huis.
 • Aantrekkelijke subsidieregelingen Ook de subsidies die worden aangeboden voor dakisolatie maken deze verduurzamingsmaatregel extra interessant om te overwegen. U kunt hierdoor een aantrekkelijke tegemoetkoming ontvangen in de kosten voor dakisolatie via de Rijksoverheid. In de volgende alinea leest u meer over de dakisolatie subsidie.

Kortom, dakisolatie is essentieel voor het creëren van een energiezuinig, comfortabel en milieuvriendelijk huis. Het biedt tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie, comfort en duurzaamheid, waardoor het een waardevolle investering is voor huiseigenaren.

Subsidie voor dakisolatie 2024

In 2024 zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor dakisolatie, waardoor het financieel aantrekkelijker wordt om uw dak te laten isoleren. Een van de bekende subsidieregelingen voor energiebesparende maatregelen zoals dakisolatie, is de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). De ISDE is bedoeld om particulieren en bedrijven te stimuleren om te investeren in duurzame energieoplossingen. Enkele voorwaarden om in aanmerking te komen voor de ISDE-subsidie zijn onder meer dat de woning uw hoofdverblijf moet zijn, en dat de isolatiewerkzaamheden moeten worden uitgevoerd door een erkend installateur of een erkende dakdekker. Bovendien is het belangrijk dat het isolatiemateriaal voldoet aan bepaalde kwaliteitsnormen en technische eisen. Tot slot gelden er specifieke voorwaarden met betrekking tot de minimale dikte van de isolatie en de isolatiewaarde. Het is belangrijk om de actuele voorwaarden en criteria te raadplegen op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Kan ik zelf mijn dak isoleren of moet ik een professional inhuren?

Hoewel sommige isolatiematerialen zelf kunnen worden geïnstalleerd, wordt het aanbevolen om een ervaren dakdekker in te huren voor dakisolatie. Een ervaren dakdekker kan de isolatie correct installeren. Dit is van belang omdat dakisolatiemateriaal plaatsen complex kan zijn. Hierdoor is er de noodzaak om rekening te houden met verschillende factoren zoals vochtproblemen, koudebruggen en ventilatie. Bij Dakdek-Gigant kunt rekenen op een professionele aanpak en bieden we betaalbare dakdekkers die deskundig zijn in dakisolatie

Onze ervaren vakmensen kunnen niet alleen uw dakisolatie vakkundig installeren, maar ook eventuele problemen op tijd identificeren en oplossen om ervoor te zorgen dat uw isolatie optimaal presteert. Met Dakdek-Gigant kunt u genieten van hoogwaardige dakisolatieservices tegen betaalbare prijzen.

dakisolatie buitenkant

Veelgestelde vragen over dakisolatie

Hoe kan ik het goedkoopst mijn dak isoleren?

Het goedkoopste isolatiemateriaal is meestal glaswol of rotswol. Deze zachte isolatiematerialen zijn betaalbaar en gemakkelijk zelf te installeren. Waardoor ze een kostenbesparende optie zijn voor dakisolatie.

Benieuwd naar de goedkoopste dakisolatie voor uw dak? Neem dan gerust contact op zodat onze dakdekker u persoonlijk kan adviseren over de meest betaalbare dakisolatie voor uw specifieke situatie!

Kunnen jullie dakdekkers ook mijn dakbedekking vervangen en tegelijk isoleren?

Ja, bij Dakdek-Gigant bieden we diverse dakdekkersdiensten, waaronder dakisolatie en het vervangen van dakbedekking. Onze ervaren dakdekkers kunnen uw dak vooraf inspecteren, isoleren en indien nodig de dakbedekking vervangen voor een complete oplossing.

Wat gebeurt er als ik mijn dak helemaal niet isoleer?

Als u uw dak niet isoleert, kan warmte gemakkelijk ontsnappen. Waardoor uw huis moeilijker op te warmen is, vooral tijdens koudere seizoenen. Dit kan leiden tot hogere energiekosten en verminderd comfort in huis. Bovendien kan gebrek aan isolatie leiden tot vochtproblemen en structurele schade aan uw dak.

Hoe snel merk ik dat mijn energierekening omlaag gaat door dakisolatie?

De snelheid waarmee u een daling van uw energierekening zult zien na het isoleren van uw dak varieert. Dit is namelijk afhankelijk van factoren zoals de isolatiewaarde van het materiaal, de grootte van uw huis en uw energieverbruik. Over het algemeen kunt u echter verwachten dat u binnen enkele maanden tot een jaar na installatie van dakisolatie een merkbare verlaging van uw energiekosten zult zien.

Is dakisolatie alleen nuttig voor koude klimaten?

Nee, dakisolatie is nuttig in zowel warme als koude klimaten. In warme klimaten helpt dakisolatie om de warmte buiten te houden, waardoor uw huis koeler blijft en u energie bespaart op airconditioning. In koude klimaten helpt dakisolatie om warmte binnen te houden, wat resulteert in lagere stookkosten en een comfortabeler binnenklimaat.

Hoe lang duurt het voordat dakisolatie door de dakdekker is geïnstalleerd?

De installatietijd voor dakisolatie verschilt. Dit is namelijk afhankelijk van uw dakoppervlak het gekozen isolatiemateriaal. Over het algemeen kan dakisolatie binnen enkele dagen worden geïnstalleerd, maar dit kan langer duren bij grotere of complexere projecten. Onze experts bij Dakdek-Gigant kunnen u voorzien van een nauwkeurige schatting van de installatietijd voor uw specifieke situatie. Zij zullen hun planning met u bespreken voordat ze met het dakisolatie project beginnen.

Is dakisolatie een eenmalige investering?

Ja, dakisolatie is over het algemeen een eenmalige investering die zich op lange termijn terugverdient. Nadat het isolatiemateriaal is geïnstalleerd, blijft het zijn isolerende eigenschappen behouden en kan het u jarenlang energiebesparingen opleveren.

Hoe lang gaat dakisolatie mee?

De levensduur van dakisolatie kan variëren afhankelijk van het type materiaal en de kwaliteit van de installatie. Over het algemeen gaan de meeste isolatiematerialen minstens 20 tot 30 jaar mee, maar sommige materialen kunnen nog langer meegaan.

Is dakisolatie brandveilig?

Ja, dakisolatie kan brandveilig zijn, afhankelijk van het gekozen isolatiemateriaal. Sommige isolatiematerialen, zoals glaswol en rotswol, zijn van nature brandvertragend en kunnen de verspreiding van vuur vertragen. Het is echter altijd belangrijk om de brandveiligheid van isolatiematerialen te controleren en te zorgen voor een juiste installatie om het risico op brand te verlagen. Met Dakdek-Gigant kunt u vertrouwen op hoogwaardige dakisolatieoplossingen. Ontdek de dakisolatie mogelijkheden voor uw woning en vraag direct vrijblijvend een offerte op!

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring