Sinds 1989

Dakisolatie

Indien uw woning – bestaande of nieuwbouw – slecht is geïsoleerd dan kunt u jaarlijks veel warmte verliezen. Omdat warme lucht stijgt zal deze warmte ook verloren gaan via het bestaande dakbeschot.

Dakisolatie laten plaatsen kan dan dé oplossing zijn.

Door dakisolatie te laten plaatsen kunt u uw jaarlijkse stookkosten aanzienlijk verlagen. Ook zal er door het aanbrengen van isolatie in het dakbeschot, in de zomer minder warmte naar binnen treden, wat een veel aangenamer klimaat in huis tot gevolg heeft.

Dakisolatie laten plaatsen, of het laten aanbrengen van dakisolatieplaten door een professionele dakdekker is daarom zeker iets om te overwegen bij het plaatsen of vernieuwen van het dak op uw huidige, klus- of nieuwbouwwoning.

Dakisolatie
Dakisolatie

Op deze pagina informeren wij u over de verschillende dakisolatiemogelijkheden, zoals:

  • De kosten van de verschillende soorten dakisolatie
  • Isolatie laten plaatsen aan de buitenzijde van het dak
  • Isolatie laten plaatsen vanaf de binnenzijde van het dak

Wat kost dakisolatie 2023?

Overweegt u om uw dak te laten isoleren, dan bent u natuurlijk benieuwd naar de kosten die daarbij komen kijken.

De gemiddelde prijzen van het laten isoleren van een dak liggen grofweg tussen de €40,- en €115,- per m2.

Hieronder geven wij een voorbeeld van de te verwachten kosten van een dakisolatie met een oppervlakte van 60 m2 (gemiddelde prijzen per m2):

Dakisolatie Kosten 60 m2Besparing m3 gasJaarlijkse besparingTerugverdientijd
Binnenzijde (schuin) dak €1400,-500 m3€300,-+/_ 5 jaar
Buitenzijde (schuin) dak€3200,-900 m3€500,-+/_  7 jaar
Plat dak laten isoleren€2200,-800 m3€400,-+/_  7 jaar
Zoldervloer laten isoleren€1000,-650 m3€400,-+/_  3 jaar

Goedkoper dan u denkt.

De exacte prijs voor een dakisolatie is grotendeels afhankelijk van het dakdekkersbedrijf waar u voor kiest en is ook gerelateerd aan de constructie van uw woning. Uiteraard is ook de manier van isoleren en afwerken van invloed op de kosten.

Wilt u weten welke kosten ú kunt verwachten? Vul dan – geheel vrijblijvend – het offerte formulier in en wij zullen u, binnen 24 uur, een offerte op maat toesturen. Dan weet u exact waar u aan toe bent en heeft u de kosten voor uw dakisolatie snel inzichtelijk. U zult ondervinden dat u met onze dakwerkers vaak goedkoper uit bent, zonder daarbij in te leveren op kwaliteit.

Waarom isoleren?

Door uw dak te isoleren, wordt de warmte in uw woning beter vastgehouden, waardoor u efficiënter kunt omgaan met de verwarmingskosten.
Aangezien warme lucht de neiging heeft om op te stijgen, is het verstandig om specifiek het dak van uw woning te isoleren. Een slecht geïsoleerd dak is namelijk de eerste plek waar warmte verloren gaat.

Wanneer u ervoor kiest om isolatie in uw woning aan te brengen, kunt u aanzienlijk besparen op uw jaarlijkse stookkosten. Een ervaren dakdekker met de juiste expertise kan voor u de potentiële besparingen berekenen.

Verschillende typen dakisolatie

Het isoleren van een dak is geen sinecure en de verschillende mogelijkheden brengen ook een verschillend kostenplaatje met zich mee. Bovendien kunnen de gemiddelde prijzen van een dakisolatie flink uiteenlopen. In principe is er voor elk soort dak een geschikte isolatiemogelijkheid.

Op deze pagina nemen wij u daarom mee in de verschillende mogelijkheden om een dak te laten isoleren en laten wij een voorbeeld van een prijsberekening zien voor verschillende situaties.

dak-isoleren-binnenzijde

Isoleren vanaf de binnenzijde

Indien een dakisolatie langs de binnenzijde van een plat dak wordt aangebracht, wordt er ook wel eens gesproken van een ‘koud’ dak. Deze isolatiewijze wordt soms afgeraden omdat de constructie hierdoor onderhevig is aan temperatuurschommelingen, iets dat vervelende effecten tot gevolg kan hebben.

Dakisolatie aanbrengen aan de binnenzijde is echter prima mogelijk als het huis een schuin of hellend dak heeft.

Vanaf het dakbeschot, de bovenste laag van de dakconstructie van de woning, wordt isolatiemateriaal geplaatst.
Dat kunnen bijvoorbeeld isolatieplaten zijn of isolatiedekens, die afgewerkt worden met gipsplaten. Maar ook kan polyurethaan (PUR) als dakisolatie tegen het dakbeschot worden gespoten. Ook kan voor de afwerking een houten kader worden aangebracht dat de isolatie in positie houdt.

dak-isoleren-buitenzijde

Isoleren vanaf de buitenzijde

Het isoleren van de buitenzijde van het dak is eenvoudiger, efficiënter én effectiever dan het isoleren van de binnenkant en heeft daarom de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant.

Na het plaatsen van dakisolatie vanaf de binnenzijde ontstaan namelijk vaak koudebruggen, zogenaamde onderbrekingen in de isolatielaag van de woning, waardoor warmtelekken kunnen ontstaan.

Het opnieuw laten isoleren van de binnenzijde van het dak is bovendien een behoorlijk lastig karwei en je houdt doorgaans een stuk minder ruimte over, die al snel kan oplopen tot zo’n 15 cm minder hoofdruimte.

Kiest u voor een dakisolatie vanaf de buitenzijde, dan voorkomt u daarmee het ontstaan van kieren en naden tussen de verschillende dakdelen, zoals in de verhoogde nok van het dak, en ook de dakbalken vormen in dat geval geen koudebrug meer waardoor er extra goed wordt geïsoleerd.

Veelgestelde vragen

De Dakdek-gigant krijgt als dé isolatiespecialist vaak vragen die betrekking hebben op de kosten voor het laten isoleren van een dak.

Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan de volgende vragen:

Hoe wordt dakisolatie aangebracht?

Dakdek isolatie

Dakisolatie wordt aangebracht door een dakdekker en dit kan op verschillende manieren gebeuren. Het isolatiemateriaal dient dusdanig te worden aangebracht, dat de dampremmende laag (of de klimaatfolie) aan de warme kant zit: dus aan de binnenzijde.

Heeft het isolatiemateriaal zelf geen dampremmende laag, breng deze dan aan tegen het isolatiemateriaal.

Wat kost dakisolatie per m2?

Om een idee te krijgen van de totale kosten voor het isoleren van het dak kan als leidraad een prijs per vierkante meter aangehouden worden die ligt tussen de €40,- en €115,- euro (incl. arbeidsloon).

Voorbeeld: Is de totale dakoppervlakte 100 m2 is dan zou een budget tussen de €4.500,- en €8.000,- aangehouden dienen te worden.

Dakisolatie is er in verschillende soorten en maten. Doorgaans geldt: hoe dunner de isolatieplaten, hoe voordeliger de prijs per m2.

Wat is beter, isoleren vanaf de binnenkant of buitenkant van het dak?

plat-dak-isoleren

Een dak isoleren vanaf de buitenkant heeft de voorkeur boven isolatie aan de binnenkant.

U voorkomt op die manier naden en kieren tussen de verschillende dakdelen zoals in de nok van het dak en de dakbalken vormen in dat geval ook geen koudebrug meer waardoor u extra goed isoleert en de stookkosten kunt verlagen.

Wat zijn de kosten van een dakisolatie bij een plat dak?

Zinken-dak-isolatie

Om een plat dak te isoleren, kan er isolatiemateriaal aan de binnen- of buitenzijde van de dakconstructie geplaatst worden.

Om de constructie extra te beschermen kan er ook dakbedekking over de isolatie geplaatst worden.

Gemiddeld betaalt u tussen de €3.000 en €6.000 voor het isoleren van een plat dak. Met de isolatie van een plat dak bent u vaak goedkoper uit dan het laten aanbrengen van dakisolatie op een schuin dak.

Hoeveel geld kun je besparen met een dakisolatie?

plat-dak-isolatie-aanbrengen

Dakisolatie zorgt ervoor dat u efficiënter kunt omgaan met de energie in uw woning en daarmee bespaart u geld. Voor een hoekwoning is dat gemiddeld al gauw zo’n €600,- per jaar.

De gemiddelde kosten voor het materiaal bedragen ca. €850,- indien je de isolatie zelf aanbrengt en zo’n €3.400 indien je het werk uitbesteed.

Zelfs als uw dak op dit moment reeds is geïsoleerd, wegen de kosten van een verbetering of vervanging van uw dakisolatie vaak niet op tegen het resultaat. Uw jaarlijkse stookkosten kunnen aanzienlijk verminderen indien u uw dak laat isoleren door een ervaren dakdekkersbedrijf . Goede isolatie is dus zeker de moeite waard!

Welk materiaal kan het beste gebruikt worden voor een dakisolatie?

dakisolatie-aanbrengen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die een zeer goede isolerende werking bieden. Zo kunnen er bijvoorbeeld dakisolatieplaten worden gebruikt maar ook glas of steenwol worden vaak toegepast.

Bij een plat dak zijn EPS platen verreweg de beste keuze als dakisolatie. Met een lambda waarde (L-waarde, de mate van warmtegeleiding) van 0,032-0,036 is gemiddeld een dikte van 12 centimeter isolatie benodigd.

Een schuin dak kan het beste worden geïsoleerd met PUR of PIR, een laag van 9 tot 11 centimeter dikte is al afdoende als dakisolatie.

dakisolatie-binnenzijde-laten-plaatsen

Plat dak isoleren

Een plat dak kan geïsoleerd worden vanaf de binnen- of buitenzijde. Er zijn grofweg drie verschillende mogelijkheden om een plat dak te laten isoleren:

  1. Isoleren langs de binnenkant van de dakconstructie
  2. Isoleren vanaf de buitenkant van het platte dak (dit kan vervolgens bekleed worden met bitumen dakbedekking)
  3. De dakbedekking isoleren met beloopbaar isolatiemateriaal, zoals beloopbare dakterras tegels
Schuin-dak-isoleren

Schuin dak isoleren

Ook een schuin of hellend dak kan vanaf de binnen- of buitenkant geïsoleerd worden.

Een van de belangrijkste aspecten hierbij is dat het isolatiemateriaal een goed isolerend vermogen heeft en dat dit onder de dakpannen of tussen de balken van het dak geïnstalleerd kan worden.

Indien u ervoor kiest om vanaf de buitenkant van het dak te isoleren, dan beschermt het materiaal ook meteen tegen vocht en kou. Dit wordt ook wel de ‘warme dak’ methode genoemd.

Dakisolatie vervangen

Wilt u uw oude dak vervangen en daarin direct uw dakisolatie meenemen? Is de huidige dakisolatie aan vervanging of verbetering toe omdat deze niet meer voldoet aan de huidige vereisten? Of heeft het materiaal simpelweg zijn beste tijd gehad?

Ook dan bestaan er diverse mogelijkheden. Het meest efficiënt is vaak om de oude dakisolatie te verwijderen en daar nieuwe dakisolatie voor in de plaats te laten aanbrengen.

Indien u het verwijderen van de huidige isolatie voor eigen rekening neemt, kunt u vaak nog extra besparen op de totale kosten van het project.

Zolder laten isoleren

Omdat warme lucht opstijgt is het vaak verstandig om de zolder ook te isoleren. De zolder vormt immers het hoogste punt van de woning en daar kan mogelijk veel warmte verloren gaan indien de zolder niet goed geïsoleerd is.

Met een prettiger leefklimaat op zolder kan deze ook als volwaardige ruimte gebruikt worden in uw woning. Ons advies is dan ook om de zolder zeker te laten isoleren.

Ook wanneer u bijvoorbeeld een dakkapel laat plaatsen is het goed om voorafgaand goed na te denken over de isolatie daarvan. Het isoleren wordt namelijk niet standaard meegenomen bij het plaatsen van een dakkapel.

dakisolatie-vanaf-de-buitenzijde-plaatsen

Welke materialen worden er gebruikt?

Bent u benieuwd welk isolatiematerialen er kunnen worden gebruikt bij een het isoleren van een dak? Lees dan verder.

De materiaalkeuze is geheel afhankelijk van de vereiste isolatiewaarden. Ook vormt de dakconstructie van uw huis een belangrijk aspect in het bepalen van de mogelijkheden. De meest voorkomende dakisolaties zijn:

  • Glaswol, Steenwol (dit zijn meestal rollen)
  • PUR (dit zijn meestal platen)
  • PIR (dit zijn meestal platen)

Op de producten wordt altijd de isolatiewaarde aangegeven. Deze is te herkennen aan de zogenaamde ‘R-waarde’.

Glaswol en steenwol als dakisolatie

Zowel glaswol als steenwol zijn ideaal om als isolatiemateriaal te gebruiken.

In glaswol is gerecycled glas toegevoegd. Als isolatiedoek is glaswol vooral geschikt voor het isoleren van schuine daken of de zoldervloer. Glaswol is een voordelige optie en biedt zeer goede isolatiewaarden.

Steenwol is een wat grover materiaal waarin steengruis is verwerkt en heeft, in tegenstelling tot glaswol, een open structuur. Steenwol heeft iets minder hoge isolatiewaarden en wordt dan ook vaak gebruikt voor een spouwisolatie.

PUR isolatie

Kiest u voor gemak? Dan is PUR isolatie wat u zoekt. PUR, ook wel polyurethaan genoemd, is te verkrijgen in de vorm van dakisolatieplaten maar ook als schuim dat gespoten kan worden. In beide situaties is het aanbrengen van de isolatie vrij eenvoudig te realiseren omdat de dakisolatie platen gemakkelijk op maat te zagen zijn en het schuim eenvoudig aan te brengen is.

PUR kan toegepast worden bij zowel een plat als dak hellend dak en een bijkomend voordeel is dat de platen reeds zijn voorzien van een dampremmende laag.

PIR isolatie

PIR, ook wel polyisocyanuraat genoemd, is verkrijgbaar is in harde kant- en klare isolatieplaten die een goede brandveiligheid bieden. De platen zijn vrij dun maar hebben een hoge isolatiewaarde, zeker ten opzichte van de eerder genoemde isolatiematerialen. En over het algemeen geldt: hoe dikker de platen, hoe hoger de isolatiewaarde.

Dakisolatiefolie

Om het beste resultaat te behalen wordt er eigenlijk altijd gebruik gemaakt van een dampremmende of dampwerende folie (dampscherm) bij het isoleren van een dak. Hiermee wordt voorkomen dat er vocht tussen de isolatie en het dak komt of dat dit kan daarvandaan kan ontsnappen. Condens op of in de isolatie heeft namelijk een negatief effect op de isolerende werking. Een ander woord voor dampfolie is een dampscherm.

Asbest

Vroeger werden asbestplaten gebruikt als isolatiemateriaal, dat een zeer goede isolerende werking heeft. Echter kan er tegenwoordig vanwege nieuwe wetgeving geen gebruik meer gemaakt worden van asbest als isolatiemateriaal.

dakisolatie-aanbrengen

Bespaar op het isoleren van uw dak!

Voor elk type woning is er wel een geschikte methode om het dak te isoleren. De dakdek gigant heeft veel ervaring met verschillende type woningen (o.a. jaren ’30, ’70, ’80, ’90) en verschillende situaties op het dak.

Heeft u een vrijblijvende offerte bij ons aangevraagd? Om u van een advies op maat te kunnen voorzien, komen wij graag op locatie kijken zodat we een goede inschatting kunnen maken van de situatie en de beste methode kunnen bepalen om uw dak te isoleren.

Overweegt u om dakisolatie aan te laten aanbrengen, denkt u dan in het kader van kostenbesparing ook eens aan het aanvragen van subsidie bij de gemeente waarin u woonachtig bent. Er zijn verschillende mogelijkheden om van dergelijke overheidsstimulansen gebruik te maken voor het uitvoeren van energiebesparende oplossingen aan uw woning.

Zo biedt de overheid vanaf 1 januari 2022 meer subsidie voor isolatie en warmtepomp. Per 1 januari gelden nieuwe subsidieregels als je je woning wilt verduurzamen. Vanaf dan krijg je, als je twee verduurzamingsmaatregelen neemt, niet 20% van de kosten vergoed, maar 30%. De Rijksoverheid helpt huiseigenaren en VvE’s bij het verduurzamen van de eigen woning met subsidies. Lees er meer over op Rijksoverheid.nl.

Komt u niet voor subsidie in aanmerking maar wilt u toch nagaan hoe u uw dakisolatie zo effectief en efficiënt mogelijk kunt vormgeven? Vraag dan, geheel vrijblijvend, een offerte aan om de mogelijkheden en kosten voor u inzichtelijk te maken. Wij denken graag met u mee!

dakbedekking-laten-vervangen

Dakisolatie aanbrengen door een dakdekker

Onze professionele dakdekkers zijn alle gediplomeerd in het aanbrengen van dakisolatie en hebben veel ervaring opgedaan in de praktijk. Zij zijn bekend met verschillende manieren van isoleren en renoveren en met verschillende type woningen en bedrijfsgebouwen. Dat maakt dat zij uitstekend in staat zijn om u van een professioneel en passend advies te voorzien met betrekking to uw dakisolaite of dakrenovatie.

Dakdek-Gigant
Dakdek-Gigant
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!