Dakbeschot vervangen

Het dakbeschot is een onmisbaar onderdeel van de dakconstructie. Het vormt de basis waarop uw dakbedekking ligt. Deze onderconstructie houdt uw dak vormvast en winddicht. Hoewel een dakbeschot over het algemeen zeer lang meegaat, kunnen er omstandigheden zijn die maken dat uw dakbeschot vervangen noodzakelijk is. Denk aan houtrot als gevolg van lekkages of de conditie die achteruitgaat door veroudering. 

Onze ervaren dakdekkers staan voor u klaar om uw dak te inspecteren en de conditie van het dakbeschot te beoordelen. Indien nodig kunnen wij op vakkundige wijze uw dakbeschot vervangen. Op deze pagina leest u meer over de belangrijkste functies van het dakbeschot, wanneer uw dakbeschot vervangen nodig is, en de gemiddelde kosten voor een nieuw dakbeschot plaatsen.

dakbeschot vervangen plat dak

Wat is dakbeschot?

Het dakbeschot, ook wel de onderconstructie genoemd, is de bovenste laag van de dakconstructie waar de dakbedekking op rust. Dit houtwerk sluit de dakconstructie af en vormt een stevige ondergrond voor uw dakbedekkingsmateriaal. In essentie is het dakbeschot de afsluitende laag van het dakframe die uw dak winddicht houdt.

Zowel een dakbeschot plat dak als een dakbeschot voor een hellend dak is gemaakt van houten planken of plaatmateriaal die op de gordingen of spanten van het dak worden bevestigd. Meestal zijn de dakbeschot platen of planken gemaakt van vurenhout of Douglashout.  Een modern dakbeschot is daarnaast standaard voorzien van isolatiemateriaal. De isolatie vermindert warmteverlies en tocht via het dak. Hierdoor houdt u uw woonklimaat comfortabel en blijft uw huis energiezuinig.

De belangrijkste functies van het dakbeschot

Tijdig uw dakbeschot vervangen is nodig als er sprake is van problemen die niet meer hersteld kunnen worden. Of als de algehele conditie van uw dakbeschot door veroudering achteruitgaat. Het dakbeschot heeft namelijk meerdere belangrijke functies:

 • Bescherming
  Het dakbeschot maakt uw dak wind- en waterdicht en beschermt de dakconstructie die eronder ligt tegen vocht. Vervanging is daarom essentieel als de conditie achteruitgaat.
 • Stabiliteit
  Het dakbeschot zorgt voor een stabiele ondergrond voor de dakbedekking, deze houdt uw dak stevig, betrouwbaar en waterdicht.
 • Isolerende functie
  Een modern dakbeschot is standaard voorzien van isolatiemateriaal. Dit zorgt ervoor dat warmteverlies via het dak wordt verminderd. De isolatie in het dakbeschot houdt de warmte binnen en de kou buiten. 

Wanneer uw dakbeschot vervangen?

Hoewel het vaker voorkomt dat wij dakbedekking moeten vervangen omdat uw dakbedekking direct wordt blootgesteld aan de elementen zoals regen en wind, kan het voorkomen dat er problemen ontstaan met het dakbeschot die vervanging noodzakelijk maken.

Zo kunnen er na verloop van tijd situaties ontstaan waarin het dakbeschot aangetast is door vocht, houtrot, of andere schade. In dit soort situaties is het van belang uw dakbeschot direct door een dakdekker te laten inspecteren en indien nodig te vervangen. Hieronder ziet u situaties waarin het vervangen van uw dakbeschot noodzakelijk kan zijn:

 1. Veroudering
  Een dakbeschot heeft een zeer lange levensduur, namelijk tot wel 100 jaar. Vooral bij oudere huizen kan het dakbeschot op den duur door veroudering slechte staat verkeren. In dit geval verliest het zijn sterkte en effectiviteit en is vervanging op korte termijn noodzakelijk.
 2. Asbest
  Als er asbest in het dakbeschot wordt aangetroffen, moet het onmiddellijk worden verwijderd of moeten we uw dakbeschot vervangen. Asbest is gevaarlijk voor de gezondheid en kan ernstige ziekten veroorzaken. Het is daarom van belang om asbesthoudend dakbeschot professioneel te laten verwijderen en te laten vervangen door veilig materiaal.
 3. Houtworm
  Houtworm kan het hout van uw dakbeschot ernstig aantasten. Houtwormen eten het hout van binnenuit op, waardoor het dakbeschot steeds meer verzwakt. Tijdig uw dakbeschot vervangen bij aangetast hout is daarom van noodzakelijk belang om verdere schade te voorkomen. Het is in dit geval ook belangrijk om aanvullende behandelingen te overwegen om te voorkomen dat de houtworm terugkeert.
 4. Houtrot
  Houtrot ontstaat door langdurige blootstelling aan vocht of door terugkerende daklekkages. Dit leidt tot verzwakking van het hout. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden doordat de constructie van uw dak steeds instabieler wordt.
 5. Vochtschade
  Langdurige blootstelling aan vocht kan de stabiliteit van het dakbeschot ernstig aantasten, waardoor het zijn stevigheid verliest.

 

Wat kost asbest verwijderen dakbeschot 2024?

De kosten van asbesthoudend dakbeschot verwijderen zijn tussen de €700 en €1100. Dit is afhankelijk van hoeveel vierkante meter aan asbesthoudend materiaal er verwijderd moet worden.

Hoeveel vierkante meter asbesthoudend materiaal moet er worden verwijderd?

Kosten gemiddeld 2024:

Tussen 1 & 10 m2

700 euro

Tussen 11 & 20 m2

825 euro

Tussen 21 & 30 m2

875 euro

 

dakbeschot
dakpannen leggen

Uw dakbeschot vervangen van binnenuit of aan de buitenzijde

Wij kunnen uw dakbeschot zowel van buitenaf vervangen als van binnenuit. Deze keuze is vooral afhankelijk van de oorzaak van de schade en hoe de dakbedekking is bevestigd. Over het algemeen wordt een dakbeschot vaker vanaf de buitenzijde vervangen, omdat meestal de dakbedekking direct aan het dakbeschot is bevestigd.

Wanneer wij het dakbeschot vervangen vanaf de buitenzijde, zullen onze dakdekkers eerst uw dakbedekking tijdelijk weghalen om bij het bestaande dakbeschot te kunnen. Vervolgens kunnen we het beschadigde of verouderde dakbeschot verwijderen en vervangen door nieuwe houten platen of panelen. Nadat het nieuwe dakbeschot is geïnstalleerd, wordt uw dakbedekking zorgvuldig teruggelegd. 

Als de dakbedekking niet rechtstreeks aan het dakbeschot is bevestigd, kan het soms nodig zijn om het dakbeschot van binnenuit te vervangen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij dakpannen of andere dakbedekkingen die op een onderlaag zijn geplaatst die niet rechtstreeks aan het dakbeschot is bevestigd. Het voordeel hiervan is dat het vervangen van binnenuit minder tijd en moeite kost omdat de dakbedekking kan blijven liggen. Dit scheelt u ook in de kosten.

Kosten dakbeschot vervangen 2024

De totale kosten dakbeschot vervangen in 2024 per vierkante meter liggen gemiddeld tussen de €85 en €150. Dit wordt vooral bepaald door de materiaalkosten en het tarief van de dakdekker. Ook de vraag of we uw dakbeschot van binnenuit of langs de buitenkant vervangen bepaalt de prijs. Uw dakbeschot langs de buitenzijde vervangen kost meer tijd en is daarom duurder dan wanneer we deze vervangen langs binnen.

Het materiaal en de grootte van uw dak spelen een belangrijke rol in de totaalprijs voor uw dakbeschot vervangen. Belangrijke factoren voor de prijs zijn duurzaamheid, kwaliteit en isolatiewaarde. Ook het dakoppervlak speelt mee. Een groter dak vraagt om meer materiaal en arbeid, waardoor de kosten ook hoger liggen. Al is er wel sprake van schaalvoordeel. 

Materialen dakbeschot vervangen

Douglashout en vurenhout zijn populaire keuzes als materiaal voor een dakbeschot vanwege hun verschillende gunstige eigenschappen. Beide materialen kunnen (extreme) weersomstandigheden uitstekend weerstaan en bieden daarom langdurig betrouwbare bescherming tegen weer en wind.

Douglashout, afkomstig van de Douglasspar is van nature duurzaam en staat bekend om een uitstekende weerstand tegen rot, schimmel en insecten. Het heeft een mooie warme kleur en een karakteristieke uitstraling.

Vurenhout, afkomstig van de fijnspar, is een veelgebruikt en betaalbaar bouwmateriaal en wordt vaak gebruikt als dakbeschot. Het is gemakkelijk te bewerken en heeft goede constructieve eigenschappen. Hoewel vurenhout van nature minder duurzaam is dan douglashout, kan het nog steeds geschikt zijn als dakbeschot. Vooral wanneer het goed behandeld wordt tegen weersinvloeden.

Houd bij de keuze tussen deze twee soorten rekening met factoren zoals uw budget, en het klimaat in uw regio. Uiteraard kan onze dakdekker u deskundig adviseren over het meest geschikte materiaal voor uw dakbeschot.

Welk isolatiemateriaal wordt meestal gebruikt voor het dakbeschot?

Bij een dakbeschot isoleren wordt het isolatiemateriaal meestal tussen de planken van het dakbeschot aangebracht, direct onder de dakbedekking. Dit wordt ook wel 'warm dak' genoemd. Populaire isolatiematerialen voor deze manier van isoleren zijn onder andere glaswol, steenwol, en PIR- of PUR-platen.

Extra voordeel: naast het tegengaan van warmteverlies via het dak, helpt het isolatiemateriaal ook om condensatie te voorkomen. Zo kan het de levensduur van het dakbeschot verlengen door de temperatuur en vochtigheid onder controle houden.

Andere diensten van Dakdek Gigant BV

Dakbedekking plat dak
Dakpannen vervangen?
bitumen dakbedekking vervangen
Dakisolatie schuin dak
Dakisolatie binnenkant
Dakisolatie plat dak
EPDM dakbedekking
dakreparatie
dakgoot reparatie
Dak lekkage
Dak vernieuwen

Veelgestelde vragen dakbeschot vervangen

Kan ik ook mijn dakbeschot repareren in plaats van vervangen?

Ja, soms is reparatie van het dakbeschot mogelijk in plaats van volledige vervanging. Of dit mogelijk is, hangt vooral af van het soort schade en de omvang van de schade aan het dakbeschot. Kleine beschadigingen, zoals kleine scheurtjes of gedeeltelijke rot, kunnen wij bijvoorbeeld soms repareren. Dit doen we dan door het beschadigde gedeelte te verwijderen en te vervangen door nieuw hout, of door gebruik te maken van speciale reparatiemiddelen. Helaas is niet alle schade met een reparatie te herstellen. Uw dakbeschot vervangen is noodzakelijk als het dakbeschot ernstig verzwakt is of ernstige schade heeft opgelopen door bijvoorbeeld langdurige waterinfiltratie. Schakel bij twijfel over de staat van uw dakbeschot altijd onze dakdekker in voor een inspectie.

Waarom is een dakbeschot vervangen duurder dan dakbedekking vervangen?

Deze taak kost de dakdekker meer tijd, en vraagt om de nodige kennis en precisie. Allereerst moeten we de bestaande dakbedekking verwijderen om toegang te krijgen tot het dakbeschot. Dit kost tijd en moet zorgvuldig gebeuren om schade aan het dakbeschot en de dakbedekking zelf te voorkomen. Nadat het dakbeschot is vervangen, moet de dakbedekking weer worden teruggeplaatst. Dit kost opnieuw extra tijd en een nauwkeurige aanpak.

DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring
Jouke de Groot

Jouke de Groot

In 1986 zette Jouke de Dakdek-Gigant b.v op. Het familiebedrijf groeide uit naar een professioneel dakdekkersbedrijf.
DAKDEK GIGANT
 • Bespaar tot wel 40%
 • Binnen 2 min. een prijs
 • Erkend door NDA
 • Bijna 38 jaar ervaring