Alles wat u moet weten over de dakrenovatie subsidie 2024

Overweegt u een dakrenovatie uit te voeren in 2024? Dan is het zeker de moeite waard om ook de mogelijke dakrenovatie subsidie direct mee te nemen in uw overweging, zodat u straks flink kunt besparen. Of u nu van plan bent om uw dakbedekking gedeeltelijk te vervangen, isolatie aan te brengen of andere renovatiewerkzaamheden uit te voeren, de beschikbare dakrenovatie subsidie kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de investeringskosten.

We bieden u op deze pagina een uitgebreid overzicht van de subsidies waar u mogelijk aanspraak op kunt maken voor uw dakrenovatie. Denk aan regelingen zoals de ISDE-subsidie voor dakisolatie, het verlaagde btw-tarief op renovatiewerkzaamheden en lokale subsidieregelingen. Ook vindt u meer over de besparingen die de subsidies opleveren, over de voorwaarden en over de voordelen van een dakrenovatie.

Dakdek-Gigant helpt u graag bij het vinden van een betaalbare erkende dakdekker. Daarnaast denken we graag met u mee hoe u maximaal kunt profiteren van de beschikbare dakrenovatie subsidie voor uw dakrenovatieproject.

dakisolatie buitenzijde

Waarom uw dak renoveren?

Een goed onderhouden en geïsoleerd dak kan u meerdere gunstige voordelen bieden, zowel op korte als lange termijn. Allereerst kan het renoveren van uw dak leiden tot aanzienlijke energiebesparingen en lagere energiekosten. Bovendien kan het de waarde van uw woning verhogen, de levensduur van uw dak verlengen, en zorgen voor meer bescherming en veiligheid in huis.

Bijvoorbeeld, door uw dak te voorzien van nieuwe dakpannen of dakbedekking kunt u lekkages voorkomen en beschermen tegen weersinvloeden, zoals regen en wind. Dit kan op lange termijn aanzienlijke reparatiekosten besparen en uw huis beschermen tegen structurele schade. Daarnaast kan het renoveren van een plat dak met moderne materialen zoals PVC dakbedekking leiden tot verbeterde isolatie en een waterdicht dak. Waardoor uw huis comfortabeler en energiezuiniger wordt.

Bovendien kunnen de kosten van dakrenovatie aanzienlijk worden verlaagd door gebruik te maken van beschikbare subsidies. Door dakrenovatie subsidie af te trekken van de totale renovatiekosten, kunt u flink besparen op uw investering in een dakrenovatie.

Bij Dakdek-Gigant informeren we u graag over de mogelijkheden en de beschikbare subsidies. Ook begeleiden we u bij het plannen van uw dakrenovatie, en het vinden van erkende dakdekkers om uw dakrenovatie voor de scherpste prijs uit te voeren.

 

Mogelijkheden voor dakrenovatie subsidie 2024

Er zijn verschillende subsidieregelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken als u een dakrenovatie op de planning heeft staan. Zo zijn er vooral veel mogelijkheden wanneer u ook besluit uw dak te laten isoleren. Daarnaast is er ook dakrenovatie subsidie beschikbaar voor dakisolatie zonder energiebesparende maatregelen zoals isolatie. Denk bijvoorbeeld aan het verlaagde BTW tarief.

Dakrenovatie combineren met dakisolatie

Uw dak renoveren en gelijktijdig ook isoleren is een verstandig idee! Deze verduurzamingsmaatregel is niet alleen interessant om de levensduur van uw dak te verlengen en de waarde van uw huis te verhogen. Maar ook om in aanmerking te komen voor verschillende dakrenovatiesubsidies. Het isoleren van uw dak is namelijk een cruciale stap om energie te besparen en uw huis comfortabeler te maken. Bovendien kan het u helpen om te voldoen aan de voorwaarden voor subsidies.

Lagere energiekosten en een verbeterd binnenklimaat

Door uw dak te isoleren, vermindert u warmteverlies in de winter en houdt u de warmte buiten tijdens de zomer, wat resulteert in lagere energiekosten gedurende het hele jaar. Bovendien draagt een goed geïsoleerd dak bij aan een gelijkmatigere temperatuur in uw huis, waardoor u geniet van meer comfortabele leefomstandigheden.

U komt in aanmerking voor dakrenovatie subsidie

Het isoleren van uw dak kan u ook helpen om in aanmerking te komen voor verschillende subsidies, zoals de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) of de Subsidie Voor Verduurzamingsmaatregelen (SVVE). Deze subsidies belonen huiseigenaren die investeren in energie-efficiënte maatregelen, waaronder dakisolatie. Door uw dak te renoveren en te isoleren volgens de vereisten van deze subsidies, kunt u mogelijk aanzienlijke financiële voordelen behalen en een deel van de renovatiekosten vergoed krijgen.

Hieronder ziet u de soorten dakrenovatie subsidie waar u mogelijk voor in aanmerking komt.

SVVE (Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen):Deze subsidie is specifiek gericht op Verenigingen van Eigenaren (VvE's) en biedt financiële steun voor verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld tot €15 per m² subsidie ontvangen voor dakisolatie of €4 per m² voor zoldervloerisolatie.

 

ISDE (Investeringssubsidie duurzame Energie)

De ISDE biedt subsidies voor energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. De subsidiebedragen variëren afhankelijk van het type isolatiemateriaal en de oppervlakte die wordt geïsoleerd.

Zo kunt u bijvoorbeeld tot €15 per m² subsidie ontvangen voor dakisolatie en tot €4 per m² voor zoldervloerisolatie.

Energiebespaarlening:

Als u uw dak wilt renoveren en isoleren, kunt u als particulier of VvE een energiebespaarlening aanvragen bij het Nationaal Warmtefonds. Dit is een lening met aantrekkelijke rentetarieven voor investeringen in energiebesparende maatregelen, waaronder dakisolatie. U kunt bijvoorbeeld als particulier lenen tussen de €1.000 en €27.000 voor uw dakrenovatie.

Andere soorten dakisolatie subsidieNaast de subsidies voor uw dak renoveren in combinatie met uw dak isoleren, zijn er ook andere subsidieregelingen waar u mogelijk gebruik van kunt maken voor uw dakrenovatie. Zonder dat u verduurzamingsmaatregelen toepast. Deze ziet u hieronder:

Verlaagd btw-tarief:

Voor dakrenovaties zonder extra energiebesparende maatregelen kunt u mogelijk profiteren van een verlaagd btw-tarief van 9% in plaats van 21%.

Gemeentelijke subsidie dakrenovatie:

Gemeenten bieden soms subsidies aan voor dakrenovaties, hoewel niet elke gemeente dit doet en de voorwaarden en bedragen kunnen variëren. Het is verstandig om bij uw eigen gemeente na te gaan of er dergelijke subsidies beschikbaar zijn voordat u aan uw renovatie begint.

dakisolatie buitenkant

Voorwaarden voor dakrenovatie subsidie

Om in aanmerking te komen voor deze dakrenovatie subsidie, zijn er vaak specifieke voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Zo moet de renovatie meestal worden uitgevoerd door een erkende professional, en in sommige gevallen moet ook aan specifieke isolatiewaarden worden voldaan.

Voor iedere subsidie gelden andere voorwaarden. Hieronder ziet u de voorwaarden per subsidieregeling.

Voorwaarden ISDE (Investeringssubsidie duurzame energie):

De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie) voor dakrenovatie in 2024 biedt financiële ondersteuning aan huiseigenaren die investeren in duurzame energie, waaronder dakisolatie. Enkele voorwaarden voor deze dakrenovatie subsidie zijn onder meer:

 • Minimale oppervlakte van 20 m² voor dakisolatie.
 • Een minimale isolatiewaarde (Rd-waarde) van 3,5 m² K/W.
 • De isolatiewerken moeten worden uitgevoerd door erkende dakdekkers.
 • Het is mogelijk om de ISDE-subsidie te combineren met andere subsidieregelingen.
 • De aanvraag moet worden ingediend na de uitvoering van de isolatiewerken, binnen 24 maanden na de eerste energiebesparende maatregel.

 

Voorwaarden SVVE (Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen)

Voor de SVVE-subsidie moeten minstens 70% van uw dak of zoldervloer geïsoleerd worden, met een minimale isolatiewaarde van 3,5 m² K/W. Daarnaast moeten de werken worden uitgevoerd door erkende vakmensen zoals de dakdekkers van Dakdek-Gigant.

Voorwaarden energiebespaarlening

Voor de Energiebespaarlening moet u de energiebesparende maatregelen laten uitvoeren door erkende professionals. De lening kan worden gebruikt voor verschillende energiebesparende maatregelen, waaronder dakrenovatie en isolatie. Wanneer u dus onze erkende dakdekkers inschakelt kunt u waarschijnlijk een beroep doen op deze energiebespaarlening. 

Het is belangrijk om voor elk type dakrenovatie subsidie de specifieke voorwaarden zorgvuldig door te nemen en ervoor te zorgen dat u aan alle vereisten voldoet voordat u de subsidie aanvraagt.

Direct meer weten over de voorwaarden? Neem gerust telefonisch contact op met Dakdek-Gigant voor meer informatie over de dakrenovatie subsidie. Onze dakdekker kan u hier uiteraard ook meer over vertellen!

 

Subsidiemogelijkheden dakrenovatie op een rij

Subsidie Soort dakrenovatie Voorwaarden Subsidie
Gemeentelijke subsidiesDakrenovatie en dakisolatieZijn verschillend per regioPer gemeente verschillend
ISDEDakisolatie aanbrengenMinimaal een energiebesparende maatregel. Minimaal 20 m² isolatie met Rd-waarde van 3,5 m² K/W.€15 per m² dakisolatie en €4 euro per m² zoldervloerisolatie
Verlaagd btw-tariefKorting op arbeidskostenHuis is minimaal 2 jaar oud9% btw i.p.v. 21% btw.
SEEH (voor VvE)Dakisolatie of zoldervloerisolatieEnkel voor VvE’s, minimaal twee energiebesparende maatregelen treffen1€ 5 per m² dakisolatie en €4 euro per m² zoldervloerisolatie
EnergiebespaarleningDakisolatie of zoldervloerisolatie en asbestverwijderingU moet eigenaar en bewoner zijn, alleen voor maatregelen uit de maatregelenlijst, tot €15.000,- keuze uit looptijd van 7, 10 of 15 jaar, maximaal 50% van het bedrag naar asbestsanering, overige 50% naar isolatiemaatregelenMaximaal €27.000,-

Rekenvoorbeelden van besparingen door de dakrenovatie subsidie

U kunt profiteren van aanzienlijke besparingen wanneer u van dakrenovatie subsidie gebruik maakt. Hieronder ziet u twee rekenvoorbeelden en hoeveel u mogelijk bespaart met de subsidies.

 

Rekenvoorbeeld ISDE subsidie: plat dak renoveren en isoleren

Rekenvoorbeeld ISDE subsidie: Plat dak renoveren en isoleren

Stel dat u besluit om uw platte dak te renoveren en dakisolatie te installeren. De geschatte kosten voor deze renovatie en isolatie bedragen €8.000. Met de ISDE-subsidie kunt u tot 30% van de investeringskosten van de dakisolatie terugkrijgen. In dit geval zou de subsidie €2.400 bedragen. Dit betekent dat uw totale investeringskosten worden verlaagd tot €5.600.

Rekenvoorbeeld subsidie ISDE: pannendak renoveren en isoleren

Stel dat u uw pannendak wilt isoleren om energie te besparen en het comfort in huis te verbeteren. De geschatte kosten voor het isoleren van uw pannendak bedragen €10.000.

Met de ISDE-subsidie kunt u tot 30% van de investeringskosten van de dakisolatie terugkrijgen. In dit voorbeeld zou de subsidie €3.000 bedragen. Dit betekent dat uw totale investeringskosten voor het isoleren van het pannendak worden verlaagd tot €7.000.

Dus, door gebruik te maken van de ISDE-subsidie kunt u €3.000 besparen op de investeringskosten voor het isoleren van uw pannendak.

 

Verlaagd BTW-tarief en pannendak renoveren en isoleren

Stel u besluit uw pannendak te renoveren. De geschatte kosten hiervoor bedragen €20.000. Als onderdeel van de renovatie wordt ook dakisolatie geïnstalleerd, waarvoor het verlaagde btw-tarief van 9% geldt. Normaal gesproken zou de btw 21% zijn. Met het verlaagde tarief bespaart u dus 12% op de investeringskosten van de dakisolatie, wat neerkomt op €2.400. Dit betekent dat uw totale investeringskosten voor de renovatie van het pannendak inclusief de dakisolatie worden verlaagd tot €17.600.

Door gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief kunnen huiseigenaren aanzienlijk besparen op de investeringskosten voor dakrenovatieprojecten, wat renovaties financieel haalbaar maakt en tegelijkertijd bijdraagt aan energie-efficiëntie en duurzaamheid.

 

Verlaagd BTW-tarief en plat dak renoveren en isoleren

Stel dat u uw platte dak wilt renoveren, inclusief het vervangen van de dakbedekking en het verbeteren van de isolatie. De geschatte kosten voor deze renovatie bedragen €15.000.

Met het verlaagde btw-tarief van 9% op renovatiewerkzaamheden kunt u een aanzienlijke besparing realiseren. Normaal gesproken zou de btw 21% bedragen, maar met het verlaagde tarief bespaart u dus 12% op de renovatiekosten.

12% van €15.000 is €1.800. Dit betekent dat u dankzij het verlaagde btw-tarief €1.800 bespaart op de renovatiekosten.

Hierdoor worden uw totale investeringskosten voor de renovatie van het platte dak verlaagd tot €13.200.

Dus, door gebruik te maken van het verlaagde btw-tarief kunt u €1.800 besparen op de renovatiekosten voor het platte dak.

U leest het: beide regelingen maken het financieel veel aantrekkelijker om bij uw dakrenovatie ook te investeren in dakisolatie. Laat uw besparingen dus niet liggen en maak gebruik van deze gunstige dakrenovatie subsidie! 

 

rieten dak

Alle voordelen van een dakrenovatie op een rij

1.     Verbeterd comfort en lagere energiekosten

Dakrenovatie draagt bij aan een verbeterd comfortniveau binnenshuis door tocht te minimaliseren en een gelijkmatigere temperatuurverdeling te bieden. Dit resulteert in een aangenamere leefomgeving en kan leiden tot lagere energiekosten. Omdat een goed vernieuwd en geïsoleerd dak de warmte beter vasthoudt.

2.     Verhoogde woningwaarde

Een nieuw, goed onderhouden dak is extra gunstig voor potentiële kopers. Dit kan resulteren in een hogere verkoopprijs en een snellere verkoop van uw woning. Interessant als u uw huis in de toekomst wilt verkopen!

3.     Schade en lekkages op tijd voorkomen

Tijdige dakrenovatie kan lekkages en andere problemen voorkomen, zoals beschadiging van de dakconstructie. Dit voorkomt kostbare reparaties in de toekomst en zorgt ervoor dat de bouw van uw huis veilig en duurzaam blijft.

4.     Subsidiemogelijkheden

Zoals u al heeft gelezen zijn er verschillende soorten subsidies beschikbaar voor dakrenovatieprojecten. Deze dakrenovatie subsidie kan een aanzienlijk deel van de renovatiekosten dekken. Waardoor het financieel haalbaarder wordt om uw dak te renoveren. Hoewel u op deze pagina veel informatie vindt over dakrenovatie subsidie, is het is verstandig om na te gaan of er lokale of regionale subsidiemogelijkheden zijn. Deze zijn per regio verschillend.

Wat is het verschil tussen een dakrenovatie en kiezen voor een compleet nieuw dak? Bij een dakrenovatie zullen onze erkende dakdekkers diverse werkzaamheden uitvoeren om het dak te herstellen, te verbeteren of vernieuwen.

Een complete dakvernieuwing daarentegen, houdt in dat het hele dak wordt vervangen door een nieuw exemplaar.

Bij een renovatie worden specifieke problemen aangepakt, zoals een pcv dakbedekking lekkage verhelpen, of dakpannen of pvc dakbedekking repareren bij beschadigingen. Terwijl bij vernieuwing het gehele dak wordt verwijderd en vervangen. De keuze tussen beide hangt af van de staat van het huidige dak en wat uw behoeften en wensen zijn als huiseigenaar.

 

Uit wat voor werkzaamheden bestaat een dakrenovatie?

Pvc renoveren bestaat uit net iets andere werkzaamheden dan bijvoorbeeld een renovatie van een pannendak. Bij dakrenovaties van verschillende typen daken, zoals pvc dakbedekking en andere materialen, worden de volgende werkzaamheden uitgevoerd:

Pvc renoveren

Pvc renoveren bestaat doorgaans uit inspectie op bijvoorbeeld beschadigingen en inspectie op een eventuele pvc dakbedekking lekkage. Wanneer er gebreken of lekkages worden aangetroffen wordt dit gevolgd door pvc dakbedekking repareren of vervanging van beschadigde delen. Daarnaast wordt de dakbedekking gereinigd en behandeld om de levensduur te verlengen. Vaak wordt bij pvc renoveren niet de volledige pvc dakbedekking vervangen maar worden alleen de zwakke delen gerepareerd.

Dakpannen renoveren

Voor dakpannen wordt een inspectie uitgevoerd om scheuren of gebroken stukken te identificeren. Beschadigde dakpannen worden vervangen, het dak wordt gereinigd van vuil en mos, en indien nodig behandeld met een beschermende coating.

Bitumen of EPDM renoveren

Bij bitumen of EPDM dakbedekking wordt gekeken naar scheuren of blazen. Eventuele beschadigingen worden gerepareerd met speciale materialen. Na reparatie wordt de dakbedekking gereinigd en behandeld om de waterdichtheid te herstellen.

Groen dak renoveren

Bij het renoveren van een groen dak worden vaak beschadigde of verouderde vegetatie vervangen, waterdichting hersteld en drainage verbeterd. Zo blijft het dak efficiënt in het afvoeren van regenwater en kan biodiversiteit worden bevorderd.  

Hoe zit het met de subsidie voor een groen dak?

Subsidies kunnen helpen bij het financieren van deze renovatiewerkzaamheden, maar de beschikbare subsidiebedragen en -voorwaarden variëren sterk afhankelijk van uw locatie en van het subsidieprogramma.

Elk type dakrenovatie vereist specifieke werkzaamheden om de levensduur te verlengen en om zeker te zijn van een waterdicht dak. Wat resulteert in een duurzamer en betrouwbaarder dak dat weer jarenlang meegaat!

 

Isolatiemateriaal aanbrengen als onderdeel van uw dakenovatie

Bij een dakrenovatie waarbij ook isolatie wordt toegevoegd, zal onze dakdekker het isolatiemateriaal op vakkundige wijze installeren. Dit kunnen bijvoorbeeld isolatieplaten of isolatierollen zijn, afhankelijk van uw dakbedekking. Dit isolatiemateriaal wordt nauwkeurig aangebracht om warmteverlies te minimaliseren. Ten slotte zorgen de dakdekkers voor het correct aanbrengen van nieuwe dakbedekking over het isolatiemateriaal om het dak waterdicht te maken en te beschermen tegen weersinvloeden.

Waarom kiezen voor Dakdek-Gigant voor uw dakrenovatie?

Kiezen voor Dakdek Gigant voor uw dakrenovatie biedt diverse voordelen. Als erkende dakdekkers leveren we kwaliteitswerk tegen betaalbare prijzen. Door offertes te vergelijken kunt u besparen op een dakdekker. Zo profiteert u van lage kosten zonder in te leveren op kwaliteit. Daarnaast staat Dakdek Gigant bekend om hun klantvriendelijke service, waardoor u tijdens het hele proces goed wordt ondersteund en geadviseerd.

Met Dakdek Gigant bent u verzekerd van een vakkundige en betrouwbare partner voor uw dakrenovatie.

Veelgestelde vragen over dakrenovatie subsidie

Kan ik ook meerdere dakrenovatiesubsidies met elkaar combineren?

Ja, in veel gevallen kunnen verschillende dakrenovatiesubsidies worden gecombineerd om de totale kosten van de renovatie nog meer te verlagen. Mogelijkheden voor het combineren van dakrenovatie subsidie zijn afhankelijk van de specifieke voorwaarden en richtlijnen van elke subsidie. Voor advies en meer informatie over het combineren van subsidieregelingen voor uw dakrenovatie kunt u ook altijd terecht bij onze medewerkers!

Wie komt in aanmerking voor dakrenovatie subsidie?

Over het algemeen komen particuliere woningeigenaren, bedrijven en non-profitorganisaties in aanmerking voor subsidie. Afhankelijk van de specifieke richtlijnen die gelden voor de subsidieregeling. De kans is dus groot dat u als huiseigenaar in aanmerking komt voor de financiële voordelen.

Welke soorten dakrenovaties worden gedekt door de subsidie?

dakisolatie, vervanging van dakbedekking, installatie van zonnepanelen op het dak, reparatie van dakgoten en afvoeren, en andere werkzaamheden. Als ze maar zijn gericht op het verbeteren van de energie-efficiëntie en het verbeteren van de duurzaamheid van het dak.

Hoeveel subsidie kan ik verwachten voor mijn dakrenovatieproject?

De hoogte van de subsidie is afhankelijk van uw situatie. En ook van factoren zoals het type renovatie, de grootte van het dak, de geselecteerde materialen en de mate van isolatie. U vindt de subsidiebedragen per subsidieregeling op deze pagina onder de subsidiemogelijkheden.

Komt elk type dak in aanmerking voor dakrenovatie subsidie?

Sommige subsidieprogramma's kunnen beperkingen opleggen aan het type dak dat in aanmerking komt. Bijvoorbeeld alleen platte daken of hellende daken van een bepaald materiaal.

Moet ik de subsidie terugbetalen?

In de meeste gevallen is subsidie een eenmalige toelage die niet hoeft te worden terugbetaald. Maar controleer altijd de specifieke voorwaarden van het subsidieprogramma.

Hoe lang duurt het voordat ik te horen krijg of mijn subsidieaanvraag is goedgekeurd?

Dit kan variëren, maar veel subsidieprogramma's streven ernaar om binnen enkele weken na het indienen van de aanvraag een beslissing te nemen.

Zijn er specifieke duurzaamheidscriteria waaraan mijn dakrenovatie moet voldoen om in aanmerking te komen voor subsidie?

Ja, sommige subsidieprogramma's kunnen duurzaamheidscriteria hebben waaraan de renovaties moeten voldoen, zoals het gebruik van dakisolatie met een bepaalde minimale isolatiewaarde.

Kan ik de subsidie gebruiken voor het vervangen van oude dakisolatie?

In veel gevallen kan subsidie worden gebruikt voor het verbeteren van dakisolatie, omdat dit bijdraagt aan het verduurzamen van uw woning.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring