Boeidelen schoonmaken

Boeidelen schoonmaken zorgt voor en nette aanblik van uw woning. Na verloop van tijd kan er aanslag ontstaan op uw boeidelen. Dit komt met name door dagelijkse blootstelling aan neerslag, mossen, zand en algen. Dit vuil kan hardnekkig zijn en op den duur zelfs schade aan uw boeidelen veroorzaken. Laat daarom regelmatig uw boeidelen schoonmaken. Op deze pagina vindt u meer informatie over boeidelen schoonmaken en de meest geschikte reinigingsmethode.

De ervaren dakdekkers van Dakdek-Gigant kunnen uw boeidelen schoonmaken op professionele wijze voor een scherpe prijs. Benieuwd naar de kosten voor deze dakdekkersklus? Vraag direct vrijblijvend een dakdekker offerte op en ontdek onze scherpe prijzen!

boeidelen schoonmaken

Waarom is uw boeidelen schoonmaken zo belangrijk?

Regelmatig uw boeidelen schoonmaken is belangrijk. Waarom?

 1. Bescherming tegen aanslag
  Aanslag van zand, mos, regenwater en algen kan zich na verloop van tijd ophopen op uw boeidelen. Dit kan op den duur niet alleen zorgen voor schade, maar ook voor een vervuilde en onverzorgde uitstraling van uw huis.
 2. Voorkomen van schade
  Aanslag kan de boeidelen beschadigen en leiden tot problemen zoals schimmelgroei en houtrot, vooral bij houten boeidelen. Laat u uw boeidelen niet schoonmaken, dan kan dit uiteindelijk de beschermende functie van de boeidelen in de weg komen te staan.
 3. Voorkomen van wateroverlast en lekkages
  Als boeidelen verstopt raken met veel vuil en aanslag, kan dit leiden tot waterophoping en mogelijke daklekkages, wat verdere schade aan uw dak en woning kan veroorzaken.
 4. Verlengen van de levensduur van boeidelen
  Regelmatig onderhoud en boeidelen schoonmaken helpt de boeidelen in goede conditie te houden, wat hun levensduur verlengt en dure reparaties op de lange termijn voorkomt.

Inspecteer uw boeidelen tijdens het schoonmaken 

Het is tijdens het schoonmaken verstandig om de boeidelen ook goed te (laten) inspecteren. Let op eventuele tekenen van schade, zoals scheuren, blaarvorming, verkleuring of loszittende delen. Dit kunt u ook een ervaren dakdekker laten doen. Als u schade opmerkt, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te repareren om verdere problemen op tijd te voorkomen. Wilt u uw boeidelen schoonmaken of uw boeidelen repareren liever uitbesteden aan een erkende dakdekker? Schakel dan de professionals in van Dakdek Gigant BV!

Materialen voor boeidelen en onderhoudseisen

Boeidelen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, elk met hun eigen onderhoudseisen. Hieronder vindt u de meest voorkomende materialen voor boeidelen:

Materiaal boeidelen Onderhoudseisen
Houten boeidelen schoonmakenRegelmatig onderhoud nodig zoals overschilderen en schoonmaken.
Trespa boeidelen schoonmakenZijn bestand tegen vocht, rot en UV-stralen, af en toe schoonmaken.
Zinken boeidelen schoonmakenZijn bestand tegen corrosie en vereisen weinig onderhoud.
Meranti boeidelen schoonmakenVereist regelmatig onderhoud zoals schuren, verven en schoonmaken.
Aluminium boeidelen schoonmakenRoesten niet, weinig onderhoud. Af en toe schoonmaken.
PVC, Keralit, HPL schoonmakenDeze materialen zijn onderhoudsvriendelijk en duurzaam, af en toe schoonmaken.
boeidelen schoonmaken dakgoot

Algemene reinigingsmethoden

Voor alle hierboven genoemde soorten boeidelen gelden vrijwel dezelfde basisprincipes voor reiniging:

  • Gebruik een mild schoonmaakmiddel en water. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen om schade aan het oppervlak te voorkomen.
  • Zachte borstels en doeken.Gebruik altijd zachte borstels of doeken om krassen en andere beschadigingen te vermijden.
  • Grondig spoelen en drogen. Na het boeidelen schoonmaken is het belangrijk ze goed af te spoelen met schoon water en ze grondig af te drogen om strepen en vochtproblemen te voorkomen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit kan de boeidelen beschadigen, vooral bij hout en gevoelige materialen.

Door regelmatig onderhoud en het gebruik van geschikte reinigingsmethoden kunt u de boeidelen van uw huis in topconditie houden en hun levensduur verlengen.

Stappenplan voor het zelf schoonmaken van boeidelen:

Zelf uw boeidelen schoonmaken kan een optie zijn als boeidelen zich niet op een al te gevaarlijke hoogte bevinden en als u deze klus ziet zitten. Zorg in dit geval altijd voor een stevige ladder zodat u veilig kunt werken. Gaat u zelf uw boeidelen schoonmaken, dan kunt u gebruik maken van het stappenplan hieronder.

 1. Verwijder grof vuil
  Begin met het verwijderen van grof vuil, zoals bladeren, takjes en ander afval, met behulp van een borstel of een bezem. Werk van boven naar beneden om te voorkomen dat vuil op de delen valt die u al heeft schoongemaakt.
 2. Voorweken
  Maak een emmer met warm water en voeg een geschikt mild schoonmaakmiddel toe. Laat de boeidelen enkele minuten weken om hardnekkig vuil los te weken.
 3. Schrobben
  Gebruik een zachte borstel of een zachte spons om de boeidelen grondig te schrobben. Begin bij de bovenkant en werk naar beneden toe. Let op eventuele moeilijk bereikbare plekken en hoeken.
 4. Grondig naspoelen
  Spoel de boeidelen af met schoon water om alle resten van het schoonmaakmiddel te verwijderen. Dit kan met behulp van een tuinslang of een emmer schoon water.
 5. Controleer zorgvuldig
  Controleer of er nog vuil of vlekken achterblijven en herhaal indien nodig de reinigingsstappen.
 6. Drogen
  Laat de boeidelen op natuurlijke wijze drogen of gebruik een schone doek om overtollig water te verwijderen. Zorg ervoor dat de boeidelen volledig droog zijn voordat u verdere stappen onderneemt.

Heeft u een hoog dak en zijn uw boeidelen niet goed bereikbaar? Neem dan geen onnodige risico’s en laat het reinigen van uw boeidelen dan over aan een ervaren dakdekker. 

 

Boeidelen dakkapel schoonmaken

Boeidelen bevinden zich niet alleen aan uw dakranden, ze zitten ook op dakkapellen. Doordat deze randen net een paar centimeter uitsteken voorkomen ze dat regen en vuil op het raam van uw dakkapel en op de afwerking terechtkomen. Door hun positie op het dak zijn boeiboorden van dakkapellen vaak meer blootgesteld aan weersinvloeden en ophoping van vuil, zoals bladeren, vogelpoep en algen. Deze ophoping kan na verloop van tijd leiden tot vlekken, verkleuringen en zelfs schade aan het materiaal van de boeidelen. Het schoonmaken van boeiboorden van het dakkapel is daarom net zo belangrijk als bij dakranden van daken.

Om de boeidelen van uw dakkapel schoon te maken, kunt u vergelijkbare methoden gebruiken als voor boeidelen van uw dakranden. Met behulp van een zachte spons of doek en milde reinigingsmiddelen houdt u ook uw boeidelen dakkapel in goede staat.

Het schoonmaken van uw boeidelen uitbesteden aan professionals

Boeidelen schoonmaken kan veel tijd en inspanning kosten en het kan ook een gevaarlijke taak zijn, vooral bij hogere daken. Daarom is het meestal verstandig om deze klus uit te besteden aan professionals zoals de dakdekkers van Dakdek-Gigant. Bent u onervaren bent met werken op hoogte of zijn de boeidelen niet goed bereikbaar, ga dan niet zelf het dak op maar neem direct contact op met de ervaren dakdekkers van Dakdek-Gigant!

Alle informatie over boeidelen

Lees alles over boeidelen bij Dakdek Gigant BV.

Veelgestelde vragen

Welke boeidelen zijn onderhoudsarm?

Hoewel geen enkele boeidelen volledig onderhoudsarm zijn, staan kunststof boeidelen wel bekend als zeer onderhoudsvriendelijk. Deze hoeft u slechts twee keer per jaar schoon te maken. Houten boeidelen daarentegen vergen meer onderhoud en moeten ook overgeschilderd worden eens in de vijf jaar.

Waar boeiboord mee schoonmaken?

Het is belangrijk om geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen en geen harde borstels te gebruiken bij uw boeidelen schoonmaken. Hiermee kunt u de boeidelen beschadigen. Kies in plaats daarvan voor een zachte doek of spons en milde reinigingsmiddelen.

Hoe vaak boeidelen schoonmaken?

Hoe vaak boeidelen reinigen precies nodig is, hangt vooral af van omgevingsfactoren, zoals de locatie van uw huis, het klimaat waar u woont, en de mate van blootstelling aan vuil, zand en aanslag. Over het algemeen wordt aanbevolen om de boeidelen minstens één tot twee keer per jaar schoon te maken. In gebieden waar veel vervuiling is kan het nodig zijn om ze vaker te reinigen, mogelijk zelfs elk seizoen. Onze dakdekkers kunnen u voorzien van onderhoudsadvies afgestemd op uw woonsituatie.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring