regenpijp repareren

Een goed functionerende regenpijp helpt om waterschade aan uw woning te voorkomen en zorgt ervoor dat de waterafvoer effectief functioneert. Heeft u last van problemen aan uw regenpijp zoals lekkages of komt er vocht via de buitenmuur naar binnen? Dan is er een grote kans dat uw regenpijp is beschadigd, verstopt of verouderd. Een defecte regenpijp kan de waterafvoer verstoren en waterschade veroorzaken waardoor uw regenpijp repareren op korte termijn noodzakelijk is. Onze ervaren dakdekkers staan voor u klaar om uw regenpijp snel en vakkundig te repareren, of indien nodig te vervangen. 

Op deze pagina leest u veelvoorkomende oorzaken en mogelijke gevolgen van een kapotte regenpijp en welke verschillende reparatiemethoden we hiervoor gebruiken. Ook geven we inzicht in de gemiddelde kosten voor het laten repareren van uw regenpijp.

regenpijp repareren

Veelvoorkomende oorzaken en gevolgen van een kapotte regenpijp

1. Gaten en scheuren

Gaten en scheuren in een regenpijp kunnen door verschillende oorzaken ontstaan. Dit komt vaak bijvoorbeeld door slijtage doordat de levensduur is verstreken, extreme weersomstandigheden zoals hagel of harde wind, en schade door bijvoorbeeld vallende takken.  Deze beschadigingen kunnen leiden tot problemen die de efficiëntie van uw waterafvoersysteem verminderen of lekkages waardoor op korte termijn uw regenpijp repareren noodzakelijk is. 

2. Ophoping van vuil, gevolg een verstopte regenpijp

Een verstopte regenpijp is een veelvoorkomend probleem dat snel moet worden aangepakt. Wanneer de hemelwaterafvoer verstopt raakt, kan het water niet goed wegstromen en ontstaan er lekkages en overstromingen. Dit kan ook gebeuren als de dakgoot verstopt raakt, wat vervolgens de werking van de regenpijp negatief beïnvloedt. Verstoppingen ontstaan vaak door ophoping van bladeren, takken en ander vuil. Soms is ook de regenpijp verstopt onder de grond, bijvoorbeeld door wortels of opgehoopt zand en modder. Onze dakdekkers moeten dan de regenpijp ontstoppen. Hierbij maken we gebruik van speciale ontstoppingsgereedschappen en -technieken. 

3.Losse of slecht gemonteerde beugels of klemmen

Als klemmen en beugels die de regenpijp aan de gevel bevestigen niet goed zijn gemonteerd, kan dit leiden tot verschillende problemen. Losse bevestigingen zorgen ervoor dat de regenpijp niet stevig aan de muur blijft zitten, waardoor deze kan verschuiven of zelfs kan loskomen bij wind. Dit gebrek aan stabiliteit kan uiteindelijk leiden tot scheuren of breuken in de regenpijp, vooral op de plekken waar deze is bevestigd. Bovendien kunnen slecht gemonteerde klemmen de pijp belasten op zwakke punten wat de kans op beschadigingen vergroot waardoor uw regenpijp repareren of vervangen op korte termijn onvermijdelijk is. 

4. Verkeerd gepositioneerde regenpijp

Een regenpijp moet correct zijn gepositioneerd om water efficiënt van het dak naar de grond of het riool af te voeren. Als de helling of positie van de regenpijp niet goed is kan het water niet goed doorstromen. Dit kan leiden tot waterophoping binnen de pijp of uw regenpijp kan zelfs overlopen bij hevige regenval. Water dat blijft staan of overloopt kan niet alleen de regenpijp zelf beschadigen, maar kan ook leiden tot vochtproblemen in de gevel. Een verkeerd gepositioneerde regenpijp kan bovendien de kans op verstoppingen vergroten, omdat bladeren en vuil minder efficiënt worden afgevoerd, wat weer kan bijdragen aan verdere schade aan de pijp. Uw regenpijp opnieuw laten bevestigen of het kapotte deel van de regenpijp repareren is in dit geval essentieel.

5.Corrosie en verzwakking van het materiaal

Naast de hierboven genoemde punten, zijn er nog andere problemen die uw regenpijp kunnen treffen. Een veelvoorkomend probleem is corrosie, vooral bij metalen regenpijpen die jarenlang blootstaan aan vocht. Corrosie kan de conditie van de pijp verminderen en uiteindelijk leiden tot lekken of zelfs breuken. In dit geval de regenpijp repareren vaak niet meer mogelijk en is vervanging de beste oplossing. 

Onze dakdekkers kunnen al deze problemen identificeren en uw regenpijp repareren op vakkundige wijze. 

Reparatiemethodes voor uw regenpijp repareren

Bij Dakdek Gigant BV zorgen we ervoor dat uw regenpijp in topconditie blijft, zodat u beschermd blijft tegen waterschade. We kunnen uw regenpijp vervangen, maar afhankelijk van het probleem en de oorzaak kunnen we uw dakgoot en/of uw regenpijp repareren op verschillende manieren. Hieronder ziet u verschillende reparatiemethodes die onze dakdekkers vaak toepassen.  

Reparatie dakgoot

Een dakgoot is een belangrijk onderdeel van uw waterafvoersysteem en wordt in sommige gevallen ook gelijktijdig met de regenpijp gerepareerd. Dit komt omdat problemen met de dakgoot vaak direct invloed hebben op de werking van de regenpijp. Bijvoorbeeld, een lekkende of verstopte dakgoot kan ervoor zorgen dat water niet goed naar de regenpijp stroomt, wat weer kan leiden tot overstromingen en lekkages. 

Bij Dakdek Gigant beginnen we met een uitgebreide inspectie van de dakgoot om de oorzaak van het probleem te identificeren. We verwijderen vuil en verstoppingen, repareren scheuren en lekken met een waterdichte kit, en vervangen indien nodig beschadigde delen. Door zowel de dakgoot als de regenpijp aan te pakken, zorgen we voor een efficiënte en betrouwbare waterafvoer.

Reparatie regenpijp

Een regenpijp kan op verschillende manieren worden gerepareerd, afhankelijk van de oorzaken en de omvang van de schade. Hieronder vindt u de meest voorkomende methoden:

  1. Regenpijp tussenstuk plaatsen
   Wanneer een deel van de regenpijp beschadigd is, kunnen we een tussenstuk plaatsen. Dit houdt in dat we het kapotte deel wegzagen en vervangen door een nieuw stuk regenpijp. Deze oplossing is effectief voor zowel metalen als kunststof regenpijpen. Het plaatsen van een tussenstuk zorgt ervoor dat de pijp weer goed functioneert zonder dat de hele pijp vervangen hoeft te worden. Dit is kostenbesparende oplossing die de levensduur van de regenpijp kan verlengen.

  2. Regenpijp repareren tape
   Het gebruik van waterdichte reparatietape is soms een goede tijdelijke oplossing voor kleine scheuren en gaatjes. Dit type tape is zeer waterdicht en biedt een snelle fix voor noodsituaties. Bijvoorbeeld, wanneer er een plotselinge scheur ontstaat tijdens een storm en er geen tijd is voor een volledige reparatie, kan tape worden gebruikt om verdere schade te voorkomen. Hoewel dit geen permanente oplossing is, kan het effectief zijn totdat een meer duurzame reparatie kan worden uitgevoerd.
   Kleine gaten en scheuren kunnen ook efficiënt worden gerepareerd met een waterdichte kit. Gaten en scheuren met kit repareren is mogelijk bij zowel metalen als kunststof regenpijpen. Door de kit zorgvuldig aan te brengen en glad te strijken, wordt het oppervlak weer volledig afgesloten en wordt verdere schade voorkomen.

  3. Aansluiting waterdicht maken
   Als de verbinding tussen de regenpijp en de dakgoot slecht is afgedicht maken we gebruik van hoogwaardige afdichtingsmiddelen die speciaal zijn ontworpen voor buitengebruik. Deze kit zorgt ervoor dat de aansluitingen volledig waterdicht zijn, waardoor lekkages worden voorkomen.

  4. Lassen en solderen
   Voor metalen regenpijpen, zoals zink of koper, is lassen of solderen een uitstekende manier om scheuren en breuken te repareren. Lassen en solderen zorgt voor een sterke en duurzame verbinding die bestand is tegen weer en wind. Onze specialisten zijn erop getraind om deze technieken veilig toe te passen, waardoor de levensduur van uw regenpijp wordt verlengd.
regenpijp

Kosten regenpijp repareren

De kosten voor het laten repareren van een regenpijp liggen gemiddeld tussen de €10,- en €50,-, De totaalprijs hangt af van de omvang van de schade en de reparatiemethode die nodig is.
Zo is het aanbrengen van een reparatietape of het dichten van een klein gat met kit relatief goedkoop, terwijl het plaatsen van een tussenstuk of het uitvoeren van een lasreparatie iets duurder kan zijn.

Als de schade te groot is en een volledige vervanging nodig is, kunnen de kosten tussen €100,- de €300,-, liggen, afhankelijk van het materiaal en de lengte van de regenpijp.

Bij Dakdek Gigant bieden we scherpe prijzen en kunt u besparen op de kosten door een offerte aan te vragen bij onze ervaren dakdekkers.

Zelf regenpijp repareren of uitbesteden? 

Als u ervaren en handig bent kunt u zelf uw regenpijp repareren. Kleine reparaties zoals het aanbrengen van reparatietape of het dichten van een klein gaatje met kit kunnen vaak zelf worden uitgevoerd met de juiste gereedschappen en materialen. 

Voor de complexere reparaties zoals het plaatsen van een tussenstuk, het solderen van metalen pijpen, of het vervangen van een volledige regenpijp, is het vaak beter om de klus uit te besteden aan een professionele dakdekker. Dit komt omdat voor een regenpijp repareren in dit geval gespecialiseerde kennis en vaardigheden nodig zijn voor een duurzaam eindresultaat.

Onze dakdekkers hebben jarenlange ervaring en beschikken over de juiste gereedschappen en materialen om elke reparatie snel en vakkundig uit te voeren. Bovendien bieden we garantie op ons werk, zodat u zeker weet dat de reparatie duurzaam en betrouwbaar is. Door te kiezen voor professionele reparaties voorkomt u schade en mogelijke extra kosten op de lange termijn. 

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik reparaties voorkomen?

U kunt kostbare regenpijp reparaties voorkomen door uw regenpijp en dakgoot goed te laten onderhouden. Denk aan het schoonmaken en inspecteren op scheuren en verstoppingen. Gebruik bladvangers om te voorkomen dat bladeren en vuil de regenpijp blokkeren. Voer minstens twee keer per jaar een grondige reiniging uit, vooral in het voorjaar en najaar.

Wanneer de hele regenpijp vervangen?

Soms is regenpijp repareren niet meer mogelijk. In dit geval is het noodzakelijk om de hele regenpijp te vervangen, vooral als de schade te groot is of als de pijp erg poreus en verouderd is. Dit kan voorkomen bij ernstige corrosie of grote scheuren en gaten die niet meer effectief gerepareerd kunnen worden. In dit soort situaties adviseren we een volledige vervanging om toekomstige problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat uw waterafvoersysteem efficiënt blijft functioneren.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring