EPDM dakbedekking onderhoud

EPDM dakbedekking, ook wel dakrubber genoemd, staat bekend om zijn duurzaamheid en betrouwbaarheid, en dat is terecht. Met zijn uitstekende weerstand tegen extreme temperaturen en weersomstandigheden, is het geen wonder dat EPDM vaak wordt gekozen als dakbedekkingsmateriaal voor platte daken. Eén van de grote voordelen van EPDM is het feit dat het over het algemeen weinig onderhoud vergt. Maar betekent dit dat er helemaal geen onderhoud nodig is? Niet helemaal. Hoewel EPDM dakbedekking bekend staat om zijn waterdichtheid en minimale onderhoudsvereisten, is periodiek onderhoud nog steeds essentieel om de levensduur van uw dak te verlengen. Lees hier alles onderhoud aan uw EPDM dakbedekking.

daklekkage-verhelpen

Kosten epdm dakbedekking onderhoud

De volgende vragen beïnvloeden de kosten voor epdm dakbedekking onderhoud:

 • Hoe groot is uw dakoppervlak?
  De grootte van uw dakoppervlak is een belangrijke factor bij het bepalen van de kosten voor EPDM-dakbedekking onderhoud. Hoe groter het oppervlak, hoe meer materiaal en arbeid er ook nodig is, waardoor u meer betaalt voor het onderhoud.
 • Kiest u voor een onderhoudsabonnement of eenmalig onderhoud?
  Een onderhoudsabonnement bij een dakdekker als Dakdek Gigant biedt regelmatige inspecties en onderhoud, waardoor problemen op tijd kunnen worden opgespoord en aangepakt. Dit kan uiteindelijk kosten besparen doordat u grotere reparaties in de toekomst kunt voorkomen. Eenmalig onderhoud kan geschikt zijn als u de voorkeur geeft aan meer flexibiliteit. Maar deze keuze kan op lange termijn duurder zijn, vooral als er opeens onverwachte problemen optreden.
 • Wat voor keuzes maakt u en kiest u voor extra opties?
  Ook de keuzes die u maakt beïnvloeden uw prijs. Dakonderhoud bestaad standaard uit het controleren en reinigen van uw EPDM dakbedekking en het verwijderen van vuil. Dit zijn de belangrijkste onderhoudsprocedures om vuil, bladeren en ander afval van het dakoppervlak te verwijderen en eventuele schade of zwakke plekken op te sporen. Extra opties zoals impregneren, of het aanbrengen van een beschermende coating, kan extra bescherming bieden tegen waterinfiltratie, UV-straling en algemene slijtage.
  Of u kiest tussen reinigen en inspecteren alleen, of ook impregneren, hangt af van de staat van het dak en van uw eigen wensen. Voor uw dak laten impregneren of coaten betaalt u extra kosten, maar u kunt dit zien als een slimme diepte-investering om uw EPDM dak in optimale conditie te houden.
 • Is uw dak erg vervuild?
  De mate van vervuiling van uw dak wordt beïnvloed door omgevingsomstandigheden, nabijheid van bomen en industrieel afval. Een sterk vervuild dak vereist mogelijk intensiever reinigen en mogelijk ook extra behandelingen zoals impregneren om het te beschermen tegen verdere schade. De kosten voor onderhoud zullen stijgen naarmate de mate van vervuiling toeneemt, vanwege de extra tijd en moeite die nodig is om het dak geheel schoon te maken en te herstellen.
 • Wat voor type woning heeft u?
  Ook uw type woning beïnvloedt de totaalprijs voor uw dakonderhoud.

Kosten EPDM Dakbedekking onderhoud 2024

Type woning Gemiddelde kosten per m² (inclusief btw)
Tussenwoning€ 18 per m²
2 onder 1 kap€ 18 per m²
Vrijstaand€ 15 per m²

Uiteraard is de kostprijs afhankelijk van de hierboven genoemde factoren. Om u alvast een beeld te geven van de prijzen voor epdm dakbedekking onderhoud ziet u hieronder de gemiddelde prijzen voor het onderhouden van uw EPDM dakbedekking in 2024. 

Type onderhoud Gemiddelde prijs per m²
Reinigen€ 7 - € 12
Impregneren€ 14 - € 22
Reinigen en impregneren (combinatie van beide diensten)€ 21 - € 34

Wilt u besparen op een dakdekker?

U bespaart op de kosten voor vakkundige dakdekkers door gebruik te maken van Dakdek-Gigant! Waarom? Wij bieden een handige manier om betaalbare dakdekkers te vinden door eenvoudigweg offertes te vergelijken via ons platform. Door verschillende offertes naast elkaar te zetten krijgt u inzicht in de prijzen en diensten van verschillende dakdekkers, waardoor u de beste deal kunt vinden die past bij uw budget en eisen.

bitumen dakbedekking

Wat doet de dakdekker bij epdm dakbedekking onderhoud precies?

Onze dakdekkers voeren verschillende standaard onderhoudskundige taken uit tijdens een onderhoudsbeurt van uw EPDM dak:

Inspectie

Onze ervaren dakdekkers beginnen met een uitgebreide inspectie van het dakoppervlak, waarbij ze goed letten op eventuele schade, scheurtjes of losse delen van de EPDM- dakbedekking. Ze controleren ook nauwkeurig de naden, afdichtingen en randdetails om mogelijke zwakke punten te identificeren. Speciale aandacht wordt besteed aan dakdoorvoeren en afvoersystemen om ervoor te zorgen dat water effectief wordt afgevoerd. Eventuele problemen die worden ontdekt tijdens de inspectie worden genoteerd en vervolgens gerepareerd.

Reiniging volgens de juiste reinigingsmethode

Voor EPDM-dakbedekking is het van belang om het regelmatig schoon te maken en om vuil, mos, bladeren en takjes van het dak te verwijderen.

Dit zal worden gedaan met behulp van een zachte borstel of bezem om het oppervlak van uw dakrubber voorzichtig te vegen. Onze dakdekkers vermijden agressieve reinigingsmiddelen of harde borstels, omdat deze de EPDM dakbedekking kunnen beschadigen. Als er hardnekkig vuil is, kan water en eventueel een mild reinigingsmiddel worden gebruikt om het te verwijderen. Maar het is belangrijk dat er geen scherpe voorwerpen worden gebruikt die het dakbedekkingsmateriaal kunnen beschadigen. Gelukkig weten onze dakdekkers hoe ze uw EPDM dakbedekking op een professionele wijze moeten reinigen!

Reparaties indien nodig

Kleine beschadigingen aan EPDM-dakbedekking, zoals scheurtjes moeten onmiddellijk worden gerepareerd om verdere schade aan uw dakrubber te voorkomen. Zo blijft uw dak waterdicht! Voor EPDM reparaties zullen de dakdekkers speciale EPDM-materialen gebruiken om deze reparaties uit te voeren. Zoals een speciale primer, EPDM-folie en een waterdichte EPDM-kit. Eerst begint de dakdekker met het reinigen en drogen van het beschadigde gebied, daarna wordt een geschikte primer en het EPDM-folie aangebracht en vervolgens brengt hij een waterdichte EPDM kit aan over de beschadigde plek.

Dakgoten controleren

Niet alleen uw EPDM dakbedekking zelf, maar ook de dakgoten moeten regelmatig worden gecontroleerd op verstoppingen en ophoping van vuil. Vooral na periodes van hevige regen of wind zoals in de herfst. Onze dakspecialist zal de dakgoten inspecteren, eventuele verstoppingen oplossen en ervoor zorgen dat de dakgoten vrij zijn van vuil en afval. Dit helpt bij het voorkomen van waterophoping op het dakoppervlak, wat schade aan de EPDM-dakbedekking kan veroorzaken.

Hoe vaak is epdm dakbedekking onderhoud nodig?

Het is belangrijk dat uw dak blad- en mosvrij blijft, zodat uw dakbedekking optimaal blijft presteren en de lange levensduur van uw EPDM dakbedekking nog meer kan worden verlengd. Ons advies is om uw EPDM dakbedekking ten minste 2 keer per jaar te laten onderhouden, bij voorkeur in het voorjaar en de herfst. De veranderende weersomstandigheden in deze seizoenen kunnen vaak leiden tot ophoping van bladeren, mos en ander vuil op het dakoppervlak.

Wanneer moet u uw dak vaker laten onderhouden?

Afhankelijk van factoren zoals de locatie van uw huis en de omgeving kan het nodig zijn om vaker dakonderhoud uit te laten voeren. Bijvoorbeeld als uw woning zich in een bosrijk gebied bevindt met veel bomen die veel bladeren laten vallen, kan het nodig zijn om het dak vaker schoon te maken om verstoppingen te voorkomen.

Onze professionele dakdekker kan u helpen het meest geschikte onderhoudsschema voor uw specifieke situatie te bepalen. Hij kan u uitgebreid persoonlijk advies geven op basis van de kenmerken en de specifieke omstandigheden van uw dak. Een korte samenvatting waarom het zo belangrijk is om uw EPDM dak regelmatig te onderhouden:

 • U voorkomt lekkages en waterschade door scheurtjes op tijd te laten repareren
 • Uw EPDM dak blijft in topconditie. U kunt de levensduur van uw EPDM dakbedekking verlengen
 • Een goed onderhouden dak is betrouwbaar. U kunt erop vertrouwen dat uw dak optimale bescherming biedt tegen (extreme) weersomstandigheden
 • Uw EPDM dak ziet er netjes uit en er is geen vuil zichtbaar, wel zo prettig als u van uw plat dak een dakterras wil maken!

Epdm dakbedekking onderhoud zelf doen?

U kunt zeker uw epdm dakbedekking zelf af en toe reinigen als u dit ziet zitten. Hiervoor is het van belang dat u de juiste materialen en technieken gebruikt om schade te voorkomen.

Voor het reinigen van het EPDM dak kunt u dezelfde methode gebruiken als onze dakdekker. Breng het schoonmaakmiddel aan op het dakoppervlak met een zachte borstel en schrob voorzichtig om vuil en vlekken te verwijderen. Spoel grondig af met schoon water om alle resten van het reinigingsmiddel weer te verwijderen.

Het is uiteraard belangrijk dat u voorzichtig bent bij het betreden van het dak in verband met valgevaar. Mocht u twijfelen over het reinigen van uw EPDM-dakbedekking of is er sprake van grote scheuren of beschadigingen, dan is het raadzaam om onze ervaren dakdekker te raadplegen. Wij kunnen uw epdm dakbedekking onderhoud verzorgen op een professionele wijze voor een scherpe prijs!

Veelgestelde vragen

Als u kleine scheurtjes of gaatjes in uw EPDM dakbedekking ontdekt, kunt u deze vaak zelf repareren met een EPDM reparatieset. Reinig het beschadigde gebied grondig, breng de primer aan en plak het reparatiestuk volgens de instructies van de fabrikant. Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat u begint. Voor grotere schade of als u twijfelt, is het raadzaam om een professional in te schakelen.

Het is belangrijk om uw EPDM dakbedekking regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen. Gebruik een zachte borstel en water om vuil en puin te verwijderen. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen die het materiaal kunnen beschadigen. Controleer ook de afvoeren en verwijder eventuele verstoppingen. Door regelmatig schoon te maken, voorkomt u dat vuil zich ophoopt en schade veroorzaakt.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring