Boeidelen repareren

Boeidelen, ook wel dakrandafwerking genoemd, krijgen in Nederland veel te verduren. Daarom is boeidelen repareren of vervangen na verloop van tijd noodzakelijk. Houten boeidelen kunnen krimpen en uitzetten. Dit leidt tot losse naden en verbindingen die mogelijk op den duur kunnen leiden tot waterinfiltratie en schade aan uw dak. Kunststof boeidelen zijn minder gevoelig voor krimpen en uitzetten, maar kunnen ook na verloop van tijd beschadigd raken door vuilophoping en aanslag. Schade aan kunststof boeidelen ontstaat vooral vaak als ze van mindere kwaliteit zijn of niet goed onderhouden worden.

Voor uw boeidelen repareren of vervangen bent u bij Dakdek Gigant aan het juiste adres. Onze ervaren dakdekkers voeren een grondige inspectie uit om de schade te beoordelen en bepalen dan de beste oplossing. Ontdek op deze pagina meer informatie over boeidelen repareren en de mogelijkheden voor vervanging.

boeidelen repareren

Kosten boeidelen repareren

De prijs voor het repareren van boeidelen ligt tussen de €45 en €52 per uur. Natuurlijk hangt dit af van factoren zoals de omvang van de schade, het materiaal van de boeidelen en het uurtarief van de dakdekker. Voor een nauwkeurige prijsindicatie is verstandig om een offerte aan te vragen. Wij kunnen uw situatie op basis van uw aanvraag beoordelen en een prijsopgave op maat maken.

Kosten boeidelen vervangen

Is de schade aan uw oude boeidelen niet meer te herstellen? Dan is vervangen een betere optie.  Lees hier alles over boeidelen vervangen.

Wanneer boeidelen repareren?

We geven bij Dakdek-Gigant de voorkeur aan boeidelen repareren als dat mogelijk is. Voor reparaties gebruiken we hoogwaardige materialen en zetten we onze kennis en expertise in om ervoor te zorgen dat uw boeidelen weer jarenlang bescherming bieden. Als vervanging nodig is, bieden we een breed assortiment materialen, zoals kunststof boeidelen en duurzame houtsoorten.

Boeidelen repareren is de beste optie als er sprake is van:

 • Kleine schade: Scheuren of kleine stukken los hout kunnen vaak worden gerepareerd.
 • Beginstadium van houtrot: Als houtrot in een vroeg stadium wordt ontdekt, kan het vaak worden gerepareerd door de aangetaste delen te verwijderen en te vervangen door vulmateriaal of nieuw hout.
 • Losse verbindingen: Wanneer naden of verbindingen losraken door krimpen of uitzetten, kunnen deze opnieuw worden bevestigd en afgedicht.

Onderdelen boeiboord repareren

Een boeideel bestaat uit twee elementen. 

 • Binnenboei: Het onzichtbare deel. Bijvoorbeeld de plank aan de zijkant van de dakgoot tegen het dakbeschot (bij de dakvoet);
 • Buitenboei: Het zichtbare deel. Denk aan de dakrand van een aanbouw of een dakkapel;

Naden van boeiboorden, veelvoorkomende lekkage

Optisch bestaan boeiboorden uit één stuk. Maar dat is gezichtsbedrog. Boeiboorden bestaan uit verschillende onderdelen die aan elkaar liggen. De naden zijn aan elkaar verlijmd.  De naden zijn te vinden bij de hoeken, maar ook op rechte stukken en bij de dakgoot zelf. Echter, het zijn tevens de lastigste stukken om goed af te werken. De naden van de boeiboorden repareren komt dan ook dikwijls voor. Ze zijn enorm belangrijk om goed te verzorgen om schade op lange termijn aan de boeiboorden te voorkomen.

Het repareren van de naden

Zorg ervoor dat de verbindingen tussen boeidelen, vooral bij houten boeidelen, tussen de 1 en 2 cm ligt. Boeidelen werken, dat betekent dat ze uitzetten en krimpen. Als er dat te weinig ruimte is wordt er veel kracht uitgeoefend op de boeiboorden. Dit kan er voor zorgen dat het gaat scheuren of zelfs breken. Controleer daarom ook bij het repareren van naden of de verbindingen van de delen niet te dicht bij elkaar liggen. Het is een optie om een stukje te frezen en goed te behandelen. Zo voorkomt u problemen.

Boeiboorden delamineren

Het houtwerk van boeiboorden kan gaan delamineren. Makkelijker gezegd blijven de lagen hout van het boeideel niet met goed aan elkaar kleven. Gedelamineerd materiaal kunt u meestal herkennen door een holle klank wanneer u op het materiaal klopt. Helaas is het delamineren van houtwerk niet te repareren, waardoor het desbetreffende deel van het boeiboord vervangen moet worden.

Boeidelen dakgoot repareren

Boeidelen bevinden zich niet alleen aan uw dakranden maar ze hebben ook een belangrijke functie voor uw dakgoot. Bij de dakgoot hebben boeidelen vooral een beschermende functie. Ze bedekken de randen van de dakgoot en voorkomen dat regenwater direct in de dakconstructie of de muur van het huis kan komen. Dit voorkomt waterschade aan de dakranden en muren van het huis en de gevel. Als de boeidelen beschadigd zijn, bijvoorbeeld door scheuren of loszittende delen, kan er water langs de randen van de dakgoot naar binnen dringen. Dit kan leiden tot vochtproblemen in de dakconstructie en in de muren, zoals houtrot of schimmelvorming.

Boeidelen dakkapel

Bij het dakkapel hebben boeidelen een vergelijkbare beschermende functie. Ze bedekken de randen van de dakkapel en voorkomen dat regenwater direct in de dakconstructie van de dakkapel kan doordringen. Ook dragen ze bij aan de uitstraling van de dakkapel door de randen netjes af te werken. Beschadigde boeidelen bij een dakkapel kunnen leiden tot waterinfiltratie en wateroverlast wat kan resulteren in houtrot, lekkages of zelfs structurele schade aan de dakkapel. Een reparatie is daarom noodzakelijk zodat uw dakkapel beschermd blijft tegen wateroverlast en om verdere schade te voorkomen.

Schade aan uw boeidelen voorkomen

Om te voorkomen dat boeidelen repareren of vervangen eerder nodig is dan verwacht, is regelmatig onderhoud essentieel. Houd uw boeidelen vrij van vuil, bladeren en ander afval. Maak uw boeidelen schoon met een mild reinigingsmiddel en een zachte borstel of spons. Dit voorkomt dat vuil zich ophoopt, wat kan leiden tot schade.

Houten boeidelen moeten regelmatig worden overgeschilderd om ze te beschermen tegen weersinvloeden. Gebruik hoogwaardige verf geschikt voor buitenschilderwerk om een goede beschermlaag te garanderen. Zorg ervoor dat uw dakgoten goed functioneren en het water efficiënt afvoeren. Als water niet kan worden afgevoerd kan dit boeidelen aantasten, vooral houten varianten.

Voer regelmatig inspecties uit om vroegtijdige tekenen van schade, zoals scheuren, schimmel of loszittende verbindingen, op te sporen. Deze inspecties kunt u ook overlaten aan professionals, zoals de dakdekkers van Dakdek Gigant BV. Onze ervaren dakdekkers kijken met een deskundige blik en zien vaak gelijk wat voor reparaties er eventueel nodig zijn. Voer kleine reparaties uit zodra u schade aan uw boeidelen opmerkt. Hiermee voorkomt u dat kleine problemen groter worden en dure reparaties nodig zijn.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van schade aan boeidelen?

Boeidelen kunnen beschadigd raken door verschillende factoren, waaronder weersomstandigheden, aanslag door slecht onderhoud, en schade en slijtage als gevolg van veroudering en houtrot.

Hoe lang gaan boeidelen mee?

Over het algemeen gaan boeidelen tussen de 25 en 40 jaar mee, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit van de installatie. Houten boeidelen hebben vaak een levensduur van ongeveer 25 jaar, mits ze goed onderhouden en overgeschilderd worden. Kunststof boeidelen kunnen bij goed onderhoud tot wel 40 jaar kunnen meegaan.

Wat zijn de voordelen van uw boeidelen vervangen voor kunststof?

Kunststof boeidelen zijn duurzamer en onderhoudsvriendelijker dan hout. U hoeft ze niet over te schilderen en eenmaal per jaar schoonmaken is voldoende. Dit maakt ze een aantrekkelijke optie voor veel huiseigenaren.

Kan ik beschadigde boeidelen zelf repareren?

Vaak is zelf boeidelen repareren zeker mogelijk. Vooral kleine beschadigingen en losse delen kunnen vaak worden gerepareerd met houtvuller en een goede verfbeurt. Voor grotere reparaties of als de schade ernstiger is, kan het echter verstandig zijn om een professional in te schakelen.

Hoe kan ik houtrot in boeidelen herkennen en repareren?

Houtrot herkent u vaak aan zachte plekken in het hout, verkleuringen, schimmelvorming en loslatende verf. Om houtrot te repareren, verwijdert u eerst het aangetaste hout, hierna vult u de ruimte op met houtvuller en indien nodig kunt u een nieuwe laag verf/lak aanbrengen.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring