Witte epdm

Huiseigenaren kiezen steeds vaker voor witte epdm als dakbedekking vanwege de extra voordelen die witte dakbedekking biedt.

Een groot pluspunt van witte epdm dakbedekking is bijvoorbeeld dat wit van nature zonlicht reflecteert. Dit maakt dat er minder warmte binnenkomt via uw dak waardoor u in de zomermaanden geen last heeft van extreme hitte binnenshuis. Een gunstig effect hiervan is dat u in de zomer minder afhankelijk bent van airconditioning om de ruimtes te verkoelen. De installatie van witte dakbedekking epdm zorgt daarom indirect ook voor een lagere energierekening en voor meer comfort in huis in de zomer. Bovendien vormt deze reflecterende witte dakbedekking een ideale combinatie met zonnepanelen omdat ze een hoger rendement kunnen opleveren. Dit maakt het een extra interessante keuze voor als u zonnepanelen heeft op uw dak of hierin wil investeren.

Ontdek meer over de voordelen van witte epdm en de kosten en mogelijkheden op deze pagina.

witte epdm
dak witte epdm

Wat is witte epdm?

Witte EPDM is een vorm van synthetische rubberen dakbedekking die bekend staat om zijn uitstekende vermogen om zonlicht te reflecteren. Dit in tegenstelling tot  traditionele zwarte EPDM, die juist de warmte absorbeert en daardoor kan zorgen voor een oncomfortabele hitte in huis. De reflecterende eigenschappen van witte dakbedekking maken het een populaire keuze voor huizen en gebouwen in warme klimaten en voor huiseigenaren die hun energie-efficiëntie willen verbeteren en energiekosten willen besparen.

Voordelen van witte epdm daken

Witte epdm dakbedekking biedt 3 extra voordelen omdat het materiaal zonlicht reflecteert. Dit zorgt voor:

 1. Koeler binnenklimaat en energiebesparing
 2. Verlengde levensduur van het dak
 3. Verhoogd rendement van zonnepanelen

We leggen deze voordelen van witte daken of witte epdm aan u uit:

 1. Koeler binnenklimaat en energiebesparing
  Doordat deze witte dakbedekking het zonlicht reflecteert blijft het dakoppervlak aanzienlijk koeler dan bij traditionele zwarte dakbedekkingsmaterialen. Dit resulteert in een koeler binnenklimaat in huis, waardoor de airconditioning niet steeds aan hoeft. Huiseigenaren en bedrijfseigenaren kunnen hierdoor aanzienlijk besparen op energiekosten tijdens warme zomermaanden.
 2. Verlengde levensduur van het dak
  Door de verminderde blootstelling aan Uv-straling blijft de witte dakbedekking langer in goede staat. Uv-straling kan leiden tot snellere veroudering en slijtage van dak materialen, wat uiteindelijk kan leiden tot lekkages en andere schade. Door te kiezen voor de witte variant van EPDM kunnen huiseigenaren de levensduur van hun dak verlengen, waardoor u ook kosten bespaart voor reparaties en vervanging op de langere termijn.
 3. Verhoogd rendement van zonnepanelen
  De koelende eigenschappen van witte dakbedekking zijn niet alleen gunstig voor het klimaat in huis, maar ook voor de prestaties van zonnepanelen. Zonnepanelen presteren over het algemeen beter bij lagere temperaturen, en een koeler dakoppervlak zorgt ervoor dat zonnepanelen efficiënter elektriciteit kunnen produceren. Dit resulteert in een verhoogd rendement van zonnepanelen en kan dus leiden tot een hogere energieopbrengst.

Kortom, witte epdm dakbedekking biedt niet alleen directe voordelen zoals een koeler binnenklimaat en energiebesparing, maar het kan ook indirecte voordelen opleveren door de levensduur van het dak te verlengen en het rendement van uw zonnepanelen te verbeteren.

Eigenschappen van EPDM als dakbedekking

Wellicht bent u nog niet bekend met de eigenschappen van EPDM dakbedekking zelf. Geen zorgen, hieronder ziet u waar EPDM als dakbedekking om bekend staat:

 • Uitstekende weersbestendigheid. EPDM is erg goed bestand tegen UV-straling, ozon en extreme weersomstandigheden, waardoor het een duurzame optie is voor dakbedekking.
 • Flexibiliteit. EPDM blijft flexibel bij verschillende temperaturen, waardoor het niet barst of scheurt bij koude temperaturen en niet verzacht of vervormt bij hoge temperaturen.
 • Lange levensduur. EPDM-dakbedekking heeft over het algemeen een uitzonderlijk lange levensduur van wel meer dan 50 jaar en vereist weinig onderhoud.
 • Eenvoudig te installeren. EPDM is relatief lichtgewicht en naadloos en kan in grote vellen worden geleverd, waardoor het voor een  dakdekker snel en gemakkelijk te installeren is, vooral op platte daken.
 • Milieuvriendelijk. EPDM is recyclebaar en heeft een lage milieubelasting tijdens de productie en installatie in vergelijking met sommige andere dakmaterialen.

Conclusie: waarom zou u kiezen voor witte epdm?

Witte epdm als dakbedekking is in meerdere opzichten een verstandige keuze. Ten eerste biedt het energiebesparingen door zonlicht te reflecteren en de behoefte aan koeling te verminderen. Dit resulteert niet alleen in lagere energiekosten, maar draagt ook bij aan een verminderde ecologische voetafdruk. Daarnaast heeft epdm wit dakbedekking een lange levensduur en vereist het weinig onderhoud. Tot slot heeft witte dakfolie (epdm) van zichzelf al de gunstige eigenschappen dat het lang meegaat, eenvoudig te installeren is en recyclebaar is.

Wanneer niet kiezen voor witte epdm dakbedekking?

Witte EPDM (ethyleen propyleen dieen monomeer) is een populair dakbedekkingsmateriaal vanwege zijn duurzaamheid en energie-efficiëntie. Echter, het is zeker niet in alle situaties de beste keuze. Hier zijn enkele scenario's waarin witte EPDM minder geschikt kan zijn:

 1. Koude klimaten
  In koude klimaten kan lichte dakbedekking mogelijk minder efficiënt zijn omdat het minder warmte absorbeert van de zon. Donkere dakbedekkingsmaterialen kunnen in koude klimaten juist helpen om gebouwen warmer te houden en daarmee de verwarmingskosten te verlagen.
 2. Gebouwen of woningen met veel schaduw.
  Als het dak van het huis vaak in de schaduw ligt (bijvoorbeeld door nabijgelegen hoge bomen of gebouwen), zullen de reflecterende eigenschappen van witte dakbedekking niet optimaal benut worden en dat is zonde. De voordelen van witte dakbedekking, zoals het verminderen van de behoefte van verkoelen in de zomer, zijn minder effectief als het dak al weinig zonlicht krijgt.
 3. Gebieden met veel luchtvervuiling en verontreinigingen
  In gebieden met veel stof, roet of luchtverontreiniging kan witte EPDM snel vuil worden. Dit kan de reflecterende eigenschappen van het materiaal verminderen en de onderhoudskosten verhogen omdat het vaker schoongemaakt moet worden.
 4. Wanneer witte dakfolie minder goed aansluit op uw woonstijl
  In sommige gevallen past EPDM in een witte tint misschien niet bij uw persoonlijke voorkeuren of bij de algemene stijl van het huis. Donkere dakbedekkingsmaterialen kunnen visueel beter aansluiten bij bepaalde ontwerpen en huizenstijlen.
epdm dakbedekking

Europese EPDM of amerikaanse EPDM?

EPDM is een veelgebruikt synthetisch rubber voor dakbedekking. Hoewel EPDM wereldwijd wordt geproduceerd, zijn er opmerkelijke verschillen tussen de Amerikaanse en Europese varianten. Deze verschillen ziet u voornamelijk terug in het productieproces maar ook aan de materiaaleigenschappen en de installatiemethoden. Hieronder ziet u de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen Amerikaanse en Europese EPDM.

Productieproces:

Amerikaanse EPDM wordt bij de productie met talk behandeld om te voorkomen dat het gaat verkleven, terwijl Europese EPDM tijdens het productieproces wordt afgedekt met een doek van textiel.

Materiaaleigenschappen:

 • Amerikaanse EPDM is glad van structuur en heeft vaak zichtbare resten talkpoeder. Het is glad op rol verkrijgbaar en het is geschikt voor zogenaamde vulkanische verbindingen.
 • Europese EPDM is volledig vrij van talk en heeft een zeer subtiele bobbels in de structuur, dit is afkomstig van het textieldoek tijdens het productieproces.
 • Tijdens verwerking hebben beide soorten verschillen in naadverbindingen en plaatsingsmethoden. Amerikaanse EPDM vereist primer en tape voor de naden, terwijl bij Europese EPDM geen primer en flashing tape nodig is bij de installatie en deze EPDM daardoor eenvoudiger (zelf) te installeren is.

Prijs witte epdm:

Amerikaanse EPDM is over het algemeen goedkoper in aanschaf dan Europese EPDM.

Overeenkomsten tussen amerikaans EPDM en europees EPDM

Zowel Amerikaans EPDM als Europees EPDM heeft een gemiddelde levensduur van maar liefst 50 jaar. Er is over het algemeen ook geen of weinig kwaliteitsverschil tussen Amerikaanse en Europese EPDM. Ook zijn ze beide verkrijgbaar in zwart en wit epdm.

Witte epdm prijs per m2 2024

Om een goed beeld te krijgen van de totaalprijs voor witte epdm aanbrengen kunt u rekening houden met de volgende vragen:

 1. Kiest u voor Europese of Amerikaanse EPDM? Amerikaanse EPDM is goedkoper dan de Europese variant.
 2. Hoe groot is uw dakoppervlak?Hoe groter uw dakoppervlak, hoe meer epdm u nodig heeft dus hoe hoger de witte epdm prijs.
 3. Laat u uw witte dakbedekking epdm plaatsen door een dakdekker of doet u het zelf?

Hoewel het voor handige doe-het-zelvers in sommige gevallen mogelijk is om EPDM zelf te leggen. is het meestal verstandig deze klus uit te besteden aan een ervaren dakdekker. Laat u dit doen door professionals dan betaalt u wel arbeidskosten en het uurtarief voor de dakdekker, maar daar staat tegenover dat u verzekerd bent van een professioneel en houdbaar eindresultaat.

Witte EPDM prijs 2024

Gemiddeld liggen de kosten voor het laten leggen van witte epdm dakbedekking rond de € 60 per vierkante meter.

Categorie Omschrijving Kosten witte EPDM
MateriaalEPDM folie€ 20 - € 45 per m²
MateriaalLijm en accessoires€ 4- € 8 per m²
ArbeidDakdekker kosten€ 15- € 25per m²
TotaalTotaalkosten€ 39- € 80 per m²

Meer over EPDM dakbedekking

Wij hebben alle informatie voor u op een rij gezet. Om de informatie overzichtelijk te houden hebben we de informatie over meerdere pagina's verspreid. 

Veelgestelde vragen witte epdm

Wat is het verschil tussen witte epdm en witte bitumen?

Hoewel zowel witte epdm als witte bitumen een lichte kleur hebben en zonlicht reflecteren, zijn er belangrijke verschillen tussen de twee. Terwijl EPDM dakbedekking waterdicht is en door de witte kleur weinig tot geen warmte absorbeert, kan witte bitumen nog steeds warmte vasthouden, wat kan leiden tot hogere binnentemperaturen. Dit maakt witte dakbedekking epdm vaak de beste keuze is voor huizen en gebouwen waar optimale energie-efficiëntie en een koele temperatuur extra belangrijk is.

Welk soorten EPDM kan ik het beste kiezen? (Europese of Amerikaanse)

Als u kosten wilt besparen is Amerikaanse EPDM, met zijn lagere prijs en gladde structuur, wellicht de beste keuze. Voor doe-het-zelvers of als u eenvoudiger en sneller uw dakbedekking wilt installeren, is Europese epdm dakbedekking wellicht geschikter omdat die geen primer en tape vereist en vrij is van talkresten. Beide soorten bieden een vergelijkbare levensduur van 40 tot 50 jaar en zijn beschikbaar in zwart en wit. Uiteindelijk hangt de keuze af van uw budget en uw persoonlijke voorkeur voor installatiegemak.

Waar kan EPDM niet tegen?

langdurig contact met oliën, chloor en chemische stoffen kan schade aan EPDM dakbedekking veroorzaken waardoor het zijn beschermende en waterdichte eigenschappen verliest.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring